Kaksi päätekijää: Energiapotentiaali ennen ja jälkeen. Ensinmainittu johtuu palamisesta ja sen parametreistä, poltettavasta materiaalista ja palo-olosuhteista. Jälkimmäinen taas johtuu lämmön talteenoton toiminnasta, pinta-ala ja Δt. Mikäli konvektiopinnassa on lämmön siirtymistä heikentäviä epäpuhtauksia, esim. tuhkaa, Δt pienenee, kun tehollinen lämmönjohtavuus heikkenee.
Kysymys oli pähkäilijälle, itseäni se ei mietitytä. Kyseessä aivan samat asiat kuin minkä tahansa muunkin lämmönvaihtimen kohdalla.
Yritetään pitää keskustelu tasolla mikä selventää (eikä sotke) asiaa nykyaikaisien kattiloiden säätämisessä. Savukaasun lämpötilalla tässä tarkoitetaan lämpötilaa jossa se poistuu kattilan hormiyhteestä (eli lämmönvaihtimen/konvektion jne. jälkeen) eli kiinnostus on energiapotentiaalissa joka jää hyödyntämättä. Lämmönvaihtimen pinta-ala ei kattilan kohdalla muutu.
Esimerkkinä Attackin ohjaus joka taitaa edustaa vallalla olevaa käytäntöä. Ensiö- ja toisioilmaa säädetään erikseen ja mitattavia arvoja ovat jäännöshappi, savukaasun lämpötila (lämmönvaihtimen jälkeen) ja kattilaveden lämpötila.
(On olemassa järjestelmiä joissa mitattavia suurreita on useampia jolloin säätöä voidaan tehdä eri perustein.)