Kirjoittaja Aihe: Budjettiluokan luksuskattila, Centrometal Biotec L 34 kw  (Luettu 9659 kertaa)

Maikki_S

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 38
Lähtötilanteena oli viime vuonna hankitun omakotitalon Högfors Ergi 2 vuodelta 1989, joka tuli päivittää uuteen tekniikkaan. Yläpalokattilan tiuhat täyttövälit sekä työläs nuohoustyö laittoivat uuden kattilan etsintään vauhtia ja listalle päätyivät lopulta seuraavat mallit:
- Vigas 40 lambda
- Centrometal Biotec L 34 kw

Vigas oli kärkisijalla jonkin aikaa keskitalvella, mutta kattilamallien etsiminen netistä toi esiin vähemmän tunnetun Centrometalin.
Voiton Centrometalin eduksi tekivät lopulta seuraavat yksityiskohdat:
- Tuubien pikapuhdistus vivulla.
- Tuubeja enemmän kuin Vigaksessa. Centrolla on 10 kpl.
- Laitteessa on itsessään savukaasuimuri, jolloin sitä ei tarvitse enään erikseen hankkia. Vigaksesta löytyy palamisilmapuhallin, mutta sytytyksen ja täytön yhteyteen ilmeisesti tarvitaan tuota erillistä savukaasuimuria siinä.
- Ovikahvojen nopeampi käyttö. Jotenkin tuntuu hankalalta pyöritellä monia kierroksia noita kahvoja.
- Tarvittaessa Centrometallilla pystyy hoitamaan vastaavat säädöt kuin Oumanilla,kunhan hankkii erillisen 3-tie säätöventtiilin. Jäisi siis tuo ominaisuus varalle, jos Oumanista joskus lähtee ilmat pihalle.
- Liitinhormin lähtökorkeus. Nykyisellään liitinhormi on johdettu tiilimuurattuun savupiippuun korkeudella 800 mm. 34 kw-mallilla ei tarvitsise tehdä uutta reikää savupiippuun ja olisi asennuksen suhteen melkein bolt-on.
- Keskiluukku sytyttämistä varten.

Hinnat olivat näille kattiloille hyvinkin samoissa nurkissa ( 3450 - 3800 €).

Lopullinen kattilahankinta tehtiin Kroatialaisesta LVI-verkkokaupasta, http://www.ikoma.hr/hr/centrometal-peci-kotlovi-spremnici/piroliticki-kotlovi-centrometal-bio-tec-l/piroliticki-kotao-centrometal-bio-tec-l-34-kw-5421/
Asiakaspalvelu englanninkielellä sujui moitteetta sekä vastaukset mitä erilaisempiin kysymyksiin ja tilauslistan päivityksiin saapuivat parissa tunnissa. Kiitokset näistä keskusteluista heidän myyjälleen, Damir Kiš:lle. Tämä oli heidän ensimmäinen puukattila, jonka he toimittivat Suomeen.

Kuljetuksineen kattilan hinnanksi muodostui 3450 €. Muutamia kymppejä meni liitinhormien ja muiden LVI-tarvikkeiden hankintaan. Rahat siirtyivät IKOMA:n pankkitilille ja muutaman päivän päästä tuli tieto lavan lähtemisestä kotiamme kohti. Rahti kesti kokonaisuudessaan reippaan viikon ja kollillinen tavaraa toimitettiin suomalaisen rahtiliikkeen toimesta pihallemme.


Jatkuu..
 

varikonniemi

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 586
"Budjettiluokan luksuskattila" kuulostaa vähän mainosmiehen kehitelmältä. Ja jännää että kirjoittelet semmoista jo ennenkuin ensitulet on edes poltettu?

Muuten avaus vaikutti asialliselta, kiinnostaisi kovasti nähdä videota sytytyksestä ja liekistä. Harmi että se on attackin tavoin niin iso.
« Viimeksi muokattu: 06.06.2016-16:42 kirjoittanut varikonniemi »
VIGAS 40 Lambda / Laddomat 21-60 @ 78^c / 4,2m^3 varaaja

Maikki_S

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 38
Neljät tulet jo polteltu.
Oma varainhankinta ei ole tämän tai minkään muunkaan kattilan menestyksestä riippuvainen, sillä toimeentulo  hankitaan turvallisuusviranomaisen tehtävissä.

Jatkan tarinaa ja kattilan asennukseen liittyviä turinoita jonain tulevana iltana.

jussi

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 166
  • 1xLU2800 4xpeltimuuri 3xkaakeliuuni 1xLeino liesi
Näitä on mukava lukea ja aina myös oppii, eikun jatkoa.

Maikki_S

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 38
Eräs toukokuun  viikonloppu pyhittyi kattilavaihdokselle. Viimeiset tulet poltettiin noin viikkoa ennen vaihdosta ja järjestelmästä kytkettiin varoilta päälle erillinen 300 litran lämpimän käyttöveden sähkövaraaja. Sähkövaraaja toimi pitkän tauon jälkeen moitteettomasti ja kattilan purkuun voitiin ryhtyä levollisin mielin lämpimän käyttöveden riittävyyden suhteen.

Valmistelevia töitä, joita toteutin ennen viikonloppua tapahtuvaa ”The hetkeä”:
-   Liitinhormin irrotus  Högforsista. Piti pilkkoa laikkakoneella kahteen pätkään, jotta sopi irtoamaan.
-   Putkieristeiden poistaminen niiden putkien osalta joita tultiin muuttamaan.
-   Kiinteän sähkönsyötön veto Biotecin läheisyyteen.
-   Latauspumpun sähköistyksen purkaminen sekä johdotuksen muuttaminen niin, että latauspumpun virta ohjataan Biotecin virroista.
-   Pumppukärryt, traktori trukkipiikkeineen ja nostoliinoineen hollille.
-   Biotecin kuljetuspakkauksen purkaminen kattilan ympäriltä.
-   Kattilahuoneen kulkureitillä olevien kynnyksien varustaminen loivilla luiskilla (patiskaa, lautaa ja metallilevyjä). Kaksi korkeaa kynnystä oli matkan varrella.
-   Savupiipun liitosaukon tiiviiksi rakentaminen. Vanhan liitinhormin asentaminen hormin läpivientiin vaakaosuudelle (~25 cm) tulimassan avulla. Vanha liitoshormi oli läpimitaltaan 20 mm suurempi, joten siihen oli helppo liittää uusi liitinhormi. Liitosaukon ympäristön tiivistäminen tulimassalla ja siistiminen metallisella liitoskauluksella (IKOMA:n toimitus).
-   Asennusvalu, muotitus ja raudoitus tasaisen asennuspaikan saavuttamiseksi. Uusi kattila edellytti suurempaa asennussyvyyttä, joten lattiaa piti tasoittaa 20 sentin matkalta.

Lauantain aamunkoitteessa aloitettiin putkiston tyhjennyksellä sekä purkutyöllä. Tunnin päästä kattila oli irrallaan ja sen kuljettaminen pumppukärryllä voitiin aloittaa. Kattila saatiin siirrettyä pumppukärryn kiskoille vaivattomasti yläpuolelle sijoitetun ketjutaljan avulla. Kattilan yläpuolella sijaitsi teräsbetonisessa välipohjassa harjateräslenkki, jota lienee käytetyn vastaavan käyttöön tätä kattilaa asennettaessa. Kattila sidottiin kuormaliinalla pumppukärryyn ja sen siirtämistä ulos voitiin aloittaa. Rakennetut luiskat toimivat mainiosti ja Högfors ylitti jokaisen kynnyksen ensimmäisellä yrityksellä. Vanha kattila siirrettiin nostoliinojen avulla erilliselle kuormalavalle muualle siirtämistä varten ja seuraavana vuorossa oli uuden kattilan nosto pumppukärryyn. Nosto onnistui kaksin nostoliinoin mainiosti. Kattila jälleen kuormaliinalla pumppukärryyn kiinni ja siirto sisään voitiin aloittaa. Erityistä tarkkaavaisuutta vaadittiin kynnysten ja oviaukkojen kohdalla sillä, uusi kattila oli äärimitoiltaan entistä suurempi.  Kattila siirtyi omalle paikalleen pienten punnerrusten sekä rautakankien avustuksella. Apuna käytettiin myös edellä mainittua ketjutaljaa. Vanha asennusalusta oli odottamattoman epätasainen ja vaateriin saattamiseksi nurkkiin tuli asetella erinäisiä lattaraudan palasia.

Vanhan siirto pois ja uuden tuominen tilalle kesti arviolta kaksi tuntia. Rivakan vauhdin nähtiin mahdollistuneen tehtyjen esivalmistelujen, kynnysluiskien ja nostokalustona olleen traktorin avulla.  Putki- ja sähköasennusten parissa vierähtikin sitten lauantain loppupäivä sekä sunnuntai.

Niistä seuraavassa osassa enemmän.   

puuhastelija

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 82
Mitenkäs tämä eteni tästä eteenpäin?
Paljonko Centrometal tarvitsee tilaa eri puolille?
Arimax 240, Akvaterm 2m³, EH-80. 184 m² lämmitettävänä.

Maikki_S

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 38
Projekti eteni odotetusti ja testitulet napattiinkin pikaisesti ulos.

Toimivaa kattilaa on käyty länsirannikolta kertaalleen kesän aikana tutustumassa.
Kesällä polttelin käyttövedet tuolla noin kerta viikkoon ja lämmitystarpeen tullessa ajankohtaiseksi avattiin myös patterikierron venttiilit.  Iloisena yllätyksenäni on ollut, ettei sytytyksessä tarvitse käyttää alkusytytystä.
Vanhan hiilloksen isoimmat kokkaret jätetään arinan pohjalle ja hienompi tuhka pudotetaan arinareiästä alas. Vanhan hiilloksen päälle muutamia pienemmäksi pilkottuja halkoja. Näiden päälle sijoitetaan loput isommat puut. Sytytys onnistuu pienellä tuohisella tai tervaksen palalla keskiluukun kautta.

Tilan tarpeen osalta omat kokemukset:
- Kattilan peiteovi lähti jo ennen asennusta pois. Kattila on minulla sijoitettuna seinän viereen niin, että oikean puolen ja seinän rako on ~ 4 cm. Kaikki tarpeelliset lisälaitteet onnistuu asentaa vasemmalle puolelle ja nuohousluukkukin löytyy molemmilta puolilta.
 

Josko lupaisin laajempaa selontekoa projektista joulukuun kuluessa. Tyydyttääkö tiedon janoista?

riusmies

  • Vieras
Oletko Maikki_S pitänyt "glow"-toimintoa päällä? Itse tein tulet eilen illalla ja masiina poltteli pesällisen pois ja jäi säilyttämään hiillosta. Äsken kattelin ulkovaraajan tilannetta ja näytti siltä, että vajaan pesällisen puita voisi vielä polttaa. Kouhin vähän hiillosta ja siellä oli kuin olikin muutama kissansilmä. Laitoin paperisytyt ja uunin täyteen puita ja kun uuni kysyi tuleeko uusi täyttö, niin hyväksyin. Kohta alkoi lämmöt nousta eli toimiva on tuo hiilloksen säilytys toiminto. Näkyy olevan tehdasasetus, että on päällä. Jos ei tule täyttöä, niin uuni menee lopulta off-tilaan.

Maikki_S

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 38
Glow-toiminto on minulla poikkeuksetta ollut käytössä.

Maikki_S

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 38
Tulia on polteltu ja yhteiselo on sujunut leppoisasti.

Tulet aloitan aikaisemmasta poltosta jääneillä hiilloksilla ja pienemmiksi pilkotuilla puilla. Sytytys keskiluukun kautta ja hetken päästä sytytysprosessin kytkeminen käyttöpaneelista päälle kytkee savukaasuimurin päälle. Proseduurin mukaisesti keskiluukku pidetään auki kunnes savukaasut saavuttavat 50´c:n rajan. Tämän jälkeen keskiluukku kiinni ja parin nappulan painaminen ruudulta. Puiden lisäys kattilaan noin 3 tunnin kuluttua, jotta varaajat saa täytettyä oikeaan lämpötilaan saakka. Yleisimmin on tullut polteltua 1,5- 2 pesällistä.

teuvo

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 47
Uutta kattilaa minäkin hakemassa  :D

Centrometal Biotec tuli uutena vaihtoehtona esiin, speksien mukaan tunttuu tuo 45- malli sopivalta.

Ymmärsinkö oikein että siinä tulee samlla hinnalla savuimuri ja latausautomaatti?
Onko nuo "ohjekirjan tilavaatimukset" kuinkakin oleellisia tai tärkeitä? Mulla tilaa on hiukka naftisti.
Onnistuuko tilaaminen huonolla kielitaidolla? Onko tilaamisessa jotain erityistä mitä ei tyhmempi heti hoksaa?
Kiitokset hyvästä selostuksesta ja "vinkistä", ei ole helppoa tämä kattilan valinta, kaikki vinkit ihan tarpeeseen!

dieseljätkä

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 149
Meillä tehtiin tälleen: Alaputkeen suoralle osalle ennen kattilaa latauspumppu(tavallinen kiertovesipumppu, jossa tehonvalinta 100-150(200W ei haittaa)), yläputken T-risteykseen noin 72 asteen termari, joka kierrättää kylmemmät vedet alas ja takaisin kattilaan,  ja yli 72 sitten varaajaan, jolloin alhaalla olevaan t-liitokseen ja siltä latauspumpulle tulee korvausvesi varaajan alaosasta.  Jos ajaa varaajan kuumemmaksi eli yli 80, niin pumppuun pitää vääntää lisää runtua, joka estää katkokäyntiä.  Tästä kierrosta takaiskut pois hidastamasta virtausta.

Yksi poistopuhallin on kattilassa valmiina eikä mitään vedontasaajia pidä laittaa. Kattila ohjaa latauspumpun itse. Varaajaan voi laittaa ylös ja alas lämpöanturit - ne eivät kattilaa ohjaa. Kattila pudottaa tehojaan automaattisesti ja lopulta menee katkokäynnille, jos kattilan yläosan lämpö nousee liikaa. Taisipa olla mahdollisuus talon kiertoveden ohjaukseen sekä Oumannin korvaukseenkin paneelissa.  Meillä kattila 29 cm takaseinästä, 15 cm sivuseinästä ja huone 250 pitkä - hyvin mahtuu huoltamaan puhaltimen ja lisäilemään puita. Kattila muuten odottaa jopa 12 tuntia hiilloksella lisäystä ja syttyy ilman tikkuja - kannattaa heittää uuniin muutama isompi puu sitä ajatellen.
Centrometal Bio Tec Lambda 34 kw, varaajat 4.8 m3, kattilan lämmitystyö 840 m3+ suurperheen lämmin vesi

Maikki_S

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 38
Puita palanut ja talo on lämmennyt.
Ainoa uusittu osa on keraaminen arina kivi, jonka olen kahteen kertaan uusinut. Kivi on rikkoutunut hiilihangon liian kova kouraisesta käytöstä. Arinaa saa Suomesta maahantuojalta.



Fargo_53

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 14
Hyvä tietää, että kattila on pelannut.

Minkäs kokoista varaajaa latailet tuolla ja minkäverran puuta menee varaajan kuumaksi saamiseksi? Lämpeekö pesällisellä vai täytyykö lisätä? Riippuu tietenkin lähtölämpötilasta ja kiinteistön lämmönkulutuksesta..

Suutinkivi on kyllä suht edullinen näemmä. Yksinkeraisen näköinenkin. Tuollaisen vaikka jyrsisi helposti valuraudastakin.