Karkeasti näin,
kuivan puun lämpöarvo on luokaa ~ 5,1-5,3kWh/kg. 20% kosteana lämpöarvo ~ 0,8 x 5,2 ~ 4,15kWh/kg.
Eli kun normikäyttöön laskeskellaan esim. vaaraajan lämmönnousun perusteella hyötysuhdetta, tarkkuuteen riittää hyvin lämpöarvo ~4kWh/kg. Tässä oletetaan puun sisältävän n. 20% kosteutta.
Tuon aikaisemman viestin poinnti oli kertoa että valmistajan/testauslaitoksen määrittämä ja varaajaan päätyvään energiamäärään perustuva hyötysuhde eivät ole sama.
Molemmat ovat ok, eri asioita vaan joten eivät vertailukelpoisia.
(eikös näin ajateltuna, jos savukaasut saadaan jäähdytettyä niin että niiden sisältämä vesihöyry kondensoituu ole mahdollista päästä yli 100% hyötysuhteeseen?
)
Kiitos oikaisusta!
Oonkin ollut luulossa että tuo n.4,2 kw olisi kaikenkaikkiaan puukilon sisältämä energia kuten jostain lukenut. Tämä selvittääkin näitä hyötysuhdelaskelmia, jos tuo kosteusvaikutus on jo laskettu mukaan. Toisaalta sitten laskelmat vääristyvät kun poltetaan keinokuivattua, psk.-puutavaraa. Eli lähtökohtaisesti tulisi laskea tuo 5,2 kw josta vallitsen kosteuden mukaan oikaistaan kuluva höyrystymislämpö,
Näitä tulee mietittyä aina vähän pinnallisen tiedon pohjalta kun en tosiaankaan ole mikään pyromaanikko tai -teknikko, niinkuin jotkut sanovat olevansa.
Noista savukaasuista myös vähän rajallinen käsitys. Ymmärtänyt niin että luonnonvedon ylläpitäminen edellyttää energian päästämistä taivaalle, kompromissina kattilan toimimiselle, Nyt kun savukaasuimurit yleistyy niin periaatteessa luulisi että kaasuja voisi jäähdyttää tehokkaamminkin.
Kondensoituminen vain tulisi ratkaista tavalla tai toisella. Paineilmapuolellahan tuo hoidetaan pienellä ilmankuivurilla ilman sanottavaa energiahukkaa.
Ymmärrän ettei kattilalämpöjen alle voida ainakaan mennä suoraan mutta lämmön voisi käyttää vaikka polttopuun kuivaukseen tai muuhun ilmalämmitykseen. Rahanarvoista energiaa kaikki.
Itsellä käytössä yhdessä kohteessa omasuunnittelema kattila jonka savukaasut pyörii tuolla 120 C.
Piippu 3mm rautaputkea, 25cm halkaisijalla, 10 m ja 5 cm eriste ja vaippa. En ole huomannut vielä kondenssiongelmaa vaikka polteltu jo 15 v. Kattilassa -alapalo- poltetaan 10% kuivaa puuta, mutta myös puolimärkää ajoittain, eli mitä sattuu.