Tervehdys kaikille!
Olen ihka uusi tällä forumilla, jokaisen lämmitysmuodon suhteen täysin osaamaton ja tietämätön mutta idealisti, toiveikas ja optimisti joidenkin juttujen suhteen...
Tällaisia juttuja on uusiutuva energia, joiden joukkoon paitsi aurinkoenergian ja tuulienergian, vesivoimalaitosten ym. lisäksi kuuluu ehdottomasti myös puu, jota meillä Suomessa on onneksi vielä riittämiin. Samaahan ei voi sanoa öljystä eikä edes maakaasusta, josta johtuen näiden hinta tulee tulevaisuudessa nousemaan rajusti.
Aurinko sen sijaan paistaa ilmaiseksi niin hyville kuin pahoillekin jo miljardeja vuosia ja puut kasvavat samaa vauhtia kuin jo vuosituhannet, ilmaston lämpenemisen vuoksi ehkä nopeamminkin.
Puulämmityksen suhteen minua vain ihmetyttää, että toisin kuin esim. Keski-Euroopassa ei Suomessa ilmeisesti saada -tai saada tuoda- markkinoille laitteita lämmön JA sähköntuotantolaitoksia muuten kuin lähes megawatti-luokassa kuten kaukolämpölaitoksilla.
Sähkö ja lämminvesi saadaan nykyisin aurinkokeräin- ja aurinkosähkölaitteiden hintojen pudottua murto-osalla siitä, mitä ne maksoivat vielä 10-20 vuotta sitten. Kesäkausi ei siis ole mitenkään ongelma vaikka tällaisena mökkiläisenä kuten ak. siirtyisi energian suhteen täysin omavaraiseksi. Sähkön siirto- ym. perusmaksuni kun ovat 10 kertaa enemmän kuin maksuni sähkön kulutuksesta.
Ongelmana on talvikausi, loka-joulukuun tuulisten tai myrskyisten päivien jälkeen keskitalven pakkasten hiljennettyä jopa pihalla seisovan 10 kw tuuligeneraattorinkin, toistaiseksi tosin meikäläiselle vielä sekin vain unelma.
Mutta mikä Suomessa muutenkin aina talvella on pakollinen kuvio on lämmitys. Lämmön- JA sähköntuotantolaitokset (suurempia nimitetään ilmeisesti "vastapaine(?)laitoksiksi") tuottavat teoreettisesti pyöristettyinä 2/3 lämpöä ja 1/3 sähköä.
Keski-Euroopassa, jossa talvella usein ei päästä edes miinusasteisiin, on tarjolla laitteita teholtaan alle 2,5 KW ja 15.000 e alkaen (nk. Nano-luokka). Seuraava kategoria on MIKRO-luokka (2,5 - 15 KW) ja sitä seuraava MINI-luokka (15 - 50 KW).
Omaan mökkiini (80 m2) arvelisin 15 KW riittävän loistavasti, 5 KW sähköä, 10 KW lämpöä ja jos naapurin kanssa lyötäisiin rahat yhteen, olisi 30-40 KW-laitos vielä edullisempi. Harvennus-, myrskytuho- ym. puuta saataisiin naapurin isänniltä riittävästi omakustannushintaan (+parisataa euroa haketukseen). Sähköä puusta tuotetaan käsittääkseni pääasiassa pyrolyysi- eli "puukaasu"-tekniikalla kuten aikoinaan häkäpönttöautoissa mutta teknisiä ratkaisuja on runsaasti.
Kaupallisen tekniikan kehitys- ja myyntimarkkinoilla riittäisi kuitenkin vielä työtä. Tanska älysi napata tuuligeneraattorien kehityksen ja tuotannon jo vuosikymmeniä sitten ja on alalla edelleen johtavia maita. Suomi sen sijaan nukkui ruususen unta esim. puukaasutekniikan kehityksen suhteen sodan aikaisen hyvän alun jälkeen.
Ydinenergia-loppaajien vuoksi pitäisi vain pitää kiirettä ennenkuin oman sähkön tuotanto kielletään täysin tai asetetaan kovan verotuksen alle.