Katsoppa ensi kerralla kun mahdollinen holvaus käynnissä ,niin jääkö puiden päät palamatta ja johtuu siitä tai ,että puiden päät palavatkin suuttimen yläpuolelta nopeammin ja jää kantamaan suuttimen keskeltä eli hiiliä on suuttimen keskellä mutta ilma karkaa suuttimen päistä vapaasti toisiopesään.
Jeppistä jepulis, nyt pääsin näkemään tämän tilanteen. Puiden keskiosat todellakin palavat viimeisenä alaprimääri-ilmasuuttimien vieressä. Päät paloivat ja keskelle syntyneet pienet kalikat kantoivat yllä olevaa puulatausta. Hörräsin kasaa alemmas ja annoin sen palaa taas reilun puoli tuntia. Tässä tapauksessa klapit olivat keskimäärin kilon painoisia. Ennen polttoa varmistin, että alaprimääri-ilmasuuttimet olivat puhtaat, tuhkalla on tapana etsiä ajastaan tiensä niiden kanavia tukkimaan.
Muutama päivä sitten koitin polttaa pienempää klapikokoa, niiden paino oli keskimäärin puoli kiloa. Kattila kävi kuumempana, mutta holvaantuminen oli silti poltossa läsnä.
Varaaja alkoi olemaan melko lämmin, joten en jatkanut tänään erilaisia polttokokeiluja. Huomenissa koitan erityyppistä pesän täyttöladontaa ottaen huomioon palamiskuvion, mikä holvaantumisen aiheuttaa. Taas opittiin jotain.
Kuusipuu jota poltan, ei ole lahoa. Se on kovaa ja kuivaa puuta.
Tuota Joosepin ehdottamaa asiaa en ole kokeillut, vaikuttaisiko klapin pituus polttotapahtumaan. Hyvä näkemys!
Kattilan piippu on nelisen metriä korkea ja sen sisähalkaisija on 160mm.
Huomenissa taas uusilla ideoilla ratkaisua etsimään.
