Kirjoittaja Aihe: Uusi puukattilan lämmittäjä ilmoittautuu  (Luettu 4146 kertaa)

Reeni

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 3
Moi! Tulipas hommattua talo, jossa on puukattila ensisijaisena lämmönlähteenä. LVI-alalta kokemusta on vuosia, mutta puulämmityksen kanssa ei ole tähän asti tullut puuhattua. Siksipä ajattelin kysyä täältä muutamaa juttua jotka nyt heti tulivat mieleen.

Lämmityspakettina siis Jäspi Oval 2500l energiavaraaja ja siihen lämpöä tehdään Jäspi (nähtävästi) YPV 40 kattilalla. Laitteet on peräisin vuosilta 2010-11 joten käyttöikää luulisi olevan runsaasti.

Kattilan menovesiputkessa on Termovar -latauspaketti ja sen käyttöohjeeseen perehdyttyäni jäi ihmetyttämään, miksi latauspaketti on erikseen ohitettu myös säätöventtiilillä? Voiko tällä olla haettu jotain vapaakierto-ominaisuutta? Ymmärtääkseni tuossa latauspaketissa pitäisi tuo vapaakierto olla sisäänrakennettuna?

Latauspaketin pumppua ohjataan savukaasutermostaatilla. Ohjekirjassa sanottiin sopivaksi lämpötilaksi 60-120 astetta. Pumppu kuitenkin pärähtää päälle n. 100 asteen kieppeillä vaikka kattilassa ei tulia olisi ollut moneen päivään. Anturi on viety kattilan savutorven yläpuolelle piipun jatkopalan väliin. Liekö tämä vaurioittanut tuota anturia jos on käynyt liian kuumana? Vai onko sijoituspaikka vain väärä kun yläpalokattiloissa tuo ilmeisesti pitäisi olla savutorven alapuolelle asennettu? Tästä syystä esim. eilen kävi niin, että aamulla kun kävin katsomassa niin pumppu pyöri vielä aamullakin vaikka tuli oli sammunut jo illalla.

Kattilasta on vedonsäätäjä rikki ja minulla jo uusi siihen on olemassakin, mutta jos irrotan tuo vanhan vedonsäätäjän palasen, taitaa minulla tyhjentyä varaajan yläosa kokonaan tuon kyseessä olevan reiän kautta, kun kattilasta varaajaan menevässä putkessa ei ole sulkua? Onkos tähän mitään kikkavitosta miten tuon saisi vaihdettua ilman että näpit palaa ja lattia kastuu?

Kattilan päällä olevassa kiehuntayhteessä on kuulasulku sekä sen päässä tulppa. Pitäisikö tässä olla varoventtiili?

Kattilan jäähdytyskierukkaan ei ole myöskään liitetty mitään, eli ei ole kiehunnanestoventtiilejä tai -anturia. Onkohan nämä välttämättömiä?

Siinäpä nyt nuo ensimmäiset, lisää varmasti seuraa jos täältä tulee hyviä neuvoja :D Piipun nuohous kerran vuoteen ja järjestelmän ilmaukset tarvittaessa, mitä muuta huoltotoimenpidettä kattilalle/laitteistolle kannattaa tehdä jotta se säilyisi mahdollisimman hyvässä kunnossa?

Onnistuin myös pari kuvaa lataamaan liitteeksi.

« Viimeksi muokattu: 02.03.2022-23:07 kirjoittanut Reeni »

Jonkkeri

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 66
Vs: Uusi puukattilan lämmittäjä ilmoittautuu
« Vastaus #1 : 03.03.2022-15:16 »
Lämpöä siis ei oikeasti ole 100 astetta vai ymmärsinkö oikein?

Vedonsäätäjän ei luulisi olevan vesitilaan yhteydessä? ???

Joku varoventtiili kattilasta pitäisi löytyä, ettei häiriötilanteessa nosta painetta liikaa ja ala vuotamaan jostakin liitoksesta, joka pahimmillaan on rakenteiden sisässä.

Jäähdytyskierukka ei toki ole välttämätön, mutta mikään ei silloin rajoita lämmön siirtymistä veteen ylikuumenemistilanteessa. Sulla on nyt käytännössä siis ohitettu kaikki turvalaitteet siitä.

Lainaus
Kattilan puhdistus tapahtuu edestä. Tärkeintä on pitää puhdistusluukun (5) takana olevat pinnat puhtaina.
Puhdistusluukun ja täyttöluukun (6) kautta voidaan kattilan tulipinnat puhdistaa harjaamalla ja kaapimalla
pois kertynyt noki.
Poista palamisjätteet tulenhoitoluukun (7) kautta. Huom.! Kattilan tulipintojen puhtaus on tärkeää, jotta
hyötysuhde pysyy korkeana.

Tuhkanpoisto ja lämpöpintojen putsaus lisäksi. Itse laittaisin savukaasulle lämpömittarin, niin näkee millos kattila vaatii putsausta.
Jäspi Econature 40kW, Vexve Termovar, Ouman EH800B, 1500l varaaja vm. 1960
Home Assistant + ESP32

Reeni

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 3
Vs: Uusi puukattilan lämmittäjä ilmoittautuu
« Vastaus #2 : 03.03.2022-22:49 »
Ymmärsit oikein. En tiedä mitään noiden savukaasuanturien sielunelämästä, mutta olen aika varma siitä, että kattilan, onko se nyt savusola (se liitosputki piippuun), ei voi olla 100 asteinen jos kattilaa ei polteta viikkoon :D

Eikös vedonsäätäjä juurikin haistele kattilan vesitilan lämpötilaa ja ohjaa sen perusteella sitä vetoa? Siitä vanhasta vedonsäätäjästä on siis jäljellä vain tuo messinkinen istukka, joka on kierretty kattilan vesitilan lämpö/painemittarin viereiseen yhteeseen kiinni. Uudessa vedonsäätäjässä Esbe Ata212 on tuo kyseinen istukka paikoillaan. Kävihän sekin mielessä, että voiko tuon irroittaa ja laittaa säätimen vanhaan istukkaan, mutta onnistuukohan sen hajottamaan niin tekemällä.

Kattilassa tai kattilan putkituksissa ei itsessään ole siis varoventtiiliä, mutta varaajassa on kuitenkin ja samaa vesitilaahan ne periaatteessa kuitenkin ovat. Taidan silti lisätä tuohon kattilan päälle yhden kun ei siitä varmasti siinä haittaakaan ole.

Kiitos vinkeistä. Nuo savukaasujutut on vähän vieraita niin pitää niihin perehtyä ja hommailla tuo anturi  8)


pete73

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 182
Vs: Uusi puukattilan lämmittäjä ilmoittautuu
« Vastaus #3 : 03.03.2022-23:58 »
Savukaasutermari vaikuttaa rikkinäiseltä, ei ole kauhean harvinaista että yläpaloisessa lämmöt käy joskus hyvinkin korkealla. Helposti jopa yli 500 astetta. Moni termostaatti antautuu paljon aiemmin.. Ja hyvät maksaa. Kannattaa siis kiinnittää huomiota uuden termarin lämmönkestoon. Siellä hormi liitoksen  alapinnalla on todennäköisesti aika paljon viileämpää kuin päällä.

Vedonsäätimen sisuskalut voi toki vaihtaa paikallaan olevaan osaan, jos siihen sopivat. Ei se rikki mene jos järkeä käyttäen purkaa.
Ellei onnistu, niin vaihto onnistunee ilman kovin suurta tulvaa jos paisunta säiliön saa tilapäisesti suljettua pois pois järjestelmästä. Kattila kannattaa toki päästää mahdollisimman viileäksi.
Eli, valmistelee kierteiden tiivistyksen (hamppua) ja sulkee paisunnan. Vanha irti ja uusi heti tilalle. Ei pitäisi montaa litraa tulla vettä ulos.
Ellei paisunta-astiaa saa suljettua pois niin niin laskee tyhjennysyhteestä pois kaiken mitä tulee paineella(=käytännössä se määrä mitä paisunnassa on vettä), ei sieltä enempää tule jos ei saa mistään ilmaa. Tyhjennyshana tietty kiinni ennen kuin irrottaa vedonsäädintä.

Varoventtiilin lisäämisestä ei tosiaan ole ainakaan haittaa.

Jäähdytyskierukan kytkemistä kannattaa ainakin harkita. Mahdollisessa kiehumistilanteessa on kauhean kätevä kun kattilaa pystyy suoraan jäähdyttämään. Vaikka edes manuaalisesti..
Nykyään se automaattinen kiehunnanesto taitaa pakollinen uusissa laitteistoissa.
Oma vesikaivo+sähkökatko saattaa tietty olla silti haasteellinen tilanne jos on pesä täysi...

Ja tosiaan kattilan konvektiopintoja kannattaa nuohota melko usein, vaikuttaa suoraan puun kulutukseen kun lämpö pääsee siirtymään esteettä veteen, jo 1mm nokikerros nostaa kulutusta 5%.

Tuo latauspaketin "ohitus" on kyllä outo.. En saa kiinni mitä sillä on yritetty saavuttaa..
vm-58 "rintamamiestalo" n.120m2 lämmintä +puolilämmin kellari 80m2
Jämä kaksikko (pääasiassa vastuksella lämpeää), ei varaajaa käytössä, varaava takka, ILP alakerrassa.
Puuta maks. pari mottia vuodessa kun nykyään ei paljoa kotona tule oltua.

Reeni

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 3
Vs: Uusi puukattilan lämmittäjä ilmoittautuu
« Vastaus #4 : 11.03.2022-22:47 »
Purkasin tänään eristykset tuosta savutorven päältä ja tutkin tuota savukaasutermarin anturin asennusta. Siihen torven yläpuolellehan se oli asennettu ja vielä niin, että se meni jatkoholkin välistä ihan sinne sisälle asti. Liekkö ihme jos kärähtänyt rikki.

Mitenhän nyt siis jos tuohon uuden hommaisi, niin senhän ei tarvitsisi mennä tuonne sisälle asti vaan riittänee, että se asennetaan tuohon alapinnalle ruuvilla? Miten siinä tapauksessa kun koko liitosputki on heti kattilan perästä asti eristetty, niin tehdäänkö vaan sen verran reikää tuohon 30mm paloeristeeseen, jotta anturi mahtuu nätisti paikalleen?

Sama hommahan täytyisi vissiin tehdä sitten tuolle savukaasujen lämpötilamittaukselle kun sen saisi hommattua.