Tarkoittanet lämpölaajenemista.
Pienenä vinkkinä:
Itte ymmärrän jännityksen ja laajenemisen tarkoittavan eri asioita. Tietysti jos rakenne on suunniteltu vähä miten sattuu, niin otollisissa olosuhteissa lämpölaajeneminen aiheuttaa jännitystä rakenteisiin. Pahimmillaan rajut jännitykset rikkoo rakenteita. Oikein suunniteltuna ja toteutettuna ne ei aiheuta harmmia.
Lämpöjännityksellä tarkoitin eri osien erilaisen lämpenemisen kautta tulevia erilaisen lämpölaajenemisen aiheuttamia jännityksiä. Vaikka bi-metalliliuska, niissä lämpeneminen on sama mut eri metalleilla on erilaiset lämpölaajenemiskertoimet. Samalla metallilla tulee sama reaktio, kun eri osat lämpenevät eri määrän. Eli ei ilmiö, vaan sen seurannaisvaikutus.
Ja lämpölaajeneminen on fysikaalinen ilmiö, lämpötilan muutoksen funktiona. Sitä ei pysty kiertämään tai välttämään. Ilmiön vaikutuksia voi minimoida materiaalivalinnoilla, eri materiaaleilla on erilainen lämpölaajenemiskerroin. Tai sitten hillitsemällä lämpötilan muutoksia.
Koneenrakennuksessa on likimain aina kyse kaikenlaisista kehä- tai kotelorakenteista. Usein pääosin liian jäykkä rakenne siirtää kaikki voimat siihen heikoimpaan kohtaan, joka sit napsahtaa. Jos koko rakenne olis sopivasti joustava, samanlaista kuormituspistettä ei tulisi. Kuten sanoit, tuo on suunnittelua.
Lämpölaajeneminen ei lopu ajan kuluessa, mutta metalli käyttäytyy eri tavalla.