Kirjoittaja Aihe: Varaaja ei lämpene  (Luettu 2579 kertaa)

Tepela

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 2
Varaaja ei lämpene
« : 30.11.2020-22:14 »
Moro,

Ongelmana on, että varaajan lämpötila ei näytä nousevan ollenkaan, vaikka kuinka poltan puuta. Kattilana atmos dc 32 gs ja varaaja 2000l. Päälämpömuotona maalämpö, mutta olisi kiva poltella kattilaa, koska käytössä ilmaiset puut.

Eli varaajan lämpötila on mittareiden (ylä ja ala) noin 60c. Vaikka kuinka poltan kattilaa, niin tuo lämpö ei nouse lähes ollenkaan. Kuitenkin suihkuun mentäessä hanasta tulee tulikuumaa vettä (maalämmöllä näin ei käy).

Tästä voisi päätellä, että kattila kuitenkin lämmittää varaaja, koska tulikuumaa pukkaa hanasta, mutta kuitenkin mlp hurraa taas kattilan sammuttua. Varaaja on eristetty, eli ei pitäisi maalämmön joutua heti lämmittelemään vettä kattila polton jälkeen.

Olen myös käsittänyt, että tuossa atmoksen lämpömittarissa pitäisi käytön aikana olla 80-90 asteen lukemat, mutta meillä heiluu aina maksimissa 120c+.

Anteeksi sekava selitys, mutta tämä puulämmitys on aivan uutta, eikä talon edellinen omistaja osannut oikein asiassa neuvoa. Kaiken piti olla kunnossa, mutta tulikuuman veden sisääntulo hieman pelottaa jne...

AnssiKo

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 377
Vs: Varaaja ei lämpene
« Vastaus #1 : 01.12.2020-00:24 »
Älä lämmitä puukattilaa ennenkuin olet selvittänyt sen toiminnan kunnolla. Atmoksessa on pelkkä vedenlämpömittari, joten olet ollut aika turvattomilla alueilla!  :o

Asiantuntevan putkimiehen paikalle saaminen voisi olla hyvä vaihtoehto. Hän voisi tarkistaa systeemin, ettei siellä ole kytkentä virheitä tms., kun ed. omistaja ei kuulostanut kovinkaan hyödylliselle.

Mikäli et saa putkaria paikalle, tai putkari ei ymmärrä puulämmityksestäsi paljoakaan sinua enemmän, niin lyhyt tarkistuslista.
  • Varmista, että järjestelmässä on tarpeeksi vettä, ja painemittari näyttää 0,3 - 1,5 bar painetta
  • Varmista, ettei järjestelmässä ole älyttömästi ilmaa
  • Varmista, että latauspiiriissä ei ole suljettuja hanoja
  • Kun aloitat lämmittämisen, varmista että myös latauspumppu käynnistyy ja kierrättää vettä

Voisit laittaa muutaman kuvan pannusta, varaajasta ja niiden välisestä putkituksesta, niin osattais osoittaa paremmin oikeita paikkoja.

Eli pelkäänpä, että kukaan ei ole kertonut sulle latauspumpusta. Se pyörittää kuumaa vettä pannusta varaajan, ja vastaavasti viileämpää takas varaajan alapäähän. Piirissä on termostaatti, joka huolehtii että paluuvesi ei ole täysin kylmää, vaan pysyy esim. 72-asteisena. Kun seuraat pannulta varaajalle lähtevää paksumpaa putkea, siinä tulee jossain vaiheessa T-haara, ja putki lähtee alas. Sen putken alapäässä on todnäk möykky, jossa on kolme lämpömittaria. Jos tuollaisen löydät, niin olet juuri saanut ensikosketuksen latauspumppuun. Seuraavaksi seuraa latauspumpulle vievää sähköjohtoa. Kun löydät kytkimen, tai pistotulpan, niin olet löytänyt ongelmasi todennäköisimmin syyn - latauspumpun pitää olla käynnissä kun pannussa poltetaan puita. Muuten ollaan luonnonkierron varassa, ja se ei aina edes toimi jos latausputkitus ei sitä suosi.

Latauspumpusta muuten löytyy myös kolme hanaa, varmista että nekin ovat auki ennen lämmitystä.

Mikäli systeemi on ollut pitkään käyttämättä, voi latauspumppu myös olla jumissa. Jos kevyt kolkuttelu ei auta, niin sitten menee purkuhommaksi.

Latauspumpun mittareista näkee kuinka lataus pelaa. Ylin mittari näyttää suht samaa kuin pannun mittari. Varaajan puoleinen alamittari näyttää suht samaa kuin varaajan alamittari. Ja pannuun palaa lataustermostaatin mukaisesti esim. 72-asteinen vesi.

Lataus voi olla toteutettu myös ilman valmista latauspumppuryhmää. Silloin löytyy normi kiertopumppu ja T-liitoksen mallinen termostaatti. Todennäköisesti ne ovat eristeen alla.

Mikäli maalämpöpumppu pitää varaajan tasalämpöisenä, hiukan hankalampi juttu. Putkitus tietty tohonkin vaikuttaa, mutta jos mlp pitää varaajan melkein täynnä, niin puulla lämpöä ei saa ladattua niin paljon. Putkari osaisi tuohonkin neuvoa.

« Viimeksi muokattu: 01.12.2020-00:31 kirjoittanut AnssiKo »
60-luvun torppa, Ariterm City 25+ (30 kW nim., 'hifikattila' aka 'torso'), λ-näyttö, puskurina 2.4 m³ modattu puolihybridivaraaja. Hienosäädöstä kahdessa piirissä huolehtii bivalenttisuntit, Ouman EH-800+tsi-sisäanturi ja EXU-800+tsi-sisäanturi. Specu-dataa tarjoaa RasPi, OneWire ja TaloLogger Pi

Tepela

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 2
Vs: Varaaja ei lämpene
« Vastaus #2 : 01.12.2020-09:16 »
Layätauspumpun ylä mittari näyttää aikalailla pannun lämpötilaa ja nuo alemmat on 70-80c. Mites tuon pumpun toiminnan voi tarkastaa? Ja olisiko neuvoja tuon kattilan ilmaamiseen? Putkari ei tosiaan osannut itse pannun käyttöön ottaa kantaa, mutta tarkisti, että putkitukset on oikein ja laittoi paineet kuntoon...

Luulisi kattilan jotain lämmittelevän, kun sitä selvästi kuumempaa vettä tulee aina lämmitettäessä puulla, tämä ei vain näy varaajan mittarissa. Lisäksi tuntuu tämäkin oudolta, koska lähtevä lämminvesihän on termostaatin takana, meillä asetettu noin 50c, eli luulisi, että hanasta tulee aina maks 50c vettä (hanan ollessa käännettynä kuumimpaan), mutta nyt tulee selvästi lämpimämpää jo hanan sekoittajan ollessa puolessa välissä.

Saa vinkata asiantuntijoita Tervakosken lähistöltä ;).

AnssiKo

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 377
Vs: Varaaja ei lämpene
« Vastaus #3 : 01.12.2020-09:52 »
Latausryhmän ylämittarin lämpö on ok. Kun latauspumppu käy, niin alemmat mittarit tosiaan eri lämmössä, toinen laskee varaajan alapään lämmön nurkille ja toinen pysyy tasaisesti asetetussa paluulämmössä. Yhdessä mallissa vaihdettava termari, joko 72 tai 80 astetta. Toisessa säädetään nupista portaattomasti. Paluuveden lämmön säätö ei nyt kuitenkaan ole se tässä haettu ratkaisu.

Tiedätkö mistä latauspumppu käynnistyy? Voi tosiaan olla tavallinen valokatkaisija seinällä, töpseli tai sitten termostaatin anturi savuhormin yhteessä. Joissakin pannuissa on myös mahdollisuus ohjata latauspumppua pannun ohjauskeskuksella. Atmoksesta en ole varma, riippuu varmaan pannun iästä ja versiosta.

Joka tapauksessa ei kannata turvallisuussyistä käyttää pannua, ei ainakaan täysiä pesällisillä (yli 100 astetta pannussa) ennenkuin olet varma että latauspumppu pyörii ja toimii lämmityksen aikana. Pumpun äänen kyllä kuulee läheltä, samanlainen pieni hurina kuin lämmitysverkoston kiertopumpussakin. Ja kun pumppu toimii, ja pannun lämpö on selvästi yli varaajan alalämmön, niin alempien mittarien välille tulee lämpötilaero.

Systeemi toimii kyllä joten kuten vapaakierrollakin, mutta kuten olet huomannut, pannuveden lämpötila pääsee nousemaan aivan liian ylös. Ts. tehonsiirto pannusta varaajaan ei ole tarpeeksi tehokas.

Mitä tuohon ylikuumaan käyttöveteen tulee, niin syynä voi olla myös jumittava syöttösekoitusventtiili. Pahimmillaan jopa puuttuva syöttösekoitusventtiili. Lapsiperheissä aika vaarallinen, jos hanasta tulee aluksi putkiviileää ja sitten yht'äkkiä varaajakuumaa vettä.  :-[

Tuossa systeemissä toki kun on myös sähkövaraaja käyttövedelle niin pitäisi selvittää onko nuo kytketty rinnan vai sarjaan syöttämään LKV:tä. Sarjakytkentä olisi parempi, silloin puilla saisi vähintään esilämmitettyä käyttövettä.

Tervakoskelta ei valitettavasti ole mulla osaajaa neuvoa, joten kuten tuttu paikka kyllä muuten. Ei sattumalta ole Tehtaan vanha talo kyseessä?
60-luvun torppa, Ariterm City 25+ (30 kW nim., 'hifikattila' aka 'torso'), λ-näyttö, puskurina 2.4 m³ modattu puolihybridivaraaja. Hienosäädöstä kahdessa piirissä huolehtii bivalenttisuntit, Ouman EH-800+tsi-sisäanturi ja EXU-800+tsi-sisäanturi. Specu-dataa tarjoaa RasPi, OneWire ja TaloLogger Pi

peteri

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 81
Vs: Varaaja ei lämpene
« Vastaus #4 : 01.12.2020-22:23 »
Tuossa kattilassa pitäisi olla ohjaus latauspumpulle. Kattilan  pitäisi sammuttaa savukaasu imuri jos veden lämmöt on tuota luokkaa. Onko siinä minkä valmistajan latauspumppu?.
« Viimeksi muokattu: 01.12.2020-22:29 kirjoittanut peteri »
120m2 + lämpökeskus 21M kanaalia atmos 50gsx 3000akva, ouman 800, paisari 400l.