Terve.
Asun 101m2 talossa ja ennen lämmittänyt veden sähköllä (laiskuutta) mutta laskuissa se on näkynyt ihan kivati ja ainakaan sähkön hinta ei laske kun rupeaa sähköä kulumaan sen n.23 000 kwh/v (kaikki sähkö). Puitakin on omasta takaa jonkin verran ja talosta (-85) löytyy arimax 240 (ja joku 1000l varaaja). Tosa kesällä hankkisin uuden kalvopaisunta astian ja nuohouksen tulevaa talvea varten kun nuo ovat tuolla maanneet tyhjän panttina ties kuinka kauan. Viimeviikolla testailin hiukan tuota ja ihan hyvin tuntuu pelittävän ja mittaritkin suhkoht hyvin toimii. Muutama kysymys.
Melkoista laiskuutta kieltämättä, kun kaikki tarvittava on ollut käytettävissä.

No, paraneminen taitaa olla nyt alkanut.

Tervetuloa joukkoon enempivähempi savunhajuiseen.
Vastailen lyhyesti tuota nimenomaista pannua sen tarkemmin tuntematta yleisiin kysymyksiin, pannuspesialistit hierokoot tarkempia vastauksia.
Editti: Lueskelin Heksanderin viestiä, ja tuli mieleen varmistaa että onhan sulla sunttiautomatiikka jo systeemissä? Jos ei ole, niin suosittelen lämpimästi sellaisen hommaamista. Vaikka Ouman, nuista on useimmilla hyviä kokemuksia.
Meinasin että otan sähkövastuksen kokonaan pois päältä. Onko järkevää?
Kesällä sen voi pudottaakin kokonaan pois päältä. Lämmityskauden aikana kannattaa pitää mieluummin päällä ja säätää termostaatilla lämpö niin alas ettei torppa pääse jäähän, vaikkei pääsisi ihan just ajallaan puita polttelemaan. Alempi asetus antaa periaatteessa enemmän varauskapasiteettia, kun kunnolla jäähtynyttä varaajaa saa kuumottaa enempi.
Termarin asetus riippuu paitsi ulkolämmöistä, myös varaajan koosta, vastusten tehosta ja määrästä, sijainnista varaajassa ja tietenkin torpan lämmönhukasta.
Jos meinaa nähdä vaivaa ja lämmittää pelkästään puilla niin mites silloin kun tulee todella paljon pakkasta? (asun v-suomessa, vesikiertoiset patterit ja lattialämmitys kylppärissä ja taloudessa 2 aikuista)
Paljonkos tuollaisessa lämmittämisessa kuluu puuta suunnilleen per kerta ja per vuosi? (jotain suuntaa edes)
Kun pakkanen kirraa niin sitten pitää poltella useammin. (Tai vielä jatkoksi antautua suosiolla sähkömafian armoille.)
Periaatteessa varaajan koko määrää kauanko pärjää lämmittämättä. Kuutio ei ole paljoa kovimmilla pakkasilla.
Pannun teho puolestaan määrää miten pitkään pitää poltella että saa pytyn täyteen.
Koko vuoden lämmitys ottanee noin 18 - 20 kuutiota puita. Riippuu tietty puulaadusta, kosteudesta, sähkönkäytöstä ja etenkin pannun hyötysuhteesta. Pannusi ei ole ihan niitä tehokkaimpia lämmön talteenottajia, joten voipi mennä enempikin. Ja tietty torppakin vaikuttaa, ilmanvaihto, elintavat ja vielä sekin kuinka pitkä häntä perheen kissalla/koiralla on. ;-)
Kuinka alas varaajan veden lömmön kannattaa antaa laskea ennen kuin rupeää lämmittämään?
Minimissään sen verran että pesällisen saa poltella putkeen. Ota varaajan ylä- ja alalämmöt ylös, lämmitä pesällinen ja ota sen jälkeen jälleen lämmöt ylös. Laske paljonko keskilämpö pytyssä nousi. Tuosta saa aika hyvän osviitan missä vaiheessa pääsee polttamaan pesällisen.
Kovemmilla pakkasilla sitten voi lähteä jo hiukan aikaisemminkin polttelemaan, kun pesällisestä menee saman tien lämpöjä kiertoon.
Kuinka lämpimäksi varaaja kannattaa lämmittää?
Alalämpöä ei kannata päästää paljoa yli sadan asteen, paineesta ja systeemin kunnosta tietenkin riippuen.

Eiköhän sellainen 80 astetta alalämpönä ois jo aika mukava, lämmityskaudella. Alkuun voi tietty jättää alemmaskin, kun vielä teet tuttavuutta systeemin kanssa, eikä se ole niin kivaa jos alkaa tulla vaikka hiukka ryskettä systeemistä.
Mitä korkeammalle lämmittää, sen enemmän varauskapasiteettia saa käyttöön. Toisaalta myös lämmönhukka varaajasta kasvaa, eikä sitä oikein pienen kulutuksen aikoihin kannata hehkutella pyttyä äärimmäisen kuumaksi.
Kuinka lämmintä vesi tulisi olla arimaxista varaajaan ja itselläni ollut kun koittanut niin 85-95 (hiukan painetta niin ei vielä vissiinkään vesi kiehu 100 asteessa)
Kaikki vinkit ovat myös tevetulleita
Varaajassa näyttäisi olevan 2 mittaria. Yksi alhaalla (tällä hetkellä 40 astetta) ja toinen about hiukan yli puolessa välissä (tällä hetkellä 65 astetta)
Lämmöt ihan ok, varaajan ylälämpöä kannattanee pudottaa vastusten termareista niin jää enemmän 'tilaa' varaajaan. Jatkossa kannattanee ajatella vaikka niin, että puilla lämmittelee ennen saunomista ja suihkuttelua että käyttövettä riittää, muuten saa olla vaikka hiukan alhaisempikin, pattereille ei kannata hehkuttaa vettä sähköllä.
Mikäs tuo valkoinen mötti on tuossa kuvassa niin alemman sulun vasemmalla puolella. Jokin termostaatti? vähän lähemmin
Todennäköisesti latauspumpun termostaatti. Eli tuolla säädetään missä vaiheessa pumppu alkaa kierrättää vettä varaajaan, tai lyhyellä kierrolla takaisin kattilaan
jos kun on lataustermostaatti systeemissä. (Edit: Siinähän se latauksen termostaattiventtiili pönöttää heti pannun päällä)
Lattialämmityksissä samanlaisia käytetään lämmityskierrossa pysäyttämään kiertopumppu, mikäli kiertoon karkaa liian kuumaa vettä. Mutta tuskin tässä tapauksessa on tästä kysymys.
Ja tuo hässäkkä mistä lähtee tuo ketju tuonne alas vissiinkin säätää kaiken järjen mukan tuota että kuinka paljon palotila saa ilmaa.
Ns. ensiöilma, eli yläpalossa alemman ilmaluukun ohjaus. Tuolla säädetään pöhinät kohdalleen, kuitenkin niin ettei pannu pääse kiehahtamaan. Ylemmällä ilmaluukulla sitten toisioilmaa niin että palaa puhtaasti, eikä nokea paikkoja.