Kirjoittaja Aihe: Terva kattilassa ja piipussa haitallista?  (Luettu 43613 kertaa)

Repa

  • Vieras
Vs: Terva kattilassa ja piipussa haitallista?
« Vastaus #60 : 30.06.2014-10:43 »
Pikihuurua tosiaan riittää ja se kondensoituu kylmiin pintoihin, itellä siis tohon alumiinirunkoiseen puhaltimeen tyhjäkäynnin aikana. Puhallin pysyy kyllä puhtaana jos jättää imupuolen hiukan raolleen jolloin se tuulettuu mutta silloin pesässä palaminen jatkuu "kituvalkeana" ja pieni savunkatku tulee pihalle.

Pelkästä hiilloksesta ei paljon enää tervahuuruja erotu, joten hiillosta kannattaa käänteispalokattilan pojalle jättää. Sytyttäminen on silloin helppoa ja kaasutuspalo alkaa alle minuutissa.

Econature todennäköisesti toimii yhtä hyvin ilman tuota kattopeltiä, ite rälläköisin sen pois. Toki vois jättää reunoille pienet siivut, joiden varaan sais tarvittaessa ripustettua osan pellistä takaisin. Ihan en nyt muista minkälainen rakenne ja tarkoitus sillä oli. ( tämä ei ole mikään neuvo vaan idea pohdittavaksi )

Oma kattila virittely jatkuu kehitellessä kulutuksen mukaan säätyvää polttotehoa: 200 kWh klapeina mahtuu pannuhuoneeseen mutta 2 motin varaaja ei. Harkinnassa myös puhaltimen siirtäminen sivummalle ja jollain kurkkutorvella johtaa ilma pannulle, kenties jonkilainen takaiskuläppä johonkin väliin.

Mehulinko

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 165
Vs: Terva kattilassa ja piipussa haitallista?
« Vastaus #61 : 01.07.2014-17:40 »
NO NYT TOIMII.

Syy oli simppeli, mutta en osannut sitä olettaa. Väärä/vääräntyyppinen polttoaine.

Olen viime aikoina polttanut erän rutikuivaa kuusta, joka on hakattu klapeiksi paksurunkoisesta puusta. Näin ollen yksittäistä klapia on pienitty eri puolilta monta kertaa pienemmäksi ja siten klapista tulee kovin raakapintainen sekä särmikäs. Tämän lisäksi klapit ovat todella keveitä.

Nyt näyttää siltä, että särmikkyytensä ja keveytensä puolesta puu ei laskeudu kunnolla pesän pohjalle, vaan se osin holvautuu roikkumaan hiukan arinan yläpuolelle. Ajastaan kasa kyllä tippuu pesän pohjalle, mutta siihen kuluu paljon aikaa palon hidastumisen takia. Holvautuminen on sitä rajumpaa, mitä täydemmäksi pesän täyttää.

Ehkäpä ongelman voisi estää sillä, että kuusiklapit jätetään kooltaan suuremmiksi jotta yksittäisessä puussa olisi enemmän massaa ja vähemmän niinsanottuja teräviä pintoja, joista puu ottaa hyvin pitoa naapuripuuhun tai varastopesän seinään.

Tein äsken testipolton männyllä, jota laitoin uuniin puolisen pesällistä. Lämpötila- eikä savuttamisongelmaa ollut enää lainkaan ja kattila toimi normaalisti, vaikka mäntyklapit olivat osittain pienempiä kooltaan.

Tarkistin toki myös nuo kattilaan menevät ilmakanavat läpi. Yläprimäärikanava ei loppujen lopuksi ollut kuitenkaan niin tukossa, mitä se päältäpäin näytti. Rälläköin yläprimääri-ilmaa jakavaan peltiin tarkistusluukun kattilan etureunaan, josta näki koko pellin sisällön sekä ilmakanavan lähdön. Lisäksi puhdistin pesässä olevien reunakivien alta tuhkat pois, jotta alaprimääri-ilma pääsisi siellä paremmin kulkemaan.

Nyt tiedetään tämäkin! Nukuttaa ensi yönä paremmin.  :)
Jäspi Econature 40kW Jäspin 3000L varaajalla

Reea

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 11
Vs: Terva kattilassa ja piipussa haitallista?
« Vastaus #62 : 13.11.2016-19:55 »
Olisi atmoksen kattila noessa, aikaisemmin puhdistettu teräsharjalla mutta kaupassa huomasin kattilan pesuainetta. Onko kokemuksia? Uskaltaako käyttää? Eikai arinakiville käy mitään aineesta?

AnssiKo

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 370
Vs: Terva kattilassa ja piipussa haitallista?
« Vastaus #63 : 13.11.2016-23:18 »
Olisi atmoksen kattila noessa, aikaisemmin puhdistettu teräsharjalla mutta kaupassa huomasin kattilan pesuainetta. Onko kokemuksia? Uskaltaako käyttää? Eikai arinakiville käy mitään aineesta?

Tarkoitatko varastopesää, toisiopalopesää vai konvektiota? Ei käänteispalo tarvi tuubiharjaa tai nokikolaa kummempaa toisiopalon eikä tuubien puhdistukseen, kunhan ilmasäädöt on kohillaan. Jos on käyny jotain kummaa, kyl noi varmaan putsaantuuki aika äkkiä ilman litkuja sun muita. Savut joskin aikaa hiukka normaalia korkeemmalle, ja röhnä lähtee.

Varastopesää on turha kaapia tervasta kirkkaaks, todnäk teet enempi vahinkoa kolistelemalla turhan terävillä vehkeillä. Ja aika pian se on ihan saman näkönen. Siel kuivatislataan, tervaa on ja kuuluuki olla liikkeellä.

Noi nokipesulitkut on öljypannuille ja muille vanhanaikaisille vekottimille.  ;)
60-luvun torppa, Ariterm City 25+ (30 kW nim., 'hifikattila' aka 'torso'), λ-näyttö, puskurina 2.4 m³ modattu puolihybridivaraaja. Hienosäädöstä kahdessa piirissä huolehtii bivalenttisuntit, Ouman EH-800+tsi-sisäanturi ja EXU-800+tsi-sisäanturi. Specu-dataa tarjoaa RasPi, OneWire ja TaloLogger Pi