Vanhassa kattilassa oli pelkkä latausventtiili noin 40 cm kattilan yläpuolella ja siitä meni aina kaikki kattilasta lähtevä vesi läpi. Varaajasta tuleva viileä vesi ei vaikuttanut sen toimintaan. Käsittääkseni Termovar toimii toisin päin eli se reagoi nimenomaan varaajalta tulevan veden lämpöön. Eli 72 asteen termostaatti on täysin auki vasta kun varaajan alalämpö on yli 84 astetta. Siihen saakka Termovar sekoittaa kattilasta tulevaa vettä takaisin kattilaan eikä käytä koko pumpun tehoa kattilan jäähdytykseen. Ei oikein toimi jos kattilan imuri pysähtyy 90 asteessa. Siksi viileämpi termostaatti saattaisi auttaa.
Noita termariventtiileitä on aika nippu erilaisia. Latausventtiilin idea on kuitenkin se, et pannuun palaava vesi olis aina vähintäin asetetun lämpöistä. Jos pannu on kylmä, vesi kiertää pelkästään lyhyessä kierrossa, käymättä varaajaan kautta. Eli termari on kiinni, kun ollaan alle asetuslämpötilan.
Kun asetuslämpö eli termarin avautumislämpö saavutetaan, aletaan paluuveteen miksaamaan kylmää vettä varaajaan alapäästä. Ja paluuvesi pannuun pysyy asetuksessa. Eli mitä kuumempaa pannusta lähtevä, sen enemmän varaajasta otetaan kylmää. Ja samalla varaajaan yläpäähän menee saman vert tilalle kuumaa, eli varaajaa saadaan ladattua.
Kun varaaja alkaa täyttyä, varaajan alapääkin alkaa lämmetä ja termari avautuu lisää. Kun varaajasta tulee asetuslämpöä kuumempaa, termari on selällään, lyhyt kierto kokonaan kiinni, ja koko kierto kulkee varaajan kautta.
Jos pumppu pysähtyy, Laddomatissa ja vastaavissa on vapaakiertoventtiili, joka päästää jonkun verran vettä kiertämään varaajan kautta. Siirtoteho ei oo samaa luokkaa ku pumpun käydessä, mut pitäis silti helpottaa pannun kiehuminen välttämisestä. Savukaasupuhallin alkaa olla aika monessa pannussa jo, ja sehän sammahtaa samalla, eli pannun tehokin droppaa. Pelkällä termariventtiilillä tota vastaavaa vapaakiertofiitsöriä ei ole.