Kirjoittaja Aihe: Millaisia sahaus pukkeja tai vastaavia klapin tekijöillä?  (Luettu 6095 kertaa)

riusmies

  • Vieras
Hyvä tietää, että säkeissäkin saa puut homehtumaan. En ole vielä siinä onnistunut: jätän säkkien väliin ilmaraot ja vaihdan suuntaa joka kerroksessa, siis pitkittäin olevien päälle taas poikittain. Kahden säkin levyinen pino ja seuraavaan pinoon sitten 15-30 cm tuuletusväli. Katoksessa mulla on ne suurimmaksi osaksi(entinen karavaanikatos), sivulle olen tehnyt myös pinon ja suojana päältä katoksesta lähtevä noin 45 asteen kulmassa oleva pressu. Hiiret niissä kyllä asuu. Sisällä pitää olla nakki pyynnissä:) Säkitysteline on metallinen, jossa säkki pystyssä suuaukko avoimena. Muovikaukalo olisi kyllä kätevämpi. Onko niitä 80 litran säkeille tehtynä? Puut ovat hyviä meillä nyt. Ongelmana on vaan tuo vanhanmallinen Clapi-yläpalokattila, joka keittää herkästi. Jos varaaja kylmä, niin saa lämmittää hyvällä vedolla ja luukun sisäosa palaa vaaleaksi ja päältä sytytettynä ei savuta juurikaan koko prosessin aikana. Ongelma tulee sitten kun varaaja yli 50-asteinen ja yrittää lämmittää. Kattila keittää herkästi ja joutuu rajoittamaan vetoa joko alaluukulla tai hormista; kattila mustuu sisältä ja ulkona kitkerä savun haju. Latausautomatiikan poistin, kun keittäminen oli sillä jatkuvaa. Paisuntaa lisäsin (1800 l ovaali) 450 litraan ja latauspumppu 145W. Lisäämällä vettä keittäminen loppuu ja kuumetessaan taas sitten sylkee painetta pois varaventtiileistä. Antakaa neuvoja! Talo on iso 850  kuutiota hirsitalo. Ei voi sähköllä lämmittää ja maalämmitys tähän kallis investointi. Puut ilmaisia omasta metsästä. Aiemmin meillä oli Jämä Natura käänteispalokattila mutta heitettiin se pihalle, kun se tykkäs ajoittain savustaa koko kämpän - puita se ei tosinpaljon kuluttanut. Olen moneen ottiin tosin meinannut ostaa lambda-ohjatun uuden puukaasutuskattilan.

ev3449

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 830
Jos kattila keittää, tilanteeseen voi vaikuttaa joko tehostamalla lämmön poistumista lisäämällä veden kiertoa (kiertääkö varmasti kunnolla?) tai vähentämällä lämmöntuottoa kuten olet ilmaa rajoittamalla tehnyt. Ongelmana yläpalossa on herkästi tällöin huonontunut palaminen...
Oikea tapa vähentää tehoa olisi lisätä poltettava puumäärä pienissä erissä pidemmän ajanjakson aikana. Pienempi roihu pesässä...

Jos 450 litran paisunnalla ja 1800 litran vesitilavuudella varo ruikkaa, ei paisunnan esipaine ole kohdallaan ja tai järjestelmässä on liikaa vettä.
Poista vesi paisunnasta ja tarkista esipaine.
40kW "viritelty" alapalo Högfors vm. 1981, 3000 l varaaja, patterilämmitys. ~10t/vuosi.

riusmies

  • Vieras
Otsikosta vähän kaukana nämä jutut nyt menee. Esipaineet 0.3 ja 0.35. Molemmista venttiilistä tuli ilmaa eli kumit ovat ehjiä. Nokesi niin paljon, että oli pakko pelti avata täysin. Kokeilin pienemmällä puumäärällä ja sain kuin sainkin varaajan 90 asteeseen ilman keittoepisodia. Tein täytöt myös pienellä puumäärällä. Ulkona ei piipusta savuttanut pahemmin, ajoin jopa pelkkää värinää näkyi ilmassa. Hain vielä lainaksi tehokkaamman latauspumpun eli jotain 240 Wattisen(oma noin 145W). Pitää testailla sitä vielä. Saakohan sitä jollain konstilla laskettua miten tehokas latauspumppu pitää olla, kun varaaja läpeensä 70 astetta (1800 ovali) ja kattilan huipputeho luokkaa 70kW täydellä vedolla, ettei keitä? Olen kitupolton ehdoton vihaaja:) Putket 1½ tuumaa ja pituus noin 5-6m. Täyspesällisellä lämpö nousee 70:stä 95:n varaajassa nykyisillä kuivilla haavoilla.

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 534
Kannattaa alottaa ihan uusi aihe tämän teeman ympärille. Sitten tulevaisuudessa joku kun kahlaa otsikoita läpi löytää sahuupukin kohdalta vain sahuupukkiin liittyvää keskustelua..
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.