Tää nyt on ehkä vähän jankkaamista, mutta vaikka toi perkeleen laatta ois metrin paksu ja jääkentän päällä, niin jos se vesi ei perkele vaan viilene siinä matkalla enempää kuin toisessa aivan vaikka päinvastaisessa rakenteessa, samalla virtausnopeudella, ja samalla lämmöllä ja tilavuudella. ihan sama onko siellä olkkarissa olkiluoto tai ei.
Jos se energia kerran johonkin siihen lattiaan katoaa, niin pakkohan sen olisi näkyä siinä paluulämmössäkin.
Ehkäpä esimerkki selventää asiaa...
Sanotaan, että vertailukohteesi on kaikin tavoin identtinen omasi kanssa.
Sanotaan, että tässä kelissä automatiikka pitää lähtevän veden lämpötilan 35C, ja pumppu on molemmissa kohteissa samassa asennossa. Tiloja on 5kpl joissa jokaisessa, tässä ulkolämpötilassa, energiaa kuluu 0,5kWh tunnissa, eli tehontarve on 0,5kW ja koko talossa 2,5kW.
Teillä vesi kiertää kaikissa tiloissa ~86l/h (yht. 86l*5=430l) ja ero meno- ja paluulämpötilojen välillä on 5C.
(4,2*5*(5*86)/3600 ~ 2,5kW).
Naapurissa se olkiluoto lämmittää neljää tilaa niin, että huoneissa termostaatit kuristavat virtauksen kiinni, mutta esim. "pesutilassa" ei hukkalämpöä ole saatavissa. Menoveden lämpötila on yhä automatiikan säätämänä sama ja energiantarvekin tässä yhdessä tilassa on yhä sama ja tehoa tarvitaan lämpötilan ylläpitämiseksi sama 0,5kW. Vaikka pumppu kuinka pumppaakin, kuristaa termostaatti kiertoa niin, että kyseisessä tilassa lämpö säilyy. Naapurissa vesi siis kiertää kokonaisuudessaan 86l/h, menovesi on 35C ja paluuvesi 30C (4,2*5*(1*86)/3600~0,5kW). Lämpöä "hukataan" vedestä 0,5kW teholla ja loppu energiamäärä (2kW) tulee "olkiluodon" hukkalämmöstä.
Teillä 1400 litran varaajasta "häviää" vuorokaudessa ~60kWh eli se jäähtyy 37 astetta, kun naapurissa samankokoinen varaaja jäähtyy 7 astetta (12kWh).