Palaturve tosiaan olisi huomattavasti halvempi vaihtoehto kuin valmis klapi. Hinta saattanee jopa asettua samoihin ostamani kuitupuun kanssa...
Poltin eilen ensimmäisen koe-erän palaturvetta. Latasin pesän puolilleen koivua ja tästä eteenpäin kerroksittain puuta ja palaturvetta. Turpeen kokonaismäärä oli 15kg. Omassa laiskuudessani jätin puun määrän mittaamatta ja kokeesta jäi osa hyödystä saamatta.
Palaturve paloi kohtalaisen siististi pikaisten säätötoimenpiteiden jälkeen. Alkuun savu oli tummaa. Lisäsin ensiö- ja toisioilman määrää ja tämän jälkeen savupiipusta nousi vaaleaa savua, joka kuitenkin edelleen haisi turpeelle. Palotapahtuman hyötysuhde oli onneton. Yksi täysi 0,16p-m3 pesällinen (josta palaturvetta 15kg ja loput koivua) nosti 2000l varaajan lämpöjä noin 45 C astetta. Tosin varaajassa on vain kaksi lämpömittaria, joka tuo laskelmiin suurta epätarkkuutta.
Testissä varaajaan latautui (karkean arvio) reilu 100 kWh energiaa:
2000kg * 4,19kJ/(K*kg) * 45K = 377100kJ = 104,75kWh.
Jos otaksutaan, että kattilassa paloi koivua 0,1 pm3, tämän jo pitäisi vastata 170kWh energiamäärää. Palaturpeen olisi pitänyt tuoda tähän lisäksi noin 50kWh. (Palaturpeen tehollinen lämpöarvo on "saapumistilassa" 11,9 - 12.9 MJ/kg)
Tämä testi meni täysin pilalle, koska en ollut paikalla valvomassa palotapahtumaa riittävän tarkasti. Ilmeisesti veto oli liian suurella ja koivu märkää. Mitään muuta selitystä en keksi. (Syksyllä sisälle kannetut puut loppuivat juuri ennen tätä lämmityskertaa ja tällä kertaa hain suoraan ulkoa pressun alta ylivuotista koivuhalkoa, mikä ilmeisesti oli kosteaa...)
Palotapahtuman keskivaihe jäi valvomatta. Tullessani kotiin palotapahtuma oli loppuvaiheessa ja kattilassa oli reilu 20cm hiillos. Tämän hiilloksen päälle kippasin testierän jäljellä olevat palaturpeet (noin 15kg) ja varaajan lämpö nousi vielä 20 C astetta. Tässä loppuvaiheessa jätin toisioilman normaalia suuremmalla, mutta ensiöilman kuristin lähelle normaaliia. (Varaajan kerrostumista johtuvien lämpötila-arvioden vaikeuden tähden jätän tämän osion hyötysuhteet laskematta.)
Nuohosin kattilan ennen palaturvekokeilua. Lämmityksen jälkeen arinan päälle jäi huomattava määrä tuhkaa ja samoin tuhkalaatikossa sitä oli paljon - mikä olikin oletettavaa. Palaturpeen palaminen vaikutti hyvältä. Toisiopuolen seinämiä ei kattilassani näe, mutta konvektiokanavat olivat yhden polttokerran jälkeen puhtaat.
Taidan selvitellä palaturpeen ostamista läheiseltä turvesuolta. Jos hinta asettuu sopivaksi, ostanen sitä 10-20 i-m3 varastoon.