Kirjoittaja Aihe: Alpha 2 käy täysiä  (Luettu 1498 kertaa)

Tero T

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 18
Alpha 2 käy täysiä
« : 30.10.2015-03:08 »
Talo on yhdessä kerroksessa ja pannuhuone on erillisessä autotalli rakennuksessa. Varaajan ja viimeisen patterin etäisyys noin 20-23m
Kesällä laajensin pannuhuoneen ja putkien muutoksen aikana laitoin myös alpha 2 taajuusmuuntaja pumpun.
Laittaessa se pelasi minusta hienosti kävi auto toiminnolla noin 11-14w.
Syksy on nyt tullut ja emäntä ruuvaillut termostaatteja isommalle. Nyt pumppu käy kokoajan tuota 22w joka on ilmeisesti täysiä.
Muutama kaveri meinannut et pattereiden kuristukset on päin persettä, varmaan onkin mut olen niitä nyt pikkuhiljaa ruuvannut kaikkia kiinnipäin, ei vaikutusta pumpussa.
Mökki kyllä lämpenee ja on tasa lämmin mutta joku on pielessä.
Ihan yhtälämmin on talo vaikka laittaa käsiajolta ajamaan sen 7w.
patterikierron säätimenä toimii automix 10.
Onko tuohon patterikierron säätämiseen olemassa jotain rautalanka selostusta ja sellaista suunilleen säätöä?
Tarviiko tuo pumppu jotenkin säätää käyttöön oton yhteydessä, pumppu tuli käytettynä ei ohjeita.

AnssiKo

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 385
Vs: Alpha 2 käy täysiä
« Vastaus #1 : 30.10.2015-06:37 »
Toi Alpha2 ei oo ihan tuttu, omat pumput simppelimpää Alpha 2L-mallia. Sen kans on helpompaa, kun siinä ei oo näyttöä.  :)

Olisko tosta ensiapua? http://net.grundfos.com/Appl/ccmsservices/public/literature/filedata/Grundfosliterature-5564478.pdf

Periaatteessa kyl kuulostaa järkevältä, et ku alkaa viiletä, virtaamatki nousee. Patterikierron säätöön tars varmaan olla jotain laskelmaa, korvakuulolta kuristaminen ei taida olla se paras tapa. Itte olen kuristanu vaihdetuista pattereista paluuta, kunnes ylikuumat on rauhottunu. Mut toi ei oo sellasta tasapainottamista mitä sä haet.
60-luvun torppa, Ariterm City 25+ (30 kW nim., 'hifikattila' aka 'torso'), λ-näyttö, puskurina 2.4 m³ modattu puolihybridivaraaja. Hienosäädöstä kahdessa piirissä huolehtii bivalenttisuntit, Ouman EH-800+tsi-sisäanturi ja EXU-800+tsi-sisäanturi. Specu-dataa tarjoaa RasPi, OneWire ja TaloLogger Pi

Tune

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 240
Vs: Alpha 2 käy täysiä
« Vastaus #2 : 30.10.2015-08:24 »
Omassa pytingissä Alpha2 ollut käsin minimillä alusta saakka (6-7 W) ja virtaama vaihtelee 250 - 350 l/h välillä, riippuen termareiden asennoista. Painehäviöstä en osaa sanoa mitään, ei ole linjasäätöjä joista mitata.

Tärkeämpää olisi selvittää miten pattereissa jäähtymää syntyy. Mitoitustaulukko antaa suuntaa mutta jokainen kokonaisuus on yksilö eikä voida sanoa että jos menovesi on x °C, paluuveden pitäisi taulukon mukaan olla y °C.

Tein empiirisen kokeen että kuristin virtaamaa kunnes 2-3 päivän päästä alkoi huonelämpötila olla 21 °C pintaan. Kun kaikkialla oli sama lämpötila, säätö oli enää menoveden kompensointikäyrästä kiinni.

Itselläni pattereiden jäähtymän todentamista helpotti töistä lainattu lämpökamera mutta yhtälailla ip-mittarilla päästää samaan tulokseen.
Nibe Vedex 3300
AkvaSmart 500, 2 x Kaukora Lämpöakku 1500 (aurinkovarauksilla)
Latausryhmä Grundfos Magna3 25-60 (ModBus) + moottoriohjattu sunttaus
Lämmön tuotto ja kulutus: 2 x MC602, LKV kulutus MC62, varaajasähkö iEM3150 (kaikki ModBus)
Östberg HERU 100 S (ModBus)
BMS: AtmosCare iC1000

markkulievonen

  • Vieras
Vs: Alpha 2 käy täysiä
« Vastaus #3 : 30.10.2015-08:27 »
>Onko tuohon patterikierron säätämiseen olemassa jotain rautalanka selostusta ja sellaista suunilleen säätöä?<

Niin, itse säädin patteriverkoston  siten, ettei vesi kierrä yli tarpeen. Tosin päämäärä on saada paluuveden lämpötila mahdollisimman alas ja varaajan lämpöenergia mahdollisimman  hyvin hyödynnettyä.

Niin, ensiksi kaikkien patteriden termostaatit täysin auki ja etsiä  oikea menolämpötila lämmön säätimellä. Vaatii useamman vuorokauden tarkkailun.Tämän jälkeen   kuristaen veden kiertoa joka patterista patteri kerrallaan eli siihen tasoon, että patterin alaosa alkaa viilentyä.
Termostaatin tehtävä taas on kuristaa lisää kiertoa / nostattaa patterin alaosan viilennyttä tasoa ylemmäs huoneessa olevan ylilämmön seurauksena.

Näin toimien verkostossa on vain tarvittava veden kierto. Niin, pattereiden tehohan ei nouse, vaikka kierrättäisi hullunlailla vettä. Teho on maksimi kun patteri on kauttaaltaan saman lämpöinen.
« Viimeksi muokattu: 30.10.2015-08:29 kirjoittanut markkulievonen »