Kirjoittaja Aihe: Puukeskuslämmitykselle mahdollisuus?  (Luettu 38634 kertaa)

hekuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 19
Vs: Puukeskuslämmitykselle mahdollisuus?
« Vastaus #75 : 15.11.2017-22:31 »
meillä on kotly.pl tilatut patterit, kaikki on kaksirivisiä paitsi salissa jossa on kolmeriviset. Ja vaikka on -20 mittarissa niin kiertovesi on alle 50 ja talo pysyy ihan hyvin lämpimänä. Se mitä täällä etelässä on normaalitalvina pakkasta niin kiertovesi on 38-45 yleensä ja ihan hyvin riittää.
Kuten hekulikin ilmoitti olevansa satakunnasta niin ei täällä tosiaan ole mitään ihmeellisiä pakkasia oikeastaan koskaan ja jos on niin ehkä viikko talvessa, joten sen takia ei kannata mitään ylimitoitettua systeemiä hankkia. Sitä paitsi aloittejalle jää kuitenkin käyttöön ne muurit joita voi lämmittää jos siltä näyttää.

Isoja siiloja on myynnissä vaikka kuinka paljon eivätkä parhaimmillaan maksa kuin jotain satasia.
Meillä käyttövesi tehdään käyttövesilämpöpumpulla jonka tilasin Saksasta ja maksoi vähän yli tonnin, se on kooltaan markkinoiden pienimpiä eli 190 litraa ja hyvin on vesi riittänyt. ja vie ihan saman tilan kuin vastaava sähköboilerikin. Sähköä tuo on kuluttanut viimeisen mittauksen mukaan noin kilowatin vuorokaudessa.

Patterit tosiaan tulee hankittavaksi, merkkiä ja mallia ei vielä ole sen enempää mietitty. Talvet tässä rannikolla kieltämättä tuppaavat olemaan nykyään aika lyhyitä, eikä tosiaan -20 asteen tai sen kireämpiä pakkaspäiviä viime talvina ole ollut kuin yhden tai kahden käden sormilla laskettavissa. Muurit jäävät käyttöön ja niitä myös lämmitetään tulevaisuudessakin.

Idea hakesiilon toteutukseen on mietinnän alla, pitää tutkia paloturvallisuusmääräyksiä siilon rakenteesta ja sijoituksesta. Käyttövesilämpöpumppu?  ??? Kerrotko tästä vähän lisää?

Traktori etukuormaajalla löytyy, joten sen puolesta ei ongelmaa.

hekuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 19
Vs: Puukeskuslämmitykselle mahdollisuus?
« Vastaus #76 : 15.11.2017-22:41 »
Tuota lämpöyhtiökuviota tuossa kun pohdin, että olisiko sellaisesta mitään hyötyä.

Mitä jos perustaisi Hekulin Lämpö (oy tai joku muu yhtiömuoto), joka sitten vuokraisi yhtiön käyttöön navetan, jossa pannuhuone sijaitsee. Yhtiö voisi ehkä (?) saada jonkunlaista energiatukea uusiutuvan energian tuotantoon? Yksityisiltä kun tuo energia-avustus loppui viime vuoteen.

Laitteistohankinnasta voisi vähentää alv:n? Ilmeisesti myös raaka-aineesta josta hake tehtäisiin sekä haketuksesta?

Eli periaatteessa yhtiön liikeideana olisi myydä lämmitysenergiaa ja jonka ainoana asiakkaana itse olisin. Onko tälläinen toiminta millään tasolla järkevää/laillista?

Ja menisikö se niin, että jos vaikka esimerkiksi hakekustannukset vuodessa olisi 1240 e sis alv, saa tuosta vähentää alv:n ja ainoa asiakas maksaa vuodessa lämmöntuotosta 1000 e ja yhtiö tekee nollatuloksen? Eli luonnollisesti yhtiön tavoitteena ei ole tehdä voittoa, vaan omakustannehintaan myydä lämpö. Menee ehkä yritysoppien puolelle...

jolla

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 875
    • charts
Vs: Puukeskuslämmitykselle mahdollisuus?
« Vastaus #77 : 16.11.2017-08:42 »
se ainoa asiakas kyllä joutuu sen alv'in maksamaan, jollei sitten ole ole arvonlisäverovelvollinen
Lämpimänä 152m² + lämpökeskus 36m², kanava 30m, Hogfors vuodelta -66, Akva 4000, Ouman EH-80, 93 kpl 270/340W pv-panelia 13° etelään kiinteästi ja 40 kpl pystyssä, 40kWh lifepo4 + 40kWh agm
seurantaa http://www.puulammitys.info/index.php?topic=457.0

Iskä

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 336
Vs: Puukeskuslämmitykselle mahdollisuus?
« Vastaus #78 : 16.11.2017-09:50 »
Havaitsen pientä kallistumaa hakelämmityksen suuntaan, mutta palataanpa vielä hiukan sinne, mistä tämä ketju lähti.

Pähkäilijä haarukoi jo aiemmin oikein ansiokkaasti lämmityksen mitoitusta. Lähdenpä tekemään sitä samaa hiukan toisesta suunnasta. Rintaääni ei ole kovin syvä, mutta olen minä oman järjestelmäni mitoittanut alusta asti ja käytössä todennut usean asian osuneen siinä kohdalleen, joidenkin ihan puhtaasti tuurillakin.

Eri lähteissä on erilaisia mitoitusarvoja lämmöntarpeelle. Yksi lähde sanoo huipputehoksi 15-25 W/m3. Toinen puhuu 20-30 W/m3:sta. Onpa jossakin ollut 35 W/m3:kin. Käytetäänpä tätä viimeistä, niin saadaan teidän 750 kuutiollenne huipputehoksi 26 kW. Tästä saadaan arvio vuotuiselle lämmönkulutukselle kertomalla 2500:lla, eli 65000 kWh. Aika hyvin pyöritään tuolla aiempien arvioiden tuntumassa.

Minä asun uudehkossa talossa, jonka lämmöneristys edustaa vuoden 2010 määräysten minimitasoa. Meidän kuutioillamme 15 W/m3 antaa huipputehoksi noin 9 kW. Tämä kuulosti vähän isolta ja päätin, että huipputeho on 7,5 kW. Tälle arvolle mitoitin varaajakapasiteetin siten, että huipputeholla pitäisi lämmittää kaksi kertaa vuorokaudessa. Hiukan reilulla mitoituksella toteutuma on se, että normaalilla talvikelillä, eli viiden asteen pakkasiin asti lämmitän joka toinen päivä. Tähän on monta eri syytä, mm. olen arvioinut lämmityksen aikana suoraan kiertoon menevän energian vähän alakanttiin, saan hyödynnettyä varaajasta suurempaa lämpötilaeroa kuin olin suunnitellut ja ilmeisesti talonkin tiiveys ja eristävyys on onnistunut. Se, mitä yritän sanoa on, että saattaa olla ihan hyväkin mitoituslähtökohta, että varaajaa ladataan huipputeholla kaksi kertaa vuorokauteen. Näitä huipputehopäiviä kun tuntuu kohdalle osuvan kovin harvoin, jos koskaan. Varsinkin sinun tapauksessasi on turha yrittää lilluttaa lämpöä määrättömän kauan varaajassa, koska todennäköisesti se navetan lämmittäminen varaajan hukkalämmöllä ei ole ykkösprioriteettisi.

Ylempänä on puhuttu jo yli 50°C patterien puolesta, mutta hämmentämisestä huolimatta, kun uutta verkostoa rakennetaan, mielestäni ei kannata päästää kiertoveden lämpöä maksimiteholla yli 40°C. Tämän perusteella varaajan jäähtymäksi saataisiin 95°…40°C, eli 55°C. Jäähdytelläänpä tämä vaikka 10 tunnissa, niin saadaan huipputeholla lataukseksi  26 kW * 10 h = 260 kWh. Tästä saadaan varaajan minimikooksi 260 kWh / (1.16 kWh/m3°C * 55°C) = 4.1 m3.  Tämä on jonkinlainen lähtökohta, jota voi venytellä mieltymyksensä mukaisesti, mutta pitäen mielessä vuorokauden pituuden. Siitä ei ole juurikaan iloa, jos varaajan lataus riittää normaalina talvipäivänä 0.67 vuorokautta, kun keskellä päivää tai keskellä yötä kukaan ei ole sitä lämmittämässä. Järkevä lämmitysväli on 1 vrk tai 2 vrk ( ja niinä muutamana kylmänä päivänä 0.5 vrk). Näin hommasta muodostuu rutiini.

Matalaa kiertoveden lämpöä puolustaa moni asia. Patteriverkostohan on varsin pitkäikäinen. Mikäli tuleva sukupolvi ei olisi kovin innostunut puulämmityksestä, on se hyvä lähtökohta maalämmön myöhempään käyttöönottoon. Puulämmitystäkin se auttaa varaajakapasiteettia kasvattamalla, kun saadaan hyödynnettyä suurempi lämpötilaero. Teille on tulossa pitkä kanaali, johon jo aiemmin on heitelty ideaksi sijoittaa varaajat kattilan viereen ja syöttää suoraan patteriverkostoa kanaalin kautta. Alempi kiertoveden lämpö pienentää hukkaa. Ylempänä pelättiin myös ikkunoitten huurtuvan kovin matalalämpöisillä pattereilla. Ei siellä asunnossa tälläkään hetkellä kovin kuumia pintoja ole, eikä useimpien ikkunoitten alla mitään lämmönlähdettä.

Kattilan mitoituksessa on tärkeää riittävä varastopesän koko suhteessa varaajakapasiteettiin. Jos pata lämpiää kertakäynnillä pannuhuoneessa, ei kyseessä ole kovin iso vaiva, mikäli puita, mielellään metrisiä halkoja, ei tarvitse kovin kaukaa käsin kantaa. Joka tapauksessa vaiva on varsin vähäinen verrattuna seitsemän erillisen tulisijan lämmittämisestä 33 cm klapilla. Jos mentäisiin minimimitoituksella edellisestä kappaleesta, tehtävänä olisi tuottaa yhdellä pesällisellä varaajaan 260 kWh energiaa ja lisäksi palamisen aikana suoraan verkkoon menevä energia. Teholuokassa 80 kW alkaa löytyä laitteita, jotka syövät metristä halkoa. 80 kW tehosta liikenee varaajaan huippukulutuksella  54 kW, eli 260 kWh lataaminen kestää tasan 5 h. Kattila polttaa puuta 80% hyötysuhteella 80 kWh / (4.1 kg/kWh * 0.8) = 25 kg tunnissa, eli pesällinen pitäisi olla 125 kg.  Oman näppituntumani mukaan tuo tarkoittaa koivulla hiukan alle 400 litraista pesää.

Vuosikulutuksena 80% hyötysuhteella laskin 48 pino-m3 koivua. Tämä tarkoittaa noin 100 m3 varastotilan tarvetta, niin pääsee polttamaan ylivuotisia. 48 pino-m3 tarkoittaa 32 kiinto-m3, mikä kuitupuuna ostettuna maksaa alveineen noin 1200 euroa ja tähän mahdollinen rahti päälle.

Kanaan lämmönhukalle löysin arvon 2 kW / 100m. Tätä ei ole huomioitu yllä.

Vanhojen tulisijojen käyttö on ollut varsin merkittävä tekijä rakennuksen ilmanvaihdossa, sillä ne ovat kiskoneet sisään huikean määrän palamisilmaa. Toisaalta tämä palamisilma on pitänyt niiden tuottamalla energialla myös lämmittää ja vedontunne on lisääntynyt ilman sisääntulokohdissa. Keskuslämmitys ehdottomasti tulee heikentämään ilman vaihtuvuutta. Toisaalta huonelämpötila pysyy tasaisena.

Ylempänä on keskusteltu tulisijojen ”kylmäsäteilystä”. Suomessakin on paljon asuntoja massiivikivitaloissa, joissa on 1-2 tiilen seinä molemmin puolin rapattuna ilman mitään eristeitä. Toimivuus perustuu enemmän seinän lämmönvarauskykyyn kuin eristävyyteen. Seinästä on iso pinta-ala suoraan kohti ulkoilmaa, tulisijasta pieni pinta-ala talvella ulkoilmaa lämpimämpään maaperään. Uskoisin, että tulisijan kylmyys ei tule olemaan mukavuusongelma niin kauan kuin huonelämpötila jollakin keinolla pidetään päälle 20°C.

Teidän talossanne lämmitysenergiaa kuluu jo sen verran, että aikamoinen savotta sen lämmittäminen tulisi keskuslämmitteisenäkin puulla olemaan. Kuitenkin lämmöntarve on hiukan pienen puoleinen hakkeelle, ja kuten todettua, pelletin kilohinta seuraa sähköä ja öljyä, eikä edes kovin kaukaa. Saattaa siis olla, että varaava puulämmitys voisi olla se teille oikea, kunhan siinä varaudutaan tulevaisuuteen esimerkiksi riittävän suurella patteripinta-alalla. Käyttöveden tuottaminen tuolla yllä mainitulla lämpöpumpulla kuulostaa hyvältä idealta.

Tämä esitys ei ole valmis mitoitus ja mitään vastuuta ei tunneta, mutta kehitelläänpä tätä eteenpäin, jos kiinnostusta löytyy.
« Viimeksi muokattu: 16.11.2017-14:21 kirjoittanut Iskä »
Attack SLX 25 Profi (ex-Veda 35M) + Akvaterm 1400 l Ovaali + Laddomat 21-60
Käyttövesi tulistetaan vanhassa MLP puskurisäiliössä puulla
Lämmitettävää pääosin yhdessä tasossa n. 240 m2 / 650 m3 (talo v. 2013)
Saunassa Misa 11308 (ex-Narvi NC 20) ja kesäkeittiössä Kotiliesi 30, ei muita tulisijoja

markkulievonen

  • Vieras
Vs: Puukeskuslämmitykselle mahdollisuus?
« Vastaus #79 : 16.11.2017-12:12 »
Varaaja lämmitys huomioiden, niin koskaan taloudessa ei ole ylisuuret patterit. Jos halutaan  pitää syöttöveden lämpötilaa alhaisella tasolla, niin tämän toteuttaminen vaatii riittävän suuren patteri/ verkoston. Tai päinvastoin, jos petterien  määrä / koko ei istu sisustukseen, niin  syöttöveden lämpötilaa tulee nostaa.

Niin, vaikka omassa mörskässä on alhainen enrgian kulutus, niin tästä huolimatta patterit ovat monin kerroin ylimitoitettu. Näin toteuttaen, lämmityskaudella saan varaajan veden kerrostumaan ja varaanjan lämpötilan laskettua  alle +25C. Pattereiden paluu lämpötila on lähes huonelämpötilan tasolla ja näin varaajan lämmön nousun saan yli 70C. ja lämmityskerrat harvaksi.

Toki energiaa tämä ei säästä,- koska tällä ei ole mitään tekemistä huoneiston lämpöhäviöiden kanssa.
« Viimeksi muokattu: 16.11.2017-12:14 kirjoittanut markkulievonen »

vilhos

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 218
Vs: Puukeskuslämmitykselle mahdollisuus?
« Vastaus #80 : 16.11.2017-12:39 »
Hei

Kyllä minä näen puulämmitykselle tilausta myös tulevaisuuteen. Peikkona on nämä päästömääräykset jotka rajoittavat puunkäyttöä polttoaineena enemmän tai vähemmän.
Puulämmityksessä on vielä paljon kehitettävää.
Piipusta pitää tulla ongelmatonta tavaraa.
Jännityksellä odotan miten oma puunpolton automaatio toi kun laitetaan mittari piipun nokkaan
Terv. Kajaani Koutaniemi

hekuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 19
Vs: Puukeskuslämmitykselle mahdollisuus?
« Vastaus #81 : 16.11.2017-14:22 »
Havaitsen pientä hakelämmityksen suuntaan, mutta palataanpa vielä hiukan sinne, mistä tämä ketju lähti..........Tämä esitys ei ole valmis mitoitus ja mitään vastuuta ei tunneta, mutta kehitelläänpä tätä eteenpäin, jos kiinnostusta löytyy.

Pientä lämpeämistä hakkeen suuntaan on ollut, ihan oikea havainto.  ;D

Iskä oli oikein hieronut aivonystyröitä ja miettinyt urakalla. Pitää lukea ajatuksella useamman kerran. Kiinnostusta löytyy kyllä miettiä, joka suuntaan.

Maalämpöfoorumin 72 000 kWh:n mitoitus osuu kyllä melko yksiin Iskän "mitoituksen" kanssa. Muistaakseni tuosta edellä mainitusta lukemasta 5000 kWh oli korvamerkitty käyttöveden lämmittämiseen.

Eli Iskän ehdotus oli puukattila, joka syö metristä halkoa. Kattila asennetaan navetan pannuhuoneeseen ja kattilaan asennetaan kiinni tarpeeksi suuri varaaja. Varaajaan lämmitetään patterikiertovesi, joka johdetaan kanaalia pitkin taloon, patterijärjestelmään. Lämmin käyttövesi tuotetaan sitten talossa, sähkövaraajalla tai lämpöpumppuvaraajalla tms. Menikö yksinkertaisuudessaan näin, vai käsitinkö jotain väärin?

Niin kuin sanoin, haluan selvittää kaikki mahdolliset järkevät vaihtoehdot. Pahitteeksi ei tietysti ole, jos myös naisväeltä onnistuu talon lämmittäminen jatkossakin. Tietysti riippuu paljon naisväestä...  ;D

vesimies

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 303
Vs: Puukeskuslämmitykselle mahdollisuus?
« Vastaus #82 : 16.11.2017-14:31 »
Patterit tosiaan tulee hankittavaksi, merkkiä ja mallia ei vielä ole sen enempää mietitty. Talvet tässä rannikolla kieltämättä tuppaavat olemaan nykyään aika lyhyitä, eikä tosiaan -20 asteen tai sen kireämpiä pakkaspäiviä viime talvina ole ollut kuin yhden tai kahden käden sormilla laskettavissa. Muurit jäävät käyttöön ja niitä myös lämmitetään tulevaisuudessakin.

Idea hakesiilon toteutukseen on mietinnän alla, pitää tutkia paloturvallisuusmääräyksiä siilon rakenteesta ja sijoituksesta. Käyttövesilämpöpumppu?  ??? Kerrotko tästä vähän lisää?

Traktori etukuormaajalla löytyy, joten sen puolesta ei ongelmaa.

Käyttövesilämpöpumppu on sellainen että siinä käyttövesiboileriin on integroitu lämpöpumppu, kooltaan tuo lämpöpumppu osa on suunnilleen ämpärin kokoinen. Se lämpöpumppu tekee lämmintä vettä ympäröivästä huoneilmasta ja meilläkin se on kylppärissä, koska poistaa käydessään myös kosteutta.
Tavallaan se on siis samanlainen kuin vesi-ilmalämpöpumppu, mutta minikoossa ja kaikki yhtenä pakettina. Meillä on pienin malli mikä markkinoilta löytyi eli 190 litraa ja se on hyvin riittänyt. Käyntiääneltään hiljaisempi kuin jääkaappi tai pakastin ja nykyään sähkö menee se yksi kilowatti vuorokaudessa.
Tuossa on myös sähkövastus varalla/lisänä.
Asentaminen on helppoa, ihan sama kuin tavallisessa lämminvesiboilerissa eli vaan tuloputki ja lähtöputki ja pistoke seinään.
Tuo meidän on tuollainen kuin tuossa ebayn linkissä, on ruostumaton ja saksassa valmistettu http://www.ebay.de/itm/Brauchwasserwarmepumpe-Brauchwasser-Warmepumpe-Brauchwasserwarmepumpen/321966414906?hash=item4af6b19c3a:g:0MoAAOxy0x1TUJ4e

Iskä

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 336
Vs: Puukeskuslämmitykselle mahdollisuus?
« Vastaus #83 : 16.11.2017-15:07 »
Eli Iskän ehdotus oli puukattila, joka syö metristä halkoa. Kattila asennetaan navetan pannuhuoneeseen ja kattilaan asennetaan kiinni tarpeeksi suuri varaaja. Varaajaan lämmitetään patterikiertovesi, joka johdetaan kanaalia pitkin taloon, patterijärjestelmään. Lämmin käyttövesi tuotetaan sitten talossa, sähkövaraajalla tai lämpöpumppuvaraajalla tms. Menikö yksinkertaisuudessaan näin, vai käsitinkö jotain väärin?

Siinähän se juoni oli tiivistettynä.

Noinkin pitkistä siirtomatkoista kokemukseni on hyvin rajallinen, mutta järkevimmältä tuntuu mahdollisimman matalalämpöisen veden kierrättäminen varsinkin kun käyttöpaikalle ei isoa varaajatilavuutta ole mahdollista sijoittaa. Kanaaliksi riittää kaksiputkinen ja viereen samaan kaivantoon erillinen kylmä syöttö pannuhuoneen tarpeita varten. Ei liene vaarassa jäätyä.
Attack SLX 25 Profi (ex-Veda 35M) + Akvaterm 1400 l Ovaali + Laddomat 21-60
Käyttövesi tulistetaan vanhassa MLP puskurisäiliössä puulla
Lämmitettävää pääosin yhdessä tasossa n. 240 m2 / 650 m3 (talo v. 2013)
Saunassa Misa 11308 (ex-Narvi NC 20) ja kesäkeittiössä Kotiliesi 30, ei muita tulisijoja

kahe

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 200
    • Pannuhuoneen mittaukset
Vs: Puukeskuslämmitykselle mahdollisuus?
« Vastaus #84 : 16.11.2017-21:48 »
Laittaisin vielä pattereiden paluukiertoon levarin, jolla esilämmittäisi käyttöveden talossa.
Finndomon 1.5 kerroksinen rv. 2004, p-a 162 m2, kuutiot 500, vesikiertoinen lattialämmitys, AIT 8kW mlp ja 182m reikä.
EX: Attack DPX35L Lambda, Oventrop latausyksikkö + 2400l varaaja + Ouman-EH800b ulko+sisäantureilla. Kulutus n. 5t.

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 534
Vs: Puukeskuslämmitykselle mahdollisuus?
« Vastaus #85 : 16.11.2017-22:36 »
Laittaisin vielä pattereiden paluukiertoon levarin, jolla esilämmittäisi käyttöveden talossa.

tai vaikka menopuolelle. Loppujen lopuksi aika harvoin käyttövesihana on auki eikä tossa suihkuttelussa pitäs isoo notkahdusta tulla lämmitykseen vaikka siitä käyttövesi ekaks lämmitettäskin.  Paluupuolelle joku puhallinkonvektori isoon lämmitettävään huoneeseen niin sillä saa paluuveden haalennettua hyvin.
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.

vesimies

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 303
Vs: Puukeskuslämmitykselle mahdollisuus?
« Vastaus #86 : 19.11.2017-16:47 »
Paljon on tullut tähänkin keskusteluun hyviäkin vinkkejä kaikille lämmitysjärjestelmän suunnittelijoille.
Luulen että aloittajakin, kuten itsekin aikoinaan niin hain ainoastaan hyvää systeemiä hinta/laatusuhteeltaan , täydennettynä toimivuudella ja helppokäyttöisyydellä. Ainakaan itse en ole koskaan hakenut mitään äärimmäistä hyötysuhdetta enkä muutenkaan mitään optimaalisuuksia.
Tärkeintä useimmille on että järjestelmä toimii eikä ole täysin epätaloudellinen.
Voisinpa siteerata erästä kirjoittajaa saksalaisella foorumilla jolla käsiteltiin puu- ja pellettilämmitystä. Tämä kirjoittaja oli sitä mieltä että hänelle henkilökohtaisesti on täysin merkityksetöntä viekö hänen systeeminsä vaikka 10 tai 20 prosenttia enemmän tai vähemmän energiaa, hänelle tärkeintä on että hänen taloutensa kestää lämmityskulut ja kämpässä on talvella riittävän lämmintä ;)

hekuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 19
Vs: Puukeskuslämmitykselle mahdollisuus?
« Vastaus #87 : 20.11.2017-07:25 »
Paljon on tullut tähänkin keskusteluun hyviäkin vinkkejä kaikille lämmitysjärjestelmän suunnittelijoille.
Luulen että aloittajakin, kuten itsekin aikoinaan niin hain ainoastaan hyvää systeemiä hinta/laatusuhteeltaan , täydennettynä toimivuudella ja helppokäyttöisyydellä. Ainakaan itse en ole koskaan hakenut mitään äärimmäistä hyötysuhdetta enkä muutenkaan mitään optimaalisuuksia.
Tärkeintä useimmille on että järjestelmä toimii eikä ole täysin epätaloudellinen.
Voisinpa siteerata erästä kirjoittajaa saksalaisella foorumilla jolla käsiteltiin puu- ja pellettilämmitystä. Tämä kirjoittaja oli sitä mieltä että hänelle henkilökohtaisesti on täysin merkityksetöntä viekö hänen systeeminsä vaikka 10 tai 20 prosenttia enemmän tai vähemmän energiaa, hänelle tärkeintä on että hänen taloutensa kestää lämmityskulut ja kämpässä on talvella riittävän lämmintä ;)

Hyvin sanottu.  :) Meidän talo on kokoluokaltaan niin iso, että sen lämmittäminen tulee kuluttamaan energiaa ja kustannuksia jokatapauksessa paljon. Mutta hakusessa ja mietinnässä on siis meille järkevin systeemi.

Iskä

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 336
Vs: Puukeskuslämmitykselle mahdollisuus?
« Vastaus #88 : 23.11.2017-09:54 »
Mulkoilin ihan mielenkiinnosta 100 kW -kokoluokan kattiloiden ominaisuuksia. Silmään pisti tuote nimeltä Orlan Super. 80 kW kokoisena varastopesä metrisille haloille on 465 litraa ja 96 kw mallissa 605 litraa. Ylempänä tein vähän karkeampaa mitoitusta järjestelmälle. Jos valinta kohdistuisi tuollaiseen 80 kW malliin mitoittaisi se varaaja tilavuuden kertapesällisellä koivua (150 l ~ 50 kg), 10 kW kulutuksella, 55° lämpötilaerolla ja 85% hyötysuhteella:

Nettoenergia = 150 kg x 4,1 kWh/kg x 0,85 = 523 kWh

Paloaika = 523 kwh / 80 kW = 6,5 h

Varaajaan menee 6,5 h x (80 - 10) kWh = 455 kWh

Varaajatilavuus (sis.  kattilavesi) = 455 kWh / (1,16 kWh/m^3°C x 55°C) = 7,1 m^3

Tämän noin 7 m^3 voi sitten laittaa yhteen tai useampaan astiaan tilankäytön mukaan. Jos tästä vielä laskettaisiin maksimi kulutus kahden päivän lämmitysvälille huomioiden paloaika:
Tasainen kulutus = 455 kWh / (48-6.5) h = 11 kW

Perstuntumalta tuollainen kymmenen kilowattia pitäisi riittää tyypillisessä etelä-Suomalaisessa talvessa nollakelillä, jos huipputehon tarve on 26 kW. Jos epäilyttää, tai haluaa vapauden käyttää myös sekapuuta, kannattaa valita tuo 96 kW malli ja laittaa vaikka 1-2 m^3 lisää varaajatilavuutta.

Varaajien hintoja voi ihmetellä vaikka http://www.lvi-viro.fi/mi-lieriovaraaja ja yllättyä. Eivät ne kovin kalliita ole.

Kattilaa saapi sopivasti https://kotly.com.pl/produkt-wood-and-coal-gasification-boiler-orlan-super-80kw-394.html?l=en

Väittäisin, että pannuhuoneen kamppeet saa 10 keurolla, kun malttaa huolella ostaa. Tähän kun lisää piipun, kanaalin ja patteriverkon ja mahdollisesti vähän halonsäilytysinfraa, niin kyllähän siinä pino riihikuivaa tarvitaan.

Tämän kirjoituksen ei ollut tarkoitus olla suositus Orlan-kattilalle. Sellaisen toiminnasta minulla ei ole mitään kokemusta, muilla palstalaisilla saattaa ollakin. Sopipa vain mukavasti esimerkkilaskelmaan varastopesänsä takia.
« Viimeksi muokattu: 23.11.2017-09:56 kirjoittanut Iskä »
Attack SLX 25 Profi (ex-Veda 35M) + Akvaterm 1400 l Ovaali + Laddomat 21-60
Käyttövesi tulistetaan vanhassa MLP puskurisäiliössä puulla
Lämmitettävää pääosin yhdessä tasossa n. 240 m2 / 650 m3 (talo v. 2013)
Saunassa Misa 11308 (ex-Narvi NC 20) ja kesäkeittiössä Kotiliesi 30, ei muita tulisijoja

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 534
Vs: Puukeskuslämmitykselle mahdollisuus?
« Vastaus #89 : 23.11.2017-10:06 »
Orlan Superista on päivitetty versio toi Orligno. Toi Orlan super on sama kun Termax nature joka oli täälläkin mainittu aikaisemmin "remontti Reiskan" pannuhuonejutussa.

https://kotly.com.pl/produkt-wood-gasifying-boiler-orligno-200-96-kw-with-a-pressure-ventilator-4599.html?l=en

pannujen eroavaisuudet

https://www.youtube.com/watch?v=wRvjT6vw1Tc
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.