Kirjoittaja Aihe: Pannunvaihto - oppimiskäyrä jyrkkänä  (Luettu 3043 kertaa)

Jpieti

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 2
Pannunvaihto - oppimiskäyrä jyrkkänä
« : 13.01.2018-22:51 »
Terve! Uusi tulokas ilmoittautuu. Tämä kokemus nyt täytyy jakaa jollakin tavalla, täällä se jotakuta saattaa kiinnostaakin.

Ostin n. vuosi sitten 1954 rakennetun kolmikerroksisen yhteensä n. 200 neliön talon, joka oli lämmennyt viimeiset 30 vuotta sähköllä. Kellarissa oli kuitenkin Jämän ikivanha yhdistelmäkattila ja n. neljäkuutioinen varaaja. Varaajan pohjalla kymmenen kilowatin edestä vastuksia. Keskellä kämppää kuusireikäinen piippu. Eiköhän noilla nyt jonkun aikaa pärjättäisi.

Nuohoojan sain paikalle vasta helmikuussa 17 ja lämmittelin vanhalla Jämällä lopputalven ja kesän käyttövedet. Syksyn edetessä ja marraskuun nollakeleissä rupesin kuitenkin laskeskelemaan puunkulutusta ja kattilahuoneessa käytettyä aikaa. Ei helvetti. Joka toinen päivä vähintään 60 kg havupuuta sisään. Alle kahden tunnin välein kohentelu ja tankkaus. Eihän tästä tule yhtään mitään.

Alkoi selvittely. Rouva oli sitä mieltä, että laitetaan uutta ja otetaan joku tekemään. Periaatteessa kai noinkin tulisi, mutta aika pitkä penni.. Olen jotenkin tottunut ajattelemaan, että itse kun tekee, saa justiin semmosen kun sattuu tehdessä tulemaan. Pyysin muutaman tarjouksen. Hanakat tarjosi Arimaxin kahteen ja puoleen harrasteyksikkööön, asennus vielä päälle... Nimeltämainitsematon hormisaneerausvirma piipun kunnostuksen kolmeen. Päädyttiin vaihtoehtoon B.

Huusin tori.fi:stä O.Kuhlmannin vuonna -82 valmistaman OK20-alapalokattilan. Kunnosta näki, ettei siellä kovin montaa kertaa ole tulia ollut. PETE-tuote toimitti seitsemän metriä 150 mm rosteriputkea. Tässä hormissa on joku muurarin älynväläys, alin neljä metriä on n. 160x150 mm, loppu kahdeksan n. 200x250. Yläpää ei Jämällä kuivunut ikinä ja veto oli varsin huonoa.

Nakkasin Jämän niin kauas kuin se tuosta ajoluiskan montusta kaksin käsin lähti. Valmetti vähän auttoi. Hiukan valuhommia, piippuun uudet yhteet piikaten ja muuraten, tosi monta metriä erilaisia putkia uusiksi ja siellä se istuu!

Pähkinänkuoressa nykysetup:

- OK20 alapalokattila, O.Kuhlman, vm. 1982. Kilven mukaan 28 kW
- n. 4 m^2 paikanpäällä hitsattu varaaja, 4 mm levyä.
- Vanha Kolmeks 25/4 latauspumppu, 1" alayhde ja 1 1/2" yläyhde
- n. 12 m hormia, josta alin n. 4 m 160x150 mm ja yläpäässä vähän yli 6 m 150 mm rosteriputkea.

Vetoa on nyt silleen, että pelti auki tulitikulla pesän sytyttäminen on mahdotonta ja sukat meinaa imeytyä jaloista kattilaan. Varaajan keskilämpötilan nosto 50 asteella otti vanhalla kattilalla n. 16 tuntia ja 60 kg puita, nyt menee alle kahdeksan tuntia ja 40 kg puita, eikä pannuhuoneessa tarvitse käydä kuin kahdesti lämmityksen aikana. Luvut saattavat vielä heittää aika lailla, mutta muutos oli todella merkittävä. Omaa aikaa paloi n. neljä täyttä työpäivää, mutta harrasteisiin säästyi valuuttaa toisesta ääripäästä laskien viidestä kuuteen yksikköä...

Tuon kattilan sytyttämiseen kaipaisin vähän vinkkejä. Kyllähän se sieltä syttyy, mutta alkuun työntää varsin paksua savua piipusta, ennen kuin hiillos ehtii kunnolliseksi ja palolämmöt kunnolla ylös. Kun humina lähtee kunnolla käyntiin, ei piipun päältä tule kuin hento valkoinen haiku.
« Viimeksi muokattu: 13.01.2018-22:58 kirjoittanut Jpieti »

Jooseppi

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 64
Vs: Pannunvaihto - oppimiskäyrä jyrkkänä
« Vastaus #1 : 14.01.2018-10:17 »
Muistaakseni OK 18 kattilan laitoin vuonna -80 . Metriset halot sinnekin meni pystyyn .
Yli kolmekymmentä vuotta sillä lämmittelin . Vapaakierto , apuna termari ohjattu lataus
pumppu . Kolmen kuution varaaja , avoin paisunta . Hyvin se pelasi ja lämmintä riitti .
Keväällä kyllä huomasi kun lumet tuli peltikatolta alas , oli siinä mustaa nokeakin .
Sytytyksestä ei jäänyt erikoista mieleen . Alaluukusta sytykkeet ja klapit sisään , sitten
Täyttöluukusta pitkiä puita pystyyn . En kyllä tiedä onko sinun kattila samaa mallia .
Näistähän isommat kattilat mahdollisti olkipaalienkin poltot .

Jpieti

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 2
Vs: Pannunvaihto - oppimiskäyrä jyrkkänä
« Vastaus #2 : 14.01.2018-11:41 »
Näistähän isommat kattilat mahdollisti olkipaalienkin poltot .

Veto ainakin vaikuttaa siltä että siellä palais märät heinätkin. Kippasin eilennä kopallisen kuorta yms. mitä jäi peräkärryn pohjalle klapuja kuskatessa kattilaan, hetken sihinän jälkeen alkoi käydä melkonen puhina ja latauspumppu kävi aika tiuhaan. Tämä vois toimia hakkeella kohtuullisen hyvin.

Olkia pitää kokeilla, jossain saattaa olla joku vuosia vanha paali...

jiihuima

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 144
Vs: Pannunvaihto - oppimiskäyrä jyrkkänä
« Vastaus #3 : 14.01.2018-19:56 »
Ite sytytän oman alapalon niin, että laitan ylhäältä pienet tulet arinan takaosaan pienistä puista ja sytykkeistä. Kun on pari kolme minuuttia palanut, niin kestää aukasta taas täyttöluukku ilman että tulee savua tupaan. Siitä sitten pesä täyteen.

Alkuun sytytin täyden pesän alaluukusta, mutta siinä tuli useammin ongelmia syttymisen kanssa ja pitempään meni, että sai ohituspellin kiinni. Nyt ohituspellin saa melkein samantien kiinni. Ainoa ongelma on, että välissä holvaa, ehkä siksi, kun ei syty koko pohjakerros puita kerralla vaan lähtee etenemään sieltä arinan takaosasta.
Arimax 35, Termovar 32 latauspaketti savukaasuanturilla, Jäspin sähköovali 2.4 ite hitsatuilla kattilayhteillä, 2 käyttövesikierukkaa, Metro 300L lämminvesivaraaja. Aurinkolämpöä 8m² tasokeräimillä ja lämmönvaihtimella. Rintamamiestalo ~150m². Puuta vuodessa ~20p-m³ + saunapuut.

dieseljätkä

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 149
Vs: Pannunvaihto - oppimiskäyrä jyrkkänä
« Vastaus #4 : 21.01.2018-21:14 »
Näkyy olevan youtubessa videoita, kun sytyttävät alakautta toholla ja pelittää kuin junan vessa.
« Viimeksi muokattu: 21.01.2018-21:16 kirjoittanut dieseljätkä »
Centrometal Bio Tec Lambda 34 kw, varaajat 4.8 m3, kattilan lämmitystyö 840 m3+ suurperheen lämmin vesi

Urpo82

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 483
Vs: Pannunvaihto - oppimiskäyrä jyrkkänä
« Vastaus #5 : 24.01.2018-21:49 »
Näkyy olevan youtubessa videoita, kun sytyttävät alakautta toholla ja pelittää kuin junan vessa.

Noi toho sytytykset taitaa videoilla olla enemmän noista puhallin ohjatuista puukaasutuskattiloista. Alapalon sytytys taitaa parhaiten onnistus Jiihuiman tekniikalla, ainakin jos ei imuria ole piipussa.
Vigas 80LC, 6800L 60 putkea tyhjiökeräintä.

223+156 lämmintä pinta-alaa ja 156 puolilämmintä hallitilaa
Varajärjestelmänä: Jäspi Tupla 2, Termovar, 1400L,