Kirjoittaja Aihe: Hallin lämmityksen pohdintaa  (Luettu 2963 kertaa)

Allu-85

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1
Hallin lämmityksen pohdintaa
« : 30.08.2020-13:54 »
Piti oikein rekisteröityä tänne ja ensimmäistä viestiä kirjoittelen. Lämmityskokemukset lähinnä takasta ja Hallilan omatekoisten ilmalämmittimien parissa. Nyt rakenteilla ensimmäinen puukeskuslämmitysjärjestelmä.

Rakenteilla on 150m2 / 760m3 halli. Lattiassa on lämmitysputket ja olen hankkinut kaksi kiertovesipuhallinta. 3m3 varaaja on, 300l paisari ja teräspiippu, muistaakseni 6m ja 160mm reikä. Lattialämmöllä tarkoitus pitää hallissa pieni peruslämpö ja puhaltimilla sitten työskentelylämpö. Halli on autojen säilytystä ja omia askarteluja varten, ei jatkuvaa oleskelua.

Pannun valintaan ja lämmityksen säätöön kaipaan apua.

Pannuksi olen katsellut mahdollisimman pitkällä pesällä olevaa, koska olen töissä rakennuksilla ja sieltä saan puuta niin sitä ei viitsi pilkkoa 33cm pätkiksi. Jyrin kauppaama Viadrus kiinnostaa: https://torujyri.ee/fi/valurauta-kattila-viadrus-u22/37-puukattila-viadrus-u2210.html

Onko tuollaisesta kokemusta, tai ylipäätään minkä tehoinen kattila olisi passeli 3m3 varaajalle? Rajoittaako piipun 160mm reikä, kun tuossa on 176mm?

Minkälainen latauspumppu ja kirtovesipumput? Miten lattialämmityksen säätö kannattaa hoitaa? Entä puhaltimien?

Paljon kysymyksiä

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 516
Vs: Hallin lämmityksen pohdintaa
« Vastaus #1 : 31.08.2020-18:11 »
Tervetuloa,

näyttää viel puulämmittäjät olevan pääosin kesälaitumilla kun täällä on näi hiljasta  ;)

Yläpalokattila on hyvä jos haluaa polttaa puuta paljon, mutta mikäli samalla puumäärällä haluaa enemmän lämpöä siirtää veteen niin tuolla hintaa saa jonkun perus käänteispalokattilankin joissa on myös puolen metrin puupesä, täältä hakusanoilla Atmos, Maga, Attack, Vigas jne löytyy paljon käyttökokemuksia.

3000 litran varaajaan mahtuu 30->80c lämmönnostolla (50 x 3.6) 180 kWh energiaa. Tämä löytyy 80% hyötysuhteella noin 56 kilosta puuta (4 kWh/kg). Jos haluat yhdellä pesällisellä saada tuon varaajan "täyteen" niin sitten on syytä mahtua pannuun tuon verran tavaraa. Pienemmän kokoluokan pannuissa ei yleensä ole noin isoa varastopesää

http://www.puulammitys.info/index.php?topic=268.0

^Tuossa^ käyttäjämittauksia omista kattiloista. Kerran lisäämällä saa melkein joka pannulla tuon tehtyä. Toistaalta eihän varaajaa aina "täyteen" tarvitse ladata, etenkin tuo peruslämpö lattialämmityksessä antaa mahdollisuuden käyttää varaajan energia aika tyhjäksi. Tuollainen 180 kWh varmaan nollakelissä haukkaa jotain 2 kW  peruslämmönpidolla riittää sitten 90 tuntia (ihan puhdas arvaus tuo kulutus)

En ole putkimies mutta pähkäilin tota lämmitystä niin tässä oma ehdotus

Kattilan ja varaajan väliin joku laddomat jossa on pumppu ja termari samassa (löytyy muun merkkisiäkin)

tuohon lämmitykseen en keksinyt hyvin miten se toimisi yhdellä kiertovesipumpulla. Lattialämmitykseen kuitenkin ei tarvita kuumaa vettä, siihen joku perus ouman tai automix, voi torista löytyä halvalla käytettyjä. Se ohjaa 3-tieventtiiliä sitä mukaa miten kuumaa tai haaleaa varaajan vesi on.

Noille puhalluspatterille sitten oma kv pumppu. Sen sähkökytkentä termostaatin taakse. Kuitenkin noin pienessä tilassa jos tekee pannuun tulet ensin niin varaajan yläpäästä alkaa saamaan 70-80c vettä puhallinpattereille ja peruslämmöstä, esim 10->20c 760 m3 ilmaa jos lämmitetään tarvitaan (ilmaa asteella kun lämmitetään tarvitaan 0.00028 kWh/ m3) tarvitaan 2.1 kWh joten se tapahtuu nopeasti, lattialämmitys ei ehdi tuossa perään vaikka oumannin pyyntiä lisääkin mutta ehtii sitten jos pitempään on hallissa ja sitten tulee puhallinpatterit tarpeettomiksi. Toki hyvät kun talvella tuo auton sulamaan niin saa nopeasti nostettua lämmöt reilusti ylös.

Jos patterit ja lattialämmityksen laittaisi saman pumpun taakse (pumppu paluulinjaan) ja puhallinpatteille haarottaisi lähdön ennen "oumannia" niin niissä silti kiertäisi kuuma vesi vaikka eivät olisi käytössä. Toki sen linjan voisi venttilillä sulkea kun ei tarvitse. Joka tapauksessa silloinhan ollaan paikalla kun lämpöjä tarvisee nostaa joten venttiili auki ja puhaltimet pyörimään onnistuu kyllä manuaalisestikin. Mutta paluupuolella tuo sitten sotkee "oumannin" sielunelämän kun paluupuolelta alkaa tulla kuumempaa mitä lattiaan lähtee ja se sulkee sitten kierron lattiaan. Joku putkimies tän varmaan osais ratkasta ehkä yhdelläkin pumpulla.

http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.