Maatillallisen kattila kuullostaa mielenkiinoiselta. Saako udella merkkiä?
Lähteekö palaminen käyntiin aina itsestään vai onko kattilassa jonkilainen sytytin avustamassa?
Eneka 35 80-luvulta, olen sen itse muokannut jatkuvatuliseksi. Tehtaalta piti tilata uusi tulenhoitoluukku missä moottoreita varten kiinnityspisteet. Olen moottoroinut kaikki luukut 12v keskuslukitusmoottoreilla, joita ohjataan kolmen termostaatin avulla. Kaksi näistä on käynnistäviä, toinen kattilassa ja toinen varaajassa. Kolmas on sammuttava termostaatti, sijaitsee kattilassa.
Toiminta on siis sellainen, että kun toinen näistä käynnistää polton, se palaa niin kauan kunnes sammuttava termostaatti sammuttaa. Poltot ei siis ole mitään 10min pätkiä vaan 1-2h ja muutaman kerran vuorokaudessa kulutuksesta riippuen. Järjestelmässä on siis 2000l varaaja, tämä ei ole varaajaton järjestelmä, mutta kattila toimii jatkuvatulisena.
Aina sammutuksen yhteydessä tietysti hieman tulee sitä kitupolttoa, mutta ei siitä ole merkittävää haittaa, eikä sitä voi käsittää sellaisena kuin kaksoiskattilat riimuvetoisella vedonsäätimellä mitkä käryää koko ajan. Esim. hormiin ei muodostu lainkaan pikeä.
Ne "hetket" on syttymisen yhteydessä n. 15min kunnes alkaa palaa kunnolla, sammumisen yhteydessä en ole varma miten kauan menee ennenkuin tuli alkaa olla hiipunut kokonaan, ei siinä kovin kauaa varmaan mene, ainakaan savua ei piipusta tule haitaksi asti.
Olen kehittänyt tätä useita vuosia. Aluksi aloitin käyttämällä juuri tuota riimuvetoista vedonsäädintä ja kitupoltin yhden talven 24h vuorokaudessa. Kyllä pikeä riitti, kulutus oli hirveä jne. Sen jälkeen moottoroin luukut, mutta en tiivistänyt niitä tarpeeksi ja ohjaus oli yhdellä pintatermostaatilla jonka hystereesi oli vain n. 2c.
Edelleen, kitupoltto jatkui koska kattila ei koskaan kerennyt syttyä kunnolla ja sammui heti, ja ilmavuodot piti miilua yllä koko ajan. Näin jatkoin vuoden tai kaksi, muistaakseni. Sitten tiilihormi oli niin hapantunut että nokivesi/piki alkoi valua kylpyhuoneeseen ja homma loppui siltä talvelta siihen.
Asennettiin haponkestävä teräshormi, jonka jälkeen seuraavana talvena tiivistin luukut paremmin ja asensin ohjauksen useammalla termostaatilla jotta poltot olisi pidempiä. Vuosi sitten syksyllä rakensin vielä moottorit ym. paremmin ja uudelleen, sekä vaihdoin tiivisteet lasikuituisiin kumisista.

Video:
EnsiöilmaluukkuViime talvi menikin jo oikein mainiosti. Ongelmia aiheutti enään tauon aikana huurujen kondensoituminen ensiöilmaluukkuun ja erittäin pahanhajuisen nokiveden valuminen luukun auetessa kattilahuoneen lattialle, lisäksi tämä tuhosi tiivisteiden liimauksia ym.
Eristin luukun sisäpuolelta 10mm villalla, aluksi liimasin sen kiinni mutta se ei kestänyt joten laitoin sitten pellin pitämään villan paikallaan. Tämä ratkaisi tuon ongelman.

Nyt tänä syksynä tein yhden parannustoimenpiteen, olen ennen pitänyt ensiöilmaluukun edessä tuossa "kammiossa" tulitiiliä vähän suojaamassa noita tiivisteitä ym. mahdollisesti arinalta putoavilta palavilta hiililtä tms. mitkä voisi mennä tiivisteiden väliin tai tuhota liimauksia lämpötilan noustessa liiaksi.
Tulitiilet putoilivat herkästi ja lisäksi tuonne kammioon ilmestyi pikeä, joten päätin ratkaista ongelman. Asensin tuohon suojapellityksen jonka sisäpuolelle laitoin 10mm villan, ensiöilmalle jätin alareunaan 3cm "kanavan". Vasta muutaman päivän olen polttanut sen jälkeen mutta vaikuttaisi toimivan oikein hyvin


Tuossa tulimaxissakin ongelmana oli ilmeisesti noiden säätöluukkujen pikeentyminen ja tuon nokiveden valuminen lattialle, sellaisen jutun muistan lukeneeni. Varastopesässä ei saa olla kylmiä, eristämättömiä pintoja koska silloin kyseinen ilmiö tapahtuu, tauon aikana siellä pyörii melko väkeviä huuruja jotka kondensoituu kylmiin pintoihin.
Ja jos kondenssi pääsee valumaan esim. säätöluukkujen väliin niin sen tietää ettei ne kauaa tule toimimaan ilman huoltoa.
Palaminen lähtee käyntiin itsestään, jos lähtee, kyllä se sammuu jos liian kauan aikaa on tauolla ja polttoaine märkää, tai pesässä ei ole tarpeeksi polttoainetta.
Polttoainetta ei myöskään voi lisätä jos pohjalla on vain hiillos, koska se sammuttaa tulen mikäli paloilmaa ei saada heti pesään. Jos lämpötilat on "tapissaan" ja polttoaine juuri loppumassa niin silloin ei ole mahdollista saada tulta pidettyä yllä, koska tuli sammuu latasit pesän täyteen tai et. Tarvitaan vähintään puolen tunnin, ehkä n. tunnin polttojakso jotta tuli säilyy seuraavaan polttoon asti.
Kattilaveden alarajatermostaatti on estämässä liian pitkiä taukojaksoja, jotta tuli ei sammuisi. Jos käynnistys olisi pelkän varaajatermostaatin varassa niin varsinkin lämpimällä ilmalla tai kesällä tulisi niin pitkät tauot että tuli sammuisi väkisin. Kattilavedessä oleva toinen termostaatti tarvittaessa käynnistää polton aikaisemmin jotta tuli ei pääsisi sammumaan.
Tosin jos on märkää, lahoa ym. huonoa puuta niin silti se sammahtelee vaikka pitäisi kovinkin suurella tuota termostaattia. Kunnollisella polttoaineella ei ongelmia.
Toisessa paikassa on sitten Kespes toiminnassa, sekin toimii hyvin ja on siinäkin 4000l varaaja kaverina mutta toimii jatkuvatulisena. Tuo pystyisi toimimaan myös ilman varaajaa jatkuvatulisena, ja siihenhän se on tarkoitettukin.