Sadepäivän ratoksi laskeskelin tikkuun muutaman rivin lisää.
Menoveden lämpötilä nousee varmaan aika suoraviivaisesti ulkoilman kylmetessä kun lämmönsäädön hoitaa automaattisäädin pelkästään. Kun uusi järjestelmä tulee käyttöön niin tuo taulukko tuskin pitää enää paikkaansa.
Kun tarvitaan kuumenpaa menovettä niin varaajan hyödynnettävissä oleva kapa pienenee, pienimmillään 85 kWh ja suurimmillaan 140 kWh. Tulos hiukka yllättävä vaikka osasin sitä kyllä odottaakkin.
Noista sitten edelleen se kuinka kauan varaajan avulla pystyy lämmittämään tunneissa. Minimissään 7 tuntia, mikä on luvattoman vähän.
Kun ei ole tarkkoja lähtötietoja, ei laskutuloksetkaan voi olla kuin suuntaa antavia. Kuumanveden käytön jätin pois kokonaan, mutta voidaan arvioida että jos 3 - 4 henkeä saunasuihkuttelee 1 tunnin ajan niin energiaa tarvitaan n. 30 kWh eli puita n. 8 - 10 kg. Mitään lämpöhäviöitäkään en huomioinut, laskukoneen mukaan varaaja pysyy kuumana keväästä syksyyn saakka.

Tuskin tuota viitsii toimivaksi tikuksi asti vänkätä. Ihan mielenkiintoinen "projekti " kuitenkin ja päätarkoitus tuli saavutettua eli selkiyttää kokonaisuus missä mennään lämmityksen suhteen ja osana myös tätä kattilan valintaa helpottamaan.
Juuri sitä ajattelin mitä tuossa lopussa kirjoitit ja aiemmin kirjoitit jo:
"
Em. "laskutikun" tarkoitus on olla osa jotain ohjeen kaltaista, jolla mm. optimoitaisiin sopiva polttopuumäärä, etenkin kun varaajaan ei mahdu kuin 1/3 täydenpesällisen energiasta"
Kun täysipesä havupuuta on n. 3/5 osa pesälistä koivua? Siksi tarvitsisi taulukko olla kiloina ja puut punnita eikä 1/3, 2/3 osa pesällisisä. Tietenkin taulukko olisi helppo tehdä vaikka koivulle ja laittaa siihen sitten kerroin esim. 1.4. Eli 0.5pesällistä koivua olisi 0,7 pesällistä havua. Näin säästyisi puun punnitsemiselta sekä taulukosta voisi tulla selkeä lukuisempi.
Tietenkin mittaus ei pesätilavuuksina ei ole ihan niin tarkka kuin kg mittaus, mutta ei aina käytönaikainen kulutuskaan ole tiedossa jos käytössä on samanaikaisesti vaikka pesukone,tiskikone sekä suihku.
Lukemani perusteella aika moni foorumilainen "harrastaja" punnitsee puut, mutta "normaali" ihminen siihen tuskin kuitenkaan ryhtyy. Enkä oikein osaa kuvitella itseänikään puita punnitsemassa. Kerran kyllä kokeilin mutta kun punnittu määrä ei mahtunut kattilaan niin en jaksanut erikseen punnita ylijäämää. Punnitus pitäisi saada niin helpoksi ettei se hidasta hommaa eikä aiheuta ylimääräistä vaivaa. Siksi tuota tilavuusperusteista mittausta yritän ottaa käyttöön. Kattilan kylkeen vois tehdä asteikon, josta karkeasti näkis onko 3/4 osaa vai 4/5 osaa täynnä tai litroina vaikka 40 litran välein.