Kyllä kunnioitusta herättää osaamisen ja viitsimisen taso. Omasta mielestänikin on hienoa, että löytyy erilaisia tapoja tehdä ja toteuttaa puulämmittämistä ja ko. toteutus on ehdottomasti mielenkiintoinen.
Sähköttömyys / yksinkertaisuus on hieno ominaisuus, samoja ominaisuuksia löytyy kuitenkin myös panospolttokattiloista. Jokainen myös painottaa eri ominaisuuksia omalla tavallaan. Polttaminen ja lämmön talteenotto ovat myöskin toisistaan erillään pidettäviä asioita, eikä suuri lämmönsiirtopinta ole sidoksissa yläpalokattilaan. Lähtökohta hyvää hyötysuhdetta haettaessa on mahdollisimman täydellinen palaminen…
Mielenkiinnosta haluan vielä hiukan kyseenalaistaa perusteluja.
Ilman sähköä ei taida lämpö siirtyä taloon, joten sähköttömyys ei taida olla perustelu? On myös olemassa esim. luonnonkierto.
Antamillasi arvoilla laskettuna, teillä kului energiaa vuorokaudessa luokkaa 160kWh, jonka tuottoon käytettiin 4h. Tuo vastaa 40 kW tehoa ja on varattavissa helposti 3000 litran varaajaan, oletuksena että lämpö kerrostuu. Ala-/käänteispalokattiloilla tämä hoituisi helposti myös yhdellä pesällisellä, kun taas yläpalokattila vaatii hyvään polttoon useamman lisäyskäynnin?!
Kuten sanottu, mielipiteitä on monia. Itselleni ”helppous” tarkoittaa tarpeeksi suurta varastopesää ja varaajatilavuutta, jolloin käynnit pannuhuoneessa vähenevät, sekä riittävää automatiikan tasoa, jotta palaminen ja hyötysuhde pysyvät hyvinä. Näin oma ajankäyttö pakolliseen lämmittämiseen ja kulunut puumäärä pysyvät mahdollisimman pieninä.