Sähkövastukset jää minulla käyttöön joka tapauksessa etten jää lämmityskattilan orjaksi. Huippupakkasilla ei haittaa vaikka sähköä tarvitsee apuna muutamia tunteja vuorokaudessa ja ajatuksen olisi talviaikaan lämmittää joka päivä, joten kohtuullisen maltillinenkin kiuas riittäisi. Tämä joulukuu oli ilmatieteenlaitoksen mukaan tosi kylmä. Keskilämpötila oli ollut lentoasemalla n.-13 ja siellä on aina muutama aste lauhempaa kuin täällä alhaalla. Aiemmin mainitsemani 4000kwh/kk on siis kovin sähkönkulutus mitä vuodessa tulee.
Kesäkäyttöä ajatellen ajattelin laittaa sähkökäyttöisen lämminvesivaraajan energiavaraajan kierukan jatkoksi, ettei kesäkuumalla tarvitse kattilaa lämmitellä. Periaatteessahan siitä ei pitäisi olla talviaikaan mitään haittaa kunhan pitää termostaatin kohtuullisen alhaalla..? Kun vettä kuluttaa niin lämmin vesi täyttää varaajan. Onko ajatuksessa mitään järkeä vai onko jotain pätevämpää systeemiä?
4000 kWh sähköä on kokoluokkaa 4500 kWh puuta - +1100 kg - 37.5 kg vuorokauteen. Täällä joulukuussa meni tuon verran suunnilleen, toki kattila on huonompi kun nykypannut mutta pesällinen päivässä tekee tiukkaa jos 133 kWh/vrk on tarve. Tai onhan tuosta osa käyttösähköä joten ei kaikkea ei tarvitse tehdä puuta polttamalla.
Aika lähelle samaa on siellä kulutus kun täälläkin - -49 140 m2 rintsikassa joten nuo käyrät osuvat aika samoihin. Laskin joskus mielenkiinnosta mitä seuraavalta kattilalta odottaa kun tietää lämmitystarpeen.
Monessa paikkaa on tuollein tehty kesäaikainen käyttövesi, varaajassa sen saa esilämmitettyä ja sähköllä loput. Yksi venttiili väliin ja voit kierrättää kuuman veden joko sähkövaraajan kautta tai se lähtee suoraan kiertoon (kunhan shunttauksen muistaa).
Jos tilaa on niin laita suurempi varaaja, sen kanssa on enemmän pelivaraa. ei sitä tarvitse alas asti kuumaksi hehkuttaa jos ei ole aikaa tai inspiraatioa mutta silloin kun on saa lykättyä seuraavaa lämmitystä kauemmas. Toki jos talossasi on lattialämmitys onnistuu varaajan jäähdytys paremmin kun patteriverkossa eli jos tilaa on niin lisää ainakin 1000 litraa.
Jos kattila polttaa 10 kiloa puuta tuntiin ei sen läpi mene kun kokoluokkaa 70 m3 ilmaa tunnissa. Noita "KOJA" mainoksia ei ole niin tarkkaan tullut luettua mutta eihän tuohon luulis isoa imuria tarvitsevan.
Asuinpaikastas tuli mieleen naapurikaupungin entinen vankila suolla - nykynen pakoilaiskeskus. Siellä on aina muutaman asteen kylmempää kun ympäristössä
EDITjoskus täällä on käsitelty aihetta hormin veto ja siellä ehdotettu tuloilmapuhallinta pannuhuoneeseen. Sillä sais aikaan ylipaineen ja puhallin on helpommassa paikassakin kun on "kylmällä puolella".