Kuvia tuosta systeemistä en tähän hätään saa. Kuitenkin pirun yksinkertainen systeemi.
Niinhän nää yleensä, paitsi jos putkari on tehny reippaammin omia spesiaalejaan.
Ylhäällä kattilasta lähtöputki, puolimatkassa VAR32, jonka jälkeen joku mittarihässäkkä (varo?, painemittari ja nuppi josta nostamalla saattaa sylkäistä hieman vettä) ja loput häviääkin varaajan suuntaan.
Mittarihässäkkä varmaan sisältää mittarin lisäksi varolaitteen, eli hyvin todennäköisesti 1.5 bar varoventtiilin, jonka testausnupista olet vettä sylettänyt. Hyvä niin, ei ole kalkkeutunut jumiin. Kun saat systeemiin painetta, tuo varoventtiili voi alkaa vuotaa. Helpointa ehkä vaihtaa suosiolla, maksaa koosta ja hankintapaikasta riippuen esim. kympin nurkilla.
VAR32:sta lähtee putki alas jossa takaisku jonka jälkeen yhtyy varaajan paluuputkeen. Tästä kattilan suuntaan sulku, siirtopumppu ja sulku. Varaajan kyljessä paluussa elohopealämpömittari.
Toi VAR32:han on siinä mielessä koko ajan auki, et se päästää pannusta vettä joko varaajaan (ns. pitkä kierto) tai takaisin paluuputkeen eli alaputkeen (ns. lyhyt kierto). Niin kauan kun pannu ei ole kunnolla kuumana, tuo lyhyt kierto on auki. Kun vesi alkaa olla termarin lämmön huitteilla, se alkaa avautua ja päästää kuumaa vettä varaajaan. Samalla tilalle varaajan alapäästä kylmää sekaan pannuun.
Jos pannu ei jostain syystä lämpeä kunnolla, kierto pysyy melkein kokonaan lyhyen kierron puolella.
Ja jos on niinku sanoit, VAR32 on koko ajan pitkällä kierrolla, se termarikapseli siel sisällä on kaputt. Tän asian korjaaminen on eka asia mitä sun kannattaa tehdä.
Varaajan toisella puolella suntti, varaajalta tulo lyhyt nysä joka vanereiden sisässä (takaisku putkessa ennen sunttia), suntilta lähtö jossa tuo "pintamittari" ja sitten kolmas putki jossa kiertopumppu ja haara oletettavasti varaajan alaosaan. Suntti, käsimalli josta kahva kateissa, oletettavasti täysin auki. Tuosta lähtevästä olen päätellyt varaajan ylälämmöt koska näyttää etenkin alkuun paljon enemmän kun tuo varaajassa oleva elohopea.
Pintamittarit on mitä on, ainaskin mikäli ei oo kunnolla paikallaan ja pohjaruuvin pää suoraan putkessa kii. Piitahna tos välissä parantaa mittarin uskottavuutta.
Suntti kandee fiksata, en sit tie miten tarkkaan lähtevän veden lämpöjä pitäis säädellä ilmalämmityskamppeiden kanssa. Niissä on varmaan oma termari. Se et suntin kahva on nykäisty veks viittaa tohon.
Lähtevän veden lämmöstä ei kannata päätellä varaajan lämpöjä. Suntti tuskin on niin tiivis, et se ei päästäis tippaakaan paluuvettä sekaan. Siirrä pintamittari suntille tulevaan putkeen, tai hommaa siihen toinen.
Silti, jos ilmalämmitysvärkin vesitermari on kii, kiertopumppu paahtaa turhaan painetta torveen. Jos siel on oma sunttaus tai ohituspiiri, paluuveden lämpö nousee, ja sotketaan turhaan varaajan kerrostumat. Eli tuskin olis huono juttu, vaikka siin suntin (sen toimivaksi tarkastetun) pääl olis vaiks vanha Ouman EH-80 pitämässä lähtevän veden lämmön just riittävänä.
Lisäksi varaajassa ylimpänä putki jonka päässä joku venttiili joka puhaltaa ilmaa ulos käytännössä aina kun varaajaan menee lämmintä vettä. Painetta tuonne systeemiin ei siis saa, olisiko tarkoitus?
Ja edelleen ihmettelen miten tuonne saa lisättyä vettä. Menisikö sitten tuon luulemani varon kautta nostamalla nuppi ylös ja työntämällä vettä sen kautta, tuo kuitenkin sijaitsee varaajan (oletetun) yläosan tasolla. Vai survotaanko tuon venttiilihässäkän kautta.
Niin, ja liekö jo mainitsin mutta tuon varaajan kupeessa 150l kalvopaisari.
Tsekkaas toi varaajan pohjoisnavan putki, olisko siel ollu automaatti-ilmain tai joku muu värkki? Pitäis saada suljettua, ei saa puhallella. Vettä lisää, kunnes on sopiva paine. Koska systeemis on varoventtiili ja kalvopaisariki, se on tehty paineelliseks. Paine vähentää ilmaongelmia ja pistekiehuntaa pannussa. Jatkuva ilmanvaihto kans hapettaa systeemin -> korroosio jatkuu...... Kunnes...
Varon kautta vettä ei lisätä. Lisäyshanat on jossain muualla, yleensä niit on kaks peräkkäin. Ton ikäisessä luultavasti kaks kierrettävää, välissä takaisku tai mutakuppi tjms. Voi tietty olla kaks näppärää mustaa pikkukahvaaki ja yhteinen runko palloventtiileillä. Kandee etsiä täyttöventtiiliä käyttövesiputkiston tai kierukoiden putkistojen likeltä. Eli pitäis löytyä selvä yhdysputki joko kylmän tai yleensä lämpimän käyttövesiputkiston kautta varaajaan tai siihen liittyviin putkiin. Voi mennä vaiks kalvopaisarin liitosputkeen.
En uskalla ottaa mitään kantaa kattilatyypeihin tms. Omat kokemukset rajoittuu täysin hakelämmitykseen. Tuo hakemani helppous kuitenkin tarkoittaa juuri sitä ettei tarvitse etsiä mitään säätöjä vaan voi vaikka sanoa emännälle että heittää puita uuniin ja tulet perään. Muutenkaan en lähde näin halkolämmitysnoviisina ilman vähintään yhden talven kokemusta arvuuttelemaan mikä olisi paras kattilatyyppi. Jos vaan tämän nykyisen systeemin voimilla selviää ensi talveen ja sen yli, tietänen paremmin mikä tässä lämmitysmuodossa eniten ahdistaa.
Kattilatyypit on nykyjään helppoja, käänteispalo on paras klapeja poltellessa. Kaikki muu on kateellisten alapalomiesten propagandaa.

Se mikä käänteispalo on paras, onkin sit jo pitempi juttu. Atmosmiehet on nyttemmin jääny hiukka taka-alalle, ku Attack on iskeny. Orlanit sun muut on sit hiuka harvinaisempia.
Edit: fiksattu typoja ja sekavaa ajatuksenjuoksua.