Palaan aiheeseen "staattinen". Se tarkoittaa " paikallaan pysyvä, liikkumaton, muuttumaton, tasapainossa ". Se on teorian luoma käsite jonka avulla yksinkertaistetaan tilanteita niin että ne on helpompi matemaattisesti ratkaista. Kaaujen tapauksessa esimerkiksi auton renkaaseen tai säiliöön laitetaan staattinen paine ja sulut kiinni. Eri ilmiöt sitten vaikuttavat paineeseen ja niiden suruus lasketaan verrattuna alkuperäiseen staattiseen paineeseen.
Myös kaasun (tai nesteen) virratessa paine jaetaan kahteen osaan, staattiseen ja dynaamiseen. Dynaamisen paineen aiheuttaa virtauksen nopeus ja se on ominaispaino x nopeus toiseen. Kokonaispaine virtauksessa on staattisen ja dynaamisen paineen summa.
Rakennesuunnittelussa jota voi olla rakennuksen, koneen, sillan, ym. suunnittelua statiikalla on ratkaiseva merkitys. Siinä voimat merkitään vektoreilla joiden pituus edustaa voiman suuruutta ja suunta sen suuntaa. Järjestelmä oletetaan liikkumattomaksi eli tasapainotilaan/staattiseksi. Silloin voimien yhdistämineen ja erottaminen muuttuu geometriaksi joka tapauksesta riippuen on helppo tai vaikea ratkaista mutta helpohko ymmätää. Yksinkertaisin esimerkki on vipu kun väännät kangelle kiveä. Statiikan avulla lasketaan kuinka suurella voimalla kiveä nostetaan kun se ei vielä liiku mihinkään. Statiikassa mikään osa ei taivu tai veny, nivelissä ei ole kitkaa eikä painovoimaa ole.
Statiikan avulla ratkaistaan taivutusmomentit, menttiyhtälöt, leikkausvoimat, kiertomomentit ja taivutusvastuksetkin. Kun statiikka on selvää, mukaan otetaan Newtonin kehittämä voiman määritelmä F = m x a . Voima = massa x kiihtyyys ja saadaan dynamiikka. Siinä voimiksi otetaan myös massojen kiihtyvyydet ja maan vetovoima.
Kun siirrytään lujuusoppiin, mukaan tulevat rakenteiden jäykkyydet ja taipumat. ja niiden perusteella lasketaan rasituksia ikään kuin takaperin.
Statiikka on kuitenkin kaiken perusta. Tätä ja paljon muuta tarkoittaa sana STAATTINEN.
Joskus kuulee sanottavan että teoria on monimutkainen mutta minusta teoria yksinkertaistaa tapahtuman ja se on helpompi ymmärtää.