Aiheen perässä ei ole kysymysmerkkiä. Kirjoitetaan sinne projektin lopussa sellainen, jos alkaa näyttää tarpeelliselta...
Hankittiin vuosi sitten talo, sijainti Mikkelissä. Käynnistymässä on projekti noin 150 neliön piharakennuksen (redneck mancave?) lämmittämiseksi. Rakennus on eristetty ja taitaa villaa olla peräti 150 mm seinissä ja 300 katossa, joten ei nyt ihan horo. Tila on jaettu kahtia noin 1:2 (verstas ja halli), ja isommalla puolella on kaksi isoa (läpi)teräsrakenteista, ikkunallista pariovea joiden alta paistaa päivä. Eli löytyy sitä lämpöhukkaakin.
Tarkoitus on rakentaa piharakennuksen viereen pannuhuone ja lämmittää rakennus puulla – sitä saa hyötyliikunnan hinnalla omasta metsästä. Lämmöt kanaalissa piharakennukseen ja pienempi osa olisi aina luokkaa +15 lämpimänä eli hetivalmis työskentelyyn, isompi osa +5 mutta nopeasti lämmitettävissä +20.
Tarkoitus on myös rakentaa tuo pannuhuone mahdollisimman, mutta silti järkevän edullisella tavalla. Tontilla on myös iso talo, jonka remonttiin pitäisi rahojen riittää

. Mahdollisimman edullinen ei tarkoita sitä, että tehdään kaikki mahdollisimman huonosti; jos ja kun on paikkoja, joihin rahaa tarvitaan, sitä laitetaan sinne kohtuuden rajoissa. Kierrätystavaraa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan.
Dokumentoin projektin tälle palstalle, josko tästä vaikka olisi hyötyä jollekulle muullekin joskus. Ehkä jopa minullekin, kun joku kommentoi että älä nyt hyvä mies tuolleen tee! Foorumia onkin luettu jo paljon ja hyviä ideoita löydetty. Itse rakentaminen on tarkoitus aloittaa keväämmällä, kun talon osalta saadaan keittiöremontti tehtyä. Alkava talvi hyödynnetään suunnitteluun ja romujen haalimiseen.
Sen verran tähän alkuun perusteluja ja reunaehtoja hankkeelle, että
- Puulämmitys on mukavaa, siitä on jo kokemusta parin vuoden ajan Atmoksen DC 32 GS kattilalla. Tiedän, että lämmitys sitoo. Oikein tehtynä ei kuitenkaan liikaa. Lomamatkoja varten varaajassa on vastukset.
- Päivät toimistossa istuva lihava mies tarvitsee liikuntaa. Metsätyöt on vain hyväksi. Olen jopa sen verran kieroutunut, että pidän ensiharvennusta jokseenkin miellyttävänä työnä.
- Olen sen verran nuuka, että jos laitan tuonne sähkölämmön (suora tai vaikka jopa ILP), en kuitenkaan raaski pitää piharakennusta riittävän lämpimänä pakkasilla ja käytettävyys kärsii rankasti. Viime talven tein hommia aina tumput kädessä kun katsoin sähkömittaria ja säädin termostaattia sen mukaan.
- Talossa on maalämpö ja pumpussa vissiin kapasiteettiakin, mutta väliin tarvittaisiin 70 m kanaalia. Menisi maasta
otettu lämpö liiaksi takaisin maahan.
Verstaan puolella on lattia kulunut karheaksi ja paikoin kuopille, siellä on joskus ollut hevosia. Lattian kestävään pinnoitukseen ei ole halpaa ja hyvää paikkaratkaisua, niin voisin vaikka kaataa sinne luokkaa 50 mm kuraa ja laittaa samalla joukkoon lattialämmitysputket. Hallin puolelle taas tulisi pari vesikiertoista puhallinpatteria. Pienempi, hiljainen pitämään autotalli ylläpitolämmössä tai työskentelylämmössä, isompi lämmittämään tila nopeasti ylläpidosta työlämpöiseksi. Ei siis tarvitse pitää hallia koko aikaa täydellä lämmöllä, päivittäinen käyttö kun painottuu tuonne verstaan puolelle.
Katsotaan, mitä tästä kehkeytyy. Varaslähtö hommaan tuli viime viikolla, kun kävin ostamassa 300 eurolla 20 vuotta vanhan Akvatermin 2 m3 varaajan. Toinen samanlainen, mutta 15 vuotias haetaan ensi viikonloppuna vastaavaan hintaan. Torista löytyi molemmat. Tämä toimikoon myös aloituksena otsikossa mainittuun edullisuuteen. 600 eurolla (plus hiukan maakuntamatkailua) saadaan 4m3 varaajaa, jonka odotettu elinikä on kuitenkin vielä varsin pitkä.
Ensimmäinen varaaja tulikin jo korkattua kuivaamista (varastointi) varten, ja täytyy todeta, että havainnot ovat saman suuntaisia kuin markkulievosella
tämän mukaan. Luukkujen tiivisteet ovat kopottuneet ja sen verran tihkuttaneet, että osa kiinnityspulteista on aika pahasti ruostunut. Taitaa siis olla mokomat varaajat ennakkohuollon tarpeessa. Muutoin pönttö näyttää sisältä päin ”kuin uudelta” ja on päältäkin siistissä kunnossa. Saapa nähdä, missä kunnossa uudempi varaaja on, sekin on toki korkattava.
Tällainen avaus projektille. Seuraavaksi juttua varaajien huollosta ja säilömisestä...
Vesa