Kirjoittaja Aihe: Lämmönsiirtoneste, muu kuin vesi?  (Luettu 4104 kertaa)

pjokinen

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 162
Vs: Lämmönsiirtoneste, muu kuin vesi?
« Vastaus #15 : 27.02.2015-14:44 »
Minulla kun ei ole kattilassa painetta niin voisiko ratkaisu herkkään pistekiehumiseen olla jossain lisäaineessa joka nostaisi veden kiehumispistettä? Vesitilavuus kattilassa ja vaitimessa noin 450 litraa.

Kaipa jokin aine voisi sopia. Aika iso vain tuo vesitilavuus ja kun Red Linen ihmeainetta katsoo, niin noin yksi purkki menisi alkavaan 15 Litraan, jos en nyt ihan väärin lueskellut. Itselleni riittäisi ehkä kymmenisen purnukkaa.

Itsellekin nimen omaan tuon pistekiehumisen poisto on toinen merkittävä seikka joka ajaa tämmöisiin ajatuksiin. Se ensimmäinen on tietenkin reilun 10 °C nosto lämmönvaihdin piiriin menevään veteen. Tavoite on että Kattilan paine pysyisi maltillisella noin puolen baarin tasolla. Olisi samalla vähemmän sitä paineen sahaamista järjestelmässä, kun kattila kuitenkin pyörii 20-110 °C. Tuo oletettu 110 °C tulee siitä että jossain nurkassa tapahtuu kuitenkin lämpötilan nousua paremmin kuin toisessa riippuen ihan sen kattilan sisäisistä virtauksista.

Lämpötilan nosto tosin laskee kattilan hyötysuhdetta, mutta toisaalta taas jos varaajassa on jo 85 asteista vettä eikä se enää ota enempää vastaa. Niin kattilan mahdollisesti tuottama loppulämpö menisi joka tapauksessa harakoilla koska kattila kai siirtyy kitupolttoon, jolloin hyötysuhde on muutenkin olematonta.

Pumpustakin on täällä jo puhuttu. Kaipa edullisinta on käyttää vakio pumppua nimen omaan vaihtimen jälkeen asennettuna. Suljetusta järjestelmästä kun on kyse, niin sillä ei pitäisi olla merkitystä onko pumppu ennen vai jälkeen vaihtimen. Avoimessa järjestelmässä tuolla saattaa olla merkitystäkin jos imuvastus merkittävästi kasvaa.. Tai sitten ei.

Jra

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 237
Vs: Lämmönsiirtoneste, muu kuin vesi?
« Vastaus #16 : 27.02.2015-15:06 »
Avokattilan erikoisuus on se että 100 on ehdoton maksimi vedelle. Minun keksintöni on samanlainen. Sain sille suomalaisen hyödyllisyyssuojan 2010. Kattilan vesitilavuus on 510 l. Minusta paikalliskiehunta johtuu rakenneviasta. Vesitilaan muodostuu johonkin höyrykupla joka purkautuu. Sitä ei voi jälkikäteen korjata. Avokattilan keittäminen on paljon turvallisempaa kuin vettä täynnä olevan lämminvesikattilan. Sitä ei voi keittää ollenkaan.
Perunoita keitetään talouksissa kattilassa liedellä eikä vahinkoja synny. Mutta jos kattilaan laitetaan umpikansi ja aivan täyteen vettä, se on hyvinkin vaaralinen.
Empyren ja Vesimiilunkin saa paineiseksi laittamalla täyttöaukkoon paineventtiilin. Säiliön suunnittelussa paineenkesto on otettava huomioon.
Tokihan se on suunnitteluvirhe jos pistekiehumista tulee, en kuitenkaan lähtis paineistamaan avoimeksi tarkoitettua säiliötä - vesimiilu toki eriasia kun suunnittelija kertoo, että näin voi tehdä :D

ev3449

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 830
Vs: Lämmönsiirtoneste, muu kuin vesi?
« Vastaus #17 : 27.02.2015-16:18 »

En itse ainakaan lähde vaihtamaan vettä öljyksi, mutta jos löytyisi jokin vedenlisäaine vähän niin kuin jäähdytinnesteen tyylinen niin asiaa voisi vaikka pohtiakkin.

Onko selvinnyt mitä tuo Pro-Fabin "oma" aine tekee/sisältää? 
http://ecoheats.com/810174_250_gallon_water_treatment_kit_1027469
40kW "viritelty" alapalo Högfors vm. 1981, 3000 l varaaja, patterilämmitys. ~10t/vuosi.

Leväinen

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 19
    • Tmi Matti Leväinen
Vs: Lämmönsiirtoneste, muu kuin vesi?
« Vastaus #18 : 27.02.2015-19:47 »
Pro-fabin aine ilmeisesti vaan muuttaa veden ph-srvoa. Maahantuojalle pitää lähettää vesinäyte 30 päivän päästä siitä kun aineen on lisännyt säiliöön ja muistaakseni vuoden välein että takuu säilyy.
Kattila: Empyre Elite XT 200
Varaaja: Jäspi ovali 2400l
Lämmitettävät neliöt:
Patterit(2-putkijärjestelmä) 220m²
Lattialämmitys 90m²