Minulla ei ole mitään omaa lehmää ojassa, kerroin vaan sellaisia asioita joita täytyy ottaa huomioon talotekniikan LVI-töissä.
On suotavaa että on alan koulutus ja pätevyys tehdä kyseisiä töitä, koska niissä piilee monenlaista vaaraa.
Paljon asioita pitää ottaa huomioon, eikä niistä tärkeimmät edes oo viranomaisvaatimukset, remontissa ainakaan. Ja kossupullollahan noita työmaavalvojiakin joskus männävuosina vielä hommattiin.

Ja nyt jäitä hattuun noiden koulutusten kanssa, jos olet onnellisena luottamassa, et oikea putkari pelastaa kaiken. Ei ne normi putkarit niin ihmeellisiä osaa, hyvä lvi-suunnitelma on sikäli tärkeämpi. Kunhan putkari tekee sen mukaan, eikä luule osaavansa paremmin.
Ja mitä ammattipätevyyksiin tulee, eikös tuolla ole ne tärkeimmät:
http://rekisterit.tukes.fi/fi/Urakoitsijat/ ?
Kattiloita väärin asennettuna poksahtelee, syttyy tulipaloja, pölyräjähdyksiä jne. jne, joskus voi CO-pitoisuudet kulkea sellaiseen paikkaan jonne ne ei kuulu.
Putkistojen/varaajien varolaitteet aiheuttavat monenlaista vaaraa samoinkuin erilaiset shunttaustekniikat, jos asennukset ovat tehty väärin. Vesivahingot yms.
Mielenkiintoista, kerro lisää. Laita vaikka linkkejä Tukesin onnettomuuusraportteihin. Ainut kuolemaan johtava puukattilaonnettomuusjuttu viimeisen abt 10 v sisällä taitaa olla täälläkin muutaman kerran esillä ollut Alavuden tapaus vuodelta 2005. Muistatkos mikä osuus siinä oli tsi-hommilla?
Pölyräjähdykset ja häkäongelmat nyt tuskin menee asennuksen piikkiin, ihan oikeesti hei, käyttövirheet on oma juttunsa, eipä putkaritkaan pahemmin kouluta käyttäjiä.

Jos mörköjä viel maalaillaan, niin puulämmittäjä voi sitä paitsi jäädä auton allekki! Vaikka on pätevyydet, ajokortti ja kaikki.
Lainsäädäntö tulee entisestään kiristymään kyseisten töiden osalta. Esimerkiksi materiaaleja, erilaisia komponentteja putkituksiin vaaditaan materiaalitodistukset jne. jne, liittämismenetelmiin puristusliitoksilla, juottamalla, hitsaamalla vaaditaan lisenssit. Tarvittaessa sulatustodistus/valmistuserötodistus / materiaalitodistus sekä työn suorittajan pätevyys ja vastaavan valvojan pätevyys.
Ammattikouluissa ollaan jo 5-vuoden ajan talotekniikassa hajautettu putki, ilmastointi, kylmätekniikka ja sähkötekniikka omiin ammattikuntiin. Kaikkiin vaaditaan pätevyystutkinto.
Juujuu, rakennuspuolen ce-merkintää ja muuta kyl puuhataan, mut tahmaisesti etenee.
Uudisrakentaminen ja rempat edelleen eri laareissa, ja yksityisten rakennutushommat vs. isommat kohteet.
Silti, enpä kyllä noin vain luota putkariin tai lvi-inssiin vaikka olis kuinka tuore ammattipätevyys tai todistus takataskussa! Kyllä se oikea käytännön osaaminen vaatii hiukka enempi. Tästä päästäänki sit siihen, et amatööri voi kuluttaa tiedonhankintaan ja kohteen pähkäilyyn vaikka parin kuukauden edestä vapaa-aikaa, ennenku asentaa nippeliäkään. Se pätevyyden omaava taas sovittaa jälleen yhden, saman kaavan mukaan ku viimeiset kymmenkunta muutaki.