Hei
Minkä takia syottökaukalo pitää tehdä haponkestävästä tai ruostumattomasta tavarasta. Ensiarvoisen tärkeä on saada lämmityksen alussa lämpötila riittävän korkealle. Tämän jälkeen ei nähdäkseni syöttö suppilossa pitäisi pitäisi näkyä kosteutta. Tietenkin jos puut on märkiä voi kosteutta esiintyä. Minulla toimii Ariterm 35+ kosteus ongelmitta.
Alku lämmitykseen kuivat puut ja kattilavesi vähintään 80 asteeseen. Se pitää kosteuden loitolla. !50 asteen savukaasut ei ongelma kunhan kattilavesi on sen 80 astetta.
Terv. Oulujärven rannalta
Ei kukaan pakota käyttämään sopivampia materiaaleja, eikä halpakattiloiden kohdalla perus ”rakenneterästä” kummoisempaa materiaalia monessa kohtaa taideta käyttääkään.
Kun polttotekniikassa on menty eteenpäin, syöttökaukaloksi mainitsemasi ”tila” saanut varastopesäisyyden lisäksi käyttötarkoituksen yhä enenevissä määrin puun kaasutus- ja kuivatuskäytössä.
Varastopesässä sijaitsevat puut eivät lämpene -> kuivu -> kaasuunnu -> hiili pala kerralla, vaan prosessi etenee ja on pisimmällä arinalla sijaitsevassa hiilenpoltossa. Ylimpänä varastopesässä puut ovat lähinnä saapumistilaansa. Ns. kaasutuskattiloissa tämä jatkuva prosessi pyritään pitämään mahdollisimman tasaisena ja yhtäjaksoisena. Isoa osaa kaasuuntumisen säännöstelyn kohdalla näyttelee lämpötilan hallinta. Ensiöilmalla määritetään tuotettu lämpö, mutta vesivaipalla mm. estetään lämmön ja täten kuivatuksen/kaasuuntumisen eteneminen varastopesässä hallitsemattomasti.
Kun lämpötila puussa kohoaa sen lähestyessä arinan paloaluetta (pyrolyysi), muodostuu metaania, asetyleeniä, etyleeniä, raskaampia terpenoideja sekä etikkahappoja ja metanolia. Erottuneet hiilivedyt myös reagoivat keskenään muodostaen puuhappoja ja tervoja. Karkeasti voi sanoa, että jonnekin 400C tietämille asti puusta tislautuu pääosin etikkahappoa, metanolia, tervaa ja kaasumaisia yhdisteitä…
Omassa kattilassani koivua varastopesään mahtuu kertalatauksella n. 85kg. Lämpötilan eteneminen puussa -> puun kuivatus ja kaasutus kestää 40kW kattilalla useita tunteja ja näin myös vallitsevat olosuhteet ”varastopesässä”. Ko. kattilan varastopesä on valmistettu aisi 316 teräksestä joka on nyt kestänyt aktiivikäytössä (n. 10 tonnia/vuosi) 34 vuotta. Perus teräksisillä varastopesillä varustettujen kaasutuskattiloiden ilmoitetaan menettävän ainevahvuuttaan keskimäärin n. 0,6mm vuodessa ja nimenomaan varastopesän puolelta.
Tuossa aiheeseen liittyvä videon pätkä:
https://www.youtube.com/watch?v=p_7BPKexaoI