Kirjoittaja Aihe: Uudiskohteen lämmitys  (Luettu 13776 kertaa)

miki

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1
Uudiskohteen lämmitys
« : 26.12.2016-06:13 »
Moi kaikki puulämmitys ammattilaiset. Olemme vaimon kanssa alkamassa rakentaa taloa ensi vuonna ja talon lämmitysmuoto vielä mietityttää. Tällä hetkellä yksi varteen otettavimmista vaihtoehdoista on puulämmitys ja siihen aurinkokeräimet ja sähkövastukset. Talomme tulee sijaitsemaan maaseudulla ja paikka on aurinkokeräimille oikeen hyvä. Talo tulee olemaan suorakaiteen muotoinen yhdessä kerroksesssa ja saman katon alle tulee toiseen päätyyn yhden auton katos ja viereen varasto/pannuhuone. Runkorakenne on suunniteltu näin seiniin 150mm sellu ja 100mm spu, yläpohjaan 50mm spu ja 50cm sellu, lattia vielä vähän kysymysmerkki, mutta kuitenkin aika lähelle passiivitalon arvoja kuitenkin menee. Talossa on neliöitä noin 143 ja lämmintä varastoa  siihen noin 23 neliötä josta pannuhuone lohkaisee osan. Varaavatakka tulee myös keskelle isoa olohuone/keittiö huonetta ja kaksi aikuista on tällähetkellä asujina. Ainut mikä mietityttää on puulämmityksen lämmitysväli. Emme halua todellakaan, että joudumme joka päivä lämmittää kattilaa. Olisiko teillä antaa jonkunlaista arviota miten usein kattilaa pitää lämmittää. Olen miettinyt attackin lamda ohjattua kattilaa noin noin 2000-3000 litran varaajalla. Puiden logistiikka on helpposuunnitella, koska talon päätyyn pannuhuoneeseen tulee ovi josta puut helppo isommissakin määrissä tuoda sisälle. Otan mielellään ehdotuksia vastaan oli ne sitten negatiivisiä tai positiivisia. PS: Maalampöä jos joku alkaa ehdottamaan niin tarjoan heti illan jos joku pystyy osoittamaan sen 20 vuoden laina-ajalla kannattavimmaksi lämmitysmuodoksi, eli maalämpöä meille ei tule. Kaikki puut tulee omasta metsästä 20-200 metrin päästä talosta. Ja miksikö me mietimme puulämmitystä uudisrakennukseen, no siksi että mielestäni tämä lämmitys muoto on ainut jolla pystyy itse vaikuttamaan sähkölaskuun, koska suomessa taitaa olla vieläkin euroopan halvinta sähköä ja varmasti sen hinta tulevaisuudessa tulee vaan entisestään nousemaan.
« Viimeksi muokattu: 26.12.2016-06:40 kirjoittanut miki »

markkulievonen

  • Vieras
Vs: Uudiskohteen lämmitys
« Vastaus #1 : 26.12.2016-07:14 »
Jos kattilahuoneen lämmityksestä tuleva hukkalämpökin hyödyntyisi  ja varaaja olisi  2m3, niin  pakkasilla lämmitysväli olisi 3...4 vrk.  välein.Leudoimilla harvempi.

Mutta,- huomioithan myös kunnon puuvaraston investoinnin ja siten puulämmitys koko kustannuksiltaan on maalämpöä suurempi. Lämmönjakotapahan on molemmisssa lämmitysmuodoissa sama. Maalämmitys ei tarvitse kuin komeron kokokisen tilan.(600mm/600mm)
Samoin sähköllä lämmittäen vuotuinen sähkölaskukaan ei olisi hääppöinen ilman investointeja. (Esim. puulla lämmitettyn varaajan energia määrä sähköllä lämmitettynä on n 20€ )

Jos ajankäyttö suosii puulämmitystä ja poltettava puu tulee omasta metsästä, niin puulämmityksen vuotuiset kustannukset ovat edullisia.

Niin, huomioiden  tämän päivän talon eristepaksuudet, niin onko kannattavaa enää investoida massiivisiin lämmitysmuotoihin? Tämän päivän talon tarvitseman energia tarpeen tyydyttää muutamilla kevyillä pinta pattereilla, jotka  huomioivat tarkemmin huoneistoon tulevan ylilämmön  ja siten energian tarkemman säästön.

Oma mörskäni on kaksikerroksinen  230m2   ja tiukan paikan tullen koko mörskän saisi pidettyä lämpimänä 3000kg painavalla vuolukiviuunilla. Sinun tapauksessasi massiivinen vuolukivinen takka /uuni riittää reilusti tyydyttämään talosi lämmitystarpeen jota tulisi lämmittää harvakseltaan.
« Viimeksi muokattu: 26.12.2016-07:30 kirjoittanut markkulievonen »

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 534
Vs: Uudiskohteen lämmitys
« Vastaus #2 : 26.12.2016-09:46 »
Taulukosta voidaan laskea että esim. bruttoalaltaan 200 m2 (huoneistoala n.160 m2) normitalo 2010 kuluttaa lämmitysenergiaa 24 000 kWh vuodessa.

Matalaenergiatalona kulutus olisi 12 000 kWh/vuosi. Vastaavankokoisen Passiivitalon lämmitysenergiankulutus on vain 4000 kWh/vuosi.


http://www.ekotalo.fi/info/mika-on-passiivitalo

Lämmin käyttövesi tuosta puuttuu, mutta jos sitä tehdään osa puulla esim +1 000 kWh tarvitaan sitten puuta 6 000 kWh edestä -> 1500 kg, sitä sais päivittäin polttaa leivinuunissa 15 kg yli 3 kuukautta eikä lämmintä käyttövettä syntys. Vastaavasti pannarissa esim 30 kW SLXL Attacilla á 40 kg pesällinen luokkaa 38 pesällistä vuoteen ja lämmönjako on tasaisempi & käyttövesi syntyy samalla.

http://www.puulammitys.info/index.php?topic=875.0

Käyttäjällä VPJ on aurinko & puu yhdistettynä yllämainitulla tavalla ja tuohon varaajasysteemiin sitten kannattaa kiinnittää huomioa että keväällä ja syksyllä saa lämpimän käyttöveden aikaan, jos aurinkokierukka on suuren varaajan alaosassa ei siellä muutama kWh auringosta juurikaan hellasäröä poista suihkuun mennessä, eli lähteäkö kahdella varaajalla liikkeelle josta toinen on pienempi ja lämpenee auringolla käyttövesikelpoiseksi.

Nykytalossa ei energiaa paljoa kulu, mutta toki lammitysjärjestelmä kannattaa rakentaa sellaiseki millaisen siitä itse haluaa eikä oma viihtyvyys ole rahalla mitattavissa  ;)
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.

Markku

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 927
Vs: Uudiskohteen lämmitys
« Vastaus #3 : 26.12.2016-10:18 »
Ehkä tässä kysyjän tapauksessa pitkässä juoksussa hakelämmitys olisi paras vaihtoehto.
Jos halvinta lämmitysmuotoa halajaa ( investointikustannukset ) niin sitten pilkelämmitys vesikeskuslämmityksellä. Pilkelämmityksen kun mitoittaa lämmityskauden tarpeen mukaan, täytyisi olla riittävästi energiavaraajakapasiteettia, jolloin pannuhuoneessa puuhastelu ei olisi jokapäiväistä.
Riittävän tehokas kattilakin olisi suotava.

Hamppu

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 25
Vs: Uudiskohteen lämmitys
« Vastaus #4 : 26.12.2016-10:43 »
Olen miettinyt attackin lamda ohjattua kattilaa noin noin 2000-3000 litran varaajalla.

Jos puulämmityksen valitsee, niin miksi ihmeessä noin pienellä varaajalla, kun alusta saakka tekee? Vähintään 5000 litraa, mieluummin enemmän. Varaajan koossa ei kannata pihistellä, kun suurempi varaaja on mahdollisuus sisään saada.

Toinen kysymys on sitten se, kannattaako uuteen taloon hankkia puukeskuslämmitystä, koska samoihin hintoihin saa maalämmön. Jos pystyy kyhäämään maapiirin, saattaa se tulla halvemmaksikin. Siihenkin voi liittää keräimet ja se on huoletonta elämistä. Jos tukena on vielä kuoritakka, on lämmitys halpaa ja helppoa.

Hakejutut ovat ihan höpöä. Niiden ehdottaminen keskikokoiseen nykyaikaiseen taloon osoittaa suhteellisuudentajuttomuutta.

 

markkulievonen

  • Vieras
Vs: Uudiskohteen lämmitys
« Vastaus #5 : 26.12.2016-10:47 »
Tilanne on toinen, jos ihminen on kiinnostunut seurailemaan eri energian tuotto tapoja. Mutta, rahallisesti se ei kannata, jos rakentamattomaan taloon on mahdollisuus asentaa kunnon eristeet ja ilmanvaihto lämmöntalteenottoineen jne...

Energian tarve on hämmästyttävän pieni ja tuo huomioiden siihen ei kannata investoida rahallisesti laskien. Niin, eikä lämmin käyttövesikään taloudellisesti käytettynä vie suurtakaan siivua vuositasolla. Niin, aloituksen kaltaisessa talossa hukkalämmön hyödyntäminen /suunnittelu tulee jo tärkeäksi tekijäksi.Sen osuus  tarvittavasta energia määrästä voi olla jo huomattava.

markkulievonen

  • Vieras
Vs: Uudiskohteen lämmitys
« Vastaus #6 : 26.12.2016-10:58 »
Jos itse olisin aloituksen kaltaisessa tilanteessa, niin  kunnollinen / toimiva tulisija ja ilma/vesi lämpöpumppu. Siis laite, joka tekee käyttö ja lämmitys energian ulkoilman lämmöstä.

Kovilla pakkasilla (muutama viikko vuodessa)  tulisija lämmön lähteenä. Pienet investointi kustannukset ja edullinen käyttö.

Hamppu

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 25
Vs: Uudiskohteen lämmitys
« Vastaus #7 : 26.12.2016-11:00 »
Jos itse olisin aloituksen kaltaisessa tilanteessa, niin  kunnollinen / toimiva tulisija ja ilma/vesi lämpöpumppu.

Ilppi on epämukava ja toimii huonoiten silloin, kun energiaa tarvitaan eniten. Vilppi toimii huonoimmin silloin, kun energiaa tarvitaan eniten. Kaiken hyvän lisäksi se on melkein yhtä kallis kuin maalämpö.

En ymmärrä, miksi ihmiset rakentavat ratkaisuja, jotka vähentävät mukavuutta ja ovat kalleimpia silloin, kun niitä eniten tarvitaan. Miksi maalämpöratkaisua yritetään kiertää? Mitään järkisyytä maalämmön välttelyyn ei ole.

Markku

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 927
Vs: Uudiskohteen lämmitys
« Vastaus #8 : 26.12.2016-11:55 »

Hakejutut ovat ihan höpöä. Niiden ehdottaminen keskikokoiseen nykyaikaiseen taloon osoittaa suhteellisuudentajuttomuutta.

Laskelmien perustella pitkässä juoksussa ehdottomasti paras ratkaisu täysautomaation kera.

Markku

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 927
Vs: Uudiskohteen lämmitys
« Vastaus #9 : 26.12.2016-12:00 »
En ymmärrä, miksi ihmiset rakentavat ratkaisuja, jotka vähentävät mukavuutta ja ovat kalleimpia silloin, kun niitä eniten tarvitaan. Miksi maalämpöratkaisua yritetään kiertää? Mitään järkisyytä maalämmön välttelyyn ei ole.

Laskelmien perusteella pitkässä juoksussa huono vaihtoehto.
Alkuinvestoinnit ja 10-vuoden kuluttua uusittava pumppu, siitä seuraa 20-vuoden takaisinmaksuaika.
Sähkön hinta siirtoineen / veroineen kallistuu seuravan vuosien aikana vähintään 50%.
Caruna muun muassa korotti vuoden aikana siirtomaksua 27%.
Esimerkiksi hakelämmityksellä 8-10-vuotta ja laitteet kestävät 30-vuotta, jotakin pientä tulee aina niissäkin uusittavaksi.
« Viimeksi muokattu: 26.12.2016-12:05 kirjoittanut Markku »

Juhanisto

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 395
Vs: Uudiskohteen lämmitys
« Vastaus #10 : 26.12.2016-12:23 »
Ei ainakaan haketta eikä 5000l varaajaa  ;D

Nyt on kysymys kuitenkin asuinrakennuksesta kulutus luokkaa 6000kWh/vuosi.

Hmmm.. Maalämpö heti tuomittiin.. periaatteesta. Vaikka sähkö maksaisi sen 0,30€/kWh niin 6000kWh kuluttavan talon lämmityskustannukset olisivat n. 450€/vuosi eli kk kulut 37,5€. Empä pitäisi pahana kustannuksena ollenkaan. Ja nythän se maksaa puolet tuosta  ::) Perustuskustannuksiltaan maalämpö on varmaan nykyään jo halvempi kun puulämmitysjärjestelmä. Varsinkin kun on tonttia ja putket saa sinne upotettua.

Jos laskee todelliset kustannukset järjestelmälle missä on puukattila, aurinkokennot, kova varaajakapasiteetti että saa sen energian talteen ja vielä sen että sitä pitää vahtia ja olla syöttämässä. Ja tahtoopi olla tuon auringon kanssa vähän sitä että energiaa on väärään aikaan tarjolla. Toki aurinkoarmas on hyvä ratkaisu, mutta siinä ainakin tuo kannattavuus on todella pitkissä kantumissa. Siis jos vertaa siihen mihin verrattiin maalämpöä eli ilmaiseen puusta saatuun energiaan.

Sitä en ymmärrä että lämmityksen pitää kannattaa. Millään lämmitysmuodolla suomessa ei saa tiliä itselleen. Jokainen järjestelmä vie vaan rahaa. Itse lämmitän oman metsän puilla ja vuodessa rahaa palaa se 100€. Halvempaa järjestelmää en voisi saada mutta silti suunnittelen järjestelmän vaihtoa. Ja tosiaankin siitä mukavuus syistä  ;)
Kattila Atmos DC 32 GS, 38v. vanha 1300l varaaja, laddomat 21 latauspumppu, automix 20, 166m2 lämmintä vuodelta 1978.

syrjaki

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 287
Vs: Uudiskohteen lämmitys
« Vastaus #11 : 26.12.2016-12:23 »
Jätä nuo hakehöpinät heti alkuunsa ihan omaan arvoonsa. Hakelämmitys käytännössä jatkuvapolttoinen; sopii hyvin suuriin tehon tarpeisiin, kun tilat ja kalusto on kunnossa.

Tuon kokoisessa talossa huipputehon tarve lienee luokkaa 5kW? Löytynee pakollisista energiatodistuslaskelmista. Itse asutaan uudehkossa talossa, jossa talousrakennuksineen n. 230m2 lämmmintä tilaa ja huipputehon tarve laskettu n. 7kW. Vielä ei ole kylläkään mittarien mukaan käyty lähelläkään tuota lukemaa missään vaiheessa. Itselle puulämmitys oli lähinnä periaatteellinen valinta. Rahallisesti sitä on vaikea saada laskettua järkeväksi nykyaikaiseen rakennukseen, mutta laskelmia voi väännellä ja käännellä siten kuten lystää ja kaiken saa aina paperilla näyttämään hyvältä.

Maalämpö ja vesi-ilmalämpöpumppu ovat varmasti hyviä vaihtoehtoja ja ennenkaikkea huolettomia. Puulämmitys (klapi) vaatii vuositasolla aina huomattavan määrän työtä vaikka sitä eivät nyt kaikki aina osaa työksi laskea, kun siihen on totuttu. Maalämmön ja Vesi-ilmalämpöpumpun vertailussa on turha tuijottaa sitä kovien pakkasten jaksoa, joka on ehkä 1 -2 viikkoa vuodessa. Vuositasolla noita pitää lähteä tarkastelemaan. Siinä missä maalämpö jauhaa tasaisemmalla hyötysuhteella ympäri vuoden voittaen erityisesti kovalla pakkasjaksolla häviää se toisaalta lämpimällä jaksolla. Investointikuluja mietittäessä nuo molemmat saa kyllä taloonsa samaan hintaan kuin puulämmityksenkin. Ihmiset tuijottavat liikaa vain kattiloiden hintoja, mutta täytyy muistaa myös muut kulut; puulämmitys vaatii ison varaajan, paljon putkitöitä ja ennenkaikkea ylimääräisiä neliöitä taloon. Hyvin äkkiä pyöritään 15k€ summissa.

Vuositason tarkastelulla suorasähkö aurinkopaneeleilla saattaa olla hyvinkin pian järkevin vaihtoehto. Ongelma tässä ehkä enemmän "valtiotasolla" niinkuin noissa uusiutuvissa yleensäkkin. Energiaa tulee vuositasolla hyvin, mutta usein täysin väärään aikaa, jolloin sitä ei saada hyödynnettyä ja toisaalta varavoimaa joudutaan pitämään yllä runsaasti.

Jos nyt puulämmitykseen päädyt niin kuten aikaisemmin jo todettiin. Riittävästi varaajakapasiteettia. 3m3 alkaa riittämään tuohon taloon jo hyvin, mutta huippupakkasten aikaan todennäköisesti edessä lämmitys kerran päivässä. Tuohon 3-4 vrk et tule pääsemään kunnon pakkasjaksoilla ellei varaajakapasiteettia ole runsaasti (ei kuitenkaan investointina järkevä). Tuosta pitää huolen jo pelkästään lämpöhäviöt, joita ei nykytalossa helposti saa hyödynnettyä tai tulee kesällä hyvin äkkiä kuuma.

Tallia itse miettisin talosta erilliseksi, jos siellä meinaa jotain tehdä. Kuviin talousrakennuksena niin mahdollistaa myös siellä touhuilun sääntöjen puitteissa. Autotallissa, kun ei oikein saa säilöä mitään eikä tehdäkkään mitään.

Uretaanilevyt näyttävät olevan mukana kuvioissa. Miksi selluvilla+spu? Mitä hyötyä saavutetaan selluvillalla, kun tuo uretaani joka tapauksessa tuhoaa tod. näk. pohjana olleen ajatuksen "hengittävyydestä". Hengittävyyden tuhoaa pelkästään jo sisämaaleilla, jotka ovat lähes kaikki "hengittämättömiä". Ehkäpä kannattaisi panostaa rahaa vielä hieman enemmän tuohon eristykseen jolloin alkaa sähkölämmitystulemaan hyvin äkkiä rahallisesti kannattavimmaksi. Toki, jos aurinkoa ym. haluaa hyödyntää veden lämmitykseen niin sitten kannattanee invoistoida vesikiertoiseen lämmitykseen.

Tässäpä nyt hieman omia ajatuksia tuoreen talon kokemusten pohjalta. Itselle puulämmitys oli tosiaan enemmän valinta oman maailmankatsomuksen pohjalta ei niinkään rahallisesti järkevä.
Matalaenergialato + talousrakennus selluvillaeristeillä. Orlan Super 40 kW, muokattu Akva 3000, Tiileri tytti

markkulievonen

  • Vieras
Vs: Uudiskohteen lämmitys
« Vastaus #12 : 26.12.2016-13:10 »


Jos nyt puulämmitykseen päädyt niin kuten aikaisemmin jo todettiin. Riittävästi varaajakapasiteettia. 3m3 alkaa riittämään tuohon taloon jo hyvin, mutta huippupakkasten aikaan todennäköisesti edessä lämmitys kerran päivässä. Tuohon 3-4 vrk et tule pääsemään kunnon pakkasjaksoilla ellei varaajakapasiteettia ole runsaasti (ei kuitenkaan investointina järkevä). Tuosta pitää huolen jo pelkästään lämpöhäviöt, joita ei nykytalossa helposti saa hyödynnettyä tai tulee kesällä hyvin äkkiä kuuma.

Tallia itse miettisin talosta erilliseksi, jos siellä meinaa jotain tehdä. Kuviin talousrakennuksena niin mahdollistaa myös siellä touhuilun sääntöjen puitteissa. Autotallissa, kun ei oikein saa säilöä mitään eikä tehdäkkään mitään.

Uretaanilevyt näyttävät olevan mukana kuvioissa. Miksi selluvilla+spu? Mitä hyötyä saavutetaan selluvillalla, kun tuo uretaani joka tapauksessa tuhoaa tod. näk. pohjana olleen ajatuksen "hengittävyydestä". Hengittävyyden tuhoaa pelkästään jo sisämaaleilla, jotka ovat lähes kaikki "hengittämättömiä". Ehkäpä kannattaisi panostaa rahaa vielä hieman enemmän tuohon eristykseen jolloin alkaa sähkölämmitystulemaan hyvin äkkiä rahallisesti kannattavimmaksi. Toki, jos aurinkoa ym. haluaa hyödyntää veden lämmitykseen niin sitten kannattanee invoistoida vesikiertoiseen lämmitykseen.

Tässäpä nyt hieman omia ajatuksia tuoreen talon kokemusten pohjalta. Itselle puulämmitys oli tosiaan enemmän valinta oman maailmankatsomuksen pohjalta ei niinkään rahallisesti järkevä.

Ei kaiketi aloituksen kaltaisessa talossa huippu kulutus ole 7kwh. Jotain on jo pahasti pielessä, jos 2m3 varaaja =150kwh menisi kahden vuorokauden aikana komimmillakin pakkasilla. Kohdehan ei ole erikoisen suuri. Omassa mörskässäkin 2m3 varaaja tiittäisi kovimmillakin pakkasilla  2 vrk vaikkei hellaa lämmittäisi.

Niin, ei kai tänä aikana kukaan rakenna enää "hengittävää" rakenetta eli käytännössä laske tietoisesti huoneilman kosteutta rakenteisiin ? Punainen lanka on pitää rakenteet mahdollisimman kuivina ja huonekosteus  rakenteen sisäpuolella. Siis höyrysulku muovitettuna.
« Viimeksi muokattu: 26.12.2016-13:15 kirjoittanut markkulievonen »

markkulievonen

  • Vieras
Vs: Uudiskohteen lämmitys
« Vastaus #13 : 26.12.2016-13:22 »
Ei ainakaan haketta eikä 5000l varaajaa  ;D

Nyt on kysymys kuitenkin asuinrakennuksesta kulutus luokkaa 6000kWh/vuosi.

Hmmm.. Maalämpö heti tuomittiin.. periaatteesta. Vaikka sähkö maksaisi sen 0,30€/kWh niin 6000kWh kuluttavan talon lämmityskustannukset olisivat n. 450€/vuosi eli kk kulut 37,5€. Empä pitäisi pahana kustannuksena ollenkaan. Ja nythän se maksaa puolet tuosta  ::) Perustuskustannuksiltaan maalämpö on varmaan nykyään jo halvempi kun puulämmitysjärjestelmä. Varsinkin kun on tonttia ja putket saa sinne upotettua.

Jos laskee todelliset kustannukset järjestelmälle missä on puukattila, aurinkokennot, kova varaajakapasiteetti että saa sen energian talteen ja vielä sen että sitä pitää vahtia ja olla syöttämässä. Ja tahtoopi olla tuon auringon kanssa vähän sitä että energiaa on väärään aikaan tarjolla. Toki aurinkoarmas on hyvä ratkaisu, mutta siinä ainakin tuo kannattavuus on todella pitkissä kantumissa. Siis jos vertaa siihen mihin verrattiin maalämpöä eli ilmaiseen puusta saatuun energiaan.

Sitä en ymmärrä että lämmityksen pitää kannattaa. Millään lämmitysmuodolla suomessa ei saa tiliä itselleen. Jokainen järjestelmä vie vaan rahaa. Itse lämmitän oman metsän puilla ja vuodessa rahaa palaa se 100€. Halvempaa järjestelmää en voisi saada mutta silti suunnittelen järjestelmän vaihtoa. Ja tosiaankin siitä mukavuus syistä  ;)

Niin, eikös aikoinaan kannattavuutta vertailtu suoran sähkölämmityksen hankintakustannuksiin ja suorasähkön energia hintaan. Puulämmittäjä, joka lämmittää taloaan kerran vrk, niin ei voi uskoa, miten vähällä energiamäärällä lämpenee tämän päivän talo. Hyvät selektiivi- ikkunat. Seinissä väh. 200mm eriste. Yläpohjassa  väh. 400mm.

Aivan uskomattoman vähällä energiamäärällä ja siksi käytännössä ei kannata investoida suuria  lämmitysmuotoja.

hiili

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 286
Vs: Uudiskohteen lämmitys
« Vastaus #14 : 26.12.2016-13:41 »
jos päätyypuulämmitykseen,niin kattilahuone pitää tehdä keskelle taloa ja puulogstiikka talon takapuolelta pitkältäsivulta keskeltä sisään ensin kattila lähelle ulkoseinää jonkajälkeen 3-4m3 varaaja keskemmälle taloa,tällä saadaan hukkalömpö hyödynnettyä tehokkaasti ja lämmitysväli mahd pitkäksi. ( ettei kattilahuonevaraajineen ole jossain nurkassa mistä hukkalämpöä ei pystytä hyödyntämään tehokaasti ) tämä kun tehdään oikein niin kaikki muut tulisijat varaavinetakkoineen voi unohtaa,koska kun ihmiset vanhenee niin ei niitä puukoreja viitsi ympöri taloa kannella. ( kaikkeen kyllästyy ) riittää kun on yksi uuni mihin menee suht isot puut.