Kirjoittaja Aihe: Pannuhuoneen päivityksen suunnittelua.  (Luettu 3877 kertaa)

jkilahti

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 3
Pannuhuoneen päivityksen suunnittelua.
« : 02.03.2016-09:59 »
Vinkkejä kaivattaisiin 1982 rakennettuun yksinkertaisen lämmitysjärjestelmän päivittämisessä energia tehokkaammaksi.

Järjestelmä koostuu JÄMÄ puu yp 140 kattilasta, 1500litran varaajasta ja pumpusta,
lämmityspuoli avoimesta paisuntasäiliöstä välikatolla, pumpusta, kolmitieventtiilistä ja talon sisällä patterit termostaateilla.

Järkevintähän olisi päivittää varmaan kaikki kerralla että halkojen kulutus vähenisi.
Mikä kattila tilalle? varaaja?

Olisiko nykyiseen järjestelmään hyötyä lisätä esim ouman eh-800?

Talossa lämmitettävää pinta-alaa n. 110m2.
Nykyisellään halonkulutus on -20c--5c n. kaksi pesällistä päivässä.
Kovemmilla pakkasilla enemmän.
Lämpimällä kelillä ei lämmitetä joka päivä.
Huonelämpötilat 22c-24c

muita vinkkejä arvon gurut?

muutama kuva:
http://aijaa.com/TSRACu
http://aijaa.com/EBBIaV
http://aijaa.com/cvXM6C
http://aijaa.com/5LCN3h

Markku

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 927
Vs: Pannuhuoneen päivityksen suunnittelua.
« Vastaus #1 : 02.03.2016-10:35 »
Nyt kun sinulla on puulämmitys olemassa niin ensimmäisenä täytyisi tietää budjetti, paljonko olet valmis uudistuksiin panostamassa.
Tällä foorumilla on paljon hyvää tietoa asiasta, jos vaivautuu selailemaan foorumin antia.
Jos itse laittaisin tapauksesi antamiin tarpeisiin, valitsisin noin 40 kW:n alapalo- tai käänteispalokattilan ja 4000 litraa energiavarausta. Muista teknisistä toteutuksista sitten miten lämpöä haluaa jakaa tilanteen mukaan.
Latausautomatiikka tietty ja savupiippu kattilatehon mukaan.

pjokinen

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 162
Vs: Pannuhuoneen päivityksen suunnittelua.
« Vastaus #2 : 02.03.2016-10:56 »
Sinulla on suht hyvä lähtökohta mitoitukselle. Tiedät kattilasi tehon ja sen montako pesällistä "parhaina" päivinä on tarvittu torpan lämpimänä pysymiseen. Lasket noista suurinpiirtein huipputehontarpeen, sopivalla marginaalilla koska vanhan kattilan hyötysuhde tuskin on enää sitä mitä tehdas on aikoinaan kylkeen leimannut. Huipputehoa voi arpoa myös erinäköisillä laskentaohjelmilla, mutta tällöin tulos riippuu paljon siitä kuinka realistisesti osaat talosi ominaisuudet ottaa huomioon.

Seuraavaksi alat miettimään paljonko (1) varaajaatilavuutta tarvitaan tuon päivätehon säilömiseen. Sitten alat funtsimaan kuinka paljon (2) puuta päivätehon varaamiseksi tarvitaan (kattilahyötysuhde ~0.9). Seuraavaksi alat metsästämään kattilaa jossa (3) pesätilavuus kattaa tarpeesi. Muitakin mitoitusmetodeja toki on, mutta ensin sinun pitää tehdä itsellesi selväksi kuinka usein olet pannarissa maksimissaan halukas poikkeilemaan.

Nuo kW ja muut luokitukset ovat toissijaisia, eivätkä tee asiassa hurskaaksi. Sillä kyllä nykyaikainen (kaasutus)kattila kuin kattila oikean kokoisella pesällä lataa varaajan täyteen riippumatta noista nimellistehojen numeroista   ;D

Kattilaan suosittelen sitä "hitec" Lambdaa, jolloin käyttäjän ei tarvitse huolehtia mistään palotapahtuman säädöistä itse.

Varaajakokosi on ehkä hieman pieni jos joudut sen pakkasilla kahdesti päivässä lämmittämään. En tiedä budjettiasi, mutta tässä kohtaa jos säästää, niin yleensä säästää siitä mukavuudesta... Lisäksi vielä jos talosi on sopivasti etelän suuntaan, niin sinuna otatisin kesäksi käyttöön auringon, jolloin saat muutaman kuukauden hengähdystauon kattilan tuijottelusta ;)

kahe

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 200
    • Pannuhuoneen mittaukset
Vs: Pannuhuoneen päivityksen suunnittelua.
« Vastaus #3 : 02.03.2016-11:01 »
Näyttäs olevan hyvin tilaa isommalle kattilalle, joten suosittelen ehdottomasti isolla varastopesällä olevaa kaasutuskattilaa. Suosittelen myös hankkimaan Oumanin vaikka heti vanhaankin järjestelmään. Niitä löytyy käytettynä toimivia edullisesti.

Jos vanha varaaja on toimiva, niin jättää sen paikalleen ja hankkii vaikka rinnalle 1000 litraisen hybridivaraajan tai parikin. Budjetista ja tiloistahan tuo on aika paljon kiinni. Samoilla ajatuksilla pjokisen kanssa siis.
Finndomon 1.5 kerroksinen rv. 2004, p-a 162 m2, kuutiot 500, vesikiertoinen lattialämmitys, AIT 8kW mlp ja 182m reikä.
EX: Attack DPX35L Lambda, Oventrop latausyksikkö + 2400l varaaja + Ouman-EH800b ulko+sisäantureilla. Kulutus n. 5t.

jkilahti

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 3
Vs: Pannuhuoneen päivityksen suunnittelua.
« Vastaus #4 : 02.03.2016-13:26 »
Kiitoksia hyvistä vastauksista, budjettia en ole vielä miettiny kummemmin, tarkoitus olisi vielä ensi talvi mennä nykyisellä kattilalla mutta pitääpä alkaa miettimään ja jos tuohon hommaisi tuon oumanin lähiaikoina.

AnssiKo

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 385
Vs: Pannuhuoneen päivityksen suunnittelua.
« Vastaus #5 : 02.03.2016-19:44 »
Samoilla linjoilla PJokisen kanssa, varastopesän koko on tärkeämpi ku teho. Muutenkin johdonmukainen lähestyminen, kait se lämmitysvälistä päättäminen vois olla kohta 4. Mun mielipide on, et on aika turhaa miettiä ja mitoittaa niiden muutaman talvisen huippupakkaspäivän mukaan lämmitysväliä. Sen vert pitänee mukavuustasostaan tinkiä, käytännössä tilapäisesti.

Markulla ehkä hiukka kevyttä megalomaniaa, talohan oli vain 110 m2, eikä mikään pre-öljykriisimalli eristyksiltään. Sijaintiin toki vaikuttaa, tääl lounaassa on leudompaa ku pohjoisissa. Ja jokaisella on taipumus tuijottaa vaan omaan osoitteeseensa.

Kahen kanssa samaa mieltä kaasutuskattilasta, ja tuskinpa Kahekaan on eri mieltä PJokisen ja mun kanssa siitä, että lambda rulettaa.

Sunttiautomatiikka on must, itte ruuvasin sellaisen paikoilleen samana päivänä ku sain torpan avaimet käteen. Sen jälkeen onki sit vaihtunut lämmönjakoverkostoa ja Oumania lukuunottamatta koko muu lämmityssysteemi.


Mä ymmärsin niin, et nyt polttelet ne pari pesällistä se takia, ettet saa yhdellä varaajaa täyteen? Sikäli toi nykyinen varaaja on todnäk jo minimiks riittävä. Vanha varaaja on varmaan vielä tikissä? Laihialainen veto olisi päivittää vain pannu alkuun. Jos haluaa varauskapasiteettia lisää, joku väh. kuution pikkupytty viereen. Siihen tarpeeksi kierukoita, jos päätyy aurinkolämpöön, ni voi käyttää pelkästään tota keräimillä kesäkauden.

Ja sit vielä polttopuulogistiikka kuntoon ja hanskanjäljet minimiin, ni homma ei ala maistua turhan puisevalta.
60-luvun torppa, Ariterm City 25+ (30 kW nim., 'hifikattila' aka 'torso'), λ-näyttö, puskurina 2.4 m³ modattu puolihybridivaraaja. Hienosäädöstä kahdessa piirissä huolehtii bivalenttisuntit, Ouman EH-800+tsi-sisäanturi ja EXU-800+tsi-sisäanturi. Specu-dataa tarjoaa RasPi, OneWire ja TaloLogger Pi

jkilahti

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 3
Vs: Pannuhuoneen päivityksen suunnittelua.
« Vastaus #6 : 03.03.2016-11:42 »
Joo kaksi pesällistä vaatii että saa varaajan kunnolla lämpimäksi, ei sentään sitä kahta kertaa tarvitse lämmittää.

Onkos kokemuksia Vexve AM20-W lämmönsäätimestä? ainakin takuu näyttäisi olevan pitkä ja hinta huokeampi kuin oumanilla.

Liiteri on talossani sisään rakennettuna ettei puita tarvitse pihalta kantaa niin on näppärää sen suhteen ja vuoden puut saa kerralla sinne.

sakarif

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 368
Vs: Pannuhuoneen päivityksen suunnittelua.
« Vastaus #7 : 03.03.2016-12:16 »
Lainaus käyttäjältä: jkilahti
Onkos kokemuksia Vexve AM20-W lämmönsäätimestä?

2 kpl käytössä. 2 krs talossa sisäsäätö vähän ongelmallinen kelin nopeasti pakastaessa tai lauhtuessa. Tästä syystä minulla vakiolämpötila-asetuksella. Muuten toiminut ihan huoletta. Vanhin laite ollut pari vuotta ajossa ja kerran olen joutunut parittamaan uudestaan. Muuten ei ole ongelmia ollut. Kantama hyvä. Kellarista toiseen kerrokseen ei mitään ongelmia.

Löytyy kaikkea Eco-modea sun muuta turhaa kellokikkailua. Eri tilat lattialämmitykselle ja pattereille. Tiedä sitten vaikuttaako muuhun kuin menoveden min/mix arvoihin. Käytännössä säätää sunttia joko sisälämpötilaa mittaamalla tai vakiolämpösäädöllä.
« Viimeksi muokattu: 03.03.2016-12:18 kirjoittanut sakarif »
Atmos DC75 SE, 8000 litraa varaajia, 1000 litraa paisuntaa.

ev3449

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 830
Vs: Pannuhuoneen päivityksen suunnittelua.
« Vastaus #8 : 03.03.2016-12:53 »
Onkos kokemuksia Vexve AM20-W lämmönsäätimestä? ainakin takuu näyttäisi olevan pitkä ja hinta huokeampi kuin oumanilla.

Itse olen erittäin tyytyväinen laitteeseen, joskin itselläni hieman eri tavoin käytettynä.

Pannuhuoneesta löytyy am40 joka hoitaa perus säädön ulkolämpötilan mukaan. AM20-W:t langattomasti mittaavat, lähettävät korjaustiedon ja toimivat etäkäyttö paneeleina AM40:lle. Huonelämpötilan vaihtelu on asteen kymmenyksiä, eikä n. 3v käytön aikana ole häiriöitä ilmennyt.

AM20-W:t myydään Pack-A ja Pack-B nimellä AM40 yhteydessä käytyttyinä.
40kW "viritelty" alapalo Högfors vm. 1981, 3000 l varaaja, patterilämmitys. ~10t/vuosi.