Minulla ollut keväästä asti käytössä attack dpx25profi, alkuopettelun jälkeen ollut tosi tyytyväinen hankintaan. Nyt kun tyhjennän vanhaa sisällä olevaa polttopuuvarastoa jossa puut todella kuivia (puista mitattu kosteus "piikimittarilla" tasan 0,0%) on seuraavia ongelmia.
Tuo tasan 0-kosteus tuskin pitää ihan tarkkaan paikkaansa. Menee varmaan jo mittarin tarkkuusalueen ulkopuolelle? Mittasitko tuoreesta halkaisupinnasta vai vanhasta pinnasta? Varsinki vanhoista päistä klapit antaa järjestään liian alhaisia kosteuksia. Mut enivei, varmaan joka tapauksessa turhan kuivaa.
Puut syttyvät varastopesässä jolloin savukaasujen lämpötila ei nouse yli 130 asteen vaikka kokeilisi säätää ensiöilman lähes nollaan tai täyteen sataan, toisioilmaa ei voi juurikaan avata. Toisioliekki ei vaan pala. Eikä kattila tuota lämpöä.
Milläs se toisio sit palaa, jos ei ole toisioilmaa, eikä oikeen kaasujakaan? Ja varmalti sikäli hankala tilanne handlata, et nopeet isot säädöt sammuttaa joko kaasutuksen tai toisiopalon. Puhaltimen nopeussäätöhän tossa Profissa oli automatisoitu? Voipi olla nyt niin, et puhaltaa nyt liikaa (koska savujen alilämpö) ja vie lämmöt varastopesästä, eikä kaasuta tarpeeksi -> laiha seos suuttimella. Lähtisköhän paljon matalammalla savujen lämpöpyynnillä pikku hiljaa kaasuttamaan, ensiö selällään ja toisio vaikka jossain 10 - 20% verran auki? Ja kun toisio (ehkä) syttyis, sit pikku hiljaa lisää toisiota ja savujen lämpöä hilaten ylöspäin. Ensiötäkin saa alkaa laskea. Kun aletaan olla vaikka jossain 160 asteen tienoilla, toisio pitäis olla jo aika reippaasti auki, ja ensiöki aika liki normisäätöjä.
Mistä sit pitäis päätellä miten säätää? Omassa toisiopalon käytöksen joutuu kuulemaan, kun ei ole mitään tirkistysluukkuja.
Kuivien puitten poltto on aika tarkkaa hommaa säätöjen kanssa, vähän niinku pärekaton kulottaminenki.

Tänään otin ulkovarastosta sekaan puolet puita joiden kosteus oli 13%, ja kattila toimi tosi hienosti. Jos joku olisi minulta aiemmin kysynyt voiko polttopuu olla liian kuivaa, olisin vastannut: ei tosiaan voi olla.
Nyt on mieli muuttunut, ainakaan omassa kaasutus kattilassani liian kuiva puu ei vaan toimi.
Onko muilla ollut samoja ongelmia poltettaessa kuivaa puuta siis tosi kuivaa?.
No ei nyt sentään ihan noin pahoja, mut varpaillaan saa välillä olla.
Kuivimmillaan oli poltossa vuosikymmeniä sisäkuivattua, kuorittua lehtipuuta. Samaten ylivuotiset sisäkuivatut alkavat olla turhan kuivia. Nekin pihapuut, jotka on lämpimässä sisällä pinossa olleet vajaan vuoden, on jo turhan rutikuivia. Edelliskesän aurinko oli aikamoista, viime kesä taas hiukan normaalimpi. Välivarastointi lämpimässä ja kuivassa (24 astetta ja rh 40% luokkaa) vie loput mehut muutamassa viikossa, pitäis jatkaa putkien eristämistä, et sais lämmöt hiukka alemmas.
Kyl ne polteltua saa, kun panee sekaan ei-niin-rutikuivaa, ihan niinku olet huomannutki.