Kyseessä on Termovar-latauspaketti, johon on liitetty se savukaasutermostaatti. Nuohoan vähintään kerran viikossa, myös liitosputken Schielin piippuun asti. Kyllähän tuo on ollut karstoittunut, kun on ilmeisesti välillä palanut liian kitumalla, kun vetosäädöt olleet hukassa.
Savukaasutermostaatin anturi on tökätty savuhormin liitosputken sivuun, ulkopintaan, ulkoseinän ja liitosputken kovan villan väliin, noin puolet anturista on villan sisällä. Siirrettiin sitä nyt vähän ylemmäs, kun asemoitiin viikonloppuna noita vetopellin säätöjä uudelleen. Apuna oli yksi tuttu, jolla myös puukeskuslämmitys.
Kun eilen ennen säätämisiä tulimme pannuhuoneeseen, latauspumppu oli yhä päällä, ollut siis koko yön, ja lämmöt siten haihtuneet varaajista. Eli savukaasutermostaattiohjaus ei ollut pelannut toiseenkaan suuntaan, katkaisemaan virran latauspumpulta, kun kaasujen lämpötila tulen sammuttua oli laskenut. Tätäkin on sattunut muutaman kerran.
Savukaasutermostaatti on nyt kierretty niin pienelle kuin sen saa. Termostaatti "naksahtaa" n. 75 asteen kohdalla, pumppu käynnistyy. Täyden palon ollessa käynnissä kokeiltiin termostaatin asetuksia, ja jos termostaattia suurentaa jonkin verran, se katkaisee virran pumpulta. Tätä en itse ymmärrä, sillä
eikö pumpun pitäisi toimia aina, kun kattilassa on tuli?
Nyt maanantaiaamuna pumppu oli pois päältä, kun tulin pannuhuoneeseen, ja varaajissakin vielä hieman lämpöä tallessa, alalämpö 25-30 astetta, ylhäällä 35-40 astetta, eli paljon parempi kuin edellisenä aamuna. Tein tulet, ja pumppu käynnistyi muutaman minuutin kuluttua. Kattilassa lämpö etupaneelin mittarissa tuolloin n. 40 astetta, mutta latauspumpulle tuli jo 60 asteinen vesi. Eli nyt savukaasutermostaatti ja latauspaketti vaikuttivat toimivan niinkuin pitäisi.
Latauspaketissa on 72 asteen termostaatti. Kattilassa on ylikiehunnan estämiseen 97 asteen termostaatti. Lämpötilojen seuranta on sikäli mielenkiintoista, että kattilan etupaneelissa oleva lämpötila ei juuri koskaan nouse yli 64 asteen, vaikka kattilasta Termovarille tuleva vesi on sen mittarin mukaan n. 75 asteista. Liekö tuo kattilan mittari eri kohdassa? Kun on tarpeeksi vetoa, kattilassa palaa hyvä tuli, ja eilen saatiin jo 75 asteinen vesi varaajiin alhaalta ylös, tosin menihän siinä puuta kolme ja puoli pesällistä, ja tuttavalla tupakkaa. Tuttava ehdotti , että polttaa puita aina luukku raollaan, mutta sehän taas kumoaa koko ylikiehumisjärjestelmän, kun vetopelti ei pysty tarvittaessa tukahduttamaan paloa... No, neuvoihin tulee suhtautua aina myös maalaisjärjellä

. Ja kun tuo latauspumppu saatta nyt välillä kesken kaiken sammua, on kuitenkin parempi, että tuli kattilassa sammuu, jos pumppu ei toimi, ja lämpötila nousee kattilassa liikaa. Saattaahan joskus sähkökatkokin sattua, eikä itse ole paikalla.
Kattilan ylikiehumisen estävä järjestelmä tosiaan laukeaa, kun kattilassa on 80 astetta. Mutta jos mittari näyttää aina muutenkin pienempää lukemaa, kuin mikä on kattilasta lähtevän veden lämpötila, niin ilmeisesti siinä kattilasn osassa, jossa ylikiehuntatermostaatin tuntoelin on, saattaakin olla kuumempaa. Anturi on asennettu kattilan takaa ilmeisesti johonkin tehdasasetteiseen paikkaan, liekö tuon paikkaa voi maallikko vaihtaa...?