Kirjoittaja Aihe: Latauspumppu sammuu kesken lämmittämisen  (Luettu 18156 kertaa)

Nokinoita

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 11
Jäspin ypv40 kattila, Termovar-latauspumppu ja 3 kpl 500l pystyvaraajaa käytössä kolmatta vuotta. Pari ensimmäistä vuotta meni suht mukavasti; alkuviritysten jälkeen varaajat saatiin normipakkasilla alhaalta ylös 75 asteen lämpötilaan kahdella koivuklapipesällisellä, kovalla pakkasella kolmella. Tämä aamuin illoin. Vielä ihan ok, kun talomme on melkoinen harakanpesä, ja sisällä on kuitenkin tarjennut kohtuudella. Pattereihin tulee ehkä n. 45-50 asteinen vesi, paluuvesi  yleensä noin 20 asteista, kuten kaikkien varaajien lähtölämpötilat alhaalta ylös ennen lämmittämistä.
Tällä lämmityskaudella on ilmennyt ongelmia: kahdella pesällisellä lämpö ei useinkaan ole noussut juuri ollenkaan. Kun on lisätty vetoa, on saatu vähän enemmän lämpöä siirtymään varaajiin, mutta harvoin enää yli 60 asteeseen alhaalta ylös.
Kattilan lämpötila on palon aikana yleensä n. 60 astetta. Joskus harvoin saadaan jopa 70 asteeseen. Vetopellin säätö on hukkaantunut pari kertaa, kun kettinki on löysännyt pellistä, ja kukas sen oikean paikan olisi merkinnyt jollain konstilla... Sitä on sitten säädetty milloin kenenkin "asiantuntijan" toimesta, mutta pielessä se varmaan on edelleen. Nyt löysin netistä ohjeet sen säätämiseen, kokeillaan seuraavalla sytytyskierroksella.
Ihmetystäni herättää myös se, että latauspumppu voi sammua kesken lämmittämisen. Tämä johtaa tietysti kattilan lämpötilan nopeaan nousemiseen, ja kiehunnanestojärjestelmän laukeamiseen (meillä laukeaa jo 80 asteessa). Tosin kun vetopellin asetukset ovat pielessä, täytyy tod. näk. itse löysätä pelti kiinni, onneksi olen sattunut nyt pari kertaa paikalle, kun näin on käynyt. Silti ihmetyttää, mikä on saanut latauspumpun sammumaan? Savukaasutermarihan käynnistää pumpun, meillä muutaman minuutin kuluttua sytyttämisestä, ja sen pitäisi sammua vasta, kun savukaasut ovat jäähtyneet. Se ei kai voi olla edes hetkellisesti mahdollista, kun kattilassa on 60 astetta, ja palo käynnissä? Kun siirrän savukaasutermaria hieman alaspäin, pumppu käynnistyy. Onko termostaatissa joku vika, vai lämmittäjässä, niinkuin useimmiten on...?
Jäspi ypv40+1500l varaajat, n.200 m2 tilaa, rakennettu 1953, jatkettu 1970 ja 1984...

akWho

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 297
Vs: Latauspumppu sammuu kesken lämmittämisen
« Vastaus #1 : 25.01.2014-16:07 »
Kuinka usein nuohoat kattilan jos kertyy konvektiot tuhkaa täyteen vaikuttaa lämpenemiseen ja myöskin vetoon.
Ilmeisesti Termovarin latauspaketti käytössä, aukeaako sen termostaatti liian pienessä lämpötilassa, mikä on asteluku?

Savukaasun termostaatti elin voi olla myös nokinöyhdällä eristetty eli ei toimi oikein.

Kyllä +80ºC on liian pieni lämpötila, ei siinä sais vielä  jäähdytys laueta. Kannattaa siirtää jäähdytysventtiilin tuntoelin viileämpään paikkaan kattilassa.
Jäspi YPV-40, Ovaali EPK 1.8m3, Ouman EH-80 ulkoanturilla,lämmitettävää 160m2 wirsbo lattialämmitys.
Energia: sahauspintaa ja tasauspätkät lähisahalta.

vmj

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 267
Vs: Latauspumppu sammuu kesken lämmittämisen
« Vastaus #2 : 25.01.2014-20:46 »


Termovarin ja Laaditaan savukaasutermostaatin anturi pitää asentaa savuhormin ulkopuolelle.

Nuohousta minäkin suosittelisin ja se 80-astetta ylilämpösuojan laukeamiseen on kyllä aivan liian vähän, kuten 60-asteinen lämpö kattilassa palon aikana. Mikä on latauspaketin termostaatin avautumislämpötila?
Orlan Super 40 ja Laddomat 21-100 + savukaasutermostaatti, Akva 2400EK+vastukset,  levylämmönvaihdin, Arimax 17R

Tune

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 240
Vs: Latauspumppu sammuu kesken lämmittämisen
« Vastaus #3 : 25.01.2014-23:52 »
Latauspakettien termostaatit ovat mekaanisia eli käytännössä P-säätimiä. Muutosnopeus ei niiden toimintaan vaikuta eli nopeasti nouseva/laskeva lämpötila ei anna ennakkoa termarin avautumiselle/sulkeutumiselle.

Vasta kun ollaan lähellä asetusta, termari herää ja alkaa tehdä duuniaan. Samoin jos ollaan kokoajan pikkasen yli tai alle säädön, termari on "lukittu" eikä se ala hakeutua kohti asetusta.

P-säädin on herkästi resonoiva, mekaaninen erityisesti. Tämän vuoksi omaan "labraani" laitan latauspiiriin 3-tievenakytkennän ja ohjelmoitavan PI-säätimen jollan haetaan stabiilia tilannetta + adaptoituvaa asetusarvoa pyrolyysin aikana.
Nibe Vedex 3300
AkvaSmart 500, 2 x Kaukora Lämpöakku 1500 (aurinkovarauksilla)
Latausryhmä Grundfos Magna3 25-60 (ModBus) + moottoriohjattu sunttaus
Lämmön tuotto ja kulutus: 2 x MC602, LKV kulutus MC62, varaajasähkö iEM3150 (kaikki ModBus)
Östberg HERU 100 S (ModBus)
BMS: AtmosCare iC1000

akWho

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 297
Vs: Latauspumppu sammuu kesken lämmittämisen
« Vastaus #4 : 26.01.2014-09:29 »
Pientä tarkennusta kun luin uudelleen aloitusviestin onko Termovar tämmöinen asennettuna ylä vai alaputkeen? Vaiko Termovar latauspaketti ja missä savukaasutermostaattin tuntoelin sijaitsee, savusolassa vai pinnassa?
Jäspi YPV-40, Ovaali EPK 1.8m3, Ouman EH-80 ulkoanturilla,lämmitettävää 160m2 wirsbo lattialämmitys.
Energia: sahauspintaa ja tasauspätkät lähisahalta.

kosowo

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 4
Vs: Latauspumppu sammuu kesken lämmittämisen
« Vastaus #5 : 26.01.2014-09:40 »
Itsellä oli hiukan samoja ongelmia kun asennettiin savukaasetermostaatti latauspumpun vaihdon yhteydessä.
Meillä piti laittaa se termostaatin anturi savuhormin yläpintaa ja kiinni hormiin. (ei niillä omilla pidikkeillä jotka pitää sen  n 1cm irti pinnasta) Sittenkin pitää laittaa vielä käynnistymään ja sammumaan n. 75 aseteessa. Nyt pelaa oikein hyvin.
Liekkö sitten se savuhormi tehty meillä normaalia paksummasta metallista vai mikä lie että alapinnasta ei saa tarpeeksi lämpöä. Kattilan nuohouksen yhteydessä puhhdistan aina samalla sen hormin samalla.
« Viimeksi muokattu: 26.01.2014-10:02 kirjoittanut kosowo »

Harri2

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 320
Vs: Latauspumppu sammuu kesken lämmittämisen
« Vastaus #6 : 26.01.2014-14:40 »
Lainaus käyttäjältä: Laddomat
Termostaatin ainoa tehtävä on käynnistää pumppu mahdollisimman
nopeasti lämmityksen alkaessa ja pysäyttää pumppu lämmityksen
päättyessä. Asetukseksi voidaan yhtä hyvin valita 50, 80, 100 tai 120;
luvulla ei ole merkitystä. Tärkeintä on, että järjestelmä toimii parhaalla
mahdollisella tavalla.
http://www.laddomat.se/index.php?sida=dokumentation&lang=fi
Atmos DC70GSX, 3600l, 180m² vm.-37, 100m² 1/4lämmintä.

Nokinoita

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 11
Vs: Latauspumppu sammuu kesken lämmittämisen
« Vastaus #7 : 27.01.2014-09:33 »
Kyseessä on Termovar-latauspaketti, johon on liitetty se savukaasutermostaatti. Nuohoan vähintään kerran viikossa, myös liitosputken Schielin piippuun asti. Kyllähän tuo on ollut karstoittunut, kun on ilmeisesti välillä palanut liian kitumalla, kun vetosäädöt olleet hukassa.
Savukaasutermostaatin anturi on tökätty savuhormin liitosputken sivuun, ulkopintaan, ulkoseinän ja liitosputken kovan villan väliin, noin puolet anturista on villan sisällä. Siirrettiin sitä nyt vähän ylemmäs, kun asemoitiin viikonloppuna noita vetopellin säätöjä uudelleen. Apuna oli yksi tuttu, jolla myös puukeskuslämmitys.
Kun eilen ennen säätämisiä tulimme pannuhuoneeseen, latauspumppu oli yhä päällä, ollut siis koko yön, ja lämmöt siten haihtuneet varaajista. Eli savukaasutermostaattiohjaus ei ollut pelannut toiseenkaan suuntaan, katkaisemaan virran latauspumpulta, kun kaasujen lämpötila tulen sammuttua oli laskenut. Tätäkin on sattunut muutaman kerran.
Savukaasutermostaatti on nyt kierretty niin pienelle kuin sen saa. Termostaatti "naksahtaa" n. 75 asteen kohdalla, pumppu käynnistyy. Täyden palon ollessa käynnissä kokeiltiin termostaatin asetuksia, ja jos termostaattia suurentaa jonkin verran, se katkaisee virran pumpulta. Tätä en itse ymmärrä, sillä eikö pumpun pitäisi toimia aina, kun kattilassa on tuli?
Nyt maanantaiaamuna pumppu oli pois päältä, kun tulin pannuhuoneeseen, ja varaajissakin vielä hieman lämpöä tallessa, alalämpö 25-30 astetta, ylhäällä 35-40 astetta, eli paljon parempi kuin edellisenä aamuna. Tein tulet, ja pumppu käynnistyi muutaman  minuutin kuluttua. Kattilassa lämpö etupaneelin mittarissa tuolloin n. 40 astetta, mutta latauspumpulle tuli jo 60 asteinen vesi. Eli nyt savukaasutermostaatti ja latauspaketti vaikuttivat toimivan niinkuin pitäisi.
Latauspaketissa on 72 asteen termostaatti. Kattilassa on ylikiehunnan estämiseen 97 asteen termostaatti. Lämpötilojen seuranta on sikäli mielenkiintoista, että kattilan etupaneelissa oleva lämpötila ei juuri koskaan nouse yli 64 asteen, vaikka kattilasta Termovarille tuleva vesi on sen mittarin mukaan n. 75 asteista. Liekö tuo kattilan mittari eri kohdassa? Kun on tarpeeksi vetoa, kattilassa palaa hyvä tuli, ja eilen saatiin jo 75 asteinen vesi varaajiin alhaalta ylös, tosin menihän siinä puuta kolme ja puoli pesällistä, ja tuttavalla tupakkaa. Tuttava ehdotti , että polttaa puita aina luukku raollaan, mutta sehän taas kumoaa koko ylikiehumisjärjestelmän, kun vetopelti ei pysty tarvittaessa tukahduttamaan paloa... No, neuvoihin tulee suhtautua aina myös maalaisjärjellä  ;). Ja kun tuo latauspumppu saatta nyt välillä kesken kaiken sammua, on kuitenkin parempi, että tuli kattilassa sammuu, jos pumppu ei toimi, ja lämpötila nousee kattilassa liikaa. Saattaahan joskus sähkökatkokin sattua, eikä itse ole paikalla.
Kattilan ylikiehumisen estävä järjestelmä tosiaan laukeaa, kun kattilassa on 80 astetta. Mutta jos mittari näyttää aina muutenkin pienempää lukemaa, kuin mikä on kattilasta lähtevän veden lämpötila, niin ilmeisesti siinä kattilasn osassa, jossa ylikiehuntatermostaatin tuntoelin on, saattaakin olla kuumempaa. Anturi on asennettu kattilan takaa ilmeisesti johonkin tehdasasetteiseen paikkaan, liekö tuon paikkaa voi maallikko vaihtaa...?

Jäspi ypv40+1500l varaajat, n.200 m2 tilaa, rakennettu 1953, jatkettu 1970 ja 1984...

riepueetu

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 137
Vs: Latauspumppu sammuu kesken lämmittämisen
« Vastaus #8 : 27.01.2014-09:40 »
Morjens!

Täällä on käytössä ladomat latauspaketti. En käytä ollenkaan savukaasutermostaattia, annan olla latauspaketin pumpun kokoajan päällä. Kun lämpötila laskee alle latauspaketin termostaatin (+72 C), silloin vesi kiertää vain kattilan ja latauspaketin välillä eikä syötä viilenevää vettä vesivaraajalle. Näin myös puukattilassa pysyy vesi aina tasaisen lämpimänä/viileänä seuraavaa lämmityskertaa varten.
Homma toimii ilman ongelmia ja ei tarvitse miettiä käynnistyykö tai sammuuko pumppu.

-Eetu-

Juhanisto

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 395
Vs: Latauspumppu sammuu kesken lämmittämisen
« Vastaus #9 : 27.01.2014-11:28 »
Lämmität sen kattilan +95 ja sitten säädät sen ketjun niin että melkein kiinni tai kiinni. Siellä on varmaan joku rajoitin että ei mene ihan kiinni asti. Pienillä tulilla ilman pumppua saat kyllä kattilan lämmön tuonne missä kiehunnanesto laukeaa. Ja siihen kohtaan ketjunsäätö ja paikka muistiin tai kiinteästi kiinni. Näköjään kattilan omaan mittariin ei voi luottaa yhtään. Siirrä tuo savukaasuntermostaatti mahdollisimman lähelle kattilaa niin saa paremmin sen kattilan lämmön mukaan reagoivaksi. Vaikka siihen liitosputken juureen mihin kattilan oma poistohormi päättyy. Siihen päälle klo 12 ja reikävanteella tai jollain tiiviisti kiinni. Tuo kattilan mittari voi valehdella pahastikkin. Vertaa sitä kattilan mittarin ja termovarin kattilasta tulevan mittarin lämpöä. Sitten kun kattilasta alkaa tulemaan +90 tai yli niin aletaan olemaan oikeissa arvoissa. Näyttäisi tuon kiehunnaneston mukaan kattilan mittari valehtelevan ainakin 17 astetta jos se laukeaa +80 kohdalla. Nuo on yleensä aika tarkkoja antureita nämä varolaitteet. Voisihan tuon kattilan lämpömittarin vaihtaakin ja katsoa muuttuuko yhtään tarkemmaksi. Muutenkin tuon kattilan palolämpö pitäisi saada nousemaan että voisit käyttää varaajia paremmin hyödyksi. Voisit saada lämpötilaeroa 15 astetta enemmän ja tuo taas tietää harvempaa lämmitysväliä. Ja tietysti puhtaampaa kattilaa ja puhtaampaa palamista.

Ensiapuna voisi kokeilla termovarin termostaatin vaihtoa kuumempaan niin saa kattila lämpöjä ylemmäs. Ehkä se +80 termari olisi sopiva. Pitäisi olla paketissa mukana jos on jossain tallessa. Tai toinen vaihtoehto on pienentää latauspumpun nopeutta jos on täysillä. Yleensä kyllä ohjeen mukaan niitä pyöritetään maksimi nopeudella. Onnistuu tietenkin vain jos tuossa termovarin paketissa on säädettävä pumppu, en tunne yksityskohtia.

Ei missään tapauksessa luukku auki polttamista. Ei sitä kattilan vetoa sillä täyttöluukulla säädellä vaan sieltä alhaalta vetoläpästä. Tarkastat vaan että korvausilma puoli on kunnossa. Eli siellä pannuhuoneessa pitäisi olla joku venttiili jossain. Katsot että se on kunnolla auki. Ja turha tuota kiehunnaneston paikkaa on mennä vaihtelemaan. Kattilan valmistaja on sen siihen parhaaseen paikkaan laittanut.

Siinäpä jotain mitä tuli ensimmäisenä mieleen.

« Viimeksi muokattu: 27.01.2014-11:29 kirjoittanut Juhanisto »
Kattila Atmos DC 32 GS, 38v. vanha 1300l varaaja, laddomat 21 latauspumppu, automix 20, 166m2 lämmintä vuodelta 1978.

Nokinoita

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 11
Vs: Latauspumppu sammuu kesken lämmittämisen
« Vastaus #10 : 27.01.2014-11:44 »
No jopas, jos latausyksikköä voi käyttää ilman savukaasutermostaattia  ???. Meilläkin se aikanaan asennettiin vasta pari viikkoa kattilan käyttöönottamisen jälkeen, ja siinä välissä piti itse muistaa käynnistää pumppu ja sammuttaa se. Asentaja ei mitään puhunut, että latauspumppu saisi olla kaiken aikaa päällä. Jos pumppu siis olisi kaiken aikaa päällä ilman savukaasutermarin sekoilua, ei kattilan ylikuumenemista pumpun toimintakatkojen takia enää voisi tapahtua. Ainoastaan sähkökatko voisi aiheuttaa ylikuumenemisen, mutta silloinhan tuo jäähdytysjärjestelmä tulisi hätiin. Ja sähkökatkojen varallehan pitäisi järjestää varavirtaa, kuten tälläkin foorumilla osa on ansiokkaasti tehnyt...

Kiitokset myös Juhanistolle kattilan tehon parantamisresepteistä!
Jäspi ypv40+1500l varaajat, n.200 m2 tilaa, rakennettu 1953, jatkettu 1970 ja 1984...

akWho

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 297
Vs: Latauspumppu sammuu kesken lämmittämisen
« Vastaus #11 : 27.01.2014-11:46 »
Laddomatin savukaasutermostaatin toiminta alue +50-300ºC. YPV-40:ssä savukaasun lämmöt saa helposti kuumemmaksi kuin termostaatin suurin sallittu lämpötila varsinkin jos anturi osittain villan sisässä. Eli termostaatti on voinut saada "lämpöshokin" ja toiminta alue siirtynyt/supistunut. Asennus ohjeet löytyy linkistä. Ja se kattilan lämpömittari taitaa näytää ihan alakanttiin lämmöt, vaihtamalla paranee.

Vedonsäädöstä tuossa Juhanisto jo antoikin ohjeita, eli max lämpötila minkä kattilalle haluaa niin siinä pitää vetoluukku mennä YPV-40 aivan kiinni. Tässä tapauksessa tuo jäähdytysventtiili sanelee max.lämmön.

Kuinka täyteen ladot puita pesään, sopiva määrä on noin täyttöluukun alareunaan niin jää palamiselle tilaa. Ja se ilmanohjaus pelti pukataan takalaitaan kiinni että kierto edestä.
Jäspi YPV-40, Ovaali EPK 1.8m3, Ouman EH-80 ulkoanturilla,lämmitettävää 160m2 wirsbo lattialämmitys.
Energia: sahauspintaa ja tasauspätkät lähisahalta.

Juhanisto

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 395
Vs: Latauspumppu sammuu kesken lämmittämisen
« Vastaus #12 : 27.01.2014-12:15 »
Niin yleensähän noissa termari ohjeissa varoitellaan liian kuumasta paikasta kun kylmästä. Sitä vähän ihmettelinkin että yläpaloisessa saa savukaasut niin alhaalle että kesken lämmityksen katkoo pumppua tuo termari.

Kyllä tuo savuhormitermostaatti on hyvä laite. Mutta toisiaan se paikka pitää valita tarkoin ettei ole liian kuuma. Laddomatilla on siitä hyvä ohje, jonka akwho jo antoikin.

Jos pumppu on kokoajan päällä niin ei sekään optimi vaihtoehto ole. Vesi kiertää turhaa kattilan kautta termostaatin arvoon asti. Tuokin lämpö olisi saatavissa pattereista asuinpuolelle. Ja sitten jauhaa sähköä turhaan, toki vähänhän se kuluttaa. Mutta minusta kytkentä pitäisi olla niin että pumppua voi myös käyttää ilman tuota termostaatti ohjausta.

Tärkein asia minusta on saada ensin tuo kattila toimimaan kunnolla. +75 palolämpö ei kuulosta hyvältä vai oliko se jopa alempi joskus. Ja ei tuo kattilaan menevä +60 asteinen vesi ei kuulosta hyvältä sekään. Sitten kun kattilasta saadaan ulos +90 ja kattilaan menevä vesi on +80 niin ollaan sellaisissa arvoissa missä pitääkin. Patterilinja näyttää olevan kunnossa kun paluuvesi on noin "kylmää". Itsellä se on varmaan lähellä +45 kovilla pakkasilla.
Kattila Atmos DC 32 GS, 38v. vanha 1300l varaaja, laddomat 21 latauspumppu, automix 20, 166m2 lämmintä vuodelta 1978.

ev3449

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 830
Vs: Latauspumppu sammuu kesken lämmittämisen
« Vastaus #13 : 27.01.2014-12:32 »
Tuossa 500C asti sopiva Laddomatin savukaasutermostaatti:
http://www.termoventiler.eu/media/upload/RRT500_E.pdf

Mitenkäs ilman mahdollisuus järjestelmässä? Jos esim. tuo jäähdytyslaitoksen tuntoelin on lähellä savusolaa eikä vettä tarpeeksi jäähdyttämään anturia? Voisi myöskin vaikuttaa heikentävästi lämmön siirtymisessä varaajaan.
40kW "viritelty" alapalo Högfors vm. 1981, 3000 l varaaja, patterilämmitys. ~10t/vuosi.

Nokinoita

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 11
Vs: Latauspumppu sammuu kesken lämmittämisen
« Vastaus #14 : 27.01.2014-12:41 »
Mieheni väittää sitkeästi, ettei latauspumppu saa toimia jatkuvasti, koska se jäähdyttää varaajia, kun vesi kiertää kattilan kautta koko ajan. Viisaammat saa selittää, miten on?

Savukaasutermari siis voi katkaista virransyötön latauspumpulle, jos savukaasun lämpötila on yli 300 astetta, ymmärsinkö oikein? Näinhän ilmeisesti voi ainakin hetkellisesti tapahtua. Meneekö savukaasutermarin anturi silloin ns. paskaksi, eli pitääkö siihen vaihtaa uusi anturi? Anturin sijoituspaikkakin olisi varmasti parempi liitoshormin päällä, kuten Juhaniska esittää. Nythän se on kyljessä ja villa pitää paikallaan.

Puita ladon luukun alareunaan, ja ilmanohjauspelti on kuten akWho mainitsee.
Jäspi ypv40+1500l varaajat, n.200 m2 tilaa, rakennettu 1953, jatkettu 1970 ja 1984...