Juu, täälläkin on ammattilainen tehnyt kyllä hyvät suunnitelmat kun on niin tehoton kattila että saa lämmittää 6-8h talven pakkasilla ja varaajan lämpö ei riitä edes täyttä vuorokautta -20 ja kylmemmillä keleillä...
Ja jos olisi valinnut niin tehokkaan kattilan, että tunnissa on varaajassa sama energiamäärä kuin minkä sinne nyt lämmityksen päätteeksi olet saanut, lyhenisi lämmitysvälisi teillä 5-7h?
EDIT: lisätty laskelma selventämään ajatusta.
Numeroita selventämään ajatusta:
Ajatellaan että energiaa kuluu joka tapauksessa saman verran, olipa se tuotettu pidemmällä tai lyhyemmällä ajalla.
Sanotaan että teillä on -15C lämpötilassa tehontarve 10kW eli 240kWh vuorokaudessa ja tämän mukaan on laitteisto mitoitettu. Puuta pitää polttaa vuorokaudessa aina niin että saadaan tuo 240kWh lämpöä.
30kW kattilalla pitää tällöin polttaa 8 tuntia. Polton aikana 30kW tehosta 10kW menee ”suoraan” kulutukseen ja 20kW tehosta varaajan lataukseen. 8h lämmityksen jälkeen varaajassa on 8h * 20kW= 160kWh, joka riittää 16 tuntia 10kW kulutuksella. Lämmitysväli 24h.
100kW kattilalla pitää tällöin polttaa 2,4 tuntia. Polton aikana 100kW tehosta 10kW menee ”suoraan” kulutukseen ja 90kW tehosta varaajan lataukseen. 2,4h lämmityksen jälkeen varaajassa on 2,4h * 90kW= 216kWh, joka riittää 21,6 tuntia 10kW kulutuksella. Lämmitysväli 24h.
Tehokkaamman kattilan kohdalla kuitenkin varaajan pitää olla 35% suurempi kuin pienempitehoisen kattilan kohdalla.
Molemmissa tapauksissa jos varaaja on mitoitettu tämän korkeamman kulutuksen mukaan, ei kattilaa voida pienemmillä kulutuksilla polttaa yhtä pitkään. (esim. täysi pesällinen ei vähäisemmällä kulutuksella mahdu varaajaan, kuten omalla kohdalla tapaus on.) Koko touhu on mitoituksesta kiinni eikä voi mitenkää olla joka tilanteeseen ja jokaisen makuun sopiva.