Voi olla, että tuohtuneena ymmärrät asioita väärin. Niin, ostaessani kattilan tutkin sen sielunelämää tarkoikin ja tein tarkkailusilmät. Myöntää täytyy miten alussa kymmeniä kertoja tutkin palamista /säätöjen vaikutusta koko lämmityksen ajana.
Sen tulin huuomaamaan, miten tasaista on palaminen koko pesällisen aikana. Olipa puuu trukkilavojen jalkamöykkyjä tai ohutta haapaa /kuusta. Ei kai kattila muuta toimintatapojaan yks kaks vuosien saatossa, niin jos rakenne ei hajoa.
Juuri tuohon liittyen uskon, miten kattiloilla on eroa. Väitämpä, miten kotimaista kattiloista kannattaisi pysyä kaukana. Samoin oman kattilan heikkouksia ei kannata siirtää muiden merkkien riesaksi kuin myös atmoksen savukaasujen korkeita lämpötiloja. Tosin minun tapauksessani tämäkin energia hyödentyy.
Niin, edelleen toistan. Olisi tosi mielenkiintoista testata eri merkkiset kattilat ja testata miten ne selviävät eri kielteisistä tekijöistä / miten tasaiasta on palaminen eri ongelmien suhteen.Esim. savukaasujen lämpötila on yksi tekijä ja toinen tekijä on palamisen tasaisuus. Mitä iloa on lämpötilan alhaisuudesta, jos taas palaminen on epätasaista /holvaa herkästi. Juuri tämä kattila ei toimi käsisäädöllä,- vaan vaatii lambdan.
Hoh hoijaa. Vai tuohtuneena? Niinkö luulet?

Ensinnäkin, on huvittavaa miten luulet, ettei kukaan muu ole hakenut säätöjä, ja perehtynyt niiden vaikutuksiin. On kyllä, ja moni täälläkin myös vielä parjon tieteellisemmin.
Toiseksi, täysin tasainen palaminen on mahdottomuus, koska palopinta-ala muuttuu palamisen aikana. Samaten pyrolyysin eri vaiheiden osuus pesällisessä. Oletko muuten kuinka tarkkaan huomioinut esim. Savukaasuanturin sijoituksen ja asennustavan vaikutuksen? Mittauksen vaimennus tasoittaa kummasti tuloksia, ja tuottaa uskoa tasaisempaan palamiseen. Illuusio luo silloin uskon.
Kolmanneks, kattiloiden ominaisuudet kyllä muuttuu. Eikä tarvi olla ees varsinainen vika. No joo, jos vaikka ilmakanavan tiivistelanka tulee osin pois paikaltaan, se on jo vika. Jos ilmakanavaan pääsee tuhkaa tai pikeä, puhaltimen siivet kuorruttuu tuhkalla tms., ne hiukan eri juttuja kuin varsinaiset viat. Ja kyllä kulumista tapahtuu, aikanaan myös sun pannussa. Ei keraamit ole ikuisia. Tulenkestävästä teräksestäkin lähtee pikku hiljaa matskua hevakkoon. Eri asia on sit vain se, miten monta vuotta kestää enneku ollaan vaihtorajalla.
Neljänneks, yleistät aika pahasti kun väität ettei kotimaisiin pannuihin kannattais koskea. Kun noita kotimaisia pannuja on aika monenlaisia. Epäilenpä, et tuskin olet koskaan edes kurkannut sisään tollaiseen värkkiin ku täällä on poltossa? Onhan niitä melkoisia myynnissä, mutta ei kaikki.
Viidenneks, ei kannata luulla, ettei ole elämää oman navan ympärillä. Eipä tuo meikun patakaan ole virheetön, mutta ihan hyvä polttoteknisesti edelleen. Virheet ja ongelmat tiedän, eikä niillä ole tekemistä minkään muun pannun kanssa. Ja onneks mitään perustavaa laatua olevia virheitä ei ole.
Kuudenneks, jos mennään piipun päästä mittaamaan, kyllä se sun Atmos silti taitaa hukata savujen kautta lämpöä. Eikä mua kesällä oikein kiinnosta kuumentaa tiilipiippua, joskus muutenkin sisällä kuumaa. Mieluummin senkin lämmön varais käyttövettä kuumentamaan.
Eikä tässä nyt puhuta pannusta, joka ei toimis, eilen vain oli poltossa isompi droppi välillä. Ja aina vois vakioida polttoa kunnon ohjauksella. Sun mielestä toi mun pannu on susi, kun eilen oli tuollainen tapahtuma? Niinpä niin.

Mitä testaamiseen tulee, niin se pitää tehdä systemaattisesti ja tarkasti. Mites tuo sun vajaan vuoden taival onkaan mennyt? Kaikki tunnetilat euforian ja masennuksen välillä on taidettu käydä läpi? Ai niin muuten juu, kun kunnon testaamisessa ei ole tilaa tunteille, päinvastoin kaikki ulkopuolinen vaikutus pitäis eliminoida, ja saada ylös pelkät faktat. Ja joka toistossa identtisesti.
Testaus ja testailu on kaks eri asiaa.
