Mulla on Jämä junior vuodelta 1975. Alun perin puukattila mutta asennettu öljypoltin joskus. Palotila on nelikulmainen peltilaatikko jota vesi ympäröi joka puolelta. Tässä tapahtuu palaminen ja lämmön luovutus. Siis palamista ei ole suunniteltu mitenkään. Kunhan puu saadaan poltettua. Muutama jarrulevy on mutta ei ne lämmön luovutukseen mitenkään osallistu. Hormi on jotain 15 m, 30 x 30 senttiä.
Olen pitänyt veden lämpöä 50 C nyt 6 vuotta. Ei ole ruostunut. Löysin jonkun esitteen ja siinä kerrottiin että kattila on tehty "kortteenista". Turha sen ruostumista on odottaa. Kun aiemmin pidin veden lämpötilan 90 asteessa, öljyä kului kaksinkertainen määrä. Tosin puolet vuodesta tämä nyt on kylmillään.
Tuosta savukaasun kosteudesta vois jutella pitkään, mutta vain lyhyesti.
Jos poltetaan 1 kg täysin kuivaa puuta, sen sisältämästä vedystä muodostuu 450 g vettä. Jos puussa on lisäksi kosteutta, se voidaan ajatella keitettävän siinä vieressä astiassa.
Jos vettä on kokonaispainosta 10 %, kuivan puun vierelle laitetaan 111 g lisävettä. Jos kosteusprosentti on 20 %, vettä lisätään 250 g. 30 % kosteudella vettä lisätään jo 429 g.
Tässä paperilla polttamisessa, jossa ei todellisuudessa polteta mitään, tämä malli on yksinkertaisin, koska savukaasu on kaikissa tapauksissa sama. Vain vettä lisätään eri määriä. Myös vapautuva energia on sama, jota sitten vedellä jäähdytetään.
Jos savukaasut on yli 100 C, vettä ei tiivisty ollenkaan, vaikka se olisi pelkää höyryä. Vain siitä osasta savukaasua, joka jäähtyy alle 100 C, kosteus tiivistyy. Samalla se luovuttaa höyrystymislämpönsä, joka nostaa kohteen lämpötilaa. Ilmiö on tuttu saunasta löylyä heitettäessä. Saman tuntee hormin pinta höyryn tiivistyessä.