Kirjoittaja Aihe: MAGA MA80 kysymyksiä  (Luettu 18635 kertaa)

Padre

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 26
MAGA MA80 kysymyksiä
« : 28.08.2017-09:17 »
Lauantaina otin ensisavut MAGA MA80-kattilasta ja ihmettelin, että miksi savukaasupuhallin pyöri koko paloprosessin ajan 100% nopeudella. Käsittääkseni kattilan pitäisi säätää sitä pienemmälle kun savukaasuissa saavutetaan haluttu lämpötila. Kattila oli AUTOMATIC-moodissa eli sen pitäisi itse säätää itseänsä.

Kun pesä oli palanut tyhjäksi ja savukaasujen lämpötila 70 astetta, pyöri puhallin edelleen 100% nopeudella ja latauspumppu myös. Kattilan pitäisi ilmeisesti sammuttaa pumppu myös jossakin vaiheessa kun polttoprosessi loppuu?

Manuaalissa viitataan "service parameters"-valikkoon, mutta missään ei kerrota miten sinne pääsee. Tietääkö MAGA:n käyttäjät, että miten tuohon valikkoon pääsee? Siellä on ilmeisesti asetus savukaasujen lämpötilan tulkinnasta, mikäli ymmärsin oikein manuaalia.

vesimies

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 302
Vs: MAGA MA80 kysymyksiä
« Vastaus #1 : 28.08.2017-14:44 »
Ainakin tuossa manuaalissa sivulla 13 kerrotaan miten service parameters menuun pääsee;
http://docplayer.se/14733587-Maga-instruktionsbok-for-magaturbo-vedpannor-med-regulator-st-81.html
eli laite pois päältä exit napista ja pidetään exit nappia pohjassa ja samalla painetaan ilmeisesti laite päälle pitäen siis tuo exit-nappi pohjassa niin silloin pitäisi parameters menuan aueta josta saat säädettyä noita haluamiasi arvoja.
Toivottavasti tästä oli apua ja kattila alkaa toimimaan kuten pitääkin.

25mottia/v

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 245
Vs: MAGA MA80 kysymyksiä
« Vastaus #2 : 28.08.2017-17:17 »
Itsellä muutaman vuoden ikäinen MA40 ja siinä pääsee johonkin parametrivalikkoon sisään kun antaa koneen pyytämän salasanan.  Se on 12, eli antaa numeron juosta kahteentoista ja siitä sisälle. Ainakin maksimi palokaasun lämmöt ym. sieltä saa säädettyä.  Oikeastaan vaikka mitä mutten ole syventynyt kun toiminta on ollut minulle sopivaa.  Liekö vielä sama systeemi käytössä?
Ihme aikasuureita on säädettävissä myös mutta niiden merkitys on jäänyt hiukan hämäräksi.  samoin puhaltimen ylä- ja alarajateho on minusta säädettävissä vaikka olen kyllä kaikki maksimihommat säätänyt 100%:iin. 
Joskus ( pari- lkolme kertaa)  säädin on mennyt murjotus- tilaan ja olen tdennut että taisi mennä varaosahommiksi.  Mutta virtojen poiskäytön jälkeen se on toipunut.  samoin "pumppu oikosulussa" ilmoitusta se on pari kertaa antanut vaikka en käytä pumppu- ulostuloa ollenkaan.   Minulla on kattilasta riippumaton pumpun ohjaus ( eli vähemmän hienosti kytkimestä päälle-pois.  Ei ole saanut aikaan savukaasutermostaatti- käyttöistä pumpun ajoa vaikka tarvikkeetkin on.  Viimeistä kattilahuoneen käyntiä oikein odottaa kun pesä-pari on poltettu joten ainakaan minulla ei ollutkaan kysyntää kaiken automatisoinnille. 
Tosin tietty homman viimeistelykierros on tulossa ja siihen tulee putkien eristys ( on silti mukavaa kun pannarissa lämmintä piisaa), kattilaputkien uudelleenteko teräsputkesta, parin paisuntasäiliön uudelleen putkitus ja tama pumpun / kattilan / piipun pellin tulevan toimilaitteen rakentelu niin että kattila osaa sammua ja mennä nukkumaan automaatilla + jotain huomaamatonta käyntitilavaloa sisälle kertomaan onko kattila hommissa vai unessa.  Ehkä varaajasta 3 kpl lämpönäyttöäkin sisälle.  Ei taida mielenkiinto riittää mihinkään älypuhelisovelluksiin ym..  eikä taito.  kovaa rautaa eli analogimittareita ja releitä... 
« Viimeksi muokattu: 28.08.2017-17:33 kirjoittanut 25mottia/v »

25mottia/v

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 245
Vs: MAGA MA80 kysymyksiä
« Vastaus #3 : 28.08.2017-17:56 »
Tosiaan en omia asetuksia ole juuri asetellut muuta kuin palokaasuista.  Mutta jos on sattunut että uni tullut itselle kun ollut tulet päällä, niin aamulla kyllä ollut kattila hiljaisena puhaltimen osalta.  Onpa tainnut olla näyttökin off- tilassa?   Eli kyllä se reagoi kun huomaa puiden loppuneen.   varmaan sille on raja- arvot ( lämmöt ja aikarajat) mutta en osaa sanoa missä. 
Säädin sinänsä on monipuolinen mutta MAGA on teettänyt siihen kai oman käyttöikkunansa ja sitä kautta on pelattava.  Myös se salasanan kautta avautuva huoltopuoli on kattilan valmistajan sanelema.  PID komponettteihin ei ilman säädintehtaan salasanoja pääse.  Mutta ei varmaan tarvikaan, nehän ovat pitkien testien tulosta ( taikka jonkun automaattisen pid säädin- kohdalleenajo-ohjelman tulosta)  99% niihin käsiksi pääsevistä tuottavat lopputuotteena romukoppa- tavaran.   
Mutta jos jollain on lisää tietoa k.o säätimesta MAGA-konfiguraatioon muokattuna, niin laittakaa tänne.  Olisi mukava tietää mitä ne kaikki aikasuureet ovat joita siellä voi viritellä.
Luultavasti ne vaikuttavat kaikenlaisiin siirtymätilanteisiin kuten juuri tuo puiden loppuminen.  Olen jotain muokannut esim. 5 minuutista pariin minuuttiin mutta tajusin lopettaa kun ei edes tiedä mihin se vaikuttaa. kattila edelleen pelasi sujuvasti joten enpä enää palauttanut sitä arvoa. 
Ylilämpösuojahan on sitten mekaaninen eli jos sen lopullisen suojan ylittää, niin voi vain odotella että hystereesin verran laskee lämpö eli antaa pumpun kierrättää ja odottelee puoli tuntia, niin kattila herännee. 
"Vika-" tiloja on siis ollut kolmenlaisia :
 1. Pumpun oikosulkuilmoitus, vaikkei säätimen lähtöpistokkeessa ole mitään.   Toipuu kun käyttää virrat pois.
2. kaikki seis ja ilmoitus overheat.  Antaa lämmön laskea reilusti, niin palautuu itsekseen. 
3.kaikkien murjotusten äiti. Ei tule usein. Muistikuva on että puhallin on seis ja sitä ei saa millään pyörimään.  Koitin jopa eristetyllä kepillä auttaa juoksupyörästä....   Juoksupyörässä on muuten jännite jos pistoke on väärin seinässä ja muistaakseni ei silloin pyöri. Otin tällit asennusvaiheessa. Harmillinen tilanne panna virrat pois kun pesä täynnä puuta ja palo vauhdissa.   Virrat pois varttitunniksi ja uuden toivon kanssa pannuhuoneeseen, virrat päälle ja jippii!    Se siis ei ole sama homma kuin ylilämpösuojan laukeaminen. Mitään varoitusta ei ole. Ainoa oire että puhallin ei pyöri, vaikka muistaakseni prosentitkin nousevat.  Juuri kun mielesi antaa periksi ja puhaltimen / säätimen tilaus alkaa näyttää ainoalta vaihtoehdolta,  herääkin koko hoito ja kaikki kunnossa!   
Kaikkiaan noita vikatiloja tullut todella vähän.   

syrjaki

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 287
Vs: MAGA MA80 kysymyksiä
« Vastaus #4 : 28.08.2017-22:12 »
"Juoksupyörässä on muuten jännite jos pistoke on väärin seinässä ja muistaakseni ei silloin pyöri"

Tolle kannattas varmaan tehdä jotain. Pistokkeen asento ei tommosia saa aiheuttaa eli jossain selvä, vaarallinen vika. Tuleeko rasiaan varmasti vaihe, nolla ja kevi oikein? Eikai kattilassa ole tehty "nollauksia", joka voisi aiheuttaa tuon?
Matalaenergialato + talousrakennus selluvillaeristeillä. Orlan Super 40 kW, muokattu Akva 3000, Tiileri tytti

Padre

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 26
Vs: MAGA MA80 kysymyksiä
« Vastaus #5 : 29.08.2017-07:22 »
Kiitoksia vastauksista, pitää kokeilla ehdottamianne konsteja.

Vesimies: Linkittämäsi manuaalissa säädin näyttää olevan erilainen kuin tuo nykyinen zPID, jonka ohjeistus on tässä: https://www.manualslib.com/manual/994631/Maga-Ma-15.html?page=16#manual Voin silti kokeilla jos tuo pelittää.

25mottia/v: Pääsetkö sinne parametrivalikkoon kohdasta FITTER PARAMETERS? Sinne tuo salasana 12 nuolinapeilla ja sen jälkeen MENU-nappia, että pääsee valikkoon sisään?

vesimies

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 302
Vs: MAGA MA80 kysymyksiä
« Vastaus #6 : 29.08.2017-13:58 »
Aika monessa noissa missä pyydetään salasanaa olen törmännyt sellaiseen että salasana on kattilan/säätimen valmistusvuosi tai osa siitä kuten vaikkapa 2012, 2016, 12, 16 tms.

25mottia/v

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 245
Vs: MAGA MA80 kysymyksiä
« Vastaus #7 : 29.08.2017-16:15 »
Joo, fitter parameters se lokero on johon pääsee juoksuttamalla numerot 12 asti ja sitten hyväksyntä ( en muista näppäimiä ulkoa, ei siellä monesti ole tullut käytyä) Siellä sitten selaamalla esim. gas temp. jne.  Eli se hakee sitä asetettua lämpöä savuihin ja sitten hidastaa puhallinta.  taisi olla että exitillä pois niin tallentuu...  testaile.   jos löydät niille muille parametreille  järkevää selitystä niin laita tänne.  Puhaltimen max ja min. rajat siellä on, takoittanevat varmaan jotain skaalausta, missä välissä ohjain pelaa eli kun ajonäytöllä on 100% niin se kai onkin asettamasi maksimin kohdalla olipa se sitten vaikka 50% koko kapasiteetista.
Ainoa miinus tuosta näytöstä on se, että minusta oikea ajonäyttö on parin painalluksen takana eli aloitusnäyttö ei kerro paljon mitään.   Itse lämmitän aina sillä näytöllä jossa on savulämpö, veden lämpö ja puhaltimen nopeusohje kaikki yhtä aikaa näkyvissä. 
Sähköturvallisuudesta..  otan asian kyllä vakavasti..  kun asentelin kattilaa, oli aluksi semmoinen homma ( hikinen pipo silmillä, paita märkänä, rälläkänpölyä ja hitsaussavua ilmassa eli helvetin esikartano- moodi päällä. huonoin tilanne aloittaa kattilan sähköinen käyttööotto) että kun otin tuntumaa starttitoimenpiteisiin ennenkuin edes puita oli pesässä, ei puhallin lähtenyt pyörimään ollenkaan!  Pettymys, väsymys ym.. löi rankasti harteihin ja otin ja koitin auttaa kädellä juoksupyörää, josko olisi joku kondensaattorimoottorin heikko kohta hollilla..  No ei ollut, mutta tosiaan antoi aika tällit.  Ei mikään täydet 230v mutta sen verran että säikäytti kunnolla.  Hetken aikaa kuuntelin että miten kävi ( joo, tiedän.. ac tälleissä aina ensiapuun ja kaikki värinät selvitettävä ettei ole jäänyt ..  mutta oli ihan ok olo ja jatkoin hommaa..)
En muuta keksinyt joten käänsin pistokkeen toisin päin.... kaikki pelasi, puhallin starttasi ja mittailin Flukella loppuillan sieltä täältä ja missään kattilan osissa ei ollut mitään jännitteitä.  ( Tosin en enää ikinä koske millään juoksupyörään jos pistoke on seinässä. Tuhkaimuri ym. käy siihen helposti. )
Jäi siis selvittämättä se asia että mikä akseliin loi sen jännitteen.  Ehkä kattila ei saanut suojamaata?  Muistelen että pistokekin on kaksinapainen vain??  ( ei 100% varmuudella) .  Eli olikohan kattila vielä putkistakin irti, eli olinkohan vasta hitsannut sen savuyhteen???)  Joka tapauksessa kun kaikki oli asennettu ei semmoisia haamujännitteitä enää ollut. 
Pistoketta en ole enää kokeillut väärin päin.  Tosin laite jossa on normaali pistoke, ei saa olla L/ N riippuvainen vaan molemmat asennot pitää käydä.  Oman muistin mukaan siis liitosjohdossa ei olisi suojamaata..  tämmöinen siis on muistikuva.

Mutta homma siis jäi mysteeriksi. 

25mottia/v

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 245
Vs: MAGA MA80 kysymyksiä
« Vastaus #8 : 29.08.2017-16:22 »
Sähköstä vielä...  Ihan konemiehen logiikalla:  Kun sähkötällin saatuani ei kuitenkaan kuulunut ns kaaren pamahdusta vaan tuntui samalta kuin mopon tulpasta teininä, niin olisikohan kyseessä ollut vain joku indusoitunut jännite eikä ollenkaan yhteys 230 voltin verkkoon?  Eli sain voltteja käteen mutta virtaa ei?  Tai sitten ei vaan ollut toinen käsi maadoittamassa jolloin virta ei ehkä lähtenyt kulkemaan läpi...  Todelal mielenkiintoista mutten aio kokeellisesti enää tutkia. 
Minulle riittää henk koht se  ettei kattilasta löydy jännitettä enää mistään väärästä paikasta, on sen säikäyksen jälkeen tehty noin 100 eri kohdasta mittauksia.. puhallin päällä ja sammuksissa.  kaikki ok ja turvallista.   ( tosin ymmärrän että joku selitys olisi kiva löytää ) 

syrjaki

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 287
Vs: MAGA MA80 kysymyksiä
« Vastaus #9 : 29.08.2017-17:02 »
Voihan tuo tosiaan olla moottorin varastoitunuttakin varmaan. Itse säikähdin jokin aika sitten, kun sain pienen tällin pistorasian kanssa touhutessa, josta 100% varmuudella oli sulake alhaalla. Oli jäänyt vanha black&deckerin porakone kiinni toiseen pistorasiaan samassa piirissä ja ilmeisesti purki sieltä ylimääräiset pois. Mittarilla ei saanut jälkeenpäin enää mitään lukemia.

Maadoitushan varmaan joka tapauksessa nyt toimii putkien kautta, jotka ainakin täällä piti kytkeä kiinni potentiaalintasaukseen.
Matalaenergialato + talousrakennus selluvillaeristeillä. Orlan Super 40 kW, muokattu Akva 3000, Tiileri tytti

25mottia/v

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 245
Vs: MAGA MA80 kysymyksiä
« Vastaus #10 : 29.08.2017-18:45 »
Koska joku saattaa säästyä ikävältä hommalta, paljastetaan vielä yksi pöljyys... 
Mökillä oli ns.  älylaturi lopettanut lataamasta ja kun se oli halpistyyppinen, ajattelin mielenkiinnon vuoksi purkaa ja katsoa mitä se sisältää. 
Töpseli irti ja takakansi auki...  paljastu normaali piirilevyn juotospuoli jota onnistuin hiplaamaan sen verran että kuului kova pamaus ja tuntui kuin olisi peukaloon ja etusrormeen pukattu hehkuvat naulat.  Sormiin paloi kunnon kuopat ja piirilevyssä oli harmaat palojäljet. 
Kun pitkin käsin jatkoin tutkimusta varoen koskemasta enää johtimiin, löytyi toiselta puolelta jättikondensaattorit joiden jännitteen oli purkanut sormien kautta ilman mitään virran rajoituksia... 
Eli joku välipiiri niissä lie on josta sitten hakataan latausvirtaa....
Joo, ei ollut kattilajuttu mutta lukekaa ja muistakaa että joissain nykylatureissa on korkealla jännitteellä DC:tä välipiirinä jonka sisäinen purku on kai aika hidas. 
Potentaalin tasausta ei omassa lämmityssysteemissä muuten ole.. tai monesta kohtaa kyllä betonissa kiinni mutta yhteyttä raudoitukseen ei ole rakennettu..

25mottia/v

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 245
Vs: MAGA MA80 kysymyksiä
« Vastaus #11 : 29.08.2017-18:47 »
Korjaus: Pumput on rungoistaan ( 3 kpl) putkistossa ja niiden kuoret suojamaan kautta sähkötauluun ja sieltä talon raudoitukseen + kupariin jonka vedin 1998 sähkösyötön ojaan..  Huhhuh.. oli se sittenkin ainakin jotenkin hoidettu... 

25mottia/v

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 245
Vs: MAGA MA80 kysymyksiä
« Vastaus #12 : 29.08.2017-19:32 »
Maga 80 ei tietenkään ole identtinen MA40:n kanssa, mutta sinullakaan ei taida olla lambdaaa ohjaamassa toisioilmaa ja säätöperiaate samanlainen siltä osi kuin omassani. 
sanoit että puhallin oli 100% koko ajan.   Joko sinulla on parametreissa jotain vielä joka estää säätimen ottamasta ohjat kun palokaasut nousevat haluttuun, taikka sitten ne kaasut ei vain nousseet. ( olet tottakai ajellut jo muutaman pesän ja saanut kattilan toiminnoista lisää mielikuvia)  Se voisi kertoa siitä ettei toisiopalo sittenkään syttynyt.  katosiko savuista väri, menivätkö kirkkaaksi väreilyksi?  Jos ei, niin palo saattoi mennä ns ykkösvaihteella.  Silloin alun jälkeen ei tapahdukaan toision syttymistä koska kattila harppaa kylmästä poltosta suoraan ylirikkaaseen.  ja muutenkin, aiemmpien polttojen tuhkan ja hiilijäänteiden puuttuessa se toision alku on muutenkin herkempi häiriintymään.
Minusta ( tiedä miten siinä sinulla lopulta kävi) esim. yhdestä epätäydellisestä poltosta ei kannata olla millänsäkään, syy on minulla aina pesän täytössä. liian suorasta yhteydestä nieluun, liiasta kaasuuntuvasta pienijakeisesta aineesta jne..  Eli aina joskus, ehkä joka kahdeskymmenes- viideskymmenes( ei niitä muista ja ehtii unohtaa, kun sitten tuleekin puun takaa) polttio jää savuamaan ja jos ei katso savuja  niin sen huomaa, kun savujen lämpö ei nouse, vaan jää esim. 190- 210 asteeseen. Minulla asetus on usein 255.  Kun 200 asteessa palavaa kattilaa seurailee niin useimmiten on pesä palanut heti alussa niin että on suora yhteys toisiopalotilaan ja liekit imeytyvät sinne humisten.  ja toision syttyminen kestää ja kestää..  Joku herkka tasapaino siinä on koska yleensä aina kattila syttyy ja hyppää nopeasti " kakkoselle" eli syvä humina edelleen kuuluu, mutta toisiopalotilassa on ihan eri maailma kuin yläpesässä.  en ole löytänyt muuta tekijää kuin sen, että liekit eivät suoraan pääse pinnasta nieluun vaan kulkevat hehkuvan hiilloksen seassa.  Silloin se puhdas palo pelaa ja asetelma säilyy yleensä aina pesän loppuun asti. 
Mutta olen siis oppinut havaitsemaan että jos palokaasujen nousu tökkii tai hidastuu, niin yleensä aina silloin toisiopalo ei ole syttynyt.   
Syy siis se liian raakojen kaasujen pääsy toisioon ilman että ne saavat rökitystä vähähappisessa hiilloksessa.   Toinen hyvä savuttaja on kun oikein yrittää sytykkeitä laittaa ja pientä tavaraa. Silloin menee rikkaalle ja se tila kestää kans aika kauan, eli savua tulee julmetusti ja naapuri jolle juuri eilispäivänä kehuit että nykyattilassa pääsee savuttomana polttoon, katsoo nenä kippurassa sun savupiipun suuntaan.. 
Talvella kun homma on jokapäiväistä, on selkeät systeemit eikä savupaloja tule.  oma rutiini pelkistyy ja jalostuu ja lopulta minulle on tullut tällainen polttotapa:  haen puuerän kattilahuoneeseen, avan luukun ja kerään kaiken hiilen ja pölyä isomman jäännöksen siihen nielun päälle.  kattila on- asentoon ja pikkutoholla hiiliin pienet pisteet siihen missä ilma liikkuu nielussa iloisesti.   Toho ulos ja arvioivaa silmäilyä pesään.  alle minuutissa hiilet hehkuu kovasti ja humiseva paloääni alkaa.  Siihen pari noin 5 sentin kalikkaa ( minulla kaikki on halkomatonta, ainakin 99,5% määrästä) ja nielu saa oikesti peittyä.  Kun puut on tiiviisti hehkuvien hiilien päällä ja nielu kiskoo ilmaa niiden kapeista raoista, on syttyminen todella voimakasta, kuin ahjossa.  Oikeastaan ei tarvitse pysöhdellä eikä odotella, vaan ladon pesän ihan täyteen.  hiillos antaa kosketuksena ja säteilynä niin rajut lämmöt alimmille puille, että kun pesän täytyttyä antaa vielä hetlen luukusta hiukan ilmaa ylimääräistä, saakin sen kohta panna kiinni ja seurailen että savulämmöt lähtee nousemaan 180-200 tulee todella nopeasti ja varsinkaan talviaikana ei juuri savupaloja tule, vaan lähes saman tien katoaa savujen väri kun luukku on kiinni ja lämmönnousu alkaa.   Jos jaksaa ( ekana vuonna en kyllästynyt siihen ikinä) niin käy muutaman kerran katsomassa miten kattila ottaa tilanteen haltuun ja PID luonteensa mukaisesti alkaa pudotella puhaltimen kierroksia kun asetuspistettä lähestytään.  Sitten se tasapainottuu ja kiertää ehkä 50-75% ja savout on 250-270, riippuen asetuksista. 
Sitä pari tuntia ja sitten onkin ämpärillinen hiiliä pesässä ja oranssina koko hiillos + alapalotilassa palokouru hehkuu tumman punaisena.  varaajassa läpi asti 80-85 joka kerroksessa.    En anna hiilien palaa pois, vaan suljen kattilan ja vedenkierron.  Tiedän että hiilien palo jatkuu aika pitkään lähes ilman ilmaa, mutta kuitenkin seuraavan päivänä odottaa ( yleensä) isohko kasa mustaa hiiltä jotka taas kasaan nielun päälle ja homma toistuu.  pelkillä jäännöshiilillä sytytys on nopeinta ja helpoita, myös alkusavut ovat mitättömät. 
Jos jotain muuta poltettavaa kuin puuta on, niin sen saa savuttomasti läpi, kun hiukan ennen sitä varsinaisen puuaineksen lopullista hiiltymistä panee vain palavat roskat päällimmäiseksi, niin siinä ne kaasuntuvat ja sillä kaasulla on pitkähkö taival hiilloksen läpi toisiopalotilaan. Palotulos on puhdas ( kunhan on vain maitopurkkeja, polyeteeniä eikä mitään kloridi eikä missään tapauksessa fluoridi- muoveja) Kuvittelen että silloin palo on hyvä myös siksi että ollaan jo hiukan ylijäämähapen puolella kun puuaines on lähes kaasuuntunut ja hiili on enemmistönä ( tässä se lambda kattila pystyisi elvistelemään hiilipalon talouden kohentajana mutta...  sitä ei mulla ole enkä koe että paljoa voittaisi.  MAGAssa on omasta mielestäni ns. täyden rähinän seossuhde jo kaasutilojen muodoilla ja koolla ym. toisiokanavien koolla saatu aika balanssiin)   

Ok, noin meillä.  Muitakin hyviä rutiineja on, olen siitä varma.  Mutta tuolla olen oppinut pääsemään vähimmällä sekä saamaan nopeat syttymiset.  Avaintekijä on hiiltä hehkumassa siinä missä ilmavirta on nopein.  raon kuristus puulla syttymisvaiheessa vain lisää homman tehoa ja siinä pienessä tilassa raon päällä alkaa todella nopeasti tapahtua. Sen tapahtuman säteilylämpö höyrystää koko ympäröivän näkyvän puun.  samalla alkaa syntyä hiiliä ja homma ikänkuin potkii itsensä keskelle tietä ja vauhtiin. 
kesäisin tulee tehtyä tyhmiä paperisytytyksiä ja semmoisia joskus puolen tunnin savumuodostuksia ennekuin helpottava humina alapalotilassa alkaa taas.  Ero on kyllä selvä kun kakkosvaihde menee.  savut katoavat saman tien ja kohta puhallin jo rajoittaa.   
« Viimeksi muokattu: 29.08.2017-19:34 kirjoittanut 25mottia/v »

25mottia/v

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 245
Vs: MAGA MA80 kysymyksiä
« Vastaus #13 : 29.08.2017-19:56 »
Ensin tuli minulle kattila, sitten alkoi vasta leuka pudota kun ( foorumissa saamani palokemia/fysiikka-perustietoiskun ansiosta) huomasi miten hieno peli se on.  Ikäänkuin sattumalta käänteisessä kaikki on juuri siellä missä pitääkin.  Polttoaine kelluu ylimpänä ja alimpana toimii ja autogeenisesti uudistuu hiilikerros joka tekee työtä jota ei heti miellä kattilan päätekijäksi.   Kuuma, vajaahappinen hiilimassa katkoo pahis- hiilivedytkin ja mahdollistaa sen tosinopean palamisen mitä siinä palokourussa tapahtuu.   Eli kattila kaasuttaa ja valmistelee tai jalostaa kaasun sopivaksi saman tien, sitten vasta polttaa sen.  yläpesän palo tarvitaan vain puun kaasuttamiseksi ja kaasuseoksen lämmittämiseksi.  Tosin lämmön johtumisen ym. vuoksi yläpesässä on poltettava kai hiukan enemmän puumassa kuin olisi optimi. 
Mielessä vertaa muihin polttotapoihin joissa tarvitaan pitkä palovyöhyke että saadaan sitkeimmät hiilivedyt poltettua.  Joissain takoissa puhutaan muistaakseni 1.5 metrin liekistä jos halutaan polttaa kunnolla.  känteisessä on se pieni täydellisyys eli alue nielun ylä- ja alapuolella jossa palotekninen ihme tapahtuu.  tai ei pelkkä palo, vaan sehän siinä valmistaakin omaa kaasuaan.  Häkäpönttö- äijät lie tehneet sen pioneerityön? 
« Viimeksi muokattu: 29.08.2017-19:57 kirjoittanut 25mottia/v »

Padre

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 26
Vs: MAGA MA80 kysymyksiä
« Vastaus #14 : 30.08.2017-08:36 »
Joo eka poltto vasta takana, viikonloppuna pitäisi ottaa uusinta niin näkee sitä toimintaa taas vähän enemmän. Savukaasut oli kuumimmillaan 220C astetta eli ehkä sen vuoksi tuuletin pyöri täysillä koko ajan?

EXIT-nappi pohjassa virrat pois ja päälle niin sitten pääsi SERVICE PARAMETERS -valikkoon. FITTER PARAMETERS valikon salasana oli 12.

Löysin seuraavia asetuksia

Fan fade-out 20min
Pump fade-out 20min
Min CH set 60C
Fan T 60 seconds

Sitten oli joku asetus, joka oli kuvattu nimellä paloprosessin lopetus tai jotain vastaavaa, en muista enää sitä nimeä. Se oli asetettu 80 asteeseen. Mietin sitä, että toimiikohan toi logiikka niin, että kun kattilaveden lämpötila laskee alle sen 80 asteen ja se tila kestää tuon 20min niin sitten kattila pysäyttää pumpun ja tuulettimen? Muutin nuo ajat nyt 5 minuuttiin ja pitää kokeilla, että mikä muuttui. Sitä vaan jäin ihmettelemään kun kattilan pesä oli ollut jo pitkään tyhjänä, savukaasun lämmöt jotain 70 astetta ja pumppu ja tuuletin pyörii vieläkin 100% nopeudella.

Ehkä toisiopalo ei lähtenyt kunnolla käyntiin kun piipusta välillä tuli vaalean harmaata savua. Kyseessä oli oikeastaan koepoltto, pari puolikasta pesällistä 35cm pitkää puuta. Pitää nyt viikonloppuna vetää pari täyttä pesällistä 55cm puuta niin ehkä se tuuletinkin siitä alkaa rauhoittua jos saa savukaasujen lämmöt korkeammalle.

Mahtava laite tuo Magan kattila kyllä on. Logiikka toimii varmasti niin kuin pitääkin, pitää vaan itse ymmärtää mitä pitää tehdä toisin, että kaikki toimii parhaalla mahdollisella tavalla.

Kuinka suuri varaaja sulla muuten on sen MA40:sen kanssa? Monellako pesällisellä saat sen lämpimäksi? Itsellä 5 kuution varaaja ja mietin, että monellako pesällisellä se tulee kuumaksi. Laskin mitoittaessa, että tulee yhdellä pesällisellä 40C-->80C, mutta koepolton perusteella tarvitaan ainakin pari pesällistä. Toki aika sen näyttää paljonko tarvitaan kun saan ne hyötysuhteet oikealle tasolle.
« Viimeksi muokattu: 30.08.2017-08:40 kirjoittanut Padre »