Kirjoittaja Aihe: Lämmitysjärjestelmän muutos. (öljy->Jämä halko180)  (Luettu 3776 kertaa)

Hotmower

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 8
Terve

Olen pidempäänkin tätä foorumia seuraillut ja täällä tuntuu olevan paljon tietoa..
Mielenkiintoisia noi varaajan koko / tehosisältö ja muut taulukot!

Itsellä on käynnissä lämmitystavan muutos ja useampi avoin kysymys.

Hommattuna on 3000l ja 1200l eristämättömät varaajat sekä keuhkoiksi Jämä halko180. Kaikki siis käytettyjä hyväkuntoisia. Kustannus muutama 100e. :) Isossa varaajassa maks. käyttöpaine 10bar=hieman painava.
Pannuhuone tulee vanhaan navettaan, sinne pannu ja 3000l varaaja. Pienemmän ajattelin kämpän kellariin ja siihen käyttövesikierukka. Öljykattila jää kellariin varavoimaksi, puujärjestelmä pitäisi kytkeä samaan kokonaisuuteen.
Juu ja pannuhuone aihio on kiveä, katto pitää vielä valaa..

Kämppä on vm.48 rintamiestalo ja 120m2 patterit seinissä. öljyä mennyt 2500l vuosi. (marras-helmi/maalis ~1300l

Mikähän kanaali olisi järkevä? Pitää kestää kattilaveden lämmön.
Mitenköhän olisi viisain kytkeä yhteen järjestelmät? Nyt öljykattilassa ouman 80 ja toimii täydellisesti.

Kai tolla kombolla pitäis saada lämmitysväliksi pakkasellakin järkevä.. ettei aamuin / illoin tarvi tulia tehdä.
Toki saatavilla ois edullinen 2000l pytty vielä lisäksi :)


Harri2

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 319
Terve!
Kuulostaa ihan jees hommalta. Tuota kattilaahan on miehekkääksi kattilaksi foorumilla kehuttu... ;)
Kuinka pitkä kanaali rakennusten väliin tarvitaan? Tuo varaajat kahdessa paikassa voi tehdä systeemistä vähä monimutkaisemman. Asuinrakennukseen on siirrettävä ainakin 60 asteista vettä käyttöveden kuumaksi saamiseksi, suntattava pattereihin sitten viileämmäksi, pakkasella siirrettävä ehkä vieläkin kuumempaa patterikierron lämmön riittämiseksi, kattilaa lämmitettäessä tietysti kannattaisi kumpikin varaaja saada mahd. kuumaksi ja lopuksi pannuhuoneen varaajasta pitäisi saada viimeisetkin lämmön rippeet tarvittaessa käyttöön...
Minä laittaisin kaikki, 3000, 2000 ja 1200 litran pöntöt suosiolla pannuhuoneeseen ja käyttövesi kierrolla myös sieltä. Itellä 1800 litraa riittää kesällä 25 metrin päästä noin kuudeksi päiväksi neljän hengen perheessä, joten ei kierto ihan mahdottomia haukkaa. Ainakin itsellä loppui kaikki sähkövaraaja/aurinkolämmityshaaveet, kun huomasin tuon 6 päivää välin olevan aika vaivaton.
Varaajat on sitten eristettävä hyvin. Aiempi villalla eristetty 2000 litrainen jäähtyi kesällä parissa päivässä, käytti vettä tai ei!
Atmos DC70GSX, 3600l, 180m² vm.-37, 100m² 1/4lämmintä.

ev3449

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 830
Eri muotoisten ja kokoisten varaajien lataaminen ja purkaminen tasaisesti rinnankytkettynä, etenkin jos yksi on kanaalin perässä toisessa rakennuksessa, voi osoittautua mahdottomaksi ilman erilistä ohjausta ja pumppua. Sarjakytkentä vaatisi kanaalilta yhden ylimääräisen +80 asteisen putken.
Itse kytkisin mahdollisimman (jos eristys on hyvä ei tilavuudelle ole teoriassa ylärajaa) monta hyvin eristettyä varaajaa sarjaan pannuhuoneeseen pienimmästä (käyttövesikierukka) alkaen jolloin tarpeesta ja mieltymyksistään riippuen voisi varaajiin ladata aina haluamansa määrän energiaa. Lähtö pattereille pienimmästä ja palautus viimeiseen. Käyttöveden kierrätyksen kuluttamalla energiamäärällä harkitsisin ylläpitää asuinrakennukseen sijoitettavaa tulistusvaraajaa johon käyttövesi "esilämmitettäisiin" 1200 l varaajan kierukassa. Öljykattilan voisi yhä jättää käsiventtiilien taakse varalle ja kanaaliksi riittäisi normaali ja hukkalämpökin alenisi (ainakin marginaalisesti) jos kuuminta vettä ei tarvitsisi aina kanaaliin työntää...

Edit.
Jos pakkasilla pattereille riittää 50 asteinen vesi ja pystyt lataamaan varaajat (1200+3000) täyteen 85 asteista vettä energiaa on käytettävissä n. 170kWh (4,19*(85-50)*(1200+3000)/3600) josta erillisellä kierukan perään kytketyllä säädettävällä sekoittimella pystyisi tarvittaessa säätämään kierukalla ja tulistusvaraajalla tuotetun kuuman käyttöveden suhdetta.
« Viimeksi muokattu: 13.04.2013-15:39 kirjoittanut ev3449 »
40kW "viritelty" alapalo Högfors vm. 1981, 3000 l varaaja, patterilämmitys. ~10t/vuosi.

Hotmower

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 8
Taitaa olla helpoin siis laittaa molemmat pytyt pannariin.

Nyky lämmityssysteemi on niiiin nuukasti tehty edellisten toimesta, ettei oo edes yhtään lämpömittaria. En siis ole tutkinut minkä lämpöistä vettä putkissa kulkee.
Laskeskelin, että kylmimpään aikaan kulutus on max 107kW päivä.. öljyä ihan max. 300l /kk
Voiskohan olla noin.. Jos on niin, kyllä näköjään kerran päivässä pitää lämmittää.

Hitto kun saisi kanaalin pään tuohon öljykattilaan kytkettyä jotenkin järkevästi. Niin, että ö-kattila olisi kuuma kokoajan, saisi käyttövedenkin sen kierukasta+ouman jne olisi valmiina. Jonkin verran ollaan pois kotoa, niin automatiikalla katkaisi kanaalin kierron kun lämpö laskee varaajissa -> öljy kytkeytyy. Logiikka ohjauksella olisi helppo toteuttaa.


Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 518
Laskeskelin, että kylmimpään aikaan kulutus on max 107kW päivä.. öljyä ihan max. 300l /kk

Jos tuollainen määrä riittää pakkasillakin niin kannatasko öljykattila ohittaa ja laittaa sähkövastus tilalle hoitamaan varalämmityksen?
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.

ev3449

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 830
Mainitsemallasi 107kWh/vrk saadaan lämmitystehontarpeeksi n. 4,5kW. 170kWh lataus riittäisi siis kovimmilla pakkasilla n. 38 tunniksi ilman käyttöveden kuluttamaa energiaa. Kannattaa myös muistaa laskea lämmitystapahtuman aikana tuotettu energia "suoraan" kiertoon. Eli lämmitysväli = 38h + lämmityksen viemä aika.

Toinen huomioitava asia on ettei kanaalia voi päästää pakkasilla kylmäksi. Pidemmiksi pakkaskauden poissaolojaksoiksi jonkinlainen lämmönkierto on joka tapauksessa järjestettävä esim. sähkövastusten avulla.

40kW "viritelty" alapalo Högfors vm. 1981, 3000 l varaaja, patterilämmitys. ~10t/vuosi.

vmj

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 267
Taitaa olla helpoin siis laittaa molemmat pytyt pannariin.

Kannatan.

Hitto kun saisi kanaalin pään tuohon öljykattilaan kytkettyä jotenkin järkevästi. Niin, että ö-kattila olisi kuuma kokoajan, saisi käyttövedenkin sen kierukasta+ouman jne olisi valmiina. Jonkin verran ollaan pois kotoa, niin automatiikalla katkaisi kanaalin kierron kun lämpö laskee varaajissa -> öljy kytkeytyy. Logiikka ohjauksella olisi helppo toteuttaa.

Täällä on öljypannu samassa kierrossa puupannun+energiavaraajan kanssa. Välissä noin 12 metriä kanaalia. Öljypannusta lämmityskierto menee Oumanin avulla shuntattuna pattereihin. Käyttövesi tehdään energiavaraajan viereen laitetulla levylämmönvaihtimella jakotukin kautta osa viedään seinän takana olevaan pesuhuoneeseen, osa menee omaa kanaaliaan pitkin keittiöön. Öljypannun käyttövesikierukka on kytkettynä, mutta syöttöventtiili on kiinni. Kanaalissa pyrin ajamaan enintään 60-asteista vettä ja se riitti hyvin nyt talvella patterien tarpeeseen. Kanaalikierron shunttaus energiavaraajan vieressä Ouman EH-203:n käyttövesisäätimellä: lämpötila pidetään vakiona ulkolämpötilasta riippumatta. Öljypannun kierukan kapasiteetti alkaa olla siinä ja siinä jos pannussa on 60-asteista vettä, joskin osansa on varmasti silläkin, että energiavaraajan-öljypannun kanaalia pyörittävä kiertovesipumppu on yleensä I-nopeudella eli siirretyn energian määrää saisi nostettua kun nappaisi pumpun III-teholle. Sinun tapauksessasi voisi miettiä levylämmönvaihtimen laittamista öljypannun kupeeseen jolloin kanaalista tulevan veden lämpötila voisi olla pienempi ja silti vettä riittäisi suihkutteluun. Edellyttäen toki, että tuo 60 astetta riittää pattereille kovemmallakin pakkasella. Patterikierron kiertovesipumpun nopeutta nostamalla voi pienempikin veden lämpö riittää.

Tuo logiikka-automatiikka kiinnostaisi kyllä. Tällä hetkellä lämmitystavan vaihto edellyttää kahden venttiilin sulkemista energiavaraajan kyljessä ja öljypolttimen virtakatkaisijan kääntämistä. Öljypannulla lämmitettäessä en shunttaa sen kummemmin, vaan säädän pannun termostaatin 60 asteeseen. Juu, tiedän ettei ole kattilan kannalta optimaalinen lämpötila, mutta käyttöä on aika harvoin. Muoviseen kanaaliin en välittäisi ajaa 80-asteista vettä eli öljypannun kyljessä pitäisi shuntata.
Orlan Super 40 ja Laddomat 21-100 + savukaasutermostaatti, Akva 2400EK+vastukset,  levylämmönvaihdin, Arimax 17R

Hotmower

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 8
Ehtoota,

Kovin on hidasta tämänkin kanssa..

Nyt on vesikattoa nostettu +metri ja väliin on ilmestynyt harkkoseinää saman verran jne.

Sisämaalaus vielä ja sähköt. Kaapeli menee maahan 4-reikäisen kanaalin kanssa tällä viikolla.
Eli molemmat varaajat pannariin + käyttävesikierto. Pelastin uusia 4kW vastuksia termostaatilla 4kpl menemästä roskalavalle, joten tein isompaan pyttyyn kolmelle paikat. 2 ylös ja 1 alemmas.
10cm varaajan yläreunasta hitsasin 3/4" muhvit joihin helmiliitoksella 15mm 25metrin kuparikieppi ( tasoon, halk 125cm) käyttövettä kiusaamaan. Toivottavasti teho riittää.. Joku kätevä senkin laskisi..

Kattila vie kyllä melkoisen tilan, meni layoutti vähän uusiksi..  :D

Piippu täytyy vielä hitsailla loppuun (219,1 x 2 vapaa-ajanterästä) Kattilanyhde ja nuohousluukun osat tuli laserilta..
Villat on valmiina ja pintapellitkin odottelee mankeloiytuna ja sikattuna.


Taitaa tässä tuo öljykattila jäädä unholaan. Kynin ssitä tuon ouman-80:sen säätämään shunttia klapikattilan kupeeseen..

Mikäs olisi tosiaan järkevä varaajien kytkentä, vielä kun kaveriksi tulee termovar latauspaketti??
« Viimeksi muokattu: 02.09.2013-23:28 kirjoittanut Hotmower »

arveccio

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 238
Mä laitoin toisen varaajan vaan ensimmäisen rinnalle. Alhaalta ja ylhäältä yhteen ja se on siinä eikä tartte pumppuja väliin.
Jäspi ecopuu25+1500L+500L ~11m3/v

Hotmower

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 8
Mä laitoin toisen varaajan vaan ensimmäisen rinnalle. Alhaalta ja ylhäältä yhteen ja se on siinä eikä tartte pumppuja väliin.

Miten sulla menee lämmitykselle kuuman syöttö / paluu? Mistä varaajasta ja mihin vai samassa molemmat?

Sulla varaajien kokoero suht sama kuin mulla. Mulla on iso varaaja ~2.8m korkee ja pienempi ~1.5m, olis jännä tietää miten lämpö jakaantuu varaajiin mun tapauksessa.. Luulisi että matala / pieni tilavuuksinen lämpeää ensin läpi. Pitäiskös pienempi haarottaa pienemmällä putkella tms? Miten reagoi termovar, vai mitenkään? Muuten suunnitelmissa putkittaa 1 1/4 putkilla kattila-varaaja(t). Huomenna menee kanaali maahan niin sitten pääsee kierrekonetta kurittamaan :)

edit:typo

« Viimeksi muokattu: 04.09.2013-23:08 kirjoittanut Hotmower »

ev3449

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 830
Mitenkäs näin?
Voisin olettaa että "hallinta" olisi erikokoisilla varaajilla paljon helpompaa, kuumaa käyttö- ja lämmitysvettä olisi aina heti ja mahdollisimman "tyhjäksi" sekä varaajan latausvaiheessa kerrostuminen maksimaalista.
40kW "viritelty" alapalo Högfors vm. 1981, 3000 l varaaja, patterilämmitys. ~10t/vuosi.

arveccio

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 238
Kaikki liitännät on isompaan varaajaan. Pienempi on hankitty myöhemmin kasvattamaan vesitilaa. 35mm sähkösinkitty kattilan ja varaajan välissä ja varaajat liitetty toisiinsa tuuman mustalla tavaralla. Mulla oli aluksi pari viikkoa väliaikaispatenttina varaajat toisiinsa kytkettynä 15mm pexillä.  :D Lämpeni se pieni varaaja sittenkin mutta julmetun hitaasti tietenkin. Nyt kerrostuu aikalailla samaa tahtia. Painovoimasella kierrolla varaajien kesken lämpötila on molemmissa pitkälti sama samalla korkeudella lattiasta. Mulla on käyttövesikierukka isomman varaajan yläosassa ja tuo pienempi varaaja on senverran matalampi että kierukkaa lämmittävä vesitila on kokonaan pikkuvaraajan yläpuolella.
« Viimeksi muokattu: 07.09.2013-10:17 kirjoittanut arveccio »
Jäspi ecopuu25+1500L+500L ~11m3/v

Hotmower

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 8
Nyt on reilu kol viikkoa koeajeltu ja hyvin lämpiää kämppä  ja suihkuvedet!
Niin ja kun laiton käyttöveden kupariputken aivan ison varaajan kattoon niin ei ole noita
Akva ketjun ongelmia..
Pesä vetää pari kukkua kottikärryä kun on vain 60cm puuta. Palaa muuten aika kauan pesällinen, yläpaloinen..
Savukaasut reilu 200°c, vähän reilummalla nokee vähemmän. Toki on nopee nuohota. Tosin noilla vesimäärillä lämmityskerrat
on vielä vähissä..
Toinen varaaja jaloilla eli yläpäät tasan. Yhdistetty 22mm putkella ilman pumppua ja hyvin toimii.
Siis pikkuvaraajan alaputki menee ison puoliväliin..
Ö-kattilan putket nyljin irti kokonaan eli se on historiaa..

Hotmower

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 8
Nyt on kattilaa viritetty kun ei oikeen yhteisymmärrystä löytynyt. Savukaasut 200c pesä toki paloi kauan mutta lämpö vaan tuntui jotenkin tahmeasti siirtyvän varaajaan. Lisää ilmaa -> mukava paloliekki mutta savukaasut karkasi korkealle.
Toiseen savukanavaan tein muutaman "shikaanin" 6mm pellistä ja johan alkoi varaajan mittarit nousemaan ja happea voi antaa reilusti -> hyvä palo / savut 250c. Niin ja puita menee hitosti vähemmän.
Heh, tosin ongelma se että tuo shikaanin puoli kattilaa tuntuu lievästi kiehuvan. Eli osa jarruista pitää siirtää toiseen kanavaan niin tilanne tasaantuu..
Tämä puulämmitys on mielenkiintoista tiedettä, pakkasia odotellessa..