Kirjoittaja Aihe: Puukeskuslämmitys uuteen omakotitaloon  (Luettu 23830 kertaa)

Padre

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 26
Puukeskuslämmitys uuteen omakotitaloon
« : 17.03.2015-19:46 »
Tällä hetkellä talo on vasta paperilla, joten kaikkeen voi vielä vaikuttaa ja sen vuoksi ajattelin kysellä foorumilaisten mielipidettä, että minkälaiset systeemit kannattaisi laittaa. Eli talo tulisi olemaan 1,5-kerroksinen hirsitalo, jossa on saman katon alla 170 neliötä asuintiloja (n. 500 m^3) ja noin 60 neliön puolilämmin autotalli (n. 240m^3,  korkeutta noin 4m). Autotallin puolelle tulisi kattilahuone (EI60, harkoista tehty) ja oma hormi myös tallin puolelle, johon liittyy myös asuintilojen puolelta saunan puukiuas. Asuintilojen puolelle on tulossa myös iso varaava takka, jolle on oma horminsa. Autotalli on tosiaan puolilämmin eli sinne riittää aivan hyvin +10...+15 talvellakin.

Puuta löytyy omasta takaa nyt ja tulevaisuudessa, joten sen vuoksi olemme päätyneet puulämmitysmuotoon. Olen miettinyt varaajan kokoa ja sitä kautta myös kattilan kokoa, mutta en ole vielä saanut tähän mitään lopullista päätöstä. Olen miettinyt noin 4000l varaajaa ja noin 45-50kW kattilaa, mutta toisaalta jotkut ovat suositelleet noin 70-80kW kattilaa kun varaaja on noin iso. Jotkut on myös sanoneet 2000l varaajan olevan riittävä, mutta haluaisimme vähän reserviä siihen, jottei joka päivä tarvitse lämmittää. Kovat pakkaset on toki eri asia, silloin saisi max. kerta päivässä riittää.

Hormit olisivat tiilistä muurattu ja olen miettinyt myös jotain vesipiiriä kattilan hormiin, josta saisi vähän vielä lämpöä talteen. Onko tästä jotain kokemuksia tai toteutusvinkkejä, jotka on käytännössä todettu toimiviksi?

Mistä harkosta väki on noita kattilahuoneita muurannut? Miten olette toteuttaneet katon, ontelolaatasta vai jostakin muusta, mistä?

Minkälaista varaajakokoa suosittelette ja minkäkokoista kattilaa? Mitä merkkiä ja mallia? Toisaalta hinta on myös tärkeä tekijä eli liikaa sitä ei koskaan tule olemaan  ;). Kestävyys, hinta ja helppokäyttöisyys on tärkeitä valintakriteereitä. Olen katsellut Atmoksen ja Attackin käänteispaloja ja toisaalta Lambda-ohjaus houkuttaisi, mutta se näyttää tuovan melkein tonnin lisää hintaa...? Toisaalta yksi kriteeri olisi se, että pannuhuoneessa ei tarvitse jatkuvasti juosta lisäämässä pölliä pesään.

Miten tuloilma kannattaisi järjestää kattilahuoneeseen ja onko 1.5 x hormin läpimitta sopiva koko tuloilmaventtiilille? Tuloilma tulisi ensin hirsiseinän läpi ja sen jälkeen harkkoseinän läpi kattilahuoneeseen. Harkon ja hirren välissä olisi riittävä ilmarako.

Klapikoneella pystyn tekemään max 60cm klapia, joten kattilaan ei tarvitse sen pidempi sopiakaan.

Minkälaiset latausjärjestelmät ja -automatiikat kannattaisi laittaa? Meillä on myös suunnitelmissa laittaa aurinkokeräimet jossakin vaiheessa, joten varaaja otettaisiin heti aurinkokierukalla varustettuna. Kannattaako olla mieluummin 1 iso varaaja vai 1 pienempi ja sen rinnalle toinen isompi?

Meillä on myös toisinaan pitkiä viikonloppuja, jolloin kukaan ei ole kotona lämmittämässä, joten tällöin järjestelmä putoaa ainakin kylmällä kaudella sähkön varaan. Kannattaisiko tällöin olla toinen varaaja pienempi, johon sähkövastukset voi tehdä kuumaa käyttövettä eikä sitten tarvitse sähköllä lämmittää koko ison varaajan yläosaa? Vai onko tällä mitään merkitystä kun lämpö nousee kuitenkin ison varaajan yläosaan? Tulee kuitenkin sanomista kun pitää päästä reissun jälkeen suihkuun ja kuumaa vettä ei silloin välttämättä vielä ole kattila ehtinyt tehdä, vaikka nuotion tekeekin heti kun pääsee ovesta sisälle.

Ja vielä vähän off topic, mutta kokemukset kodin automaatiojärjestelmistä kiinnostaa myös siinä mielessä, että kuinka ne soveltuvat puulämmityksen kanssa yhteen? Eli esim. kun lähdetään reissuun, voidaan napista tai kännykän kautta valita "poissa" -tila, jolloin talon lämmöt putoaa muutaman asteen alaspäin ja sähköt katkeaa etukäteen valituista rasioista. Tai jos seuraavana päivänä tullaan kotio, voidaan etänä heittää "kohta kotona" -moodi päälle, jolloin lämmöt nousevat takaisin perustasolle ja sähkövastus lämmittää käyttöveden valmiiksi. Onko näistä järjestelmlistä kokemusta ja onko jotain valmistajia ja malleja mainita nimeltä? Toimintavarmuus ja hinta näissäkin on tietysti tärkeä valintakriteeri.

Tässä oli aika paljon kysymyksiä, mutta toivottavasti joku osaisi aina johonkin vastata oman tietämyksen mukaan. Kiitos vastauksista jo etukäteen!  :)

tjh

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 158
Vs: Puukeskuslämmitys uuteen omakotitaloon
« Vastaus #1 : 17.03.2015-20:18 »
Laita vaan niin iso varaaja kuin mahdollista, ei siitä tilavuudesta kai juuri haittaakaan ole. Kattilan osalta pitäisin ehkä jopa tehoa tärkeämpänä ominaisuutena varastopesän kokoa, joka tosin kulkee aika pitkälti tehon kanssa käsikädessä. Vipunuohous on myös mukava ominaisuus...
Termax Natura 60 ja Arimax 520, varaajat 3000 + 1100 litraa, rintsikka vajaat 200 m2, lämmin ulkorakennus 80 m2

AnssiKo

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 385
Vs: Puukeskuslämmitys uuteen omakotitaloon
« Vastaus #2 : 17.03.2015-21:02 »
Olipas kysymyksiä.

40 kw ->, joka tapauksessa käänteispaloinen ja lambda on kyl järkevä. Valuharkoista ja liittolevystä. Hyvä elementtihormi on hyvä vaihtoehto. Samaa mieltä edellisen kanssa, iso varastopesä määrää täyttötarpeen, sama sit palaaks pesällinen 3h vai 6h, jos kutenkin saanto on yhteensä sama parisensataa kW. Varaajan jako kahteen erikokoiseen vaikuttais järkevältä, sarjaankytkettynä. Pienemmästä käyttöveden priimaus ja sähkävastukset. Lataus niin et pieni varaaja ensteks kuumaksi pannusta, samaten sähkövastukset ensisijaisesti pienempään pyttyyn. Isommasta käyttöveden esilämmitys ja nelitieventtiilillä ensisijainen lämmitys.

Jos pannu vetää pidempää, kannattaa miettiä josko klapikone ei sit kuitenkaan määräis poltettavan puun maksimimittaa. Vesijäähdytteinen piippu kuulostaa kondenssigeneraattorilta.

Automaation osalta Ouman EH-800 hoitaa yhden piirin säädöt, laajennettavissa kahdelle piirille. Vakiona täysversion saa nettiin kii langallisen sisäverkon kautta. Eli netin yli seuranta ja lämmönpudotusten säätö. Gsm-kit -laajennuksella samat tekstareilla. Halvempaa EH-800B:tä ei saa suoraan nettiin, mut siihenkin taisi istua kylkeen toi gesmikitti.
60-luvun torppa, Ariterm City 25+ (30 kW nim., 'hifikattila' aka 'torso'), λ-näyttö, puskurina 2.4 m³ modattu puolihybridivaraaja. Hienosäädöstä kahdessa piirissä huolehtii bivalenttisuntit, Ouman EH-800+tsi-sisäanturi ja EXU-800+tsi-sisäanturi. Specu-dataa tarjoaa RasPi, OneWire ja TaloLogger Pi

vauxhall1972

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 205
Vs: Puukeskuslämmitys uuteen omakotitaloon
« Vastaus #3 : 17.03.2015-21:32 »
Tjaa...

  Kattilaksi suosittelisin jotain suomessa valmistettua tunnettua merkkiä, jolla takuu- ja varaosa-asiat toimivat (Eli ei Ariterm ainakaan), ala- tai käänteispalo, makuasia, hyötysuhteessa ei ole hirveitä eroja laatutuotteissa ja muuta kuin varmatoimista laatua ei kannata ostaa kun käyttöikä on luokkaa 30-40v. Varaajaksi ainakin 3000-4000l, mieluiten kaksi varaajaa jos tilaa vaan on, kesäksi voi irrottaa toisen kierrosta ja tuottaa toisella vain lämmintä käyttövettä, irtikytkettävästä pois lämminvesikierukka turhana kulueränä. Tehoa saisi olla ainakin se 40 kW, jos kaksi varaajaa niin 60-70 kW. Koeponnistuspaine vähintään 4 bar ja käyttöpaine 2 bar (ne mitkä ovat 1,5 bar käyttö, 3 koepaine) voidaan tehdä hyvällä konepajakäytännöllä = ilman mitään yrityksen ulkopuolista valvontaa (yli 1,5 bar laitteissa tulee jo paineastialaki vaikuttamaan valmistukseen). Hyvä alku voisi olla Laatukattilan alapaloinen YR-60 tai -70, siihen puolen metrin jatkosiilo täyttöluukkuun ja 4000l varaaja, ja varaajan viereen tilavaraus, jos jatkossa lisätään toinen varaaja rinnalle. Palo-ovi sinne suuntaan msitä puut tuodaan pannuhuoneeseen ja esteetön reitti kottikärryille, että puut on helppo tuoda käyttöpaikalle, lain mukaan enintään puoli kuutiota kiinteää polttoainetta saa olla pannuhuoneessa. Poissaolojen varalle öljy/pellettipoltin mikäli jostakin löytyy toimiva käytetty halvalla, varalaitteeksi ei kannata välttämättä ostaa uutta kunhan huollattaa sen kuntoon. Sähkövastukset varaajaan, ja sähkökatkojen varalle putkiston mitoitus siten että vesi keirtää tarvittaessa normaalilla konvektiolla ja kattila sellaista mallia minkä saa toimimaan ilman verkkovirtaa, jos talo sijaitsee sellaisessa paikassa missä ei ole katuvaloja. Käänteispalolle kaveriksi ilman harkintaa pienehkö aggregaatti.

kahe

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 200
    • Pannuhuoneen mittaukset
Vs: Puukeskuslämmitys uuteen omakotitaloon
« Vastaus #4 : 17.03.2015-22:22 »
Kiertäisin kyllä kotimaiset saisset kaukaa, kun ovat jääneet vuosikymmenten taakse nykyajan tekniikasta. Tukikin on mitä on ja valmistuksen ja varaosien saanti on nykyaikana kyseenalainen valtti, kun firmat kaatuilevat perä jälkeen. Ulkomailta saa nopeammin varaosat ja nykymaailmassa kuriirit ja posti kulkee.

Yhtenä omasta mielestä hyvä referenssi on sakarif:n omat projektit puolelta. Löytyy tuolta muitakin, joita kannattaa lukaista ajatuksella läpi ja kerätä ne hyvät asiat yhteen kun on mahdollista. Kattilan ohjeet kertovat tarkemmin korvausilman tarpeen ja koon. Pannu omaan tilaansa ja varaajat tallin puolelle, niin hyödyntää niiden hukkalämmön talliin.
Finndomon 1.5 kerroksinen rv. 2004, p-a 162 m2, kuutiot 500, vesikiertoinen lattialämmitys, AIT 8kW mlp ja 182m reikä.
EX: Attack DPX35L Lambda, Oventrop latausyksikkö + 2400l varaaja + Ouman-EH800b ulko+sisäantureilla. Kulutus n. 5t.

Heater

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 209
Vs: Puukeskuslämmitys uuteen omakotitaloon
« Vastaus #5 : 17.03.2015-23:49 »
Iso kattila ja pari varaajaa siihen automatiikka ja putkityöt ja tilojen rakentelu ei60
tulee ihan hyvin hintaa. Samaan hintaan tai halvemmalla saat maalämmölle sen torpan ja voit nauttia puulämmitystä siinä takassa ja kiukaassa. Kok sähkön kulutus ehkä 12000kwh jos takkaa lämmittää niin väjemmänkin
toinen miinus puoli että noi varaajat vie niin hemmetisti tilaa. 1200€m2
voi lähteä huoletta reissuun Ym.
myy ne halot naapurille jos on kerta

Rampe

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 381
Vs: Puukeskuslämmitys uuteen omakotitaloon
« Vastaus #6 : 18.03.2015-07:30 »
Kiertäisin kyllä kotimaiset saisset kaukaa, kun ovat jääneet vuosikymmenten taakse nykyajan tekniikasta. Tukikin on mitä on ja valmistuksen ja varaosien saanti on nykyaikana kyseenalainen valtti, kun firmat kaatuilevat perä jälkeen. Ulkomailta saa nopeammin varaosat ja nykymaailmassa kuriirit ja posti kulkee.


En lähtisi yleistämään, että kaikki kotimainen on soopaa. Täällä on vanhoja valmistajia vieläkin menossa mukana mm. Laka, Ala-talkkari, Kespes, Veda jne.
Tekniikassa toki hiukan taka-alalla, jos verrataan halpatuonnin lambda-kattiloihin. Mutta toki ei kaikilla ole tarvettakaan hitec:iin  :)

peltsi

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 35
Vs: Puukeskuslämmitys uuteen omakotitaloon
« Vastaus #7 : 18.03.2015-08:31 »
Itsellä on 140m2 talon ja 100m2 tallin lämmitykseen 32kw atmos ja 3000 litran varaaja.
Jos uusiksi saisi tehdä niin laittaisin vähintään 50kw kattilan ja miksei isommankin. Miksei joku 70-80kw kattilakin jos ei hinta karkaa käsistä.
Varaajakapasiteetti on se tärkein joka määrittelee lämmitysvälin eli mahdollisimman iso.

Oman kattilahuoneen muurasin 150mm kahi-ponttiharkosta ja katoksi tuli omatekoinen liittolaatta. Korkeaprofiilinen pelti hyvin raudoitettuna ja 10sentin valu päälle.
Atmos DC32SP, Jäspi lämpöakku 3000, Laddomat 21-100
Ouman EH-203 lämmönsäädin
139m2 asuinrakennus + 108m2 puolilämmin autotalli

timotei

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 253
Vs: Puukeskuslämmitys uuteen omakotitaloon
« Vastaus #8 : 18.03.2015-10:24 »
Iso kattila ja pari varaajaa siihen automatiikka ja putkityöt ja tilojen rakentelu ei60
tulee ihan hyvin hintaa. Samaan hintaan tai halvemmalla saat maalämmölle sen torpan ja voit nauttia puulämmitystä siinä takassa ja kiukaassa. Kok sähkön kulutus ehkä 12000kwh jos takkaa lämmittää niin väjemmänkin
toinen miinus puoli että noi varaajat vie niin hemmetisti tilaa. 1200€m2
voi lähteä huoletta reissuun Ym.
myy ne halot naapurille jos on kerta

Tämä nim. Heaterin ehdotus täytää parhaiten aloittajan reunaehdot.
Vielä lisäisin, että jättikattilat vaativat kyllä pidempää pölliä kuin mitä tuo aloittajan klapikone tekee. Eli sekin menisi uusiksi. Jos sellaisen kuitenkin välttämättä haluaa, niin nim. Sakarif:n systeemi on toimiva. Siihen kannattaa tutustua.

ev3449

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 830
Vs: Puukeskuslämmitys uuteen omakotitaloon
« Vastaus #9 : 18.03.2015-13:09 »
Ymmärtääkseni kysyjä on päätynyt puulämmitykseen ja halusi neuvoja koskien toteutusta.

Eikö puulämmitys ole yksi vaihtoehto useiden lämmitysmuotojen seassa? Miksi perustamiskustannusten pitäisi edes olla esim. maalämpöön verrattuna alhaisemmat?
Jos käyttökustannukset ovat puulämmityksessä vuodessa esim. 1000€ alhaisemmat, eikö tämä jo riitä halpuuden tavoittelijoille riittäväksi syyksi? Tuolla summalla kyllä lämmittää vastuksilla jo jokavuotiset lomajaksotkin… Tulevaisuudessa ero ostosähkön ja ilmaisten puiden välillä tuskin pienenee.
 
Mielestäni laitteiston suunnittelun lähtökohtana pitäisi olla energiantarve ja ajatus siitä, kuinka usein pannuhuoneessa on valmis/mahdollisuudessa käymään.
Edullisimmin perustamiskuluin pääsee kun hankkii juuri riittävät laitteet. Pidemmän päälle lisäarvoa tuo taas ylimitoittamisen tuoma joustavuus.
Itselläni 40kW kattilaan mahtuu kerralla n. 85kg 50cm mittaista koivua. Markkinoilta löytyy kyllä tehokkaampiakin kattiloita 50cm puulle (esim. 60kW-varastopesä 290 litraa, 80kW- varastopesä 350 litraa), mutta jos uutta järjestelmää suunnittelisin, päätyisin mitä luultavimmin 1m halkoja syövään kattilaan vähentääkseni kädenjälkiä puissa.

Esimerkiksi hintatasoa maailmalta tilattaessa (lambda-kattiloitakin löytyy maailmalta huomattavan edullisesti):

40kW kattila, 2700€  (varastopesä 185 litraa, 50cm)
1000 l varaaja aurinko- ja käyttövesikierukalla, 1585€
2000 l varaaja, 1145€
300 l kalvopaisunta, 267€
Yht: 5697€

80kW kattila, 4300€ (varastopesä 465 litraa, 1m)
1000 l varaaja aurinko- ja käyttövesikierukalla, 1585€
2000 l varaaja x2 2290€
500 l kalvopaisunta, 435€
Yht: 8610€

Näihin rahdit lisäksi, mutta halvempiakin löytyy etsimällä...
40kW "viritelty" alapalo Högfors vm. 1981, 3000 l varaaja, patterilämmitys. ~10t/vuosi.

Atmos Gsx

  • Vieras
Vs: Puukeskuslämmitys uuteen omakotitaloon
« Vastaus #10 : 18.03.2015-13:36 »
Itse suosittelen jos puulämmitykseen päädyt niin 4000 litran varaajaa ja isolla varastopesällä olevaa käänteis/alapaloa,että yhdellä täytöllä pääsee ja kovon massiivista tulisijaa ei kannata sisälle laittaa ko helposti sen käyttö saattaa jäädä aika vähänlaiseksi.

Heater

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 209
Vs: Puukeskuslämmitys uuteen omakotitaloon
« Vastaus #11 : 18.03.2015-14:30 »
Minusta tässä kysellään mielipiteitä ja kaikki mahdollisuudet on auki kun vasta paperilla.
on minullakin puulämmitys. Tosin Se on sellainen ettei viikkoon tarvi tehdä mitään pakkasillakaan.
kyllä Se halkolämmitys sitoo vaikka muuta väitetään. Itselläkin vuorotyö ja muita harrastuksia ja ystävienkinluona kylästellään niin näytti pakkasilla ettei joutaisi edes leivinuuniin tulia laittamaan kun ei sitä uskalla kotoa Sitte lähteä mihinkään. Tai tulet harjoituksista klo 21 niin eipä jaksa alkaa lämmitystä värkkäämään
sehän ois hyvä joku maan alle kaivettu bunkkeri ja siellä 15000l varaaja. Isolla kattilalla vaikka viikonloppuna kuumaksi
tässäkin tapauksessa kuulostaa että haluttaisi puilla lämmittää muttei kuitenkaan haluttaisi sitoutua niin paljon

hiili

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 286
Vs: Puukeskuslämmitys uuteen omakotitaloon
« Vastaus #12 : 18.03.2015-14:55 »
Niin oliko sinulla kokemusta viikon välein lämmitettävästä systeemistä,vai ymmärsinkö väärin ?

Juhanisto

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 395
Vs: Puukeskuslämmitys uuteen omakotitaloon
« Vastaus #13 : 18.03.2015-15:02 »
Voihan tuon puun ja maan yhdistääkin niin sitten vasta hyvä tulee  ;)

No totta puhuen itse laittaisin piirin maahan jo rakennusvaiheessa ja putket sisään tekniseentilaan. Siinä se samalla tulee kun kaivinkone kuitenkin siihen tontille tulee. Ja tuo 400m putkea ei ole varmaan tuossa projektissa kovinkaan merkittävä osa.

Ja mieluummin liian tehokas kattila kun liian tehoton. Varaajia itse laittaisin 2kpl. Toinen voi olla halpa perusmalli ja toinen sitten tuo multihybridispesiaali. Kesällä ja reissun aikana sitten vaan toinen lämpöisenä. Puulämmityksessä pitää aina muistaa se polttoaineen varastointi ja käsittelykin. Tonttia pitää olla ja mieluummin oma alue sille puuhastelulle. Kunnon liiteri ehdoton. Itsellä sellainen vasta tekeillä 6v kärsityn vuoden jälkeen.

Sitten kun alkaa tympiä halkohommat (varmasti alkaa) niin voi tulevaisuudessa jytkästä sen maalämpöpumpun nurkkaan jyskyttämään valmiiseen paikkaan. Jopa putkituksen voin tehdä viittä vaille valmiiksi rakennus vaiheessa jos niin haluaa. Ja voihan niitä molempia lämmitysmuotoja käyttää yhdessäkin, ei sitä kukaan kiellä.

Tuossa vaiheessa kannattaa miettiä tarkkaan mitä tekee. Kaikkihan on vielä omissa käsissä  ;D

Takat on turhia puulämmitystalossa ja jos on vielä lattialämmitys niin lattiat kylmenee kun takka lämpenee. Mieluummin ne puut vaan sinne kattilaan ja näin lämpökin menee sinne mihin kuuluu ja säädettynä. Itsellä 2kpl turhaa kivikasaa sisällä. Ei kumpikaan kertaakaan tulilla tänä talvena. Joku pieni tunnelma takka vaan olkkariin jos välttämättä haluaa. Varalämmityksen voi toteuttaa sitten muulla kun takalla, esim. sen massiivisen takan hinnalla saa hienon riisseliakrikaatin  ;D

Tää oli sitten mun aivotuksia ja kirjoitettu sillä mielellä että aiheuttaa ajatuksia  ;)
Kattila Atmos DC 32 GS, 38v. vanha 1300l varaaja, laddomat 21 latauspumppu, automix 20, 166m2 lämmintä vuodelta 1978.

Heater

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 209
Vs: Puukeskuslämmitys uuteen omakotitaloon
« Vastaus #14 : 18.03.2015-15:29 »
Niin oliko sinulla kokemusta viikon välein lämmitettävästä systeemistä,vai ymmärsinkö väärin ?

ei oo. Kuution stokeri on