Kun lähtevää puolta kuristetaan on palotapahtuma huonompi, ihan omakohtaisena kokemuksena kun rakensin konvektoreihin savukaasujarruja lisääntyi nuohoustarve, kuristus on palotapahtuman jälkeen, jarruttaa sitten turbuloimalla konvektorissa tai pellillä konvektorien jälkeen. Mielenkiintoista vieläkö joku käyttää jarruja, minä luovuin niistä kun pari kuukautta muistaakseen kokeilin, yläkonvektoreissa vaikutus nokeamiseen ei ollut niin suuri kun ensimmäisessä leveämmässä.
Uskoakseni kaikissa nykykattiloissa käytetään lämmönvaihtimissa "savukaasujarruja" tai miksi niitä haluaakin kutsua. Ne osoittavat ennemminkin että virtauksen rajoittaminen "pakopuolelta" on nykykattiloidenkin kohdalla toimiva tapa vaikuttaa kaasun virtaukseen. Arimaxin kohdalla lisääntynyt nuohouksen jne. tarve kertoo enemmänkin siitä että yläpaloisessa kaikki ilman rajoittaminen, tehtiin se sitten imu- tai pakopuolella, aiheuttaa palamatta jäävän osuuden kasvua. Kaikki esteet pakopuolella keräävät palamatonta materiaalia, se on kaiketi selvä? Päätyvätkö palamattomat partikkelit ilman jarruja hormiin tai jopa taivaalle, sillä ei ole merkitystä palamisen kannalta.
Keskustelu (tämä on keskustelufoorumi) sujuu huomattavasti paremmin jos kirjoitetuille asioille löytyy niistä kiinnostuneille perustelut.
Myös Veksi57:aa kiinnosti mihin kirjoittamasi ilmiö perustuu, johon vastasit:
Kun pesässä olevat puut lämpenevät yli 200c alkaa selluloosa kaasuuntumaan ja jos vetoa kuristetaan ei ilmaa riitä kaasujen polttoon. Mikäli kuristetaan ensiöilmaa kaasuuntuu vähemmän, toki toisiopuoleltakin jo pannussa menee ilmaa alas mutta suurin osa menee kasujen polttoon ja silloin ei kaasutettu puu karkaa palamattomana piipusta ulos. Lambdasäätöiset pannut säätävät siksi tulevaa ilmaa, ei lähtevää.
Selvennystä tai perusteluja tälle ei ole vielä nähty. Jos asiat kirjoittamallasi tavalla ovat, on niille varmasti olemassa myös syy?
Nyt on mennyt vedonsäädin ja vedontasaaja sekaisin...
vedonsäädin

Keskustelun kannalta kuvasi mukaisen laitteen nimellä ei ole mitään merkitystä, eikä laitteella ole myöskään tarkoittamani laitteen tai edes vedon kanssa mitään tekemistä, eikä voi ollakaan jos säätö perustuu kattilaveden lämpötilaan. Tuo on ilmeisesti (puuttellinen) kattilaveden lämpötilan mukaan säätyvä esiaste tehonsäätimestä, jonka käyttö yläpaloisessa kaiken muun ilman rajoittamisen ohella aiheuttaa "päästöjä"?
Vedosta: (suora copy paste KTarke sivulta)
"Veto muodostuu, kun lämmin ilma nousee piipussa ylöspäin ja aiheuttaa taakseen alipaineen. Mitä pitempi piippu, sen suuremmaksi nousevien kaasujen nopeus kasvaa, ja samoin alipaine. Nousevien kaasujen ja ulkoilman lämpötilaero on toinen tärkeä tekijä.
Riittävä veto on ehdoton edellytys varsinkin kiinteän polttoaineen polttamiselle, mutta yleensä välitetäänkin vain siitä että veto on kesälläkin riittävän suuri. Suomessa ei muutamia vuosia sitten ollut vedonrajoittimia käytössä juuri muualla kuin saaristossa, jossa tuuli aiheuttaa suuria vetomuutoksia ja siten jatkuvia poltinhäiriöitä. Ruotsissa ollaan lämmitysasioissa muutenkin paljon meitä edellä, ja siellä on jo kauan asennettu aina vedonrajoitin, riippumatta poltetaanko puuta, pellettiä vai öljyä. Nyt vuoden 2010 lopussa minäkin olen myynyt Suomeen jo sadoittain vedonrajoittimia, ja asia alkaa olla tuttu yhä useammalle,onneksi.
Liian suuri veto nimittäin aiheuttaa lukuisia ongelmia, joihin pyrin tässä paneutumaan."
Lisää aiheesta:
http://www.ktarke.net/veto.htmlJa "vedontasaaja/-säädin/-rajoitin" tms. (toiminta on tässä olennainen asia, ei nimitys)
http://www.torujyri.ee/fi/korstnad/tomberegulaatorid