Minä olen muutaman kerran kokeillut täysillä pesällisiä pientä poikittaista klapia tukkimaan tuota pesän etureunaan jäävää rakoa, mutta en ole huomannut sillä vaikutusta. Lähinnä tällä hetkellä tuntuu siltä, että Vedan ilmansyöttö vaatii toimiakseen pesän yläreunaan ilmatilaa. Pitäisi varmaan testata järjestelmällisesti erilaisia panoskokoja, missä se toimintakyvyn raja kulkee. Käytännön talonlämmitykseen tuollainen kokeilu vaan sopii kovin huonosti, kun lämmöntarve vaihtelee ja panoskokoa pitäisi säätää varaajan alkulämmön, ei laboratoriotyön tarpeen mukaan.
Onko sinulla mitään käsitystä, mikä sinun harjoituksissasi sai tulen riistäytymään koko pesälliseen?
Minun tapauksessani en käytä kattilan veden lämpötilasta ohjautuvaa ilman säädintä lämmityksen yhteydessä, vaan käytän ruuvisäädintä, joka on säädetty siten, että kattila antaa ilmoitetun teheo 40kw. Niin, alussa en hoksannut, miten sytytyksen yhteydessä ilmaa tulee saada enemmän ja siksi sytytys oli herkästi ongelmoituvaa. Palamisen tukemiseksi jouduin raottamaan täyttöluukkua / antamaan luukun kautta enemmän ensiöilmaa ja tuossa vaiheessa tuli herkästi karkasi koko pesän palamiseksi.
Siis palamatonta kaasua kehittyi paljon vaiheessa, jossa hiilien muodostuminen oli vasta alkamaisillaan ja toisiopalo ei millään meinannut onnistua.
Nyt, viisastuneena käytän kyllä ilman säädintä siten, että sytytyksen yhteydessä ilmaläppä on auki n 55mm ja kattilaveden lämpötilan kohotessa +70C ilmaläppä laskeutuu ruuvisäätöön. Samoin alan lämmittämisen siten, että vedän ensiöilman säätöakselia 15mm auki ja savukaasujen lämmön noustessa +180C pienennän sen 6mm ja savukaasujen lämmön noustessa +230C työnnän säädön perusasentoon / poltettavasta puusta riipuen.
Toisaalta en ole kokeillut, noussisiko tuli enää ylös, vaikken käyttäisi tuota sytytyspeltiä, joka siis tukkii sen pesän etureunassa olevan sytytyskolon (50mm). Nythän en tarvitse pitää raollaan koko luukkua. kokeiluun ei kyllä ole intoa, koska sytytys oli painajaista verraten tämän päivän tilanteeseen.
Hieman sivummalle. Jos mahdollista, niin kokeileppa vaikka tiiliä käyttäen. Supista pesän pohjaa jo 200mm korkeudelta lähtien loivassa kulmassa. Siis suutinreiän kohdalta supistettu pohjan leveys olisi 200mm. Siis pohjasta tulisi suppilon mutoinen ja siten hiilikerros olisi pienemmällä pinta-alalla, joka aiheuttaisi pienemmän puun kaasuuntumisen,- mutta silti riittävän korkealla lämpötilalla.