Kirjoittaja Aihe: Miten teet ja varastoit polttopuut?  (Luettu 31946 kertaa)

Mehulinko

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 172
Vs: Miten teet ja varastoit polttopuut?
« Vastaus #30 : 19.10.2012-06:22 »
Korpisoturilla on hieman samansuuntaista, kuin täälläkin päin. Keväällä ja syksyllä tehdään pinot mettään ja kun hanki alkaa kantamaan lopputalvesta, sinisen savun leijuessa ajetaan puut pihaan moottorikelkan ja reen yhdistelmällä. Puut pilkotaan vuosimallin 1993 Palaxilla, joka on pieni klapikone. Siinä on 700mm sirkkelinterä ja samalla akselilla pyörivä halkaisuruuvi. Tänä vuonna ei puita paljon ajettukkaan, kun niitä ei mahdu mihinkään. :D
Jäspi Econature 40kW Jäspin 3000L varaajalla

25mottia/v

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 245
Vs: Miten teet ja varastoit polttopuut?
« Vastaus #31 : 19.10.2012-07:41 »
Oma settini on tällainen: puita saan ehkä 25 kilometrin säteeltä + on hiukan lumitöitäkin, joten möin hirvikiväärit + moottorikelkan muutama vuosi sitten ja ostin ford 6700 -77:n. Tein siihen 10 kuution kokoisen  maantiekärryn itse. Eli kuljetusongelmat on poissa. Kerran oli lainassa giljotiini-klapikonekin ja kyllä silloin nopeasti puut pinokuntoon sai.
Toinen kuljetuslaite on Polaris 400 6X6 2-tahtinen. Arvoton laite, mutta toimii vielä joten viime kesänäkin lupauduin harventamaan ensiharvennusmetsän tutulleni puupalkalla. Matkaa tien varteen ehkä vajaa kilometri. Kaadoin 20 kuutiota rasiin kesällä 2011 ja nyt viime kesänä paloiksi ja Polariksella pois. Lavalla on puolen metrin verkkokorotus joten kuutio tulee kerralla. Olen jatkanut lisäpaloilla taka-akselien väliä että mahtuu kunnon ketjut keskiakselille. laite vaatii jatkuvaa korjausta joten ei ihme että ketjuvedot katosivat markkinoilta...  Perintökalu joten onpas vain olemassa ja kyllä sillä puut tuo lähes mistä vain. Rasisavottakin oli yhtä hymyä kun oli niin mukavaa ajaa puut.
Sahoina..  Vuoden -83 partner 5000 plus oli moottoriltaan huippu.( käväisin metsurikoulussa -83 kun oli hiukan semmonen miettimisvuosi)  Mutta ei halunnut koskaan sietää lunta jolloin tyhjäkäynnit katosivat. Ja kun kahvojen jouset katkesivat, en enää korjannut.  Sain synttärilahjaksi husku 350:n joskus rakennusaikoihin 98 ja sillä tein suurimman osan puistani. Hyvä saha. Tosin nyt ei tahdo kiihdytysseos enää pysyä kohdallaan??  kaasarin kalvosarjankin olen uusinut ja uskon että osaan kyllä moottorihulluna säätä seokset.
Perin mönkijän ohella myös husku 242 sg:n -95  (?) ja pakko sanoa että se on vieläkin kuin uusi. hyvä, kopakka metallirunkoinen saha joka vain toimii ja toimii..  Mutta mukavuus-ostoksena hankin sinne rasikoivusavotalle keväällä husku 339:n ja enpä enää muita sahoja käynnistele. Joskus sahaan 242:lla kun on monta paksua katkaisua, mutta 339 toi ihan uutta tunnetta sahaamiseen. Ei väsy selkä, lähtee kahdella vedolla aina käymään ( 350 vaatii yleensä aina tasan 10 vetoa).
Paljon olen tuonut myös puita hilux 4wd+ kärry- yhdistelmällä ja kyllä se joustava ja nopea tapa on.  Mutta hiluxi vaihtui eilen Nissan primeraan.. ikävä tulee hiluxia, vuodesta 89 olen sillä isän kanssa ajellut hirvijahdit, mökkikeikat, puukeikat ym.  viimeiset 6 vuotta käynyt sillä töissä kun isävainaa ei ottanut mukaansa sitä.  bensakoneella oli vain hiukan kallis ajella.
Halkomiset..  joskus 99-00 huomasin että pyöreillä puilla en pärjää ja että pisinkään fiskarsin halkomakirves ei ole ratkaisu 20-30 kuution vuosittaiseen hoiteluun..  Tein pakon edessä pikana itselle halkomakoneen. Tein pienen tela- alustan kahden tuuman ketjusta ja 20 sentin telalapuista. leveys ehkä 900 milliä ja pituus noin 1.2 metriä..  siihen päälle hatz 400 kuutioinen diesel ja 4 kuutiosentin hammaspyöräpumppu. takaosaan öljysäiliö, penkki ja suodatin ja eteen semmoinen noin 70 sentin iskulla oleva sylinterihalkaisija. Olen terää muutellut vuosien aikana paljon ja nyt on kuuteen osaan halkaiseva. Vieläkään ei jaksa 25 senttistä kuivaa oksaista koivua aina halkaista. sylinterin männän halkaisija on 50milliä. olen ruuvannut varoventtiilin 290-300 baariin ja pumppu kestää sen!  Ajo tapahtuu kahdella vivulla , 1/ tela. menee pinojen yli, ihan mistä vain. Kävelee itse peräkärryyn kun hiukan kärryn reunaa tarjoaa. Vaihtoventtiilillä (6/2-tyyppisellä jos ollaan virallisia) toinen telapiiri muuttuu halkomapiiriksi. Aika hupaisa peli.
Pitäisi opetella liitämään valokuvia tänne, niin lukijat saisivat naureskella. Alanpa perehtyä kuvien laittoon.. 




savonhumu

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 383
Vs: Miten teet ja varastoit polttopuut?
« Vastaus #32 : 19.10.2012-19:13 »
Pahvilaatikosta atomeista viimesenpäälle kuntoon kunnostettu 242 xp husku tulilla millonmissäkin kun omat tilukset ei anna kaataa ihan niin paljo kun tarviis, mutta onneks yhtiöllä on hakkuita aina sopivin välein lähistöllä. Nyt on pari edellistä ollu ihan pihatien molemminpuolin kun kuituharvennusta tekivät. jtn 80 irtomottia kerättiin sieltä tälle syksyä ja edellinen vastaava oli pitkälti yli 100 mottia..
Ropsit, tukit ja rangat sun muut "roskapuut" hilataan sitten ajourien varsille käsin pinoihin ja siittä rouvan veli käypi raktorilla ja kourallisella kärrillä ajamassa liiterin taa.. Jääpi yllättävn paljo nuilta ns. ammattimiehiltä mehtään myyntipuuta vaikka nilkkalumilla tuonki savotan tekivät. No minua sei haittaa kun hyvinhän nekin pallaa  ::)

Kotimetästä hilaan puut rankoina veteraanikelkalla+juontopulkalla suoraan liiterintaa kun määrät on vain joitain kymmeniä motteja niin kehtaa harrastaakkin samalla ;D

Halkominen tapahtuu toisinaan käsin fiskarssilla kun on pienempiä määriä omasta metästä ja isommat määrät superpilkkeellä ja raktorivetosella hydraulihalkojalla. Tuolla superpilkeellä mätettiin tuota 80 irtomottia 7 tuntia eli ei kauaa hommat vanhene kun pinot teköö silleen että suoraa saapi konneen nieluun tarjota tavaraa pinosta ja kuletin heittää kuormalavojen päälle kekoon. Sitte vaan ressu kasan päälle hatuks eli sivut auki ja kevät auringon kuumottelujen jälkeen lempaan nuo liiteriin pinnoon. Toistaseks ei oo harmittanu tuo pinnoominen ja pojat jonkuverran jo jelppaa siinäki hommassa niin helpponemaanpäin on hommat niiltäki osin.
Hitaasti mutta epävarmasti.

25mottia/v

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 245
Vs: Miten teet ja varastoit polttopuut?
« Vastaus #33 : 19.10.2012-20:20 »
"wanhoja hyviä aikoja muistellessa"  olipa semmoinenkin instituutio kun metsähallitus aikoinaan. me paikalliset tunsimme lähialueet ja metsästeltiin valtion mailla vuosittan ja olimme hyvin perillä niiden hoitotilanteesta. Suretti kun joku ikimännikkö alkoi saada metsäautotietä lävitseen.... se tiesi seuraavana talvena avohakkuuta valtion tyyliin. Hyvää asiassa oli meille polttopuu- hamstereille: paikalliseen metsähallituksen konttoriin retki ja sieltä ns. hakkutaähdelupa.  Oli sille mitkä säännöt hyvänsä,otimme aina kaiken mitä monitoimikoneen jäljiltä jäi.  Eikä tavinnut paljoa mietiä mitä jättää, koska seuravksi sinne tuli äes ja istutus.  jos satti juuri oikeaan aikaan, sai rauhassa ensin katsella monitoimikoneen jättämät tyvilahot rungot, seuraavaksi kuormatraktorin unohtamat kourakasat.  ja hukkapuut, lahot, ym..  olihan siinä mitä ottaa.  Moottorikelkalla sai tosi saaliin kun jaksoi vain tehdä hommaa.  Keruulappu maksoi jotain 50 markkaa tai sinnepäin.
Paras saalis oli tuulenkaatama siemenpuu. Patrnerillla kun sahasi 13 tuuman laipalla kahta puolen tyvestä, niin sai poikki..
Oli kuin polttopuutaivaassa kun semmoisia nappeja kanteli kärryyn.. juuri jaksoi yhden leikkuun kantaa.
Suurin saalis joka pääsi karkuun oli metsäautotien esivalmistelu.  seurailin kun semmoisia 12-15 senttisiä koivuja oli kaadettu noin vajaan 10 metrin leveältä nauhalta ristiin rastiin. Oli tosi tiheä pusikko se metsä ja kostea pohja. Semmoinen kaadettujen koivujen ryteikkö oli ainakin 1.5 kilometriä pitkä. En älynnyt ottaa lupalappua ja kohta siellä olikin jo kaivinkone joka survoi ja hautasi ne huippurungot metsäautotien penkoille!  Siinä meni kymmeniä kuutioita parasta koivua ihan silpuksi. ja se tärkein olisi ollut kunnossa,eli kuljetettavuus. Olivat selkeällä paljaaksi hakatulla suoralla. Kuitenkin kuutioina sen verran vähän että eivät tuoneet paikalle kuormatraktoria, vaan pelkän metsurin kaatamaan puut.  Minulle se 20-40 kuutiota mitä siinä makasi olisivat olleet lottovoitto. 
Myöhemmin katosi koko metsähallituksen konttori ja " lahjomaton Harinen" joka sitä veti.  Tilalle tuli joku Espoon numero johon soittaa,  Silkasta vitutuksesta sanoin suhteet irti villiin pohjolaan ja muihin muovista tehtyihin erämaakokemuksiin....

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 534
Vs: Miten teet ja varastoit polttopuut?
« Vastaus #34 : 19.10.2012-22:10 »
Paras saalis oli tuulenkaatama siemenpuu. Patrnerillla kun sahasi 13 tuuman laipalla kahta puolen tyvestä, niin sai poikki..

täällä tuli pieni ahaa elämys hyötyliikunnasta ja kävin lyhentämässä yhden haavan kannon. Laiskana miehenä otin vielä kevyemmän mölysahan, vanhan hyvän palvelijan 020 tilhin. Tulihan tuosta polttopuita ihan reippaasti kun puol metriä lyhensi. Lyhyellä laipalla ei ympärisahaamisen viel kantoa katkassu mut pilkkomisen jälkeen pääs keskiosankin sahaamaan pois.

3 tuollasta puuta riittäs vuoden polttopuiksi täällä, runko oksineen oli jossain viiden kiinnon paikkeilla.
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.

Takametsä

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 5
Vs: Miten teet ja varastoit polttopuut?
« Vastaus #35 : 20.10.2012-09:15 »
Puut omasta metsästä talvikauden kaatoina.  Pilkkominen ja käsittely muutenkin tontin nurkalla Palaxin 35 traktoriveivattavalla klapikoneella.  Taloudessa kaksi vanhaa traktoria tähän puuhasteluun.  Edellistalvena tein omaan käyttöön noin 50 kiintoa ja viime talvena vanhuksille 70 kiintoa.  Tänä talvena on tarkoitus kaataa jälleen lisää puuta koska varsinkin tuo Termax syö kuitenkin talvikautena melkoisen määrän puuta.

muoks. Niin, ja varastointi ensimmäinen vuosi ulkona lavojen päällä ihan kasana ja pressulla peitettynä.  Kesäpuuhana sitten siirto latoon jossa hoidetaan varsinainen käyttövarastointi.
« Viimeksi muokattu: 20.10.2012-09:16 kirjoittanut Takametsä »

Erbish

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 141
Vs: Miten teet ja varastoit polttopuut?
« Vastaus #36 : 20.10.2012-17:17 »
Motolla/koneella tien varteen, tukkirekalla plaanille, hakki 2x:llä kasalle tai noin 18 m3 betoni verkkohäkkiin ja siitä manuaalisesti 1,5m3 häkkeihin pinoten.
Sitten kun tarve iskee niin traktorilla 35 km tuohon pannun viereiseen harrastetilaan lämpenemään. Juuri mahtuu 5 häkkiä kerrallä jos ei ole paljoa muita projekteja käynnissä samaan aikaan.
Sitten kottikärryllä kalsarit jalassa tuo 2-3 m pannuun.
« Viimeksi muokattu: 20.10.2012-19:42 kirjoittanut Erbish »
Ariterm 60+ varustettuna jäännöshappi mittauksella/ohjauksella
Sekä toisioilman uudelleen reitityksellä.
Varaajana 5m3 akvaterm.
Lämmitettävää ~800m3.
Talo Vm 2012.
~27pm3 koivua vuodessa.

25mottia/v

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 245
Vs: Miten teet ja varastoit polttopuut?
« Vastaus #37 : 21.10.2012-10:41 »
Hehh, tätä se on kun on sopivasti jäänyt kelkasta. Missasin windows aikakauden alun ja aikoinaan jauhettiin MS-dosia koulussa. Enpä koskaan sitten oiken hyvin tietokonen käyttöä oppinut.   Kuka heittäisi pikaisesti avut?  Miten kamerasta otettu kuva sorvataan tänne sopivaksi?  nehän ovat jpeg-tyyppisiä ainakin minulla kamerasta siirrettyinä.

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 534
Vs: Miten teet ja varastoit polttopuut?
« Vastaus #38 : 21.10.2012-10:49 »
Hehh, tätä se on kun on sopivasti jäänyt kelkasta. Missasin windows aikakauden alun ja aikoinaan jauhettiin MS-dosia koulussa. Enpä koskaan sitten oiken hyvin tietokonen käyttöä oppinut.   Kuka heittäisi pikaisesti avut?  Miten kamerasta otettu kuva sorvataan tänne sopivaksi?  nehän ovat jpeg-tyyppisiä ainakin minulla kamerasta siirrettyinä.

jpeg ei hyväksy, jpg kyllä. Jos sinulla on paint tai joku muu ohjelma niin ensin kuvankokoa tarviaa pienentää alle 300 kilon. Normaalisti se onnistuu hyvin esim kun sen muuttaa gif kuvaksi ja vähän pienentää. Täälläkin skanneri tekee jpeg kuvia...
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.

savonhumu

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 383
Vs: Miten teet ja varastoit polttopuut?
« Vastaus #39 : 21.10.2012-11:04 »
Hehh, tätä se on kun on sopivasti jäänyt kelkasta. Missasin windows aikakauden alun ja aikoinaan jauhettiin MS-dosia koulussa. Enpä koskaan sitten oiken hyvin tietokonen käyttöä oppinut.   Kuka heittäisi pikaisesti avut?  Miten kamerasta otettu kuva sorvataan tänne sopivaksi?  nehän ovat jpeg-tyyppisiä ainakin minulla kamerasta siirrettyinä.

Jos koneesta löytyy microsoft office( Word, excel jne..) Niin helpointa kun ottaa kuvasta hiiren oikeella napilla kiinni-> Avaa sovelluksessa-> Office picture manager(voi joutua valitsemaan luettelosta)-> aukee ohjelma jonka muokkaa kuvia toiminnolla on helppo pienentää kuvat hyvään kokoon. valmiiksi valittu koko esim asiakirja pieni koko 800x600 on hyvä voorumeille..
Sitte tallenna nimellä jonnekkin vaikka työpöydälle luotuun kansioon. Tuo jpeg muoto kyllä pitäs kelvata suoraan kunhan eka vähä pienentää sitä ettei jumita voorumilla..
Sitte jos ei halua luoda kuvapoksia netin syövereihin niin voipi käyttää kuvanjakopalvelimia, esim aijaa.com on tämmönen..
Hitaasti mutta epävarmasti.

Juhani

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 700
  • Puuhulluutta jo toisessakin polvessa...
Vs: Miten teet ja varastoit polttopuut?
« Vastaus #40 : 17.01.2013-16:07 »
Oma puuketjuni.

Puuta metsästä ,mistä milloinkin myös ostopuuna rankaa, tarvittassa Huskun 445 paloittelua.

602T Valmet "voimakoneena" ja klapikoneena Palax 35 Ergo

Kuivausvarastona toimii vaihtelevasti betoniverkosta tehty lieriö tai trukkilavoista tehty liiteri.
Viimeksi tehty liiteri oli hyvän mallinen, lavoista pohja kaksi rinnakkain ja kahdeksan peräkkäin. Seinät myöskin trukkilavoista, kaksi päällekkäin ja näin saa mukavasti korkeutta. Katto tukirakentein vanhoista kattopelleistä. Puut kuivaa hyvin ja on monivuotinen. Katto pitää jättää tarpeeksi korkealle ylimmistä puista että kuivuminen on taattua.

Kuivat puut henkilöauton peräkärryllä suoraan autotalliin, kärryltä n.2m pesään.

Kuvassa varasto rakennusvaiheessa, tuohon vielä toinen kerros lavoja seinäksi ja katto päälle. Konesahalla saa näpeesti seinään aukon mistä haluaa puita ottaa. Monivuotinen kierrätysvarasto.

« Viimeksi muokattu: 01.04.2013-04:44 kirjoittanut Juhani »
Kastelli 1,5 krs 177m2 540m3, at puolilämmin heikoilla eristeillä 40m2/95m3, vesikiertoinen wirsbo lattialämmitys.
Nunnauuni Ulla 2 duo takkaleivinuuni 2200kg (72kw)
Iki orginal 200kg puukiuas.
Attack 35kw DPXL Lambda, Oventrop latausyksikkö, 2000L akvaterm varaaja.
Mitsu Fh35(jäähdytykseen)

kahe

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 200
    • Pannuhuoneen mittaukset
Vs: Miten teet ja varastoit polttopuut?
« Vastaus #41 : 22.02.2013-12:46 »
Laitetaas tähän topicciin kuva talteen briketti pinosta, kun niitä vielä on. Vähän reilussa yhdessä rivissä on siis 1600kg brikettiä (8000kWh). Viisi mottia halkoja vaatii hieman enemmän tilaa.
Finndomon 1.5 kerroksinen rv. 2004, p-a 162 m2, kuutiot 500, vesikiertoinen lattialämmitys, AIT 8kW mlp ja 182m reikä.
EX: Attack DPX35L Lambda, Oventrop latausyksikkö + 2400l varaaja + Ouman-EH800b ulko+sisäantureilla. Kulutus n. 5t.

Hemheus

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 20
Vs: Miten teet ja varastoit polttopuut?
« Vastaus #42 : 22.02.2013-14:54 »
Meillä polttopuut hoidetaan pääosin motolla, (tehdään kerralla aina 4-5 vuoden puut neljälle taloudelle), ajokoneella lanssiin, ja puutavara-autolla tekopaikalle. Traktorin perässä giljotiinikone varustettu kuljettimella, jolla liskutellaan puut klapeiksi.

On tuota tullut kuntoilunkin vuoksi silloin tällöin sahalla tehtyä, mutta on kyllä jäänyt hiukka vähemmälle.

Harri2

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 320
Vs: Miten teet ja varastoit polttopuut?
« Vastaus #43 : 22.02.2013-14:58 »
Minustakin polttopuiden teossa oma työ on parasta aloittaa sitten, kun pihalle on ilmestynyt ropsikasa. Oli ne sitten ostopuita tai omasta metsästä hakkuutettuja.
Atmos DC70GSX, 3600l, 180m² vm.-37, 100m² 1/4lämmintä.

Juhani

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 700
  • Puuhulluutta jo toisessakin polvessa...
Vs: Miten teet ja varastoit polttopuut?
« Vastaus #44 : 09.03.2013-21:41 »
Moto pukkas tänään 28 kiintoa mökkitontin perältä hetkessä, itse sain puhella naapurin kanssa mukavia.
Ehkäpä helpoin konsti tehdä puut on maksaa hieman motolle vs. tupeltaa sahan kanssa otsa hiessä 3-4pv.?
Kastelli 1,5 krs 177m2 540m3, at puolilämmin heikoilla eristeillä 40m2/95m3, vesikiertoinen wirsbo lattialämmitys.
Nunnauuni Ulla 2 duo takkaleivinuuni 2200kg (72kw)
Iki orginal 200kg puukiuas.
Attack 35kw DPXL Lambda, Oventrop latausyksikkö, 2000L akvaterm varaaja.
Mitsu Fh35(jäähdytykseen)