Näkyi varoituksena, että "tähän aiheeseen ei ole kirjoitettu ainakaan 120 päivään". Siis onkin jo korkein aika aloittaa taas tästä teemasta päivien jo ollessa kukonaskeleen verran pidempiä.
Se onnellinen, jolla on aurinkokennoja katolla, huomaa sen wateissa, jotka tosin jäävät pohjoisessa vielä vähiin.
Aurinkoenergian puoltajia näytäänkin pidettävän tällä forumilla usein enemmän puuhastelijoina, joiden harrastus "ei koskaan maksa itseään". Milloinkas näiden arvostelijoiden auto, kakkosauto, moottoripyörä tai -vene, kesämökki, talon uusi peltikatto, piha-aita tai edes TV, älypuhelin, koira tai vaimon ryppyjen tasoitus (järjestys on mielivaltainen

) ovat maksaneet itsensä...
Joka tapauksessa ainakin itselleni sijoitus tähän energiamuotoon on taloudellisesti kannattavaa. Ei vielä omien aurinkopaneelien vuoksi mutta ostin 990 euron osakkeen aurinkoenergialla sähköä tuottavasta yrityksestä Keski-Euroopassa. Saan sijoituksesta 3,5%, tosin en rahana, mutta siellä opiskelevan tyttäreni sähkölaskussa vähennyksenä. Paras pankkikorko kun on 0,45% eli ei ole ihme, että osakkeiden tullessa myyntiin ne menevät tunnissa parissa.
Mutta vähän muutakin aiheesta. Katselin saksalaista tilastoa aurinkokennojen hintakehityksestä todetakseni, että vuonna 1988 yksi kilowatti (1 Kwp) maksoi 15.000 euroa ja vuonna 2009 sama 3135e ja edelleen, tänä (2016) vuonna halvimmillaan 1400e eli aurinkosähkön hinta on pudonnut 1/10:aan n. 28 vuodessa.
Voiko joku viisaampi esittää saman esim. öljyn, maakaasun tai edes pellettien ja koivuhalkojen suhteen? Puhumattakaan ydinenergiasta KAIKKI kustannukset huomioon ottaen: valtion subventiot, laitoksien tuleva 15-20 vuotta kestävä purkaminen, jätteiden varastointi 10.000(?) vuodeksi jne. puhumattakaan tapauksesta JOS, tyyliin Tsernobyl tai Fukushima.
Aurinkokennojen takuu on tavallisimmin 25 vuotta (80% alkuperäisestä nimellistehosta) joten tällaisia katolleen asettaneen on mukava katsella, mitä öljyä polttava naapuri maksaa lähivuosina lämpimästä vedestään vaikkakin vain huhti-syyskuussa.
Todennäköisesti näiden 25 vuoden aikana tapahtuu vielä sekin, että aurinkokautta voi "pidentää" sähkön varaamisella, joka tällä hetkellä maksaa edullisimmillaan vielä 300e per KWh (esim. Tesla) eli jos tämäkin putoaa 1/10:een osaan... Ylimääräistä sähköä kesällä ei tarvitse lähitulevaisuudessa myöskään enää "lahjoittaa" verkkoon kun sähköauto seisoo omassa tallissa. Tulevaisuus on auringon ja muiden uusiutuvien energiamuotojen!
Aurinkoisin terveisin

!