Morjens!
Tätä juttua ja kyselyä vois jatkaa loputtomiin. Toivon vain että aktiivisimmat ja ajatuksia näistä ohjaussysteemeistä kirjoittelisivat sitkeästi lisää, vaikka olisivat jonnekin aiemmin jo laajastikin asiaa valaisseet.
Itse mietin että MAGA:an pitää tehdä toisioilmalle " haitaria ylös ja alas" juuri sitä säätövaraa varten. Nyt kun on kiinteät säädöt ja vain mitoitettu kanava viemässä kiven läpi toisioilmaa, niin joudun ehkä (?) painamaan koko yhteisilmamäärän hiukan alemmas kuristamalla ensiöilmää. Sen tehtyäni mahdollistaisin toisioilman suhteellisen lisäämisen, en keksi muuta tapaa ( ei vielä suunnitelmissa lisät esim. toisioilmapuhallinta, vaan saman imurin voimalla molemmat ilmat)
Perustan tämän mahdollisuuden sillä, että nyt käytössä olevillani normipuilla jo kattila alkaa rajoittaa tehoja ja ajelee ehkä 70-80% puhallinteholla pitäkseen savut 210-220 alueella. Eli kokonaisilmamäärää on hiukan yli nimellistehon.
Tuolla tapaa siis saisin reserviä ensiöilmalle jos kuviteltu lambdasäädin haluaisikin ajaa edes pikkiriikkisen isommalla toisioilmalla.
Joo, miete se tuokin ..
Nyt on se jäännöshapen optimi ja muutenkin liekin käytös hiukan hämärn peitossa, eli onko olemassa mitään yleispätevää kuvausta siitä, mitä ilmasuhteet tekevät jos esim. puupesässä on perus- tilanne ja liekki, sanotaan vaikka tumman keltainen. Toisioilma tottakai alkaa sitä kirkasta mutta mitä sitten on odotettavissa, siis ihan yli- ilmalle asti?
Ennen iltavuoroon tuloa oli kotona hiljaista ja ei mitään tekemistä, niin kaivoin ( hidasta hommaa) youtubesta mitä hyvänsä lambdasäätöön yhdistettynä gasifier boiler ja holzvergaser- taikasanoihin. Olihan siellä jotenkin saatu ( valikoidulla polttoaineella ja kovalla pesän vahtiomisella??) pitkä sininen liekkivaihe, joka kesti tunteja, ainakin videon mukaan. Tottakai se polton viimeisen huipun saavuttaminen on kiinni jo kattilan omastakin rakenteesta eikä enää säädöstä, mutta millainen on oikein nappipalaminen? Itse en tosiaan pääse näkemään parasta tilannetta kattilassani, kun alaluukun avaus pudottaa heti paloreaktion alas ja se puoli sekuntia jonka se pysyy piilossa, jää näkemättä. ja saman puolen sekunnin päästä, kun liekistä on näköhavainto,. niin se muuttuu siinäkin koko ajan tummemmaksi ja rauhoittuu, tottakai kun veto katoaa. Pahus, se näkölasi on saatava.
En näitä mieti sen takia että olisi ongelmia polton laadun kanssa, vaan hauaisin kovasti nähdä, saako kattilaani sen huippukuuman tilanteen tehtyä kun hiukan kiusaa ilmasuhteita käsin samalla kun liekkiä seurailee. tavallaan näkisi mihin voi päästä on-line säädöllä. ( on semmoinenkin lause jostain että siniliekkiviritys voisi vanhentaa keraameja ennennaikaisesti... No, joskus pääsee sitten tekemään oman tulenkestävän valunkin..)
Tässähän ollaan muuten kyllä nyt sillä korkeammalla tasolla mihin kattilaprojektissa halusin. Ikean kassilla lämmittää 1.25 kertaa kun ennen varaajan alhaalta ylös nosto vei 1- 1.5 kassia ( ollaan tarkoissa yksiköissä!:) Eli uskoako vai ei tuota miltä homma näyttää, mutta ikäänkuin hyötysuhde olisi valtavasti parantunut. Ei sitä kauaa tarvitse miettiä, mihin se puun energia ennen meni: Yläpalotekniikka hiuka huonompi ( mutta ei läheskään ainoa syy tuohon eroon) , samoin savukaasut olleet ennen varmaan 100 astetta korkeammat, lisäksi tympääntyneen lämmittäjän työn minimoinnin seurauksena aina umpeen pakattu pesä pukannut paksua hiilivetypitoista savua 75% polttoajasta..
Nyt siis nuo kaikki korjaantui samalla ja yhteisvaikutus noinkin järkyttävä. Vieläkin arvon kattilaa ladatessa että kuinkahan vähän sinne oikeastaan pitääkään laittaa ettei mene siihen tehonjarrutukseen kun kattila alkaa otta 80asteista vettä varaajan alaosasta.