Kirjoittaja Aihe: Vanhimmat värmeet? (Aloittelija kyselee)  (Luettu 2411 kertaa)

Joro

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 9
Terve,

Olemme suunnitelleet talon ostamista (rv 1973), ja lämmitysmuotona ko. kohteessa olisi leivinuuni + ILP + 3m3 varaaja jossa vastukset + puukattila (patterilämmitys). Pannuhuone (+ pesutilat) ovat kellarikerroksessa.

Klapilämmitys ei sinänsä ole outoa tai uutta, mutta tämä vesikiertoinen lämmitys nyt mietityttää - nimittäin puukattila ja varaaja ovat alkuperäisiä  :o

Kysymys kuuluukin että kauanko nuo puukattilat, patteriputket ja varaajat tuppaavat kestämään? Kellä on raadista vanhimmat yhä käytössä olevat laitteet? Tässä yrittänyt googlailla asiasta mutta tuntuu olevan melko ristiriitaista tietoa näin aloittelijalle... Enkä nyt oikein usko markkinamiesten ja kuntoarvaajien ehdotuksiinkaan...

Pannuhuoneessa oli kyllä Oumanin (uudet) lämmönsäätimet, kalvopaisari, lattiakaivo jne. mitä nyt äkkiseltään huomasin. Voi olla myös että kattila on Tee-se-itse -malli (kaksoispesä). Myyjän tietojen mukaan alkuperäinen omistaja oli lvi-insinööri/suunnittelija tjvst.

Kauanko puukattila kestää? Googlen mukaan 20-30 vuotta ja sitte vaihtoon (pl. tosi vanhat valurautakattilat) ja jossain sanottiin että yleensä menee siinä vaiheessa vaihtoon kun hyötysuhde heikentyy tarpeeksi tai vedet on pannussa. Tuo kattilahan olisi kuitenkin jo yli 40 vuotta vanha. Jos asialla on väliä niin välissä on ainakin 10 vuotta poltettu pelkkää öljyä, ja puuta vain satunnaisesti (koko ajan lisääntyvässä määrin kuitenkin). Pellettiäkin on mokomalle tarjottu...

Entäs nuo patteriputket? Google tarjoilee 30-40 vuotta ja sitten vaihtoon. Toiset sanovat taas että jos ei tarvitse lisäillä vettä (hapekas vesi syövyttää putkia?) eikä putket makaa märässä betonissa joka syövyttäisi ne ulkopuolelta niin menee huomattavasti kauemmin. Pesuhuonerempan yhteydessä oli entinen vesikiertoinen lattialämmitys poistettu pesuhuoneesta. Tietenkin on riski siinä että lämmitysputket kulkevat rakenteissa eikä pinnassa. Luulisi äkkiä että patterit pettäisivät ennemmin mitä itse putket? Ilmeisesti kuitenkin lämmitysputkien veto pintaan ei aivan vuoden palkkaa maksa?

Sitten vielä tuo varaaja. Itseä ainakin jotenkin hirvittää lilluttaa 3 kuutiota vettä kellarissa 40 vuotta vanhassa astiassa (oli kylläkin kaivo alla). Mutta päteekö tuo sama hapettoman veden kierto myös varaajaan samalla tavalla? Eli todennäköisempää on että vuotaa jostain laipasta että vettä pääsee villojen väliin ja ruostuu sitten ulkopuolelta puhki? Miten tuo on muka 70-luvulla ajateltu? Tuota varaajaahaan ei voi "vaihtaa" sitten niin millään ilveellä. Ainut vaihtoehto on teurastaa se osiin ja kantaa ulos ovesta. Joten onko ajateltu että talon käyttöikä on se ~30 vuotta jonka varaajan täytyy kestää?

Onko nyt näin että järjestelmän jokainen komponentti on käyttöiän päässä, joten vaihtoehtoina olisi vaihtaa kokonaan lämmitysmuoto sähköpattereille(+toinen ILP + leivinuuni) vai olisiko taloudellisempaa pitää kuitenkin vesikiertoinen lämmitys? Eli ostaa uusi puukattila (öljy ei käy, pelletille ei ole tilaa, maalämpökaivo tulee kalliiksi hiekkamaalla), uudet patterit ja patterilinjat plus sitten sata miljoonaa pienempää varaajaa jotka mahtuu ovista?

Mielipiteitä ja asiantuntemusta kaivataan nyt äkkijä.

Höyrykattila

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 239
Vs: Vanhimmat värmeet? (Aloittelija kyselee)
« Vastaus #1 : 26.08.2014-00:12 »
Olet oikeassa siinä, että hapeton vesi syövyttää hitaammin. Toinen mikä säästää kattilaa on toi öljyn poltto. Siinä ei tule niitä happoja joita syntyy kun poltaa miiluttamalla eli kituuttamalla tai sitten yksinkertaisesti polttaa märkiä klapeja.

Varaajassa saattaa lämminvesikierukka kypsyä puhki kun siinä kulkee hapekas vesi.

Lämmitys pattereista ja niiden putkista en osaa muuta kertoa kuin, että kannattaa seurata kierteitä. Siinä on putken seinämässä jo valmiiksi ohin eli suom. ohuin kohta ruostua/syöpyä puhki. Heti kun alkaa tippasee niin vaihtoon! Valun sisässä olevat putket on sitten täysi arvoitus.
« Viimeksi muokattu: 26.08.2014-00:14 kirjoittanut Höyrykattila »

Juhanisto

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 395
Vs: Vanhimmat värmeet? (Aloittelija kyselee)
« Vastaus #2 : 26.08.2014-07:55 »
Oma taloni on vuodelta 1978. Kun muutama vuosi sitten vaihdoin öljystä puuhun niin laitoin pannuhuoneen putkitukset uusiksi. Paljon oli seinämää putkissa jäljellä. Käytännössä varmaan sama kun nyt uusissa putkissa. Taisi materiaali olla seitkytluvulla järeämpää, eli seinämä paksuus vahvempi. Patterin putket menee vähintään sen 50v. ja varaajakin voi mennä 50v. tai posahtaa tänä iltana. Eikös nuo yleensä ensin ruostu puhki siitä sähkövastuksen yhteestä tai jostain muusta yhteestä, harvoin kai muualta. Itse jätin alkuperäisen varaajan paikalleen. Itselläni kaikki putket kulkee pinnassa ja on koteloitu katon ja seinän nurkkaan.

Pidä vaan se vesikiertoinen voi hyvinkin toimia vielä 20v ja ylikin moitteettomasti. Varaaja on varmaan se heikoin lenkki. Mutta tuskin sekään kerralla räjähtää käsiin. Jos alkaa tiputtaa niin voi vaikka vielä yrittää korjata ja voi vaikka onnistua.
Kattila Atmos DC 32 GS, 38v. vanha 1300l varaaja, laddomat 21 latauspumppu, automix 20, 166m2 lämmintä vuodelta 1978.

Joro

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 9
Vs: Vanhimmat värmeet? (Aloittelija kyselee)
« Vastaus #3 : 27.08.2014-14:06 »
Mjoo.

Turha tosiaan varmaan repiä suunnatonta stressiä tuosta asiasta. Lämmittelee nyt ja katsoo painemittareita vähän useammin...

Uusien putkien pintaveto ei varmaankaan kannata, kun varaaja ja kattila ja patterit on tuon iän perusteella yhtä "lopussa" kuin putketkin. Järkevin ratkaisu sitten lienee teurastaa pannuhuone ja siirtyä suorasähköön (mahdollisesti toinen ILP) ja poltella klapeja leivinuunissa... Sitä kuuluisaa ilmaista puuta kun ei ole lämmitystarpeisiin asti.