Kirjoitan pikkuisen omia kokemuksia jos edes hivenen auttaisi asiassa

Itsellä oli samanlaiset pohdinnat lämmitysjärjestelmien suhteen pari vuotta taaksepäin, öljylämmitteinen talo jossa vanha kaksoispesäkattila ja kipuraja öljynhinnassa ylittyi.
Maalämpö oli jo melkein tulossa taloon, mutta lopulta jäädytin maalämpö hankinnan puhtaasti sähkönhinnan älyttömän nousun takia (tulevaisuuden hinnasta en tiedä), ja olisi ollut epäselvää mihin COP:iin olisin patteritalossa päässyt, ja jos ja kun kaikki joutuvat pörssisähkön piiriin niin tuleeko talvikuukaudet syömään maalämmön edullisuuden, se jää nähtäväksi.
Maalämpö jäi pois, niin sitten alkoi selvittely ja miettiminen, että mitä öljykattilan tilalle, vaihtoehtoina täysiverinen puukattila+ varaaja ja vastukset varaajaan tai vaihtopolttokattila pelletti/ öljy/ puu + varaaja. Puut saatavissa omalla työllä niin se suuntasi investointia puulämmitykseen.
Mielessä oli myös se että systeemistä pitäisi saada sähköyhtiön sähköstä "riippumaton", että se voisi toimia myös sähkökatkojen aikana, aggregaatilla pitkään tai UPS akuilla ainakin tunteja. Eli tuo vaatimus tiputti puhtaan puukattilan ja sähkövastukset varaajassa pelistä pois. Pannuhuoneen kokokin asetti tiukat rajat kattilalle, ei olisi sopinut esim attack tai effecta kattilat joita katselin lambda versioina tai suomalaiset käänteispalot, pannuhuoneen syvyys riittämätön.
Vaihtopolttokattiloita tutkiessa tulin siihen tulokseen, että ainoa joka on täysiverinen hyötysuhteeltaan useammalla polttoaineella, pelletti/öljy tai puu oli Atmoksen SP/ SPL sarja, jossa puupuoli on samanlainen käänteispalo kuin puhtaat puukattilat ja öljypuolelle oma erillinen pesänsä puupuolen alla, muilla valmistajilla kattilat enemmän tai vähemmän kompromissejä. Öljysäiliö vielä vuosia käyttökelpoinen niin päädyin öljy/ puuyhdistelmään Atmos SPL 18 DC + 1500 litraa varaajatilavuutta, varaajat 3*500 litraa, en halunnut varastohuonetta täyttää yhdellä isolla niin jouduin asentamaan kellariin 3 varaajaa. Puukäytössä 1500 litraa vettä ja öljyä käyttäessä suljen 2 varaajaa pois eli öljykäytössä yksi varaaja, jossa on optio alapäässä aurinkokierukalle jos jonain päivänä vielä innostuisi siihen investoimaan, pohjoinen sijainti hillitsee investointia. Ja joskus kun ehkä tulee ikä täyteen öljysäiliöllä tai öljyn saanti ehtyy hintaan tai johonkin muuhun, niin sitten hommaan öljypolttimen tilalle mahdollisesti pellettipolttimen siiloineen.
Oma kattila on tehoiltaan pieni ja vesitilavuuskin nifti talon kokoon nähden mutta näillä on menty, en tiedä riittäisikö sinun tapauksessa edes SPL 32 malli joka suurin vaihtopolttokattila malleista.
Toukokuussa vuosi tulee täyteen ja hyvin on kaikki pelannut, eikä omat tai avopuolison hermot ole menneet puiden kanssa, öljypuoli on ollut käytössä kerran kuukaudessa vain siksi että poltin pysyy kuosissa, muuten puhtaasti puulla. Lämmitys nykyaikaisella käänteispalokattilalla on helppoa ja vaivatonta, itsekin reissuhommissa ja kotoa pois puolet kuukaudesta ja avopuoliso on lämmittänyt poissaolo ajat myös puulla, eikä ole pahana pitänyt vaikka ansiotöissä kulkeekin, vertailukohtana vanha yläpalo kaksoiskattila jolla öljylaskua pienennettiin vuoden verran 500 litran varaajan kanssa puita polttamalla, mutta se kävi enemmän työstä ja asemapaikkana oli pannuhuone.
Pannuhuone keskellä taloa ettei tarvi ulkokautta kulkea kun lisää puita. Pakkasten ollessa yli -20 joutuu kuiten polttamaan noin 3 pesällistä, omaani mahtuu vain max 37 cm puut joka on pitkä miinus vrt. kattila pitkällä pesällä, mutta kuten juhanisto kertoi niin ei tuolla pannuhuoneessa mene kuin 10-15 minuuttia sytytyksineen ja lisäyksineen per päivä, sammutus hoituu itsestään ja jos kattilan lämpö ei varaajaan mahdu niin se polttelee sitten pikkuhiljaa puut sitä mukaa kun lämpöä varaajaan saa ajettua.
Itsellä ollut kerran viikossa tapana imuroida tuhkat mutta sekin hoituu varttitunnissa, isompi kanavien puhdistus ja imurointi vie noin puolituntia kerran kahdessa kuukaudessa.
Suurin työ nykyaikasen kattilan omistajalla on edelleen puun hankinta, pilkonta ja varastointi, joka täytyy ottaa hyötyliikunnan ja raikkaan ulkoilun kannalta.
Helpompaa elämä varmastikin on jos valitsee taloon puhtaasti sähköön (kaikki lämpöpumput) tai öljyyn perustuvan lämmityksen, mutta itsellä tulee ainakin öljyyn verrattuna nykyhinnoilla varmasti lähemmäs 3000 euron säästö vuositasolla ja se on paljon se.
Avopuoliso myös mainitsee puulämmityksen ekologisen puolen ja kotimaisen raaka-aineen, joita ei kannate unohtaa vaikka ei varmasti puulämmitys ole niin mediaseksikäs kuin esim. maalämpö.
Olisi hienoa kun saisi vielä edullisesti aurinkosähkö tai tuulisähkö systeemin, että voisi unohtaa valtakunnan sähköverkon

mutta se jäänee haaveeksi.