Kirjoittaja Aihe: Uusi kiuas savuttaa sytyttäessä ja puita lisätessä.  (Luettu 15073 kertaa)

Hudeen

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 3
Täällä saattaa olla jollakin tietoa ja ratkaisuja ongelmaan, joka itsellä on käsillä. Sain juuri saunan rakenneltua uusiksi vanhaan 60-luvun taloon. Kiukaaksi tuli varsin kookas stovemanin 24 suuren eristämättömän seinäpinta-alan takia.

Ongelmana tuntuu olevan ylenpalttinen savutus etenkin puita lisätessä. Sytyttäessä asiaa saa lievitettyä päältä sytyttämällä, mutta puita lisätessä se ei oikein ole mahdollista.

Tiedän, että savutus on normaalia, ennenkuin veto ja lämpötila lähtee kunnolla nousuun. Puita lisätessäkin monesti saa puukiukailla pikkaisen savua aikaiseksi, mutta tämä yleensä kestää vain hetken eikä savun tuotto ole kovin suurta.

Tämän uuden kiukaan kanssa ihan hävettää lämmitellä täällä vantaan taajamassa tuon useita minuutteja jatkuvan savuttamisen takia. Puut näyttävät kyllä palavan jo aivan täysillä, mutta silti savua vain pukkaa puiden lisäyksen jälkeen. Lopulta tosin sekin rauhoittuu ja piipusta näyttää tulevan vain lämmintä väreilyä, niinkuin kuuluukin.

Vedon puutteesta ei tässä ole kyse, kun se tuntuu olevan jopa liian kovaa. Vähänkään tuhkaluukkua raottamalla alkaa kunnon rähinä ja puut palaa arinan tuntumassa aivan valkoisena. Puuta tuntuu näin polttaen menevän suuria määriä. Tuhkaluukku täysin kiinnikin vetää sen verran ilmaa arinan kautta, että puut palaa humisten ja kivien välistä nähtynä teräs hehkuu punaisena. Silti eri asetuksilla syttymisvaiheessa ei tunnu juuri olevan vaikutusta.

Voikohan tässä olla kyse liian vähäisestä toisioilmasta? Vähän mitä nyt aiheesta lukenut, niin arinan kautta tuleva ensiöilma vaikuttaa puun kaasuuntumisen määrään ja tämän kaasun tehokkaaseen polttamiseen tarvittaisiin toisioilmaa jostakin muualta. Voiko tämän toisioilman ohjata mistä vaan tulipesään, kunhan se tulee johonkin puiden päälle, missä suurin osa liekeistä on?

Tässä stovemanissa ei ole mielestäni muuta reittiä toisioilmalle kuin väljän luukun ja löysästi paikallaan olevan lasin välistä. Onko tämä oikea paikka ottaa toisioilmaa ja tuleeko sitä riittävästi tuolla tapaa? Jos toisioilma on ok otettavaksi luukun välistä, niin voin varmaankin kokeilla lisätä sitä raottamalla luukkua?

Tässä asiassa vaan hämää jotkin netistä löytyneet kirjoitukset, joissa puhutaan nielusta ja toisiopalotilasta. Nielussa sanottiin savukaasujen ja toisioilman sekoittumisesta ja toisiopalotilassa nimensä mukaisesti nielussa sekoittunut ilman ja savukaasujen seos palaisi. Jos toisioilma pesään tulee luukun kautta, niin eikö se heti reagoi jo tulipesässä savukaasujen kanssa, kun ymmärtääkseni ne savukaasut ovat siellä kaikkein kuumimmillaan?

Olisiko jotain muita ideoita, joilla lievittää tätä ongelmaa? Yksi, millä huomasin saavani toisen pesän kohtuu savuttomasti tulille, oli hiilloksen kasaaminen aivan takanurkkaan arinattomalle alueelle ja laittamalla uudet puut vain päästään makaamaan hiilloksen päälle. Tällöin osa ilmasta ei siis päädy ruokkimaan kaasuuntumista vaan päätyy arinan kautta vain palotilaan hiilloksen ja liekkien ohi. Tämä ehkä myös tukisi toisioilman riittämättömyysteoriaa?

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 516
Miten paljon lisäät kerralla? Jääkö tulipesään tilaa polttaa kaasuuntuneita yhdisteitä?  Ensteks suosittelisin koittamaan vaikka puiden lisäystä 15 min välein ja pikkusen kerrallaan. Kiukaissa yleensäkään ei ole liiemmin kiinnitetty palotapahtumaan huomioa.
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.

Jolli

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 143
Onhan siellä kiukaassa tulipesän takapelti paikoillaan? Se minkä kautta ohjataan toisioilmaa?

Hudeen

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 3
Tulipesän koko on suunnilleen 40x36x52 (k x l x s) ja arina noin 25x18, mitat cm. Tulipesä on siis todella suuri ja arina vain noin neljännes koko pohjan pinta-alasta.

En ole edes uskaltanut kokeilla, mitä tapahtuisi, jos koko pesän panostaisi täyteen. Nyt olen vain lisännyt pari kolme isompaa puuta kerrallaan. Jos hiillos on koko pohjan alalla ja siihen heittelee enemmän pikkuklapeja, on savutus vielä pahempaa. Ilmeisesti niistä kaasuuntuu kerralla niin paljon tavaraa, että toisioilma ei riitä alkuunkaan.

Kiukaassa ei mielestäni ole ollenkaan toisioilmalle ottoja lukuunottamatta luukun reunoista falskaavaa ilmaa. Tyypillisiä savukanaviakaan siinä ei ole. Rakenne on toteutettu siten, että palotilat on yhtä isoa laatikkoa, jonka sisälle on hitsattu yksi levy tulipesän katon lisäksi pidentämään savukaasujen kiertoa. Tulipesästä kaasut poistuu pesä takaosasta noin 5cm suuruisesta koko tulipesän levyisestä raosta. Siltä ne kääntyy kiukaan etuosaan, jossa on ehkä noin 10cm samanlainen rako, josta savukaasut jatkavat 180 asteen käännöksen jälkeen taas kiukaan takaosaan, jossa sitten kiukaan päällä sijaitsee hormiyhde. Hormiyhteen etupuolella on tarkistusluukku, josta näkyy tuo levyn reuna, jossa savukaasut tekevät sen 180 asteen käännöksen. Siitä siis pääsee putsaamaan noi kaksi tulipesän päällä olevaa kerrosta.

Kokeilin äsken laittaa pari prikkaa sinne tarkistusluukun väliin, että saisi sieltä lisää ilmaa palokanavaan. Katsotaan, miten se vaikuttaa seuraavalla kerralla palamiseen.

Jos haluan tehdä jonkin muokkauksen kiukaaseen, niin mihin kohtaan toisioilma olisi parasta johtaa? Olenko aivan metsässä, jos luulen parhaan paikan olevan se ensimmäinen rako palotilan takareunassa, josta ne palokaasut lähtee kanavistoon? Siinä kaasujen virtausnopeus kasvaa ja ilman luulisi sekoittuvan hyvin palokaasuihin. Kunnvirtausnopeus kasvaa, siihen muodostuu alipaine, niinkuin kaasarissa. Tähän kohtaan tekemällä syötön virtaus imisi tehokkaasti ilmaa virtauksen sekaan. Tässä ekassa raossa palokaasut eivät ole ehtineet luovuttaa lämpöäkään, eli ovat kaikkein kuumimmillaan.
« Viimeksi muokattu: 15.08.2017-13:32 kirjoittanut Hudeen »

jolla

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 873
    • charts
jos kiuas savuttaa, on syy huonossa hormin vedossa

ennenvanhaan syynä oli yleensä maksamaton muurarin lasku, kun lasku oli maksettu, uuni alkoi vetää
Lämpimänä 152m² + lämpökeskus 36m², kanava 30m, Hogfors vuodelta -66, Akva 4000, Ouman EH-80, 32 kpl 270W pv-panelia 13° etelään kiinteästi
seurantaa http://www.puulammitys.info/index.php?topic=457.0

peteri

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 81
Itsellä on kiuas ja hellä ulkorakennuksessa samassa piipussa mut eri hormeissa veto on aika huono mutta kiuas kyllä tuntuu vetävän mutta palamattomia savukaasuja kyllä tulee liikaa molemmista piipuista ulos. Tuo huono veto kyllä ainakin itsellä selittää varmastikkin tuon. Voihan tuota piippua kokeilu mielessä jatkaa putkellakin  kun saa vain kohtuu tiiviiksi liitoksen.
120m2 + lämpökeskus 21M kanaalia atmos 50gsx 3000akva, ouman 800, paisari 400l.

rapid 3

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 163
Olenko ymmärtänyt savuttamisen oikein? Siis kiuas ei lykkää savua sisälle, vaan savunmuodostus näkyy savupiipun päästä.
Pieniä savumerkkejä on aina nähtävissä hormin päästä, kun puita lisätään. Varsinkin jos poltetaan pientä koivurankaa, jossa tuohi on päällä. Mikä sitten on normaalia savustusta ja mikä epänormaalia, siinäpä visainen kysymys.

markkulievonen

  • Vieras
Kun huomioi, miten  puun palamisesta tulee piiiiiitkä liekkinen palamistulos, niin puukiuas on kyllä hankala saada palamaan puhtaasti,- ainakaan,  jos sille ei tee mitään muutoksia tehtaan tasosta.

Nyt on toinen kiuas menossa elämäni aikana ja molempiin olen tehnyt ratkaisevat muutokset palamisen parantamiseksi. Jos / kun puu on kuivaa, niin välttämätöntä on säätää täyttöluukku raolleen,josta palaminen ottaa sen toisioilman. Tuhkaluukku saa olla lähes kiinni,- meillä se on vain  5mm raollaan ja silloinkin sytyttäessä ja lämmönnostaessa  tulee hieman savutusta.

Pahinta, mitä lämmittäessä voi tehdä on ottaa koko palamiseen tarvittava ilma tuhkaluukun kautta eli käytännössä ei toisioilmaa ollenkaan. Niin, eipä ihme, kun juuri kiukaiden päästöt / savuttaminen on huonossa maineessa. Niin, Harvia 20bro on kyllä  paremmin suunniteltu, koska  siinä liekki nousee ylös kiukaan edestä / täyttöluukun tuntumasta ja siten toisioilma on helppo ohjata palamiseen. Samoin puiden palaminen on rauhallisempaa.

Siis kannattaa tarkata  tuota toisioilman saantia.

Hudeen

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 3
Markkulievonen on aivan oikeilla jäljillä tässä. Niinkuin täällä ja muuallakin on uumoiltu, on ongelma ensiö- ja toisioilman suhteesta.

Tänään lämmitin testiksi saunan ensimmäistä kertaa kaiken vianmäärityksen ja opiskelun jälkeen. Ratkaisu oli todella yksinkertainen. Pidän tuhkaluukun  koko ajan täysin suljettuna ja avaan luukun oven raolleen, että saa enemmän toisioilmaa luukun raosta.

Tällä kertaa kiuas ei puita lisätessäkään savuttanut juuri nimeksikään. Sytytyksen aikanakaan ei savua juuri tullut, kun sytytin tulet puiden päältä. Toinen, minkä huomasin näin menetellessä, että kiuas lämpesi maltillisemmin, eikä hehkunut punaisena. Ilmeisesti arinan läpi tuleva ilma säätää tehokkaasti kiukaan kokonaistehoa. Hiillos ei pala niin kuumana ja sitä kautta kaasuuntuminenkin maltillisempaa.

Nyt kun homman sai pelittämään, niin paljon mukavampi lämmitellä, kun koko naapurusto ei ole savun verhoama ja puutakin menee maltillisemmin kun kiuas ei paahda koko ajan punaisena.