Morjens!
Puun koko ja sopivuus käänteispaloon: Voipi tulla vastakkaisia mielipiteitä, mutta oma havaintoni on tällainen:
Täydellinen pesällinen tehdään juuri pesän mittaisista (1-2senttiä lyhyemmistä puista) joista tehdään tiivis ladelma jota kattila sitten popsii alaosastaan ... Tuollaisia ladelmia on saksalaisilla kattilamainosvideoilla.
Omat havainnot on että ensinnäkin tulinielu on 20-30 senttiä pitkä ja siitä nousee tuhkarinteet joka suuntaan pesän laitoja kohti. Mielestäni niitä ei kannata poistaa, ne suojaavat arinakiveä. Käytännössä alin puu pitää joko kaivaa päistään tuhkan sekana että sillä saa peitettyä nielun, taikka sitten alimmaksi semmoinen 30 senttinen pala. Sen jälkeen voi joko latoa huolella puut... taikka todeta että alkupalon jälkeen alimmat palaa joka tapauksessa poikki, niiden päät kääntyvät osoittamaan joka suuntaan ja hallittu kaaos on pesässä jo kun puolet on palanut. Eli ilmavälien syntyä on vaikea torjua.
sanoisinkin siihen kysymykseen että käykö 30 senttiset puut kattilaan jonka pesä on esim. 50 senttisille sopiva.. niin minusta käy ja hyvin. Pystyy kekoamaan niin että keskiosaan tulee hiukan enemmän puuta koska keskellä laskeutuukin nopeimmin. Silloin ilman karkaaminen suoraan nieluun jää vähemmälle kuin esim. sopivasti poikki palaneiden ja keskeltä kadoneniden 50 senttisten kohdalla. Jokaista pesää käyn 1-2 kertaa hipaisemassa sen verran että kokoan keskelle mahdollisimman paljon hiiltä ja puuta, nostanpa mahdollisen ison "jälkeenjääneen" puun siihen ihan keskelle jossa se pitää nielun päällä jöötä ja kaasuntuu siinä loppuun, samalla kun muukin hiili palaa loppuun.
sanoisin että on ihan yhtä onnistuneita paloja, on pesällinen sitten 50 senttistä taikka lyhyitä pätkiä. molemmissa tapauksissa on tärkeää koittaa ennustaa miten pesä alkaa vailtua ja ennakoida sitä laittamalla isoja puita keskelle estämään ilmakuilun syntyä. Mitä pidempään saa pidettyä tasaista reiäntöntä hiilikerrosta , sitä tasaisempaa ja parempaa palaminen on.
Tässä kohtaa voi lambdalla olla valttikortti. Kun ilmakuilu syntyy, niin aika varmasti tulee kattilalle tilanne jossa lambda pystyy kompensoimaan pesän muutoksia ja pitämään lopullisen seossuhteen kasassa. manuaalikattila taikka minun tapauksessa, tehdassäätöisellä ensiö/ toisiojaolla varustettu ei regoi semmoisiin. mielestäni asia on olemattoman pieni, mutta kuitenkin joskus harvoin kun huomaa että savun koostumus muuttuui ja tuli aavistus savun hajua sekaan, niin se johtuu pesän tulleesta ilma- aukosta suoraan nieluun ja vaikka sen kuvittelisi antavan yli- ilmaa, niin se aikaansaakin liekin kylmenemisen ja hetkellisen savun hajun. Liika yli- ilma siis laskee toisopalon lämmöt alas.
Siinä tilanteessa lyhyemmät puut vajoavat nopeammin ja tukkivat ilma- aukon ja palo normalisoituu. Tosin tuo on harvinaista. Silti, jos aiheena lyhyemmät puut, niin tykkään tiivistellä pätkillä puuläjää ja lisäillessä tosi hyviä, kun voi lisätä vajonneimpaan kohtaan pikkupuita ja pitää helposti palamisen täydellisenä.
Itse en vierasta lyhyitä puita olenkaan, ne antavat päin vastoin mahdollisuuksia tiivistellä pesää.