Kirjoittaja Aihe: Lämmönkeruuputkisto "vanhaan" vuolukivileivinuuniin  (Luettu 2974 kertaa)

savonhumu

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 383
Alkaa olla aika laittaa oma rojektitopiikki pystyyn etten enää enempää sotke muiden ketjuja ;D

http://ilmaisenergia.info/foorumi/index.php?topic=611.0

tuolla on lätisty enemmänki aiheesta ja sen vierestä!


Edit:
Aurinko- ja uunipuolen tuotot lokakuulta 2012 lähtien ovat energiamittareiden tilastojen perusteella 30.11.2014
yhteensä: 14645kwh ja säästö 11c/kwh laskien reipas 1600€ verratuna entiseen pelkkään suoraan sähköön!
Lukemat johtaa siinämieleen hiukan harhaan että uuniputkiston modailujen myötä nykyinen teho on melkeen puolet enempi kun ekalla uuninlämmityskaudella oli, mutta tuo epätarkkuus tasottuu ajan kanssa.. esim tammikuu2014-marraskuun 2014 on tuottanut uunilla varaajan veteen siirtyneenä 4446kwh eli vitosella alkava on tämän vuoden kokonaistuotto.. ympäristöön hohkavaa lämpöä en näissä tilastoissa osaa arvioida ja mitään kilomääriä puista en ole jaksanu vielä pitää kun on rotoilut kesken, mutta ehkä ajan kanssa..
« Viimeksi muokattu: 03.12.2014-15:17 kirjoittanut savonhumu »
Hitaasti mutta epävarmasti.

savonhumu

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 383
Vs: Lämmönkeruuputkisto "vanhaan" vuolukivileivinuuniin
« Vastaus #1 : 03.12.2014-14:17 »
Tähän alkuun lainasin muutaman viestin toisesta ketjusta.

Itellä on uunin poskikanavissa noin metrin päässä tulipesän takalähdöistä yhteensä jtn 2-3 metriä/(mutka molemmissa kanavissa) 18mm hapokasta. ovat 15mm kupariputkien jatkeena ja siirtoputket on dn20rst -letkua. Lämpötilat on putkilenkissä varmaan luokkaa 400-500 astetta ulkopinnoilla mutta silti mitään ongelmia ei ole ilmenny vaikka anturille on juotettu tasku viimesen lenkin yläosaan tulikansien yläpuolelle. Pieni viive käynistykselle tulee kunnes kanava lenkeissä lämpö nousee käynistysrajalle anturille asti mutta kiehumaan ei kerkee!

Jos vaan pumpulla/siirtoputkilla riittää siirtokykyä tarpeeks niin saattasin alkuun laittaa jotain 3-5metriä sitä putkee ja sitten lisää jos ei tehoja tuu tarpeeks ;D

Kurttu rst(aisi 316) olis tuossa hyvää ohuen seinämän takia kun tulis lämmöt läpi joutusasti veteen, mutta ainakin saksan ebayssa oli 600astetta maksimit tuolle laadulle/0,4mm seinämällä muistaakseni.. ehket se paksumpi ptuki kuitenkin soveltuu kestävyydeltään paremmin tuonne pesän olosuhteisiin! Tuo allekirjottaneen poskikanavapaikka soveltunee tuolle ohutseinämäiselle kurttuputkelle paremmin ;)

Just tilasin pikku puuhapaketin saksanmaalta. 54metriä dn16 kurtturosteria liittimineen ja kasa muutakin tarviketta. Saapas nähä miten joutuin tullee ku kovasti jo syyhyttäs ruveta jalostaan tätä omaa uunihärveliä ;D

Pistäppä kokemuksia ja kaupan nimi kunhan saapuvat.

Muuten kannattaa aina veden lämmittämis jutuissa muistaa kiehumisen esto tai siitä huolehtiminen.

Kaukoralla kun excursiolla oltiin sanoi "tuotantopäällikkö" että Tulikiven järjestelmässä se hoituu "luonnonmukaisesti", eikä vaadi verkostovedellä toimivaa kiehumisenestoa.
Annoin itseni ymmärtää että vain kovalla takan ylikuumentamisella ongelma voisi tulla eteen (?).

Toimittavat tekniikkaa myös jollekin muulle (Uunisepät?), heillä systeemi taasen sisältää erillisen kiehumiseneston.



Juu on mulla ylilämpövaro varaajassa ja ylimääränen varavaro(ei saa sulutettua) uunipiirissä. Lisäks vapaakierto toimii sähkökatkon aikana ainakin sen verran että vettä riittää kokoajan keitettäväks ;D kahteen kertaan on tullut keitettyä kuvallisesti tuo putkisto! ekalla kertaa rouva lämmitti uunia kun olin töissä ja pumppu ei lähteny tulille vaikka piti-> kuulemma roplotti kummasti koko lämmityksen ajan. Lokiin oli tallentunu 266-astetta poskikanavalenkkien yläreunan pt1000 anturista ;D toinen kerta tipahti sähköt kesken kovimpien tulien noin puoleks tunniks ja vaikka kuinka kuristelin liekkiä sammuksiin savupellillä ja lunkut kiinni tyylillä niin keitti kohtuu pahan kuulosesti! Eli testattu on että voipi antaa kiehua jos on paha paikka, mutta sen verran pahankuulosta hommaa se on että jonkinasteinen varavoimantuotto on ainakin suunnitteluasteella ::) edes varot ei oo huutanu keittämisien aikana vaan 1m3 vettä uunipiirin ja paisunnan välissä+hiukan ylimittanen paisunta on hoitanu homman ihan siististi.. koko uunipiiri on rakenneltu luokkaa 200+ asteen lämmönkestolla ja vapaakiertokin hoituu niin että pumppu(solar malli) saa aina kylmää vettä varaajan pohjaltapäin.. Kun järjestelmän mitoituksia suunniteltiin putkarikaverin kanssa niin tuota kiehumista ja sen aiheuttamaa paisuntaa koitettiin huomioida niin että järjestelmä tiukassa paikassa kestää sen vaikka toivottava tilanne sei tietenkään ole!

Ainut mikä tässä voi tehdä ongelmana ilman varavoimaa on pitemmän katkon jälkeen jos poskikanavalenkit on hehkuvat ja sähköt yllättäen palaavat niin uutta kylmää vettä ei missään tapauksessa saa päästä sinne, sillon voi lojahtaa ja kovasti! uunin sisällähän nuo ovat mutta tuhoa vois periaatteessa tulla ainakin uunille. Lisäks äkillinen kova paineen-nousu vois teoriassa posauttaa myöskin siirtoputket(DN20rst letkua) jos piirin varavaro ei kerkeis laskea painetta pois tarpeeks äkkiä! Ohjaimessa on kyllä parametrit jotka estää pumpun käynistymisen jos uunipiirin lämpötila on liika kova eli tuokin tilanne pitäs olla lähinnä teoreettinen! Jokatapauksessa jos tulee pitempi sähkökatko niin senhetkinen lämmittäjä napsauttaa uuni/aurinkojärjestelmän pääkytkimen alas sähkötaulusta niin em. skenaario ei ole mahdollista edes teorian tasolla!

Tulikiven systeemi on hiukkasen eritavalla rakenneltu ja sillä ei edes yritetä tehdöä kovin korkeita lämpötiloja! ne lämmönsiirtoelementit on siellä ulkovaipan sisäpuolella tyhjässä ilmatilassa ja ilma ei ole kovin tehokas lämmönsiirtäjä. Jos tulikivikin täyttäs nuo tilat vaikka kvartsihiekalla niinku mulla on tuo nykyinen uuniputkisto haudattuna niin keittämään alkas niilläki! Lisäks niillä on ne keräinkennojen virtaukset vähän samantyyliset kuin tasoaurinkokeräimissä! Mulla on vaan 15mm hehkukupariputkee vedelty menemään kuparilevyyn juoteltuna ja hapokkaita lyhyet lenkit poskikanavissa !
« Viimeksi muokattu: 03.12.2014-15:17 kirjoittanut savonhumu »
Hitaasti mutta epävarmasti.

savonhumu

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 383
Vs: Lämmönkeruuputkisto "vanhaan" vuolukivileivinuuniin
« Vastaus #2 : 03.12.2014-14:23 »
"Sehr geehrter Herr ****,

Ihre Bestellung vom 29.11.2014 11:51:52 mit Bestellnummer 10-**** wurde heute an Sie versandt, die Sendung kann aus mehreren Paketen bestehen.

Wir wünschen Ihnen viel Spaß mit der Ware und bedanken für Ihren Einkauf und Ihr Vertrauen."

Tuommonen tuli mailiin. Jos tuo googlen kääntäjä ei pahasti horaja niin tavarat taitaa olla matkalla 8)
« Viimeksi muokattu: 03.12.2014-14:24 kirjoittanut savonhumu »
Hitaasti mutta epävarmasti.

savonhumu

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 383
Vs: Lämmönkeruuputkisto "vanhaan" vuolukivileivinuuniin
« Vastaus #3 : 03.12.2014-14:37 »
sitte muutama kuvatus liittenä nykyhetkestä, tosin tkntilan kykennät on hiukan eläny tuosta ekasta kuvasta muttei uudempaakaan ollu koneella tarjolla ::) Lisäsin uunipiiriin kolmitievenan jolla saan ladattua piirin lämpötilaa ylöspäin kun on tulet pesässä ja kun tulet sammuu niin vena toiseen asentoon niin otetaan kaikki loput irti mitä saadaan 1-2 päivän aikana. matalemmat lämmöt ajetaan varaajan keskelle ja korkeemmat yli 60-asteiset uunilta palaavassa putkessa olevan termisen vaihtovenan avulla ylös.
Lisäks aurinkopiirissä on nykyään myöskin pollucomm ja uunipiirin polucomin siirsin alemma varaajasta lähtevään kylmään putkeen niin näyttää oikeeta lukemaa tuosta latauspiiristä huolimatta kun kaikki varaajaan menevä kuuma aiheuttaa saman virtauksen kylmänä korvauksena pollun läpi. kuumanpuolen mittaus on ennen termistä vaihtovenaa niin toimii ok!
« Viimeksi muokattu: 03.12.2014-14:48 kirjoittanut savonhumu »
Hitaasti mutta epävarmasti.

savonhumu

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 383
Vs: Lämmönkeruuputkisto "vanhaan" vuolukivileivinuuniin
« Vastaus #4 : 08.12.2014-14:12 »
Kamat tuli saksanmaalta ja kaikki oli ok! 8)
9 päivää meni tilauksen tekemisestä että tavara saapu kotia
Voin suositella
www.direkt-solar.com ja sama kauppa ebayssa http://stores.ebay.de/direkthaustechnik/

Hyvin muokattavan olosta on tuo kurttuputki eli taipuu helposti ja jää siihen muotoon mihin on taittanu eikä äkkiseltään reppeekkään helposti ellei uhalla yritä sitä nitkuttamalla tehhä! kierukoiden tms vääntelyynki vaikuttaa oivalta raaka-aineelta!
Hitaasti mutta epävarmasti.

savonhumu

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 383
Vs: Lämmönkeruuputkisto "vanhaan" vuolukivileivinuuniin
« Vastaus #5 : 02.01.2015-23:20 »
No nytkähtihän se tämäki homma vähä etiäpäin eli saimpahan niskalenkin itestä ja purkaa hujjautin tuon uunivaihtimen lattialle ja samalla vauhilla talliin. Siellä täräytin rälläkän tulille ja päästelin kupariputkihimmelit lattialle+hiomalaikalla siistein levyjen pinnat läpi. Tässä modissa on tarkotus hyödyntää aiemmissa kuvissakin näkyvää 2mm kuparilevyistä rakenneltua "petiä" eli surrailen kuparilangalla tuota kurttuputkee levyjen pintoihin kiinni ja poskikanaviin taivuttelen jonkinmoiset härdellit kanssa menemään. koko hoidon näppäilen nippuun tallissa irtaallaan ja sitten nakkaan sen takas uunin sisuksiin. 2kpl liittimiä kiinni uunin kupeesta siirtoputkiin ja hiukkasen hiekkatäyttöö+villotuksia->kannet kiinni ja kovaa ajoa, toivottavasti ;D

Purkuhommassa meni semmoset pari tuntia kaikkineen, josta suurin työ on hiekkojen imurointi ja putkistojen tyhjennys. muut hommat menee jo aikas joutuin kun muutamaan otteeseen on tullu tuo himmeli nostettua uunista ulos!

varovainen tavote olis päästä loppiaseen mennessä testille, riippuu miten kivutta tuo kurttuputki alkaa jalostuun vaihtimen muotoon...

niijoo, vanhoista poskikanavalenkeistä semmonen huomio, että noin vuosi on lämmitelty ilman että putkiin on hipastukaan ja tuloksena pinnoilla on parikolme milliä hienoa lentotuhkaa(lähti sormella pyyhkäsemällä pois) + sen alta löyty ohuenohut kerros mustaa karstaa joka lähti jopa kynnellä raaputtamalla pois, olisko tuo jopa pikeä? puukon terällä jos pyyhkii niin ropisee lattialle semmosen karkeena muruna. karstanvanhvuus putken pinnalla oli luokkaa 0.5-1mm. Kokeneemmat osaavat varmaan kertoo onko tuommosella "pinnotteella" mitään merkitystä kun ainakaan enerkiamittaroinneista ja perstuntumalta en ollu huomannu tehoissa eroa alkutilanteeseen..
« Viimeksi muokattu: 02.01.2015-23:28 kirjoittanut savonhumu »
Hitaasti mutta epävarmasti.

savonhumu

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 383
Vs: Lämmönkeruuputkisto "vanhaan" vuolukivileivinuuniin
« Vastaus #6 : 06.01.2015-01:32 »
Ne on ekat testit otettu tästäkin versiosta, nippanappa ennen loppiaista ehätin kun vähä ennen puoltayötä rupesin savonpaperia poltteleen pesässä. Piti alkuun katella vähä että osuko starttianturin paikka sinnemetrillekkään ja muutenki varovasti alotella ettei tapahu mittään ihmeitä..

ihan en saanu tuota 54metriä hukattua tuohon vaihtimeen mutta yli 50m kuitenki 8)
homma näyttäs osuneen aikas hyvin kohilleen kun uunia voipi lämmittää näillänäkymin ihan niinku ennenki, varaaja vaan lämpee joutusammin ja lämpöteho veteen hyppäs ihan uusille lukemille. tiijä vaikka joutus jo vähä kahtelemaan että mitenkä paljo sitä puuta pesässä kerrallaan tuhhauttaa savuks ;D
Puita punnihen jossainkohtaa vähä ja muutenki perehyn nuihin tehoihin enempi, mutta mukavalle ne tehopiikit pollun näytöllä näyttää kun mennään yli 30kw hetkellisiin lukuihin kun latauspiiri alkaa purkautumaan varaajaanpäin. Tuota lukua tosin kyllä uhalla rakensin kun annoin uunille reippasti happee just ennenku lataus ylitti purkurajan niin kerkes lämmöt nousta kanavalenkeissä 93-asteeseen ennenku saivat viilennystä.. yleisemmin tuossa kohtaa näytti jotain 20kw+ 

Tietenkään nuo huipputehot ei oo jatkuvia vaan tuo lataus on mulla silleen että ensin ladataan uuni-ja siirtoputket 60-asteeseen ja sitten alkaa purku varaajan yläkertaan ja korvausta tulee varaajan pohjalta samaan aikaan. sitten kun piirin lämpötila laskee alle 60 niin taas purku lakkaa ja lämpöä nostetaan hystereesin rajoissa kunnes taas ylittyy purkuraja.. hetkellisesti lämmöt voi kohota korkeellekkin kun melkeen koko piiri on lähellä purkurajaa niin loppupäästä kerkee lämmetä aika paljon yliki 60-asteen enneku varaajan pohjalta tuleva viilennys alkaa laskea lämpöjä.. tehot lähtee siis huipulta ja vajuvat hiljalleen piirin viiletessä nollaan kunne taas seuraavan purun alussa lähtevät ns. tapista..
Hitaasti mutta epävarmasti.

savonhumu

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 383
Vs: Lämmönkeruuputkisto "vanhaan" vuolukivileivinuuniin
« Vastaus #7 : 06.01.2015-20:59 »
muutama kuva...
Hitaasti mutta epävarmasti.

seppol

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 822
Vs: Lämmönkeruuputkisto "vanhaan" vuolukivileivinuuniin
« Vastaus #8 : 07.01.2015-12:35 »
Onnea kokeilulle.
Meillä on sama perusidea, eli ensin poltetaan ja sitten jäähdytetään. Kunnolla poltetusta ei tule pikeä eikä savua jäähdytetään miten paljon vaan. Ensin on tulenkestävästä materiaalista tehty palopesä jossa palaminen tapahtuu kokonaan. Tämä voi olla vaikka vuolukiviuuni. Kukaan ei aseta sen palamisen tehokkuutta kyseenalaiseksi. Nyt sulla palopesän ylälevy on muunnettu lämmönvaihtimeksi. Jos palminen siihen mennessä on tapahtunut täydellisesti, ei se mihinkään nokeennu. Vaikein on sytytysvaihe.
Sulla lämmönvaihtimen kuparilevy on kaasuvirrassa. Se on välttämätöntä jos veteen halutaan tehoa siirtää. Hiekka siellä päällä tasaa lämpöä jonkun verran mutta on periaatteessa eriste verrattuna siihen että vesi olisi suoraan levyn päällä. Tämän kuparilevyn pinta-ala on ehdoton maksimi jolla lämpöä kaasusta veteen voidaan siirtää, kierretään sen päälle miten paljon putkea tahansa. Jos taas ajatellaan että siirretään lämpöä myöhemmin kivestä veteen, niin se on jo aikaisemmin menetetty kun on pitänyt vettä lämmittää ja se onkin mennyt kiveen. 

Ratkaisevaa kokonaistalouden kannalta on vain kuinka paljon kaasuja saadaan jäähdytettyä kun tässä palotapahtuma on täydellinen. Tai ainakaan jäähdyttäminen ei vaikuta palamiseen.
Nyt tähän tietenkin tulee lämmityskattilan omistajia jotka tarjoo lataustermostaattia sun muuta. Tähän riittää aivan hyvin lähtöveden lämmön mittaus ja latauspumpun käynnistäminen ja sammuttaminen.

savonhumu

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 383
Vs: Lämmönkeruuputkisto "vanhaan" vuolukivileivinuuniin
« Vastaus #9 : 08.01.2015-00:25 »
Kiitos!

Kyllä tuo edellisen version vuoden mittanen poltto ilman poskikanavahapokkaiden nuohoomista tukee sepon näkemyksiä kun tehonalenemaa en havinnut tuolla aikaa ja fyysisestikkin putkistot oli hyvinkin siedettävässä hapessa!

Sen verran oikasen tuota uutta rakennetta viela että kyllä siinä osin otetaan lämpöö kiven läpi johtumalla mutta kanavistossakin kulkee aika pitkät matkat putkistoja. Vielä ei tässä vaiheessa rohkeus riittäny korvaamaan tulikansia tuolla kuparilevyllä. ehkä seuraavassa modissa jos semmosen vielä joskus teen niin vois ajatella jotain kohtuullisen ohutta hapokasta levyä tulikansien tilalle ja ehkäpä jotain vesitilaakin sinne kun siinä olis periaatteessa 7cm korke tila värkätä kaikenlaista. siirtokykykyä kyllä löytyy kun 0.55m3 on tälläerää maksimit mitä pumpulla saa siirrettyä putkiston läpi tunnissa ja linjassa on pari paikka joista sais "ahistusta! aika helpollakin pois vielä jos virtausta olis tarvetta kasvattaa!

tämänhetkinen lämpöteho veteen on lämmityksen alkuvaiheessa 10+kw ja loppuakohti nousee 15kw tasolle josta vajuu hiilenpolton aikana alaspäin pikkuhiljaa ja sitten seuraa matalampilämpönen lämmöntalteenotto uunin kivimassasta joka kestää yhtäjaksosena varaajan keskivaiheille siirrettynä seuraavaan lämmitykseen asti eli varaajan jäähtyminen on siedettävällä tasolla tuona aikana. Kun on nelitiesunttaus lattiohin niin lämmintä vettä on suihkutteluun koko ajan jemmassa varaajan yläkerrassa :)
Hitaasti mutta epävarmasti.