Tällä hetkellä talo on vasta paperilla, joten kaikkeen voi vielä vaikuttaa ja sen vuoksi ajattelin kysellä foorumilaisten mielipidettä, että minkälaiset systeemit kannattaisi laittaa. Eli talo tulisi olemaan 1,5-kerroksinen hirsitalo, jossa on
saman katon alla 170 neliötä asuintiloja (n. 500 m^3) ja noin 60 neliön puolilämmin autotalli (n. 240m^3, korkeutta noin 4m). Autotallin puolelle tulisi kattilahuone (EI60, harkoista tehty) ja oma hormi myös tallin puolelle, johon liittyy myös asuintilojen puolelta saunan puukiuas. Asuintilojen puolelle on tulossa myös iso varaava takka, jolle on oma horminsa. Autotalli on tosiaan puolilämmin eli sinne riittää aivan hyvin +10...+15 talvellakin.
Puuta löytyy omasta takaa nyt ja tulevaisuudessa, joten sen vuoksi olemme päätyneet puulämmitysmuotoon. Olen miettinyt varaajan kokoa ja sitä kautta myös kattilan kokoa, mutta en ole vielä saanut tähän mitään lopullista päätöstä. Olen miettinyt noin 4000l varaajaa ja noin 45-50kW kattilaa, mutta toisaalta jotkut ovat suositelleet noin 70-80kW kattilaa kun varaaja on noin iso. Jotkut on myös sanoneet 2000l varaajan olevan riittävä, mutta haluaisimme vähän reserviä siihen, jottei joka päivä tarvitse lämmittää. Kovat pakkaset on toki eri asia, silloin saisi max. kerta päivässä riittää.
Hormit olisivat tiilistä muurattu ja olen miettinyt myös jotain vesipiiriä kattilan hormiin, josta saisi vähän vielä lämpöä talteen. Onko tästä jotain kokemuksia tai toteutusvinkkejä, jotka on käytännössä todettu toimiviksi?
Mistä harkosta väki on noita kattilahuoneita muurannut? Miten olette toteuttaneet katon, ontelolaatasta vai jostakin muusta, mistä?
Minkälaista varaajakokoa suosittelette ja minkäkokoista kattilaa? Mitä merkkiä ja mallia? Toisaalta hinta on myös tärkeä tekijä eli liikaa sitä ei koskaan tule olemaan

. Kestävyys, hinta ja helppokäyttöisyys on tärkeitä valintakriteereitä. Olen katsellut Atmoksen ja Attackin käänteispaloja ja toisaalta Lambda-ohjaus houkuttaisi, mutta se näyttää tuovan melkein tonnin lisää hintaa...? Toisaalta yksi kriteeri olisi se, että pannuhuoneessa ei tarvitse jatkuvasti juosta lisäämässä pölliä pesään.
Miten tuloilma kannattaisi järjestää kattilahuoneeseen ja onko 1.5 x hormin läpimitta sopiva koko tuloilmaventtiilille? Tuloilma tulisi ensin hirsiseinän läpi ja sen jälkeen harkkoseinän läpi kattilahuoneeseen. Harkon ja hirren välissä olisi riittävä ilmarako.
Klapikoneella pystyn tekemään max 60cm klapia, joten kattilaan ei tarvitse sen pidempi sopiakaan.
Minkälaiset latausjärjestelmät ja -automatiikat kannattaisi laittaa? Meillä on myös suunnitelmissa laittaa aurinkokeräimet jossakin vaiheessa, joten varaaja otettaisiin heti aurinkokierukalla varustettuna. Kannattaako olla mieluummin 1 iso varaaja vai 1 pienempi ja sen rinnalle toinen isompi?
Meillä on myös toisinaan pitkiä viikonloppuja, jolloin kukaan ei ole kotona lämmittämässä, joten tällöin järjestelmä putoaa ainakin kylmällä kaudella sähkön varaan. Kannattaisiko tällöin olla toinen varaaja pienempi, johon sähkövastukset voi tehdä kuumaa käyttövettä eikä sitten tarvitse sähköllä lämmittää koko ison varaajan yläosaa? Vai onko tällä mitään merkitystä kun lämpö nousee kuitenkin ison varaajan yläosaan? Tulee kuitenkin sanomista kun pitää päästä reissun jälkeen suihkuun ja kuumaa vettä ei silloin välttämättä vielä ole kattila ehtinyt tehdä, vaikka nuotion tekeekin heti kun pääsee ovesta sisälle.
Ja vielä vähän off topic, mutta kokemukset kodin automaatiojärjestelmistä kiinnostaa myös siinä mielessä, että kuinka ne soveltuvat puulämmityksen kanssa yhteen? Eli esim. kun lähdetään reissuun, voidaan napista tai kännykän kautta valita "poissa" -tila, jolloin talon lämmöt putoaa muutaman asteen alaspäin ja sähköt katkeaa etukäteen valituista rasioista. Tai jos seuraavana päivänä tullaan kotio, voidaan etänä heittää "kohta kotona" -moodi päälle, jolloin lämmöt nousevat takaisin perustasolle ja sähkövastus lämmittää käyttöveden valmiiksi. Onko näistä järjestelmlistä kokemusta ja onko jotain valmistajia ja malleja mainita nimeltä? Toimintavarmuus ja hinta näissäkin on tietysti tärkeä valintakriteeri.
Tässä oli aika paljon kysymyksiä, mutta toivottavasti joku osaisi aina johonkin vastata oman tietämyksen mukaan. Kiitos vastauksista jo etukäteen!
