Kirjoittaja Aihe: keskuslämmityksen rakentaminen 1800-luvun taloon  (Luettu 14517 kertaa)

timotei

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 253
Vs: keskuslämmityksen rakentaminen 1800-luvun taloon
« Vastaus #15 : 17.01.2014-13:53 »
EU tarjoaa laskurin lämmitysmuotojen vertailuun: http://www.biohousing.eu.com/heatingtool/default.asp?lang=fin
Sinne vain arvot kohalleen, niin vastaus löytyy alariviltä, jos haluaa edullisinta vaihtoehtoa hakea.
Klapi- ja hakekeskuslämmitykselle siellä ei ole omaa kohtaa, mutta laita arvot tuohon pellettikohtaan, niin vastaus tulee niistäkin.

vesimies

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 302
Vs: keskuslämmityksen rakentaminen 1800-luvun taloon
« Vastaus #16 : 17.01.2014-14:16 »
tuota laskuria on tullut jo ennenkin käyteltyä ja antoi silloin (vedin kaikki vähän yläkanttiin) koko talon lämmitystarpeeksi 87 Mwh/v ja kattilan kooksi 28 kw ??
Käyttövesi on tarkoitus ottaa juuri noin että erillinen käyttövesivaraaja kierukalla ja patterikierrosta mitä tulee ja loput sähköllä, todennäköisesti ostan sellaisen jossa kaksi kierukkaa niin saan kesäajan lämmöt auringosta.
Maalämpö on poissa laskuista sekä kalliin hankintahinnan vuoksi että myös sen vuoksi etten luota tippaakaan sähköyhtiöihin enkä valtioonkaan, sähkönhinta hilataan taatusti muutaman vuoden kuluessa sellaiselle tasolle että maalämmöllä lämmittäminen maksaa saman kuin nyt suoralla sähköllä lämmittäminen.

Talo on myös sisätiloiltaan historiallisesti sen verran arvokas että mitään hämäriä putkilinjoja ei voi vetää vaan tarkoitus on pistää ihan pinta-asennuksena patteriputket eikä muuta.

Alkuperäinen ideani oli ja on oikeastaan edelleen että laitan isohkon puukattilan ja lisälämmöksi/varalle pellettikattilan, joka saisi tuottaa lämpöä jos olen pidempään poissa tms lisäksi tuolla pelletillä saisi tasattua ettei varaajan lämpö tule liian alas.

Tuo arkistoholvi jota olen pannuhuoneeksi aikonut on 1900-luvun alkupuolen tekoa ja on tavallaan irrallinen talon päädyssä, mutta sinne on kuitenkin käynti sisältä ja ulkoa. se on täysin tiilestä tehty ja kokoa on reilu 20 neliötä, joten kyllä erilaiset varaaja/pannu yhdistelmät taatusti mahtuu.

Ihan aluksi suunnittelin pelkkää pellettilämmitystä, mutta en oikein halua hirttäytyä vain yhteen polttoaineeseen joten siksi päädyin puukattilaan, koska puita on omassa metsässä tosin metsä sijaitsee kaukana, mutta kuitenkin.

Niin ja tosiaankin taloa ei ole kylmimpinä aikoina tarkoitus lämmittää kokonaan vaan ainoastaan noin puolet ja toinen puoli saa olla ihan matalalla peruslämmöllä, joten sekin laskee ihan mukavasti lämmitystehon tarvetta uskoakseni.

Harri2

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 319
Vs: keskuslämmityksen rakentaminen 1800-luvun taloon
« Vastaus #17 : 17.01.2014-15:06 »
Jos aiot laittaa rinnalle varmistukseksi toisen kattilan, niin laita öljy!
Mikäli käytetyt laitteet kelpaa, niin uuden veroisia kattiloita varusteineen saa uloskantohintaan. Metsänomistaja voinee salaa poltella muutaman litran traktorin polttoainetta... Tilan tarve kattilalla pieni, huollon tarve olematon ja toiminta täysin automaattista.
Atmos DC70GSX, 3600l, 180m² vm.-37, 100m² 1/4lämmintä.

akWho

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 297
Vs: keskuslämmityksen rakentaminen 1800-luvun taloon
« Vastaus #18 : 17.01.2014-15:10 »
Jos tuo biohousinigin laskuri näyttä kattilantehoksi 28kW, niin se on huipputehon tarve. Laskuri ei tosin kerro mitä mitoituslämpötilaa laskemisessa käytetään eikä sitä missä talo sijaitsee, lapissa energiakulutus n.20% suurempi kuin eteläsuomessa.

Tuommoinen klapikattilan ja pellettikattilan rinnankäyttö helpottaa kyllä lämmitystä. Lämmittää klapeilla silloin kuin joutaa ja säätää pellettikattilan käynnistymää kun varaajanlämpötila laskee ennalta säädettyyn xxºC arvoon. Pelletti siilo vaatii kyllä oman tilansa, koko riippuvainen siitä kuinka usein täyttää. Kuinka arkisto huoneessa on korkeutta, isommat varaajat tuppaavat olemaan "isoja" myös ylöspäin, vaikkei niitä kyllä ovistakaan saa yleensä sisään ;)
Pienempiä varaajia useampi esim. ovaali varaajat kulkevat kivasti oviaukosta vaikka on valmiiksi eristettykin.
Käyttövesi varaajaksi kannatta valita sellainen joka kerrostuu mahdollisimman tehokkaasti/terävästi, jos laittaa esilämmityksen patterikierrosta muuten sähköllä lämmittää pian pattereita.
Jäspi YPV-40, Ovaali EPK 1.8m3, Ouman EH-80 ulkoanturilla,lämmitettävää 160m2 wirsbo lattialämmitys.
Energia: sahauspintaa ja tasauspätkät lähisahalta.

timotei

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 253
Vs: keskuslämmityksen rakentaminen 1800-luvun taloon
« Vastaus #19 : 17.01.2014-15:27 »
Tuo kattilan koko laskurissa tarkoitaa tilannetta, että se käy kovimmilla pakkasilla koko ajan. Näinhän pellettikattila toimii. Mutta jos aiotaan kerätä lämpöä myös varastoon, että ei tarvitse koko ajan olla kipinässä, niin pitää olla huomattavasti isompi kattila.

Meillä on lämmöntarve ehkä samaa luokkaa kuin teillä. 40 kW yläpalokattilalla piti olla jatkuvasti kipinässä. Siihen kyllästyy hyvin nopeaan. Nyt lämmitetään stokerilla, se on työn suhteen helpompaa, mutta hyötysuhteessa olisi vieläkin toivomisen varaa varsinkin vähäisen lämmönkäytön aikaan.

Oman kokemuksen perusteella en pidä kovin realistisena ajatusta noin ison talon lämmittämistä pelkästään klapeilla. Osana ne voivat toki toimia. Silloin voisi harkita vaikka noin 40-60 kW alapalokattilaa, johon saisi helposti kytkettyä pellettipolttimen.Kotlyltä vaikka Unica-kattilaa varustettuna stokeriaukolla, johon siten pistäisi polttimen, jos tarvitsee.

Putkia kyllä tulee, siltä ei voi välttyä. Lämmitys vaatii putkiparin lähes koko talon ympäri ja käyttövesikin on vietävä kierron kanssa talon toiseen päätyyn. Jalkalistaanhan niitä voi piilottaa, jos ne muuallla häiritsevät silmiä.
« Viimeksi muokattu: 17.01.2014-15:33 kirjoittanut timotei »

vesimies

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 302
Vs: keskuslämmityksen rakentaminen 1800-luvun taloon
« Vastaus #20 : 17.01.2014-16:12 »
joo tiedän kyllä että tuo 28kw tarkoittaa ikuista tulta kattilassa, mutta vertailukohtana ihan passeli. Onneksi ;D talo sijaitsee etelä-suomessa joten ihan lapin kovia pakkasia ei toivottavasti tarvitse koskaan täälläpäin kokea.
Arkistoholvissa on korkeutta melkein 3 metriä joten varaajan puolesta ei pitäisi tulla mitään ongelmia. Putket joutuu laittamaan pintaan kun jalkalistassa kulkee jo sähköjohdot.
Vilu ei taatusti tule sisällä koskaan, sillä aina voin laittaa kaakeliuuneihin tulet (10kpl) ja puuhellakin on melkein uusi ja tälläkin systeemillä talo pysyy nykyään lämpimänä, tosin jos noilla lämmittää niin ei sitä päivän aikana ehdi muuta tehdäkään :D
Jos laitan toisen kattilan, joka toimii pelletillä niin juuri mittailin että saan tuonne pannuhuoneeseen helposti mahtumaan siilon johon menee ainakin viikon polttoaineet.
Onko kenelläkään kokemusta tuollaisen kahden kattilan systeemin savupiipuista. Ajattelin kyllä ostaa molemmille omansa, mutta olen ymmärtänyt että pitäisi olla mahdollista laittaa ne molemmat kiinni samaankin piippuun, koska puu/pelletti on periaatteessa samaa polttoainetta, samanaikaisesti eivät tietenkään saa olla käytössä.

Rampe

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 381
Vs: keskuslämmityksen rakentaminen 1800-luvun taloon
« Vastaus #21 : 17.01.2014-16:40 »
Ei tuollaisen talon lämmitys mikään mahdoton työ ole klapeillakaan jos vaan laitteisto oikea. Itsellä on tuosta varmaan jonkunverran isompi lämmöntarve. Nyt 20 c pakkasilla riittää 2 käyntiä pannuhuoneessa per vrk. Taitaa siinä joku 5-6 minuuttia mennä oven avauksesta oven sulkemiseen. Polttopuun määrällinen kulutus on iso. Siinä kannattaa hioa logistiikkaa kohdalleen.

Tuosta kattilasta. Lakalta (Laatukattila oy) löytyy alapalomalleja, jossa on erillinen tulipesä esim. pellettipolttimelle. Voi käyttää puuta tai pellettiä vuorotellen.
Silloin ei tarvitsisi kahta erillistä kattilaa laittaa. Malleja löytyy suoraan ja varaavaan lämmitykseen.

Jos laitat kaksi kattilaa, hormin voi ratkaista esim. keraamisella tuplahormilla. Itellä on Kespesin perässä 2x200 mm shiedel. Toinen reikä jäi varalle, jos tarvitsee lämmitysjärjestelmää tulevaisuudessa muutella, eli pystyy vaikka juurikin lisäämään toisen pannun rinnalle.

timotei

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 253
Vs: keskuslämmityksen rakentaminen 1800-luvun taloon
« Vastaus #22 : 17.01.2014-16:52 »
Voihan sitä tietysti laittaa vaikka kolminkertaisen varmistuksen, mutta silloin jää jo  maalämpökin halvaksi vaikka kolminkertaisella sähkönhinnalla laskettuna. Eiköhän sitten kuitenkin samaan kattilaan samaa polttoainetta, mutta eri täytöllä (löytyy useammaltakin valmistajalta). Määrät ovat kummallakin sen verran suuria, että myös logistiikka pitää miettiä etukäteen. Ei mitään puusyllyyksiä eikä pellettiämpäreitä. Näillä menetelmillä menee saman verran aikaa kuin nykyisillä kakluuneilla. Rampella on tämä puoli kunnossa, mutta ilmeisesti on kyse lämpökeskuksesta. Vanhaan on vaikeampi sovittaa.
Savupiippuasiaa ja rakenteita muutenkin pitää sitten kysellä palotarkastajalta.

vesimies

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 302
Vs: keskuslämmityksen rakentaminen 1800-luvun taloon
« Vastaus #23 : 17.01.2014-17:32 »
Onneksi minulla tuo piipun/piippujen asennus on kaikkein helpoin toimenpide. Ajattelin rosterista eristettyä valmispiippua. Minun tapauksessani tuo tarkoittaa vaan reiän tekemistä tiiliseinään ei sen ihmeellisempää.
Kattilat ja muut kamat on tarkoitus hankkia viro/puola akselilta joten eipä noille hirvittäviä hintoja tule vaikka ostaa kaksikin kattilaa. Varsinaisissa kaksoispesä/yhdistelmä kattiloissa on se vikana että yleensä ovat teholtaan turhan pieniä ja varsinkin toinen polttoaine on sellainen että tehot jää älyttömän alas.

timotei

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 253
Vs: keskuslämmityksen rakentaminen 1800-luvun taloon
« Vastaus #24 : 17.01.2014-17:41 »
Ei missään nimessä kaksoispesäkattiloita, niiden hyötysuhde on olematon. Samaan polttokammioon pitää polttoaine saada molemmilla tavoilla. Pellettipoltin pitää tietysti ottaa pois puita käytettäessä. Se ei ole iso homma.

akWho

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 297
Vs: keskuslämmityksen rakentaminen 1800-luvun taloon
« Vastaus #25 : 17.01.2014-18:22 »
Jos ei kaksoispesäkattilaa niin entä vaihtopolttokattila, hyötysuhteeksi luvataan pelletti 85-89% ja puu 81-87%
Pienen hivakka teholtaan tuo kuitenkin on. :-\
« Viimeksi muokattu: 17.01.2014-18:50 kirjoittanut akWho »
Jäspi YPV-40, Ovaali EPK 1.8m3, Ouman EH-80 ulkoanturilla,lämmitettävää 160m2 wirsbo lattialämmitys.
Energia: sahauspintaa ja tasauspätkät lähisahalta.

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 518
Vs: keskuslämmityksen rakentaminen 1800-luvun taloon
« Vastaus #26 : 17.01.2014-18:57 »
Jäspiltä löytyy Biotriplex ja Värmebaronilta Biomax kaksoispesäkattila jossa puupuoli on käänteispaloinen. Tosin tähän kohteeseen ne on turhan pieniä ja 33 cm klapipesällä.

Toki jos osa huoneista on peruslämmöllä ei tuota maksimilämpöä tarvita. Onko siellä valmista hormia? Kuitenkin suuremman kokoluokan kattilat tarviaa myös isompaa reikää kaasuille. Samalla sitä tekee 2 reikäisenkin piipun jos ja kun alkaa piippua tekemään. Tosin muistaakseen samassa kerroksessa olevat tulisijat saa yhdistää samaan reikään, meillä on piipussa yläkerran kaminakin samaan reikään omalla pellillä eikä tuo palotarkastajaa haitannut.

Mutta millaisen paloluokituksen tuolle huoneelle meinaat rakentaa? EI30 luokka on helpoin, siitä ylöspäin vaaditaan seinä ja kattomateriaaleilta enemmän. Samoin pellettiä ja polttopuita varten tuota tilaa ei voi hyödyntää kun pannuhuoneessa saa olla vain tietty pieni määrä polttoainetta.

Muuten, jos sinne on leveä ovi niin onhan vaakamallisiakin varaajia olemassa, pikkuisen toista reunaa ylemmäs niin varaajan saa hyödynnettyä "viimeiseen pisaraan".

Tuon erillisen käyttövesivaraajan ideana on ettei käyttövesiputkia tarvia vetää koko talon läpi, vaan pattereiden kiertovesi lämmittää myös käyttöveden. Jos siellä on suurempia "saleja" niin joku puhallinkonvektori sellaisessakin voi olla hyvä lämmitysvaihtoehto.
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.

Rampe

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 381
Vs: keskuslämmityksen rakentaminen 1800-luvun taloon
« Vastaus #27 : 17.01.2014-19:14 »
Noissa Lakan kattiloissa toisen tulipesän savukaasut ohjataan tuonne yhteen ja samaan konvektioon mikä on halkopuolenkin käytössä.

http://www.laatukattila.fi/extranet/ext/cms3/attachments/laka-yr.pdf

Tuo yr-60 hinta oli takavuosina jotain 5 tonnin paikkeilla, kun sellaisenkin hankintaa tuli mietittyä..
Voi olla noussut noista ajoista.

ev3449

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 830
Vs: keskuslämmityksen rakentaminen 1800-luvun taloon
« Vastaus #28 : 17.01.2014-20:16 »
Jos mahdollista, ehdottomasti omat kattilat puulle ja pelletille. Ei kompromisseja sekä siirtyminen pelletille automaattista ilman polttimien jne. irrottelua...

Puukattilan kohdalla kiinnittäisin eritoten huomiota suureen varastopesään ja työn vähyyteen (1m halot) maksimi tehon sijaan.
Pari varaajaa sarjaan jolloin koko volyymia ei aina tarvitse pitää kuumana esim. pellettikäytössä sekä vähäisemmän lämmöntarpeen aikana. Suuri kokonaisvaraajatilavuus tuo joustavuutta lämmittämiseen kohtuullisen tehoisen/kokoisen kattilan kanssa.
Käyttövesilogistiikkaa voisi harkita toteutettavan esim. ensimmäisen lämminvesivaraajan kierukan läpi sähkövaraajaan josta lyhyt matka käyttöön. Sähköä ei tähän paljoa kuluisi, mutta kuumaa vettä olisi tarjolla viiveettä eikä patterikiertoa koskaan lämmitettäisi tahattomasti kierukalla. Aurinkolämmön voisi niin halutessaan sitten kytkeä mitoituksesta riippuen joko lämminvesivaraajaan tai käyttövesivaraajaan. (Itse kytkisin lämminvesivaraajaan)

Puunpolton helppous tämän tyyliseksi:
http://www.youtube.com/watch?v=F1C9F85hwLk

Ja pari kytkentää:
http://www.atmos-zentrallager.de/images/Hydraulik/hydraulik_anschlussplan_holzvergaser_h16.jpg
http://www.atmos-zentrallager.de/images/Hydraulik/hydraulik_anschlussplan_holzvergaser_h9.jpg
http://www.atmos-zentrallager.de/images/Hydraulik/hydraulik_anschlussplan_holzvergaser_h11.jpg
40kW "viritelty" alapalo Högfors vm. 1981, 3000 l varaaja, patterilämmitys. ~10t/vuosi.

vesimies

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 302
Vs: keskuslämmityksen rakentaminen 1800-luvun taloon
« Vastaus #29 : 18.01.2014-13:13 »
Jäspiltä löytyy Biotriplex ja Värmebaronilta Biomax kaksoispesäkattila jossa puupuoli on käänteispaloinen. Tosin tähän kohteeseen ne on turhan pieniä ja 33 cm klapipesällä.

Toki jos osa huoneista on peruslämmöllä ei tuota maksimilämpöä tarvita. Onko siellä valmista hormia? Kuitenkin suuremman kokoluokan kattilat tarviaa myös isompaa reikää kaasuille. Samalla sitä tekee 2 reikäisenkin piipun jos ja kun alkaa piippua tekemään. Tosin muistaakseen samassa kerroksessa olevat tulisijat saa yhdistää samaan reikään, meillä on piipussa yläkerran kaminakin samaan reikään omalla pellillä eikä tuo palotarkastajaa haitannut.

Mutta millaisen paloluokituksen tuolle huoneelle meinaat rakentaa? EI30 luokka on helpoin, siitä ylöspäin vaaditaan seinä ja kattomateriaaleilta enemmän. Samoin pellettiä ja polttopuita varten tuota tilaa ei voi hyödyntää kun pannuhuoneessa saa olla vain tietty pieni määrä polttoainetta.

Muuten, jos sinne on leveä ovi niin onhan vaakamallisiakin varaajia olemassa, pikkuisen toista reunaa ylemmäs niin varaajan saa hyödynnettyä "viimeiseen pisaraan".

Tuon erillisen käyttövesivaraajan ideana on ettei käyttövesiputkia tarvia vetää koko talon läpi, vaan pattereiden kiertovesi lämmittää myös käyttöveden. Jos siellä on suurempia "saleja" niin joku puhallinkonvektori sellaisessakin voi olla hyvä lämmitysvaihtoehto.

Kyllä se melkein menee tuohon ev3449 ehdottomaan kahteen kattilaan, vaikka esim tuo atmoksen vaihtopolttokattila on idealtaan hyvä niin tehot jää tosi alas. Itävaltalaisia kattiloita on tuollaisia jossa voi polttaa klapeja ja pellettiä täysin automaattisesti eli toimivat niin että kun klapit palaneet loppuun niin aloittaa automaattisesti pelletin polton jos tarpeellista. Tosin nämä kattilat on niin suolaisen hintaisia että hirvittää.

Tuo erillinen käyttövesivaraaja on myös jo melkein päätetty, koska en näe järkevänä vetää yli 35 metriä putkea lämmintä vettä varten (suihku ja keittiö ovat aivan toisessa päässä taloa).

Valmis hormikin tuolla arkistossa on mutta sekin on jo about 80 v. vanha tosin ihan ehjä ja korkeutta jotain 8-9m, mutta tarkoituksena on ostaa uusi rosterinen valmishormi ja riittävän isolla halkaisijalla että ei ainakaan vedosta jää kiinni.

Paloluokituksesta ei tarvitse välittää, koska tuo holvi on täysin pommin/palonkestävä kaikki täyttä tiiltä lattiasta kattoon ja kaikki noin metrin paksuisia (rakennettu vähän ennen sotaa arkistoja varten ja ilmeisesti sen ajan mittapuun mukaan olisi kestänyt kohtalaiset osumatkin).

Tosiaan kylmimpinä aikoina tarkoitus lämmittää vain toista puolta talosta, joten ihan huipputehoja ei tarvita kuin satunnaisesti. Nuo patterit on kyllä vähän mietityttänyt ja olen ajatellut ainakin vakituisiin asuintiloihin voisi muutaman tuollaisen puhallinkonvektorin laittaa niin ainakin lämpö riittäisi. Huonekorkeutta kun on 3,5 metriä ja isossa salissa yli 4 metriä niin ei mitkään ihan tavalliset patterit taida riittää. Tosin täytyy todeta että nykyisellään kun lämmitän talon toisessa päässä muutamaa kaakeliuunia ja puuhellaa niin oikein hyvin on lämpöä riittänyt, mutta ei niistä enää nykyään oikein ole lämmitykseksi ovat sen verran työläitä.

Lähinnä tällä hetkellä on mielessä että ehkä hommaan ensin vain riittävän ison puukattilan ja jätän putkiin ja hormiin sellaisen valmiuden että saa sitten rinnalle pellettikattilan ihan heittämällä. Varaajaksi olen miettinyt joko 2x1900 litraa tai 3x1600 litraa, tilaa olisi kyllä varaajille joka suunnassa mutta valitettavasti tuon suurempia ei saa mistään sisään joten pitää ostaa useampi varaaja.