Varaajaan menevä on ollut keskimäärin 3 astetta kuumempaa kun termarin nimellislämpö. pienellä teholla matalampi ja suurella tehola korkeampi lämpö.
Tämä on aika lailla sama kuin minulla. Termostaatti on 83-asteinen ja kattilan lämpömittari väittää veden lämmöksi 86-87 kun poltto on päällä.
Mutta edelleenkin ihmettelen tuon Laddomatin lämpötilaeroja. Siinä on kuitenkin pumppuna Wilo 25-7, joka ominaiskäyränsä mukaan pystyy kahden metrin korkeuserolla kuljettamaan päälle 4500 litraa vettä tunnissa. Laddomatin sivuilta taas löytyy laskentakaava, jolla kattilan tehoa voi arvioida: lämpötilaero x virtaama tunnissa (litroina) x 1,16 / 1000 = teho. Eli jos korkeutta olisi vaikkapa kolme metriä ja pumppu kuljettaisi näin ollen n. 4100 litraa tunnissa ja lämpötilaero Laddomatin mittareissa olisi 20 astetta tulisi tehoksi 20 x 4100 x 1,6 / 1000 = 95kW. Ei taida olla ihan oikea luku? Jos sovellan samaa kaavaa omaan Laddomattiini ja nimellisteholtaan 40kW kattilaani saan (korkeuseroa vajaa 2 metriä): 8 x 4500 x 1,16 / 1000 = 42kW. Eli selvästi lähempänä ollaan nimellistehoa, ottamatta nyt kantaa onko se oikeasti 37kW vai 42kW ja tietenkin huomioiden mittarien epätarkkuuden ja myös mittarilukeman näkemisen epätarkkuuden.
Ettei siellä nyt kuitenkin olisi ilmaa? Laddomatin ohjeistuksessa kattilan lähdöstä varaajaan tulee olla nousua ja putkikoko noissa piirrustuksissa on kattila-laddomat -kierrolle suurempi kuin vaikka T-haarasta varaajan yläosaan kulkeva putki. Et vissiin ole laittanut sähköpostia Laddomatista valmistajalle? Suosittelen edelleenkin kokeilemaan; nopeasti vastaavat ja ehkä sieltä saattaisi löytyä ongelmaan selityskin. Mitä tuon Laddomatin teholuokkaan tulee niin ollaan kuitenkin nimellistehoissa vasta puolivälissä menossa...